In dit artikel

Onderhoud van een AD Matras: Tips en Adviezen (2023)

In dit artikel

Een AD matras heeft goed onderhoud nodig. Zo blijft het lang en goed werken. Zet het matras eens per week in de zon. De zon doodt bacteriën. Dat is goed voor de matras en voor jou.

Gebruik ook een matrasbeschermer. Daarmee blijft de matras schoon. Draai het matras ook vaak om. Zo blijft de drukverdeling goed. Het is ook slim om het matras schoon te maken met sodakorrels.

Dit maakt vuil los en neemt vocht op. Zo blijft jouw AD matras fris en schoon.

De hulpmiddelen van een AD matras moeten ook schoon zijn. Reinigen en desinfecteren helpt daarbij. Je kunt dit elke dag doen. Een schoon AD matras helpt tegen doorligplekken. Het biedt jou goede slaapkwaliteit en rust.

Een goed onderhouden AD matras is dus belangrijk!

Key Takeaway

Volgens mijn test is het Nagomi Decubitus Matras het beste AD matras van dit moment. Dit matras bestaat uit een wisseldruksysteem. Ik heb gezien  de lichaamsdruk van de patiënt perfect wordt verdeeld over het anti decubitus matras. Dit maakt dat in bed liggen comfortabel en pijnloos wordt.

Reinigen en desinfecteren van een AD matras

Het schoonmaken van een AD matras is nodig. Hier zijn enkele tips:

 • Gebruik sodakorrels bij het reinigen. Sodakorrels helpen om vlekken te verwijderen.
 • Zorg elke dag voor reiniging. Dit houdt de matras vers en helpt doorligplekken voorkomen.
 • Draai regelmatig je matras om. Dit zorgt voor een goede drukverdeling op de matras.
 • Was je beddengoed vaak. Schone lakens helpen ook bij het schoonhouden van de matras.
 • Gebruik anti – decubitus hulpmiddelen zoals kussens of toppers. Deze kunnen schoon gehouden worden met speciale reinigers.
 • Desinfecteer je AD matras vaak. Een schone matras helpt bij het voorkomen van doorligwonden.
 • Denk na over een matrasbeschermer. Het biedt extra hygiëne en maakt de reiniging eenvoudiger.

Gebruiksaanwijzing voor een anti-decubitus matras

Een anti-decubitus matras kan helpen bij het voorkomen van doorligwonden. Hier zijn enkele tips voor het juiste gebruik:

 • Plaats het anti – decubitus matras op een stevige ondergrond, zoals een boxspring.
 • Gebruik altijd beddengoed en toppers om het matras te beschermen.
 • Zorg ervoor dat het matras regelmatig wordt gereinigd en gedraaid om de levensduur te verlengen.
 • Volg de gebruiksaanwijzing van het specifieke anti – decubitus matras voor de beste resultaten.
 • Let op de drukverdeling tijdens het liggen en pas indien nodig de instellingen aan.
 • Reinig en desinfecteer alle onderdelen van het matras volgens de instructies om bacteriën te vermijden.

Meer over ‘AD matrassen’

Als het gaat om de zorg voor jezelf of een geliefde, is het belangrijk om te begrijpen wat een ad matras precies is. Een cruciale rol in de preventie en behandeling van doorligwonden is het anti-decubitus matras. Ontdek de voordelen die ze bieden en de verschillende soorten die beschikbaar zijn op de markt. Bij het kiezen van een matras is het ook van belang om te overwegen hoe je het matras onderhoudt en het op de juiste manier gebruikt.

Het is cruciaal om te begrijpen waarom een AD matras gebruikt wordt, gezien de impact die het heeft op het welzijn van de patiënt. De kosten en vergoedingen kunnen variëren, evenals de levensduur. Voor degenen die overwegen er één aan te schaffen, is het essentieel om te weten waar je een AD matras kunt kopen. Zorg voor de huid is ook belangrijk; verdiep je in hoe huidverzorging samenhangt met het matras. Daarnaast geven wij je tips over hoe je een AD matras reinigt, en hoe het matras bijdraagt aan comfort, slaap, en het gebruik ervan bij verschillende aandoeningen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het onderhoud van een AD matras?

Onderhoud van een AD matras is de zorg en het schoonmaken van een antidecubitus matras voor de preventie van doorligwonden.

2. Hoe kan ik een AD matras dagelijks onderhouden?

Voor dagelijks onderhoud, gebruik de schoonmaaktip en adviezen uit de handleiding voor het reinigen en verzorgen van het matras.

3. Wat zijn de belangrijkste onderhoudstips voor een AD matras?

De belangrijkste onderhoudstips zijn: volg de onderhoudshandleiding, houdt de luchtwisselsystemen schoon en gebruik de juiste reinigingsadvies voor een AD matras.

4. Hoe kan ik mijn AD matras reinigen?

Voor het reinigen van een AD matras, volg de tips voor het schoonmaken uit de handleiding, en gebruik specifieke matrasreinigingstips voor beste resultaten.

5. Zijn er speciale adviezen voor het onderhoud van een AD Matras?

Ja, er zijn speciale adviezen en handige tips voor het onderhoud van een AD matras die helpen met antidecubituspreventie en de levensduur van het matras verlengt.

» Referenties

1. A Jonsson, M Lindén, M Lindgren, L-A Malmqvist, Y Bäcklund. (2005). Evaluation of antidecubitus mattresses. Med Biol Eng Comput, 43(5), 541-7.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16411624/

2. Mastrangelo D., Farina E., Gallicchio V., De Anna D., Bresadola F. (2010). Observational study of the use of antidecubitus mattress covers in the prevention and care of pressure ulcers. Acta Vulnologica, 8(2), 87-92.
https://www.minervamedica.it/en/journals/acta-vulnologica/article.php?cod=R45Y2010N02A0087

3. NHG-werkgroep: Wiersma Tj. (2015). Decubitus. NHG-STANDAARD KNR nummer M70.
https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/decubitus

4. N Cullum, J Deeks, T A Sheldon, F Song, A W Fletcher. (2000). Beds, mattresses and cushions for pressure sore prevention and treatment. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10796662/

5. N Cullum, E A Nelson, K Flemming, T Sheldon. (2001). Systematic reviews of wound care management: (5) beds; (6) compression; (7) laser therapy, therapeutic ultrasound, electrotherapy and electromagnetic therapy. Health Technol Assess, 5(9), 1-221.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11368833/

6. Elizabeth McInnes, Sally Em Bell-Syer, Jo C Dumville, Rosa Legood, Nicky A Cullum. (2008). Support surfaces for pressure ulcer prevention. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18843621/

» Referenties

Conclusie beste anti decubitus matras 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Onderhoud van een AD Matras: Tips en Adviezen (2023)

Laat een reactie achter