In dit artikel

Tips tegen Nekpijn: Kies het Juiste Kussen (2023)

In dit artikel

Ik wil je tips geven om het juiste kussen te kiezen bij nekpijn. Deze tips helpen je om nek- en hoofdpijn weg te nemen.

 1. Kies een kussen dat de juiste vorm en hoogte heeft. Dit is nodig voor jouw nekklachten.
 2. De beste optie is een voorgevormd hoofdkussen. Dit kan helpen bij nekklachten.
 3. Zorg ervoor dat jouw kussen laag ingesteld kan worden. Dan krijg je de juiste ondersteuning voor je nek.
 4. Probeer bij het kiezen van een kussen naar een ontspannen gevoel te streven.
 5. Let op de combinatie van het kussen met een goede matras, dit werkt beter voor nekklachten.
 6. Een matras met 7 – zone ondersteuning helpt ook bij het verminderen van nekprijn.
 7. Als je rugpijn hebt en op je rug slaapt, niet voor een heel dik kussen gaan.
 8. Een goed nekkussen helpt om rug – en nekklachten te voorkomen.

Kort samengevat:

Het beste hoofdkussen van 2023 is Guna. Dit merk heeft een hoofdkussen dat de wervels op hun plek houdt tijdens de slaap en wat je gratis mag uitproberen.

Belang van een goed hoofdkussen bij nekklachten

Een goed hoofdkussen is heel belangrijk voor mensen met nekklachten. Het juiste kussen kan de pijn veel minder maken. Ook zorgt het ervoor dat je beter slaapt. Slaap is heel belangrijk voor een gezond lichaam.

Je hebt dus een kussen nodig dat goed bij jou past. Dat betekent dat het kussen de juiste vorm en hoogte heeft.

Een goed kussen voor jouw nek is niet te dik en kan laag worden ingesteld. Zo krijgt je nek de juiste steun. Dit maakt dat je minder last hebt van nekpijn. Een voorgevormd hoofdkussen is een goede keuze als je nekpijn hebt.

Dit soort kussen geeft een fijn en ontspannen gevoel. Dat helpt bij het slapen gaan.

Een goed kussen werkt het beste samen met een goede matras. Samen zorgen ze voor minder pijn in je nek. Sommige matrassen hebben 7-zone ondersteuning. Die zijn erg goed voor mensen met nekpijn.

Ten slotte, als je op je rug slaapt en rugpijn hebt, kies dan een niet te dik kussen. Dit kan helpen bij het voorkomen van rug- en nekklachten.

Wat te overwegen bij het kiezen van een kussen voor nekpijn

Bij het kiezen van een kussen voor nekpijn zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk dat het kussen laag ingesteld kan worden, zodat het de juiste ondersteuning biedt aan je nek.

Daarnaast kunnen voorgevormde hoofdkussens een goede optie zijn voor mensen met nekklachten, omdat ze de nek in de juiste positie houden tijdens het slapen. Het is ook belangrijk om te streven naar een ontspannen gevoel bij het kiezen van een kussen, zodat je nek en schouders goed kunnen ontspannen tijdens de nacht.

Verder werkt een goed kussen het beste in combinatie met een goede matras. Een matras met 7-zone ondersteuning kan helpen bij het verminderen van nekpijn. Tot slot is het belangrijk om te letten op de vorm en hoogte van het kussen, zodat het de juiste ondersteuning biedt aan je nek en rug.

Meer over ‘Hoofdkussen’

Een goed hoofdkussen is cruciaal voor een gezonde slaap. Er zijn verschillende soorten hoofdkussens, elk met hun unieke eigenschappen en voordelen. Het juiste hoofdkussen kiezen is essentieel voor je nek- en ruggengraat. Zo bieden orthopedische hoofdkussens ondersteuning waar het nodig is en kunnen ze helpen om nekklachten te voorkomen.

Je slaaphouding speelt een grote rol in de kussenkeuze. Het is belangrijk om een kussen te vinden dat past bij je slaaphouding voor de beste nekgeschiktheid. Daarnaast is er een verschil tussen donzen en synthetische kussens. De frequentie waarmee je je hoofdkussen vervangt, de tips voor het kiezen van het juiste kussen bij nekpijn en de hardheid van het kussen zijn allemaal factoren om rekening mee te houden. Verder kan de invloed van slaaphouding op hoofdkussens niet worden onderschat, net zoals de relatie tussen duur en kwaliteit van een hoofdkussen. Speciale overwegingen zijn nodig voor kinderhoofdkussens vanwege veiligheidsoverwegingen. Tot slot bieden geheugenschuim kussens een unieke reeks voordelen die ze onderscheiden van andere kussentypes.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de tips tegen nekpijn bij het kiezen van het juiste kussen?

Het kiezen van een hoofdkussen op maat of een orthopedisch kussen kan nekklachten verminderen. Goede slaaphouding en regelmatige oefeningen kunnen ook helpen bij nek- en schouderklachten.

2. Hoe kan een goed kussen rug- en nekklachten voorkomen?

Een goed kussen biedt ondersteuning aan nek en rug, vooral voor rugslapers en zijslapers. Dit kan nekpijn en rugklachten voorkomen.

3. Wat moet ik doen als ik allergisch ben voor huisstofmijt?

Kies een kussen dat hypoallergeen is. Dit betekent dat het beschermt tegen allergieën, zoals huisstofmijt.

4. Kan een kussen helpen bij mijn slaapproblemen?

Ja, een goed kussen kan de ergonomie verbeteren en slaapproblemen veroorzaakt door rug-, nek- en schouderklachten verminderen.

5. Wat moet ik doen als ik nog steeds last heb van nekpijn ondanks een goed kussen?

Als een goed kussen de pijn niet verlicht, kunt u overwegen om een fysiotherapie of massage te krijgen. Bij ernstige gevallen, zoals hernia, raadpleeg dan uw arts voor mogelijke behandelingen zoals opioïden.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste hoofdkussen 2023

 • Beste hoofdkussen – Guna
 • Beste hoofdkussen nekrol – Perfect Pillow
 • Beste ergo kussen – Guna
 • Beste hoofdkussen rugslaper – Arteni
 • Beste hoofdkussen zijslaper – Guna
 • Beste hoofdkussen buikslaper – Emma
Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Tips tegen Nekpijn: Kies het Juiste Kussen (2023)

Laat een reactie achter