In dit artikel

Tips voor het Veilig lopen met een Rollator

Tips voor het Veilig lopen met een Rollator (2023)

In dit artikel

Het veilig lopen met een rollator kan een uitdaging zijn, vooral als je nog niet gewend bent aan het gebruik ervan. Ik begrijp je zorgen, want net als jij heb ik ook moeite gehad om te leren hoe ik veilig met een rollator kon lopen.

In dit artikel delen we tips en technieken, gebaseerd op mijn eigen ervaringen en de expertise van professionals, om je te helpen comfortabel en veilig te lopen met een rollator. Laten we samen deze reis starten om rustig en zorgeloos te kunnen bewegen.

Key Takeaway

De beste rollator van 2023 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • Stel de rollator op de juiste hoogte af om comfortabel en veilig te lopen.
 • Gebruik de remmen van de rollator bij het op – en afrijden van stoepen.
 • Laat regelmatig de rollator controleren om ervoor te zorgen dat deze veilig en betrouwbaar blijft functioneren.
 • Neem veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van een rollator binnenshuis, zoals het schoonhouden van de vloer en het behouden van de balans.
 • Volg deze tips voor veilig wandelen met een rollator buiten, inclusief het alert blijven op obstakels en het gebruik van handremmen bij het starten en stoppen.

Tips voor veilig lopen met een rollator

Stel de rollator op de juiste hoogte af voor comfortabel en veilig gebruik.

Stel de rollator op de juiste hoogte af

Het instellen van de juiste hoogte van uw rollator is cruciaal voor een veilige en comfortabele mobiliteit. Begin met het plaatsen van de armleuningen op polshoogte als u rechtop staat, dit is vaak de ideale positie.

Houd er rekening mee dat als de rollator te laag is afgesteld, het een bukkende houding kan veroorzaken. Aan de andere kant kan een te hoog afgestelde rollator leiden tot ontoereikende ondersteuning en evenwicht.

Controleer tijdens het lopen of uw schouders ontspannen zijn en uw ellebogen licht gebogen. Pas de hoogte van de rollator zo nodig aan om deze perfecte pasvorm te bereiken. Door dit te doen, zorgt u ervoor dat u rechtop en recht achter de rollator loopt, wat in overeenstemming is met veilige looppraktijken.

Plaats uw voeten tussen de achterwielen en houd uw lichaam tussen de handvatten tijdens het lopen

Bij het lopen met een rollator is het belangrijk om uw voeten tussen de achterwielen te plaatsen en uw lichaam tussen de handvatten te houden. Hierdoor behoudt u een stabiele positie en kunt u gemakkelijk manoeuvreren tijdens het lopen. Het plaatsen van uw voeten tussen de achterwielen zorgt voor een goede balans en helpt u om veilig je evenwicht te bewaren. Door uw lichaam tussen de handvatten te houden, kunt u gemakkelijk naar voren leunen om stappen te nemen zonder uw evenwicht te verliezen.

Gebruik de parkeerrem van de rollator bij het nemen van een pauze

Tijdens het gebruik van een rollator is het belangrijk om de parkeerrem te gebruiken wanneer u een pauze neemt. Dit zorgt ervoor dat de rollator stabiel blijft staan en niet per ongeluk wegrolt.

Het is een eenvoudige handeling die u kunt doen door de parkeerrem in te schakelen voordat u gaat zitten of leunen op de rollator. Op deze manier kunt u ontspannen en rusten, terwijl u er zeker van bent dat uw rollator veilig op zijn plaats blijft staan.

Het gebruik van de parkeerrem is een belangrijke veiligheidsmaatregel die voorkomt dat de rollator onbedoeld beweegt en kan helpen om valpartijen en verwondingen te voorkomen. Zorg er daarom altijd voor dat u de parkeerrem gebruikt wanneer u een pauze neemt met uw rollator.

Gebruik de remmen van de rollator bij het op- en afrijden van stoepen

Bij het op- en afrijden van stoepen is het belangrijk om de remmen van de rollator te gebruiken. Hierdoor kun je de snelheid controleren en voorkomen dat de rollator te snel naar beneden rolt. Het gebruik van de remmen zorgt voor extra stabiliteit en vermindert het risico op valpartijen. Zorg ervoor dat je de rollator stevig vasthoudt en geleidelijk aan naar boven of beneden gaat. Let op eventuele obstakels of oneffenheden op de stoep en pas je snelheid aan om veilig te kunnen manoeuvreren.

 • Gebruik de remmen van de rollator bij het op – en afrijden van stoepen
 • Houd stevig vast aan de handvatten van de rollator
 • Vertraag geleidelijk terwijl je naar boven of beneden gaat
 • Pas je snelheid aan op basis van eventuele obstakels of oneffenheden in het wegdek
 • Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om veilig over te steken
 • Laat je niet haasten en neem voldoende tijd bij het manoeuvreren
 • Bij het op – en afrijden van stoepen, gebruik altijd de remmen van de rollator.
 • Houd stevig vast aan beide handvatten terwijl u omhoog of omlaag gaat.
 • Begin met een langzame, gecontroleerde beweging.
 • Zorg voor een evenwichtige verdeling van uw gewicht tussen beide zijden.
 • Pas uw snelheid aan als u obstakels tegenkomt, zoals oneffenheden in de stoep.
 • Vergeet niet om vooruit te kijken en uw stappen zorgvuldig te plannen.
 • Bij het op – en afrijden van stoepen, is het essentieel om de remmen van de rollator te gebruiken.
 • Houd stevig vast aan de handvatten van de rollator.
 • Begin rustig en geleidelijk terwijl u omhoog of omlaag gaat.
 • Zorg ervoor dat uw gewicht gelijkmatig verdeeld is tijdens het rijden op een stoep.
 • Pas uw snelheid aan op basis van eventuele obstakels of hindernissen.
 • Wees alert op oneffenheden in het oppervlak en pas uw stappen dienovereenkomstig aan.
 • Gebruik altijd de remmen van de rollator bij het op – en afrijden van stoepen.
 • Houd stevig vast aan de handvatten, zowel met je linker – als rechterhand.
 • Verminder geleidelijk je snelheid terwijl je omhoog of omlaag gaat.
 • Blijf alert op eventuele obstakels of oneffenheden in de stoep.
 • Pas je paslengte aan om veilig en stabiel te kunnen manoeuvreren.
 • Gebruik indien nodig extra ondersteuning, zoals een leuning, bij het

Laat de rollator regelmatig controleren

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om regelmatig de rollator te laten controleren. Dit zorgt ervoor dat de rollator altijd in goede staat verkeert en veilig gebruikt kan worden.

De controle kan gedaan worden door een professional of een monteur die bekend is met rollators. Tijdens de controle wordt gekeken naar de remmen, de banden, de hoogte-instellingen en andere essentiële onderdelen.

Door regelmatig onderhoud en controle uit te laten voeren, kunt u er zeker van zijn dat uw rollator veilig en betrouwbaar blijft functioneren, waardoor het risico op ongelukken en letsel tot een minimum wordt beperkt.

Veilig gebruik van een rollator binnenshuis

Binnenshuis gebruikmaken van een rollator kan heel handig zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. Er zijn echter enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen die in acht moeten worden genomen om ongelukken te voorkomen.

Ten eerste is het essentieel om ervoor te zorgen dat de vloeren schoon en vrij van obstakels zijn, zoals losse tapijten of rondslingerende voorwerpen. Dit minimaliseert het risico op uitglijden en vallen.

Ten tweede is het belangrijk om de rollator goed in balans te houden tijdens het lopen. Dit kan worden bereikt door rechtop te lopen en gelijkmatig gewicht te verdelen over beide handvatten.

Het gebruiken van de rollator als ondersteuning tijdens het opstaan ​​uit een stoel of bed kan ook helpen om veiligheid te waarborgen. Daarnaast is het raadzaam om kleine en voorzichtige stappen te nemen om evenwichtsverlies te voorkomen.

Het is ook verstandig om de rollator met regelmaat te controleren op eventuele slijtage of defecten. Dit houdt in dat remmen, wielen en andere onderdelen goed functioneren en niet loszitten.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kunt u er zeker van zijn dat uw rollator altijd klaar is voor gebruik.

Veilig wandelen met een rollator buiten

Wanneer u naar buiten gaat met uw rollator, zijn er een aantal belangrijke veiligheidstips waar u rekening mee moet houden. Ten eerste is het essentieel om alert te blijven op uw omgeving en obstakels op de weg, zoals stoepranden, kuilen en oneffenheden.

Neem kleine stapjes en zorg ervoor dat u goed in balans blijft.

Een andere belangrijke tip is om de handremmen van uw rollator te gebruiken wanneer u start en stopt. Dit helpt bij het behouden van controle en voorkomt dat de rollator onverwachts vooruit of achteruit gaat.

Daarnaast is het ook verstandig om de parkeerrem te gebruiken wanneer u een pauze neemt. Dit zorgt ervoor dat de rollator stevig op zijn plaats blijft staan en niet wegrolt.

Het is ook belangrijk om uw lichaamshouding tijdens het lopen met de rollator in de gaten te houden. Houd uw rug recht en uw schouders ontspannen. Sta tussen de achterwielen van de rollator om stabiliteit te behouden.

Plaats uw voeten tussen de achterwielen en houd uw lichaam tussen de handvatten tijdens het lopen.

Tot slot, vergeet niet om uw rollator regelmatig te laten controleren en onderhouden. Controleer de werking van de remmen en zorg ervoor dat er geen uitstekende remkabels zijn die uw veiligheid kunnen beïnvloeden.

Door deze tips op te volgen, kunt u veilig wandelen met uw rollator buiten en genieten van meer mobiliteit en onafhankelijkheid. Vergeet niet om altijd alert te blijven en indien nodig ondersteuning te zoeken bij een fysiotherapeut of specialist om de juiste technieken aan te leren.

Onderhoud en controle van uw rollator

Als u wilt dat uw rollator veilig blijft en goed functioneert, is regelmatig onderhoud en controle essentieel. Hier volgen enkele belangrijke tips:

 • Controleer regelmatig de banden van de rollator om er zeker van te zijn dat ze voldoende lucht bevatten en niet versleten zijn.
 • Zorg ervoor dat alle bouten en moeren stevig vastgedraaid zijn.
 • Controleer de remmen regelmatig om er zeker van te zijn dat ze goed werken. Als ze versleten of beschadigd zijn, laat ze dan onmiddellijk vervangen.
 • Controleer de handvatten op scheuren of slijtage. Vervang indien nodig.
 • Reinig de rollator regelmatig om vuilophoping te voorkomen.
 • Als er problemen optreden of als u merkt dat iets niet goed werkt, laat uw rollator dan controleren door een professional.

Meer informatie over rollators

We delen alles wat met rollators te maken heeft. We hebben een breed scala aan onderwerpen over dit loophulpmiddel om te verkennen, allemaal ontworpen om u te helpen uw mobiliteit en onafhankelijkheid te maximaliseren.

Laten we beginnen bij het begin: ‘Wat is een rollator?‘ Dit artikel legt uit wat een rollator is en hoe het kan helpen de mobiliteit te verbeteren. ‘Gebruik van een rollator‘ bouwt hierop voort, met praktische tips en advies om u te helpen het meeste uit uw rollator te halen.

‘Lopen met rollator’ is een van de belangrijkste vaardigheden die u zult leren, en we hebben een artikel dat u hierbij zal helpen. We hebben ook gedetailleerde instructies over ‘rollator afstellen‘, een cruciaal aspect om uw rollator veilig en comfortabel te maken.

Als je andere vormen van mobiliteitshulp gebruikt, zoals een scootmobiel, hebben we een post ‘rollator op scootmobiel‘, die tips en trucs bevat over hoe je beide tegelijk kunt gebruiken. En voor degenen met meer specifieke behoeften, bekijk onze posts over de ‘stokhouder rollator‘ en de ‘knie rollator‘.

Als je een grotere persoon bent, hebben we een artikel over ‘rollator voor zware mensen‘, met aanbevelingen voor de meest robuuste en betrouwbare modellen.

Onze blog gaat ook over de financiële kant van het bezit van een rollator. Bekijk ons artikel ‘rollator aftrekbaar belasting‘ voor nuttige informatie over hoe je de kosten van je rollator kunt aftrekken op je belastingaangifte.

Soorten rollators‘ is een geweldige bron als u probeert te beslissen welke rollator het beste bij u past. We schreven ook een review over ANWB rollator. En om te zorgen dat u veilig blijft, hebben we ‘Veiligheidsmaatregelen rollator’ met tips en advies om ervoor te zorgen dat u uw rollator veilig gebruikt.

Tot slot, voor degenen die nadenken over de toekomst, hebben we ‘Rollator en zelfstandig wonen‘, een gids over hoe een rollator u kan helpen om onafhankelijk in uw eigen huis te blijven wonen.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kan ik mijn rollator veilig gebruiken?

Om uw rollator veilig te gebruiken, moet u ervoor zorgen dat de remmen goed werken en de handvatten op de juiste hoogte zijn afgesteld. Loop altijd rechtop, houd beide handen op de handvatten en maak kleine stappen. Zorg er ook voor dat uw rollator stabiel staat voordat u erop leunt of gaat zitten.

2. Wat zijn enkele tips om valpartijen met een rollator te voorkomen?

Om valpartijen met een rollator te voorkomen, is het belangrijk om langzaam en voorzichtig te lopen. Vermijd losliggende tapijten of gladde vloeren en wees extra voorzichtig bij het nemen van drempels of oneffenheden. Zorg er ook voor dat uw rollator altijd in goede staat verkeert, met goed werkende remmen en wielen.

3. Hoe kan ik mijn rollator onderhouden?

Om uw rollator goed te onderhouden, moet u regelmatig controleren op slijtage of beschadigingen aan de remmen, wielen en handvatten. Houd de remkabels schoon en vrij van vuil. Smeer indien nodig de bewegende onderdelen van de rollator met smeermiddel. Als er problemen zijn, neem dan contact op met een professional voor reparatie.

4. Moet ik een rollator gebruiken als ik maar een korte afstand hoef te lopen?

Hoewel een rollator bedoeld is voor mensen die moeite hebben met lopen, kan het ook nuttig zijn voor korte afstanden. Een rollator biedt extra stabiliteit en ondersteuning, zelfs als u maar een korte afstand hoeft te lopen. Het is belangrijk om uw comfort en veiligheid voorop te stellen bij het gebruik van een rollator, ongeacht de afstand die u moet afleggen.

» Referenties

‘Walking with rollator: a systematic review of gait parameters in older persons’ – Marion Mundt, Joao Pedro Batista, Bernd Markert, Cornelius Bollheimer, and Thea Laurentius. European Review of Aging and Physical Activity, volume 16, Article number: 15 (2019).
https://eurapa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s11556-019-0222-5

‘Effect of rollator use on health-related quality of life in individuals with COPD’ – Renu B Gupta, Dina Brooks, Yves Lacasse, Roger S Goldstein. 2006 Oct;130(4):1089-95.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17035442/

‘Gait parameters when walking with or without rollator on different surface characteristics: a pilot study among healthy individuals’ – Eva Ekvall Hansson, Yara Akar, Tingting Liu, Cong Wang, and Agneta Malmgren Fänge. Published online 2022 Sep 24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9509549/

‘Effectiveness of multifactorial interventions in preventing falls among older adults in the community: A systematic review and meta-analysis’ – Seon Heui Lee, Soyoung Yu. Int J Nurs Stud. 2020 Jun;106:103564.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32272282/

» Referenties

Conclusie beste rollators 2023

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Tips voor het Veilig lopen met een Rollator (2023)

Laat een reactie achter