In dit artikel

Hoe Onderhoud Je een Ergonomisch Kussen? (2023)

In dit artikel

Een ergonomisch kussen heeft wat extra zorg nodig voor een lange levensduur. Het begint allemaal met een goede kussensloop. Deze houdt het kussen schoon en fris. Ik rits de hoes los en was die in de machine.

Dat doe ik op 30 graden. Zo blijft de hoes mooi en kan ik het kussen schoon houden.

Het kussen zelf was ik ook. Maar dat doe ik niet te vaak. Te veel wassen kan het kussen minder fijn maken. Dus schud ik het kussen elke dag op. Ik hang het ook even buiten. Zo blijft het fris en zacht.

Het ergonomische kussen helpt me dan ook goed te slapen en nekklachten te verlichten.

Key Takeaway

Het beste ergonomisch hoofdkussen van 2023 is Guna. Dit merk heeft een ergonomisch kussen dat de wervels op hun plek houdt tijdens de slaap en wat je gratis mag uitproberen.

Hoofdkussen wassen en schoonmaken

– Je moet je hoofdkussen regelmatig wassen om het schoon en fris te houden.

– De frequentie van het wassen hangt af van het type kussen dat je hebt.

– Donzen kussens kunnen in de wasmachine worden gewassen, maar moeten extra goed worden gedroogd.

– Synthetische en veren kussens kunnen meestal zonder problemen in de wasmachine worden gewassen en gedroogd.

– Latex en traagschuim kussens kunnen het beste met de hand worden gereinigd om beschadiging te voorkomen.

– Gebruik speciale vlekverwijderaars voor gele vlekken, bloedvlekken of vetvlekken op je kussen.

Hoe vaak moet je je kussen wassen?

Je moet je kussen elke zes maanden wassen. Dat houdt het schoon en fris. Het helpt ook om stof, zweet en andere viezigheid te verwijderen. Gebruik een wasmachine op 30 graden. Dit is veilig voor de meeste kussens.

Het is goed voor je slaap en je gezondheid. Het helpt ook bij het wegnemen van nekklachten. Je hoofdkussen blijft langer goed als je het regelmatig wast.

Reinigen van verschillende soorten kussens (donzen, synthetische, veren, latex, traagschuim)

Het reinigen van verschillende soorten kussens is belangrijk om ze schoon en fris te houden. Hier zijn enkele tips voor het reinigen van verschillende soorten kussens:

  1. Donzen kussen:
  • Controleer eerst of het donzen kussen wasbaar is.
  • Gebruik een mild wasmiddel om het kussen te wassen.
  • Zorg ervoor dat het kussen grondig wordt gedroogd, zodat er geen vocht achterblijft.
  1. Synthetisch kussen:
  • Controleer het label op het synthetische kussen voor reinigingsinstructies.
  • Meestal kan een synthetisch kussen in de wasmachine worden gewassen.
  • Gebruik een mild wasmiddel en was op een lage temperatuur.
  1. Veren kussen:
  • Controleer de productinformatie om erachter te komen of het veren kussen in de wasmachine kan worden gewassen.
  • Als dat mogelijk is, gebruik dan een mild wasmiddel en kies voor een delicaat programma.
  • Droog het veren kussen goed na het wassen.
  1. Latex kussen:
  • Latexkussens kunnen niet in de wasmachine worden gewassen.
  • Reinig ze met een mild reinigingsmiddel en warm water.
  • Spoel grondig af en laat drogen op een goed geventileerde plaats.
  1. Traagschuimkussen:
  • Het is meestal niet aanbevolen om een traagschuimkussen in de machine te wassen.
  • Reinig vlekken met een mild reinigingsmiddel en warm water.
  • Laat het traagschuimkussen volledig drogen voordat je het weer gebruikt.

Tips voor het verwijderen van vlekken (gele vlekken, bloedvlekken, vetvlekken)

Ik heb een paar handige tips voor het verwijderen van vlekken op je ergonomisch kussen:

  • Gele vlekken: Meng wat water en witte azijn en breng dit aan op de gele vlek. Laat het een paar minuten intrekken en dep vervolgens voorzichtig met een schone doek om de vlek te verwijderen.
  • Bloedvlekken: Dep een beetje koud water op de bloedvlek, maar wrijf niet, want dit kan de vlek erger maken. Maak vervolgens een mengsel van water en mild wasmiddel en breng dit aan op de vlek. Laat het even inwerken en spoel daarna grondig uit.
  • Vetvlekken: Strooi wat zuiveringszout op de vetvlek en laat het even intrekken. Borstel dan voorzichtig met een zachte borstel om het zuiveringszout te verwijderen. Herhaal indien nodig.

Wanneer een nieuw kussen aanschaffen

Het is tijd om een nieuw kussen aan te schaffen als je merkt dat je kussen zijn vorm verliest, klachten veroorzaakt aan je nek of rug, of als het al meer dan twee jaar oud is.

Levensduur van een kussen

Een kussen heeft niet het eeuwige leven. Het is belangrijk om te weten wanneer het tijd is om je kussen te vervangen. Over het algemeen gaat een kussen gemiddeld twee tot drie jaar mee.

Na verloop van tijd kan een kussen zijn vorm en stevigheid verliezen, wat kan leiden tot nekklachten en een oncomfortabele slaaphouding. Ook kunnen kussens na verloop van tijd verzamelingen van allergenen en huisstofmijt bevatten, wat kan leiden tot allergische reacties.

Om te bepalen of je kussen aan vervanging toe is, kun je kijken naar tekenen zoals klontjes in de vulling, zichtbare slijtage of een slechte geur. Als je merkt dat je kussen niet meer de ondersteuning biedt die je nodig hebt of als het zijn oorspronkelijke vorm niet behoudt, is het waarschijnlijk tijd om een nieuw kussen aan te schaffen.

Tekenen dat je kussen aan vervanging toe is

Je kunt aan de volgende tekenen merken dat je kussen aan vervanging toe is:

  • Het kussen heeft zijn vorm verloren en voelt plat aan.
  • Je wordt wakker met nekpijn of rugpijn.
  • Je hebt moeite om comfortabel te liggen tijdens het slapen.
  • Het kussen ruikt muf of heeft een onaangename geur, zelfs na het wassen.
  • De kussenhoes begint te scheuren of vertoont tekenen van slijtage.
  • Je merkt dat je niet meer zo goed slaapt als voorheen.
  • Het kussen is ouder dan de aanbevolen levensduur, afhankelijk van het type kussen (bijvoorbeeld donzen, synthetische, veren, latex, traagschuim).

Meer over ‘Ergonomisch Kussen’

Heb je je ooit afgevraagd wat is een ergonomisch kussen? Een ergonomisch kussen is ontworpen met het oog op optimale ondersteuning en comfort. Het belang van een ergonomisch kussen is niet te onderschatten, vooral als je last hebt van problemen zoals nekpijn of rugpijn. De voordelen van een ergonomisch kussen strekken zich uit van het verbeteren van de slaapkwaliteit tot het ondersteunen van een juiste slaaphouding.

Er zijn verschillende typen ergonomische kussens beschikbaar, gemaakt van diverse materialen. Het is essentieel om te weten hoe je voor deze kussens zorgt, dus bekijk zeker onze gids over het onderhoud van een ergonomisch kussen. En als je geïnteresseerd bent in de impact van zo’n kussen op je slaap, dan is onze blog over slaapkwaliteit een must-read. Tot slot bieden we je ook inzicht in de prijs-kwaliteitverhouding en enkele handige tips om beter te slapen met een ergonomisch kussen.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe reinig je een ergonomisch kussen?

Je kunt een ergonomisch kussen reinigen door de tijkhoes van het kussen of de kussensloop te wassen in de wasmachine. Ook kun je eventuele gele vlekken verwijderen met een geschikt schoonmaakmiddel.

2. Hoe onderhoud ik mijn hoofdkussen om nekklachten te verhelpen?

Voor het onderhoud van een orthopedisch kussen, is het belangrijk om het op te schudden voor vormbehoud en zo nodig het kussen te vervangen. Het gebruik van een goed passende kussensloop kan ook bijdragen aan het comfort.

3. Kan ik een veren kussen in de wasmachine wassen?

Het wordt over het algemeen afgeraden om een veren kussen in de wasmachine te wassen. Voor deze kussens kun je beter de hoes schoonmaken en de vlekken van het kussen zelf handmatig verwijderen.

4. Wat is de rol van een kussenbeschermer in het onderhoud van mijn ergonomische matras?

Een kussenbeschermer houdt de matrashoes schoon, draagt bij aan de hygiëne en kan helpen bij het behouden van de vorm van je ergonomische kussen.

5. Hoe vaak moet ik mijn orthopedisch kussen vervangen voor optimaal comfort en hygiëne?

Het algemene advies is om je orthopedisch kussen elke twee jaar te vervangen. Echter, dit hangt af van factoren zoals het gebruik en de mate van onderhoud.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste ergonomisch kussen 2023

  • Beste ergonomisch kussen – Guna
  • Beste ergonomisch hoofdkussen – Perfect Pillow
  • Beste ergo kussen – Guna
  • Beste ergonomisch kussen rugslaper – Arteni
  • Beste ergonomisch kussen zijslaper – Guna
  • Beste ergonomische kussen buikslaper – Emma
Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Onderhoud Je een Ergonomisch Kussen? (2023)

Laat een reactie achter