In dit artikel

Moet je iemand met een rollator voor laten gaan bij het oversteken?

Moet je iemand met een rollator voor laten gaan bij het oversteken?

In dit artikel

Moet je iemand met een rollator voor laten gaan bij het oversteken?

In het verkeer komen we regelmatig kwetsbare voetgangers tegen, zoals mensen met een rollator. Volgens de verkeersregels moet u hen de ruimte geven, vooral bij zebrapaden. Deze blog geeft u inzicht in wanneer en hoe u veilig voorrang verleent aan rollatorgebruikers.

Ontdek de regels en toon uw respect in het verkeer.

Key Takeaway

De beste rollator van 2024 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • Als bestuurder ben je verplicht om voetgangers met een rollator voorrang te geven bij zebrapaden en als zij groen licht hebben, volgens Artikel 49 en 74 van het RVV 1990.
 • Wees extra alert en geduldig bij voetgangersoversteekplaatsen, woonerven, in de buurt van scholen en onduidelijke kruispunten waar mensen met een rollator mogelijk willen oversteken.
 • Door voetgangers met een rollator voor te laten gaan toon je respect en draag je bij aan hun veiligheid en zelfstandigheid in het verkeer.

Wet- en regelgeving voor voetgangers met een rollator

Moet je iemand met een rollator voor laten gaan bij het oversteken?

In Nederland is de omgang met voetgangers die hulpmiddelen zoals een rollator gebruiken, vastgelegd in verkeerswetten. Zo biedt de Regeling Voertuigen helderheid over de rechten van deze weggebruikers binnen de kaders van de Wegenverkeerswet 1994 (RVV 1990).

Artikel 49 en 74

Artikel 49 van het RVV 1990 stelt duidelijk dat u als bestuurder de plicht heeft om voetgangers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen voorrang te verlenen bij zebrapaden. Dit impliceert een actieve rol waarbij u oplettend moet zijn op mogelijke hindernissen voor mensen met een rollator of in een elektrische rolstoel.

Verkeerssituaties kunnen snel veranderen, vooral dichtbij voetgangersoversteekplaatsen en bushaltes, waar extra alertheid geboden is.

Volgens Artikel 74 moeten voetgangers op hun beurt het overige verkeer voor laten gaan wanneer ze oversteken buiten de vop. Dit benadrukt het belang van attentie voor zowel voetgangers als bestuurders bij rotondes en overwegen.

Het gele knipperlicht waarschuwt u als bestuurder voor mogelijke gevaren op het pad van voetgangers. Daarbij speelt interpretatie een sleutelrol; herkennen van situaties zoals een militaire kolonne of een voorrangsvoertuig vraagt om accurate beoordeling en snelle reactie.

Situaties waarin iemand met een rollator voorrang krijgt

Moet je iemand met een rollator voor laten gaan bij het oversteken?

Voetgangers met een rollator hebben soms extra tijd nodig om over te steken. Daarom zijn er duidelijke regels opgesteld waarin hun voorrang geregeld is.

 • Op voetgangersoversteekplaatsen moeten bestuurders stoppen voor iemand met een rollator. De zebra geeft hier de voetganger het recht om veilig over te steken.
 • Bij groen licht hebben mensen met een rollator, net als andere voetgangers, het recht om te gaan. Ook als ze wat langzamer oversteken, dienen bestuurders geduldig te wachten.
 • Als een persoon met een rollator wil oversteken waar haaientanden op de weg staan, betekent dit dat de bestuurders voorrang moeten verlenen.
 • In woonerven is het altijd zo dat alle voetgangers, inclusief die met een rollator, voorrang hebben op gemotoriseerd verkeer.
 • Mocht er een school in de buurt zijn en kinderen helpen bij het oversteken, dan dienen automobilisten ook daar extra alert te zijn en voorrang te verlenen aan mensen met een rollator.
 • Bij onduidelijke of volledige gelijkwaardige kruispunten moeten bestuurders vooral letten op kwetsbare verkeersdeelnemers zoals mensen met een rollator en hen voor laten gaan.

Het belang van het voor laten gaan van voetgangers met een rollator

Nadat we hebben gezien in welke situaties voorrang verplicht is, duiken we dieper in het waarom achter deze regel. Veiligheid staat bij voetgangersoversteekplaatsen altijd voorop, zeker als het gaat om kwetsbare groepen zoals ouderen met een rollator.

Deze personen zijn minder mobiel en hebben vaak meer tijd nodig om veilig aan de overkant te komen. Het verlenen van voorrang is niet alleen een kwestie van wettelijke verplichting, maar toont ook respect voor de mobiliteitsuitdagingen waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd.

Het correct toepassen van regelgeving, zoals gesteld in artikel 49 en 74, bevordert een harmonieuze samenleving waar ruimte is voor iedereen. Neem daarbij het voorbeeld van VVN, die benadrukt dat aandacht voor de meer kwetsbare verkeersdeelnemers essentieel is voor een veilige verkeerssituatie.

Wanneer u dus een voetganger met rollator nadert bij een oversteekplaats, wees dan alert en geduldig. Uw attentheid kan ongelukken voorkomen en maakt het verkeer prettiger voor iedereen.

Voorbeelden van het voor laten gaan van voetgangers met een rollator

Het respecteren van voetgangers met een rollator draagt bij aan hun veiligheid en zelfstandigheid. Hier zijn concrete voorbeelden van hoe u hen voorrang kunt verlenen in het verkeer:

 • U nadert een voetgangersoversteekplaats (VOP) waar een oudere persoon met een rollator staat te wachten. U stopt uw auto en geeft de persoon de tijd om veilig over te steken.
 • Op een kruispunt waar verkeerslichten ontbreken, ziet u iemand met een rollator moeite hebben om aan de andere kant te komen. U mindert vaart en stopt indien nodig, zelfs als er geen zebrapad is.
 • Bij het uitrijden van uw oprit komt er net iemand met een rollator langs. U wacht geduldig tot deze persoon gepasseerd is voordat u verder rijdt.
 • In parkeergarages of op drukke parkeerterreinen let u extra op gebruikers van rollators die misschien achter geparkeerde auto’s vandaan komen.
 • Als u bij groen licht aankomt en ziet dat iemand halverwege het oversteken is gestrand, blijft u wachten totdat de persoon met de rollator volledig is overgestoken, ook al springt het licht op rood.

Conclusie

Veiligheid in het verkeer staat voorop, zeker voor voetgangers met een rollator. Als bestuurder kun je een groot verschil maken door hen altijd voor te laten gaan. Het tonen van dit respect is niet alleen een kwestie van beleefdheid maar draagt ook bij aan de algemene verkeersveiligheid.

Onthoud dat een kleine gebaar een grote impact kan hebben op de mobiliteit en zelfstandigheid van een ander. Zet dus die extra stap en maak het oversteken veiliger voor iedereen.

Veelgestelde Vragen

1. Is het verplicht om iemand met een rollator voorrang te verlenen bij het oversteken?

Het is niet wettelijk verplicht om iemand met een rollator voorrang te geven, maar VVN (Veilig Verkeer Nederland) adviseert wel om hoffelijk te zijn en hen de ruimte te geven om veilig over te steken.

2. Hoe herken ik een blinde voetganger die ik voorrang moet verlenen?

Een blinde voetganger kun je herkennen aan de witte stok met rode ringen; het is belangrijk dat je deze persoon altijd voorrang verleent.

3. Wat doe ik als er iemand met een rollator wil oversteken bij een rood voetgangerslicht?

Als een voetganger bij een rood voetgangerslicht staat, ook met een rollator, moet hij of zij wachten totdat het licht groen is. Geef als bestuurder het goede voorbeeld door zelf ook te stoppen.

4. Mag een voetganger met een rollator gebruik maken van de fietsstrook of het fiets/bromfietspad?

Voetgangers met een rollator moeten op de stoep lopen, maar als deze onbegaanbaar is, mag tijdelijk uitgeweken worden naar de fietsstrook of het fiets/bromfietspad.

5. Wat zegt mijn autoverzekering over schade door geen voorrang te verlenen aan iemand met een rollator?

De autoverzekering dekt meestal schade wanneer je per ongeluk geen voorrang geeft, maar het is essentieel om altijd alert te zijn en waar mogelijk voorrang te verlenen ter preventie van ongelukken.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Moet je iemand met een rollator voor laten gaan bij het oversteken?

Laat een reactie achter