In dit artikel

Mantelzorger Worden Voor Ouders: Een Gids (2023)

In dit artikel

Het kan een uitdaging zijn om mantelzorger te worden voor je ouders. Je bent niet de enige; ik heb deze reis zelf ook moeten maken, en ontdekte dat meer dan 10% van de Nederlandse bevolking mantelzorg levert aan een ouder.

In deze blogpost leer je alles over wat het betekent om mantelzorger te worden, praktische tips, en hoe je deze uitdaging kunt aangaan. Laten we samen de weg naar het worden van een succesvolle mantelzorger ontdekken.

Samenvatting

 • Mantelzorg is de onbetaalde zorg die wordt verleend aan een ouder of andere zorgbehoevende persoon uit liefde en respect.
 • Als mantelzorger voor je ouders neem je zorgtaken op je, zoals huishoudelijke taken en het organiseren van de zorg.
 • Praktische tips voor mantelzorgers: plan zorgtaken goed, maak gebruik van beschikbare hulpmiddelen en diensten, communiceer openlijk met je ouders, zoek emotionele ondersteuning en blijf op de hoogte van informatie en bronnen.
 • Een mantelzorger biedt ook emotionele ondersteuning aan zijn of haar ouders, door naar hen te luisteren en er te zijn in moeilijke tijden.
 • Er zijn verschillende hulpmiddelen en diensten beschikbaar voor mantelzorgers, zoals respijtzorg, thuiszorg, mantelzorgondersteuning, technologische hulpmiddelen en financiële ondersteuning.

Wat is een mantelzorger?

Een mantelzorger is iemand die onbetaald zorg verleent aan een zorgbehoevende persoon, zoals ouder(s).

Definitie van mantelzorg

Mantelzorg is zorg gegeven uit liefde en respect. Het is zorg voor een naaste die hulp nodig heeft. Dit kan je partner zijn, je kind of een andere naaste in jouw leven. Iemand die mantelzorg geeft is niet betaald.

Ze doen dit omdat zij om de zorgbehoevende persoon geven. Soms heeft de zorgbehoevende persoon een chronische ziekte of is hij gehandicapt. Maar het kan ook zijn dat de persoon oud en hulpbehoevend is.

Zij hebben dan hulp nodig bij hun dagelijkse taken. Dit kan gaan om huishoudelijke taken, zoals schoonmaken en koken, maar ook om persoonlijke verzorging. Als mantelzorger neem je deze taken op je.

Het is echter belangrijk goede afspraken te maken over de taken en verantwoordelijkheden binnen de mantelzorg. Dit helpt om de zorg goed te organiseren en overbelasting te voorkomen.

Kenmerken van mantelzorg voor ouders

Als je mantelzorger bent voor je ouders, zijn er verschillende kenmerken die hierbij komen kijken. Je neemt zorgtaken op je, zoals het helpen met huishoudelijke taken en het organiseren van de zorg voor je ouders.

Dit kan betekenen dat je hen helpt met persoonlijke verzorging, medicatiebeheer en het regelen van afspraken met zorgprofessionals. Als mantelzorger ben je verantwoordelijk voor de zorgbehoevende persoon en zorg je ervoor dat zij de juiste zorg en ondersteuning krijgen.

Het belangrijkste is dat mantelzorg meestal onbetaald is, dus het is belangrijk om te weten welke vergoedingen er mogelijk zijn en hoe je die kunt aanvragen.

Een gids voor mantelzorgers voor ouders

Praktische tips en advies om mantelzorgers te ondersteunen bij het zorgen voor hun ouders.

Praktische tips en advies

Als mantelzorger voor mijn ouders, heb ik praktische tips en advies verzameld om anderen te helpen die ook in deze rol terechtkomen:

 1. Plan de zorgtaken en huishoudelijke taken goed: Maak een schema en verdeel de taken tussen familieleden. Zo voorkom je overbelasting.
 2. Maak gebruik van beschikbare hulpmiddelen en diensten: Informeer naar vergoedingen en subsidies waar je recht op hebt als mantelzorger.
 3. Praat openlijk over de zorgbehoevende persoon: Communiceer met elkaar over de behoeften en wensen van je ouders. Dit helpt om de zorg beter af te stemmen.
 4. Zoek emotionele ondersteuning voor jezelf: Praat met vrienden, familie of professionals om je gevoelens te delen en stress te verminderen.
 5. Blijf op de hoogte van informatie en bronnen: Er zijn organisaties die specifieke ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Maak hier gebruik van om jezelf goed geïnformeerd te houden.

Emotionele ondersteuning

Als mantelzorger voor je ouders is het belangrijk om ook emotionele ondersteuning te bieden. Dit betekent dat je er bent om naar je ouders te luisteren, hun zorgen serieus te nemen en er voor hen te zijn in moeilijke tijden.

Je kunt ze aanmoedigen om over hun gevoelens te praten en hen steunen bij het verwerken van eventuele verdriet of frustratie die ze ervaren. Ook kun je kijken naar mogelijkheden om samen leuke activiteiten te doen die hun stemming kunnen verbeteren.

Het is essentieel dat je begripvol en geduldig bent, en dat je erkenning geeft aan de emotionele uitdagingen die je ouders mogelijk ervaren.

Hulpmiddelen en diensten voor mantelzorgers

Als mantelzorger voor je ouders zijn er verschillende hulpmiddelen en diensten beschikbaar om jou te ondersteunen. Een paar van deze zijn:

 • Respijtzorg: Dit is tijdelijke vervanging van de zorgtaken, zodat jij even een pauze kunt nemen.
 • Thuiszorg: Hierbij komt een professional bij jouw ouders thuis om te helpen met de verzorging en andere taken.
 • Mantelzorgondersteuning: Dit kan bestaan uit informatie, advies en emotionele steun via bijvoorbeeld een mantelzorgconsulent of lotgenotencontact.
 • Technologische hulpmiddelen: Er zijn verschillende technologische hulpmiddelen beschikbaar, zoals personenalarmeringssystemen en medicatiedispensers, die je kunt gebruiken om de zorg voor je ouders makkelijker te maken.
 • Financiële ondersteuning: In sommige gevallen kom je in aanmerking voor financiële vergoedingen of tegemoetkomingen als mantelzorger.

Meer over ‘Zelfzorg hulpmiddelen’

In het hedendaagse zorglandschap zijn zelfzorg hulpmiddelen van essentieel belang geworden. Of het nu gaat om het behandelen van kleine littekens met littekencreme, het verbeteren van het gehoor met het beste gehoorapparaat, of het lezen van kleine letters met behulp van een vergrootglas of een leesliniaal, deze hulpmiddelen zorgen voor een verhoogde kwaliteit van leven.

Bovendien zijn er verschillende hulpmiddelen die bijdragen aan de gezondheidsbewaking, zoals de oor thermometer, de koortsthermometer en de voorhoofdthermometer. Daarnaast helpt de beste bloeddrukmeter in het monitoren van de bloeddruk en kun je met de beste weegschaal je gewicht in de gaten houden. Voor de ouderen zijn er specifieke activiteiten en spelletjes ontwikkeld een boek standaard of vergrootglas met licht kunnen handig zijn. Terwijl hulpmiddelen zoals de kniesteun, saturatiemeter en de grijparm of grijper Hema de dagelijkse routine vergemakkelijken. Van het worden van een mantelzorger voor ouders tot het kiezen van de perfecte digitale fotolijst, het scala aan hulpmiddelen is uitgebreid en gevarieerd.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent het om een mantelzorger te zijn voor ouders?

Mantelzorger worden voor ouders betekent zorgtaken delen en huishoudelijke werk doen voor je chronisch zieke of gehandicapte ouders die zorgbehoevend zijn.

2. Hoe kan ik mantelzorg aanvragen voor mijn hulpbehoevende ouders?

Je kunt mantelzorg aanvragen via de ouderenzorg-diensten of je school als je praat over ALS, een veelgestelde vraag.

3. Hoe moet ik praten over ALS met mijn kinderen?

Het is belangrijk om openlijk te praten over ALS met kinderen. Het helpt hen om de ziekte en de zorgverantwoordelijkheid te begrijpen.

4. Wat moet ik doen als ik rouw voel terwijl ik voor mijn ouders zorg?

Rouw is vaak een deel van de zorgverlening. Het is goed om je gevoelens te delen en steun te zoeken bij familiebanden of zorgdiensten.

5. Hoe verdeel ik de zorgtaken voor mijn zorgbehoevende ouders?

Het verdelen van de zorgtaken hangt af van het niveau van de behoefte van je ouders, je eigen mogelijkheden, en de ondersteuning van zorgverantwoordelijkheden voor ouders diensten.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Mantelzorger Worden Voor Ouders: Een Gids (2023)

Laat een reactie achter