In dit artikel

Een Goede Nachtrust zonder Nekklachten: Hoe Doe Je Dat? (2023)

In dit artikel

Heeft u ooit wakker gelegen van nekpijn na een lange nacht rust? Dit is een probleem waar ik mee worstelde, en ik heb inmiddels ontdekt dat een verkeerde slaaphouding nekpijn, hoofdpijn en rugklachten kan veroorzaken.

In deze blog deel ik tips over de beste slaaphouding en hoe u andere gewoonten kunt veranderen om een goede nachtrust te hebben zonder nekklachten. Benieuwd? Blijf lezen, want een pijnvrije nacht begint hier!

Key Takeaway

Het beste kussen voor nekklachten van 2023 is Guna. Dit merk heeft een kussen voor nekklachten dat de wervels op hun plek houdt tijdens de slaap en wat je gratis mag uitproberen.

Samenvatting

 • De beste slaaphouding voor een goede nachtrust zonder nekklachten is zijligging of rugligging, en buikligging moet vermeden worden.
 • Zijligging kan nek – en rugpijn verminderen door minder druk op de nek uit te oefenen. Het is belangrijk om een goed kussen te gebruiken en niet te draaien tijdens het slapen.
 • Rugligging zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht van het hoofd en de nek op het kussen, waardoor druk op de nekwervels wordt verminderd. Het kan ook rugklachten verminderen.
 • Om nekklachten tijdens het slapen te voorkomen, is het belangrijk om de juiste slaaphouding te kiezen, een goed kussen en matras te gebruiken, voor het slapengaan te ontspannen en oefeningen voor de nek te doen.

Beste slaaphouding voor een goede nachtrust zonder nekklachten

De beste slaaphouding voor een goede nachtrust zonder nekklachten is zijligging of rugligging. Buikligging moet vermeden worden om nekklachten te voorkomen.

Zijligging

Zijligging is een goede slaaphouding. Het kan helpen om nek- en rugpijn te stoppen. Deze houding geeft minder druk op je nek. Zorg ervoor dat je een goed kussen hebt. Het moet je nek en hoofd goed steunen.

Je moet ook je benen licht buigen. Dit kan helpen om rugklachten te minderen. Het is belangrijk om in deze houding niet te draaien of te keren. Dit kan de druk op je nek verhogen en pijn geven.

Zijligging kan ook zorgen voor een betere slaap. Tijdens de slaap worden de hersenen schoon gemaakt. Goed slapen is dus heel belangrijk voor je gezondheid.

Rugligging

Als het gaat om een goede nachtrust zonder nekklachten, is slapen op je rug een van de beste slaaphoudingen. Rugligging zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht van je hoofd en nek op het kussen, waardoor de druk op je nekwervels wordt verminderd.

Dit kan helpen om nekpijn te voorkomen. Daarnaast zorgt slapen op je rug ervoor dat je ruggengraat in een neutrale positie blijft, wat ook rugklachten kan verminderen. Om rugligging comfortabeler te maken, kun je een kussen onder je knieën leggen om de natuurlijke kromming van je onderrug te behouden.

Een juiste slaaphouding kan echt een verschil maken in het verminderen van nek- en rugklachten tijdens het slapen en zorgen voor een goede nachtrust.

Vermijd buikligging

Slapen op je buik kan nekpijn veroorzaken omdat het druk uitoefent op de zenuwen. Dit kan leiden tot stijfheid en ongemak in de nek. Het is beter om op je rug of op je zij te slapen om nekklachten te voorkomen.

Tips om nekklachten te voorkomen tijdens het slapen

Ik wil graag enkele tips met je delen om nekklachten te voorkomen tijdens het slapen.

 • Kies de juiste slaaphouding: Slapen op je rug of zij kan helpen om nekklachten te verminderen. Probeer te vermijden om op je buik te slapen, omdat dit druk kan uitoefenen op zenuwen en nekpijn kan veroorzaken.
 • Gebruik het juiste kussen en matras: Zorg ervoor dat je een kussen hebt dat voldoende ondersteuning biedt aan je nek en hoofd. Daarnaast is het belangrijk om op een matras te slapen dat de juiste stevigheid heeft, zodat je ruggengraat in een natuurlijke positie blijft.
 • Ontspan voor het slapengaan: Neem de tijd om te ontspannen voordat je gaat slapen. Dit kan helpen om spanning in je spieren te verminderen en zo nekklachten te voorkomen.
 • Doe oefeningen voor je nek: Het regelmatig doen van oefeningen voor je nek kan helpen om deze sterker en flexibeler te maken, waardoor de kans op nekklachten wordt verkleind.

Meer over ‘Kussen voor nekklachten’

Heb je ooit overwogen dat een juist kussen nekklachten kan verminderen? Velen zijn zich niet bewust van het kussens nekklachten verminderen effect. Om te begrijpen welke invloed een kussen kan hebben, is het essentieel om te weten welke nekklachten soorten symptomen er bestaan. Daarbij is het kiezen van een orthopedisch kussen een stap in de goede richting. Het belang van een goed kussen voor de nek kan namelijk niet genoeg benadrukt worden.

Het verschil tussen een nekkussen en een gewoon kussen kan aanzienlijk zijn, vooral als je op zoek bent naar manieren om nekpijn tijdens het slapen te verminderen. De wetenschap achter kussens en nekpijn biedt diepgaande inzichten. Bovendien is het combineren van slaaphoudingen en nekklachten essentieel, net als het begrijpen van de voordelen van matras-kussen combinaties bij nekklachten. Als je eenmaal de kennis hebt, kun je het juiste kussen met nekondersteuning kiezen en werken aan een nachtrust zonder nekklachten.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is “Een Goede Nachtrust zonder Nekklachten: Hoe Doe Je Dat?”

“Een Goede Nachtrust zonder Nekklachten: Hoe Doe Je Dat?” is een manier om je slaapkwaliteit te verbeteren. Het helpt om nekpijn te verminderen en wakker te worden zonder nekklachten.

2. Hoe kan ik mijn slaaphouding verbeteren?

Je kunt je slaaphouding verbeteren door tips voor een goede nachtrust te volgen en oefeningen voor nekklachten te doen. Dit kan ook helpen om rugpijn tijdens het slapen te verminderen.

3. Kunnen behandelingen zoals fysiotherapie helpen bij nekklachten?

Ja, behandelingen zoals fysiotherapie kunnen helpen om je nekpijn te verlichten en hernia te behandelen. Dit kan je slaapproblemen verminderen en je beter uitgerust laten voelen.

4. Hoe kan ontspanning helpen bij het verminderen van nekklachten?

Ontspanning kan helpen om je spieren losser te maken, inclusief je stijve nek. Dit kan nekklachten verminderen en je slaapkwaliteit verbeteren.

5. Wat zijn nog meer manieren om nekpijn te voorkomen en een goede nachtrust te krijgen?

Andere manieren zijn het reinigen van je emoties, het doen van oefeningen voor nekklachten en het verbeteren van je slaaphouding. Deze kunnen allemaal bijdragen aan een goede nachtrust zonder nekklachten.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste kussen voor nekklachten 2023

 • Beste kussen voor nekklachten – Guna
 • Beste kussen voor nekklachten hoofdkussen – Perfect Pillow
 • Beste ergo kussen – Guna
 • Beste kussen voor nekklachten rugslaper – Arteni
 • Beste kussen voor nekklachten zijslaper – Guna
 • Beste kussen voor nekklachten buikslaper – Emma
Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Een Goede Nachtrust zonder Nekklachten: Hoe Doe Je Dat? (2023)

Laat een reactie achter