In dit artikel

Elektrische Opvouwbare Rolstoel via WMO: Alles Wat Je Moet Weten

In dit artikel

Worstelt u met het begrijpen van de WMO-procedures voor een elektrische opvouwbare rolstoel? U bent niet alleen; ik heb dit dilemma ook gekend. Uitgebreid onderzoek onthulde dat de toewijzing van een elektrische rolstoel afhankelijk is van de beslissing van uw gemeente.

Deze blogpost zal u door het hele proces begeleiden, inclusief hoe u een PGB-aanvraag indient, welke stappen u moet nemen en tips om de juiste rolstoelvergoeding te krijgen. Laat de wirwar van procedures u niet ontmoedigen; dit is uw gids om het recht op mobiliteit te krijgen dat u verdient!

Key Takeaway

De beste lichtgewicht rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Het verkrijgen van een elektrische opvouwbare rolstoel via de WMO vereist het indienen van een PGB-aanvraag bij het WMO-loket van je gemeente.
 • Het is belangrijk om een gedetailleerd persoonlijk plan op te stellen om de juiste rolstoelvergoeding te krijgen, inclusief medische rapporten en adviezen van professionals.
 • Informeer de Wmo – ambtenaar over de vernieuwde Handreiking Inkoop Hulpmiddelen om de juiste mobiliteitshulpmiddelen te verkrijgen.
 • Er zijn ook andere opties voor mobiliteitshulpmiddelen via de WMO, zoals vergoeding voor een rolstoel en scootmobiel voor werk en school, of het tijdelijk gebruik of tweedehands kopen van een opvouwbare elektrische rolstoel.

Vergoeding van Opvouwbare Elektrische Rolstoel via WMO

Bij het aanvragen van een opvouwbare elektrische rolstoel via de WMO van uw gemeente volgt u het proces van het indienen van een PGB-aanvraag. Daarnaast vraagt u een plan van aanpak en een offerte aan en wordt de rolstoel aan u geleverd.

Proces van PGB-aanvraag bij de WMO van uw gemeente

Het aanvragen van een elektrische opvouwbare rolstoel bij de WMO van je gemeente gaat in stappen.

 1. Eerst zoek je het WMO – loket van jouw gemeente op.
 2. Daar meld je dat je hulp nodig hebt met bewegen.
 3. Je vraagt dan om een ‘keukentafelgesprek’.
 4. Tijdens dit gesprek vertel je wat jij nodig hebt en waarom.
 5. De persoon van de gemeente helpt jou met de aanvraag voor een PGB (persoonsgebonden budget).
 6. Het is belangrijk om te weten dat de gemeente bepaalt of jij een rolstoel krijgt.
 7. Jij hebt geen invloed op welke rolstoel je krijgt, maar het kan zijn dat er wel geld wordt gegeven om zelf één uit te kiezen.
 8. Het proces duurt soms wat lang, dus het is goed om geduld te hebben.

Plan van Aanpak en offerte aanvragen

Om een opvouwbare elektrische rolstoel via de WMO te verkrijgen, moet je een Plan van Aanpak en offerte aanvragen. Dit omvat:

 • Een gedetailleerd plan opstellen waarin je aangeeft waarom je een opvouwbare elektrische rolstoel nodig hebt en hoe het je zal helpen in termen van zelfstandigheid en vrijheid.
 • Het indienen van dit plan bij het WMO – loket van je gemeente.
 • Een offerte aanvragen voor de gewenste opvouwbare elektrische rolstoel bij een erkende leverancier die samenwerkt met de WMO.

Uitlevering van de opvouwbare elektrische rolstoel

Het proces van het uitleveren van een opvouwbare elektrische rolstoel via de WMO verloopt via het WMO-loket van uw gemeente. Nadat uw aanvraag is goedgekeurd, zal de gemeente bepalen welke rolstoel aan u zal worden geleverd.

U heeft geen invloed op het specifieke model dat u ontvangt. Het kan even duren voordat de rolstoel wordt geleverd, afhankelijk van de beschikbaarheid en het leveringsschema van de leverancier.

Zodra de rolstoel is geleverd, zal deze worden aangepast aan uw individuele behoeften en tijdens een afleverafspraak aan u worden overhandigd.

Tips voor het verkrijgen van de juiste rolstoelvergoeding vanuit de WMO

– Maak een gedetailleerd plan waarin je uitlegt waarom je de elektrische opvouwbare rolstoel nodig hebt en hoe dit jouw zelfstandigheid en vrijheid zal vergroten.

– Zorg ervoor dat je persoonlijk plan goed onderbouwd is met relevante informatie, zoals medische rapporten en adviezen van professionals.

– Informeer de Wmo-ambtenaar over de vernieuwde Handreiking Inkoop Hulpmiddelen, waarin duidelijke richtlijnen staan voor het verstrekken van mobiliteitshulpmiddelen.

– Blijf tijdens het proces goed communiceren met de WMO en geef eventuele wijzigingen in je situatie direct door.

– Overweeg ook andere opties voor mobiliteitshulpmiddelen, zoals een rolstoel of scootmobiel voor werk en school, of het

Maak een Persoonlijk plan

Het opstellen van een persoonlijk plan is belangrijk om de vergoeding voor een rolstoel vanuit de WMO te krijgen. In het persoonlijk plan beschrijf je jouw behoeften en waarom een elektrische opvouwbare rolstoel nodig is.

Het is belangrijk om specifiek en gedetailleerd te zijn, met concrete voorbeelden. Je kunt ook ondersteuning vragen bij het opstellen van dit plan. Een goed doortimmerd persoonlijk plan vergroot de kans op vergoeding.

Schrijf een goed doortimmerd Persoonlijk plan

Om ervoor te zorgen dat u de juiste vergoeding krijgt voor uw rolstoel via de WMO, is het belangrijk om een goed doortimmerd Persoonlijk plan op te stellen. Dit plan kunt u indienen bij het WMO-loket van uw gemeente.

In dit plan kunt u uw persoonlijke situatie en behoeften uitleggen en waarom een opvouwbare elektrische rolstoel voor u de beste optie is. Het is belangrijk om duidelijk en gedetailleerd te zijn in uw plan en eventueel hulp te vragen van anderen bij het opstellen ervan.

Zorg ervoor dat u alle relevante informatie vermeldt en benadruk hoe een opvouwbare elektrische rolstoel uw zelfstandigheid en vrijheid zal vergroten. Door een goed doortimmerd Persoonlijk plan te schrijven, vergroot u uw kans op het verkrijgen van de juiste vergoeding vanuit de WMO.

Informeer de Wmo-ambtenaar over de vernieuwde Handreiking Inkoop Hulpmiddelen

Ik heb de vernieuwde Handreiking Inkoop Hulpmiddelen gelezen en wil dit graag delen met de Wmo-ambtenaar. De handreiking bevat waardevolle informatie over hoe hulpmiddelen kunnen worden ingekocht en welke criteria er zijn.

Ik geloof dat deze nieuwe richtlijnen kunnen helpen bij het verkrijgen van de juiste rolstoelvergoeding via de Wmo. Ik zal contact opnemen met de Wmo-ambtenaar en hen op de hoogte stellen van deze vernieuwde handreiking als ondersteuning voor mijn aanvraag.

Andere opties voor mobiliteitshulpmiddelen via WMO

– Vergoeding van rolstoel en scootmobiel voor werk en school

– Kortdurend gebruik en tweedehands kopen

Wil je weten wat de andere opties zijn voor mobiliteitshulpmiddelen via de WMO? Lees dan verder!

Vergoeding van rolstoel en scootmobiel voor werk en school

Als je een rolstoel of scootmobiel nodig hebt voor werk of school, kan je mogelijk een vergoeding krijgen via de WMO. Dit hangt af van waar je de aanvraag doet en wie de vergoeding verstrekt. Het is belangrijk om contact op te nemen met je gemeente en te informeren naar de mogelijkheden.

 • Sommige gemeenten vergoeden alleen mobiliteitshulpmiddelen die strikt noodzakelijk zijn voor werk of school.
 • Je moet kunnen aantonen dat je het hulpmiddel echt nodig hebt voor je dagelijkse bezigheden.
 • Er kunnen specifieke regels en voorwaarden gelden, dus het is belangrijk om dit goed uit te zoeken.
 • Houd er rekening mee dat er mogelijk een eigen bijdrage gevraagd kan worden.

Kortdurend gebruik en tweedehands kopen

Aanmelden nieuwsbrief en contact opnemen voor meer informatie of vragen

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en informatie ontvangen over het verkrijgen van een vergoeding voor een elektrische opvouwbare rolstoel via de WMO? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Meer over ‘opvouwbare rolstoel’

Als je ooit hebt nagedacht over mobiliteit en gemak, dan zal het concept van een opvouwbare rolstoel je zeker interesseren. Misschien heb je een tijdelijke behoefte en ben je benieuwd of je een opvouwbare rolstoel kunt huren voor een kortere periode. Of misschien ben je aan het rondkijken op Marktplaats om een goede deal te vinden. Voor een meer budgetvriendelijke optie kun je zelfs kijken naar een tweedehands opvouwbare rolstoel.

Voor degenen die zich vaak verplaatsen en behoefte hebben aan gemakkelijk transport, biedt een opvouwbare rolstoel die in een tas past een praktische oplossing. Daarnaast zijn er voor wie extra ondersteuning nodig heeft tijdens het duwen, modellen met duwondersteuning beschikbaar.

Bent u op zoek naar lichtgewicht opties, dan zou een aluminium opvouwbare rolstoel de perfecte keuze kunnen zijn. En als u al een rolstoel hebt die u goed bevalt, maar de toegankelijkheid wilt verbeteren, kan een opvouwbare oprijplaat heel nuttig zijn.

In sommige gevallen kan een elektrische rolstoel meer geschikt zijn. Informeer naar de mogelijkheden bij de WMO voor een opvouwbare elektrische rolstoel, of bekijk specifieke merken zoals Zinger. Er zijn ook gespecialiseerde modellen zoals opvouwbare kinderrolstoelen.

Als u bij Medipoint winkelt, kunt u specifieke vragen hebben over hun assortiment opvouwbare rolstoelen. U kunt ook kijken naar opties om een inklapbare rolstoel te lenen of kies voor merk-specifieke keuzes zoals Meyra als dat beter bij uw behoeften past.

Of je nu van plan bent om een gebruikte opvouwbare rolstoel te kopen of een gloednieuwe, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos om je mobiliteit te verbeteren.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een Elektrische Opvouwbare Rolstoel via WMO?

Een Elektrische Opvouwbare Rolstoel via WMO is een aangepaste rolstoel die je kunt krijgen met vergoeding van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

2. Hoe vraag ik een rolstoel aan met WMO-vergoeding?

Je kunt een rolstoel aanvragen met WMO-vergoeding door een persoonlijk plan te schrijven voor de WMO.

3. Zijn er nadelen aan de elektrische rolstoel van de WMO?

Ja, er kunnen nadelen zijn aan de elektrische rolstoel van de WMO, zoals de kosten en het mogelijke gebrek aan alternatieven.

4. Krijg ik de juiste rolstoel vergoed door de WMO?

De WMO kan de vergoeding geven voor de juiste rolstoel of een aangepaste rolstoel, afhankelijk van jouw behoeften.

5. Wat moet ik weten over de WMO-aanvraag voor een elektrische opvouwbare rolstoel?

Je moet weten hoe je een persoonlijk plan schrijft, wat de kosten zijn, wat de nadelen zijn en hoe je alternatieve voorzieningen in natuur kunt vinden.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste lichtgewicht rolstoel 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Elektrische Opvouwbare Rolstoel via WMO: Alles Wat Je Moet Weten

Laat een reactie achter