In dit artikel

Hoe krijgt u een Loopfiets voor Volwassenen via de WMO?

Hoe krijgt u een Loopfiets voor Volwassenen via de WMO?

In dit artikel

Heeft u moeite met mobiliteit en overweegt u een loopfiets voor volwassenen aan te schaffen, maar maakt u zich zorgen over de kosten? U bent niet de enige! Ik heb mij verdiept in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en ontdekte dat deze mogelijk een vergoeding biedt voor aangepaste fietsen.

In dit artikel leggen we uit hoe u via de Wmo een vergoeding voor een loopfiets kunt krijgen. Bent u klaar om uw mobiliteit terug te krijgen? Lees dan snel verder!

Key Takeaway:

De beste loopfiets volwassenen van 2023 volgens onze test is NRG Bike. Dit product is een van de lichtere loopfietsen, heeft een lage instap en kan makkelijk ingesteld worden aansluitend bij uw wensen. Daarnaast zijn er ook regelmatig kortingen op deze loopfiets volwassenen.

Samenvatting

 • De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) biedt mogelijk een vergoeding voor een loopfiets voor volwassenen als hulpmiddel voor mobiliteit.
 • Om in aanmerking te komen voor de vergoeding, moet je aantonen dat je een beperking hebt waardoor je moeite hebt met lopen en dat een loopfiets een passende oplossing is voor jouw mobiliteitsbehoefte.
 • Naast vergoedingen via de Wmo zijn er ook andere financiële ondersteuningsmogelijkheden, zoals vergoedingen vanuit zorgverzekeringen. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te kijken of je in aanmerking komt.

Vergoeding voor een loopfiets via de Wmo

Je kunt een vergoeding voor een loopfiets via de Wmo krijgen.

Hoe krijg je een vergoeding voor een loopfiets via de Wmo?

Het verkrijgen van een vergoeding voor een volwassen loopfiets via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) kan iemands mobiliteit aanzienlijk verbeteren. Deze vergoeding behoort tot de verschillende soorten ondersteuning die de Wmo biedt aan mensen met een beperking.

Voor diegenen die slecht ter been zijn, kan een loopfiets betekenen dat ze minder afhankelijk zijn van anderen om zich te verplaatsen. De details van de vergoeding kunnen variëren, afhankelijk van uw gemeente en individuele situatie.

Elektrische loopfietsen voor volwassenen zoals de NRGbike loopfiets worden ook erkend als legitimie loophulpmiddelen. Ze kunnen op trottoirs en in stadscentra worden gebruikt, wat extra bewegingsvrijheid en flexibiliteit biedt.

Driewielfietsen met trapondersteuning kunnen ook worden gefinancierd via de Wmo. Voordat u een aanvraag indient, is het raadzaam om eerst contact op te nemen met uw lokale gemeente om te achterhalen welke specifieke voorwaarden en criteria er gelden voor de vergoeding.

U zult dan beter voorbereid zijn wanneer u uw aanvraag begint.

Voorwaarden voor vergoeding via de Wmo

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van een loopfiets via de Wmo, zijn er enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. Ten eerste moet je aantonen dat je een beperking hebt waardoor je moeite hebt met lopen en dat een loopfiets een passende oplossing is voor jouw mobiliteitsbehoefte.

Daarnaast moet de aanschaf van een loopfiets noodzakelijk zijn voor jouw zelfstandigheid en participatie in de maatschappij. Verder wordt er gekeken naar jouw persoonlijke situatie, zoals eventuele financiële draagkracht en of er andere mogelijkheden zijn om de loopfiets aan te schaffen.

Het is belangrijk om in gesprek te gaan met het Wmo-loket van jouw gemeente om te bespreken welke specifieke voorwaarden er gelden in jouw situatie.

Mogelijkheden voor vergoeding van een loopfiets via de Wmo

Ik heb onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor vergoeding van een loopfiets via de Wmo en ik wil graag enkele belangrijke punten delen:

 1. Een loopfiets kan mogelijk vergoed worden via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) als hulpmiddel voor mobiliteit.
 2. De gemeente bepaalt of je in aanmerking komt voor een vergoeding van een loopfiets via de Wmo.
 3. De vergoeding kan worden aangevraagd als onderdeel van een bredere aanvraag voor mobiliteitsvoorzieningen bij het Wmo-loket.
 4. Het is belangrijk om te weten dat er specifieke voorwaarden zijn waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor een vergoeding.
 5. Een vereiste document voor de aanvraag is meestal een medische verklaring waaruit blijkt dat een loopfiets noodzakelijk is voor jouw mobiliteit.
 6. Daarnaast kunnen er ook andere documenten nodig zijn, zoals informatie over je inkomen en woonsituatie, die nodig zijn om te bepalen of je recht hebt op financiële ondersteuning.
 7. Het is raadzaam om contact op te nemen met het Wmo – loket van jouw gemeente om meer informatie te krijgen over het aanvraagproces en de benodigde documenten.

Hoe vraag je een vergoeding voor een loopfiets aan via de Wmo?

Om een vergoeding voor een loopfiets aan te vragen via de Wmo, moet je eerst contact opnemen met het Wmo-loket van jouw gemeente.

Stappen om een vergoeding aan te vragen

Om een vergoeding aan te vragen voor een loopfiets via de Wmo, volg je de volgende stappen:

 1. Neem contact op met het Wmo – loket van jouw gemeente.
 2. Geef aan dat je graag een vergoeding wilt aanvragen voor een loopfiets.
 3. Bespreek je situatie en leg uit waarom je een loopfiets nodig hebt voor jouw mobiliteit.
 4. Verzamel alle vereiste documenten, zoals medische verklaringen of advies van een ergotherapeut.
 5. Vul het aanvraagformulier in dat wordt verstrekt door het Wmo – loket.
 6. Voeg alle relevante documenten toe aan de aanvraag.
 7. Dien de volledige aanvraag in bij het Wmo – loket.
 8. Houd contact met het Wmo – loket om eventuele vervolgvragen te beantwoorden of extra informatie te verstrekken.

Vereiste documenten voor de aanvraag

Om een vergoeding voor een loopfiets via de Wmo aan te vragen, zijn er bepaalde documenten nodig. Hier is een lijst van de vereiste documenten:

 1. Identificatiedocument: Een kopie van uw identiteitsbewijs, zoals een paspoort of rijbewijs.
 2. Medische verklaring: Een medische verklaring waaruit blijkt dat u een loopfiets nodig heeft en hoe dit uw mobiliteit zal verbeteren. Deze verklaring kan worden afgegeven door uw behandelend arts of specialist.
 3. Inkomens- en vermogensgegevens: U moet mogelijk bewijs leveren van uw inkomen en vermogen om in aanmerking te komen voor vergoeding via de Wmo. Dit kan bijvoorbeeld salarisstroken, belastingaangifte of bankafschriften omvatten.
 4. Ondersteuningsplan: Het is ook belangrijk om een ondersteuningsplan op te stellen waarin u aangeeft hoe de loopfiets uw dagelijks leven zal verbeteren en welke activiteiten u ermee kunt doen.

Contactgegevens van het Wmo-loket

Als je een vergoeding wilt aanvragen voor een loopfiets via de Wmo, is het belangrijk om contact op te nemen met het Wmo-loket van jouw gemeente. Het Wmo-loket is het aanspreekpunt voor alle vragen en aanvragen met betrekking tot de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Hier kun je terecht voor informatie over de aanvraagprocedure, de vereiste documenten en de mogelijkheden voor vergoeding van een loopfiets. De contactgegevens van het Wmo-loket van jouw gemeente zijn te vinden op de website van de gemeente of kun je opvragen bij het gemeentehuis.

Het is raadzaam om telefonisch contact op te nemen of een afspraak te maken om persoonlijk langs te gaan, zodat je alle benodigde informatie kunt krijgen en jouw aanvraag op de juiste manier kunt indienen.

Andere mogelijkheden voor de aanschaf van een loopfiets

Naast vergoedingen via de Wmo zijn er ook andere financiële ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar. Ontdek hoe je nog meer kunt profiteren van subsidies, zorgverzekeringen en andere vervoersvoorzieningen voor het verkrijgen van een loopfiets voor volwassenen.

Lees verder voor alle details!

Vergoedingen vanuit zorgverzekeringen

Sommige zorgverzekeringen bieden mogelijk een vergoeding voor een loopfiets voor volwassenen. Dit is afhankelijk van je polisvoorwaarden en welke zorgverzekeraar je hebt.

ZorgverzekeraarType polisVergoeding
Zilveren KruisBasisverzekeringMogelijk, afhankelijk van de polisvoorwaarden
VGZBasisverzekeringMogelijk, afhankelijk van de polisvoorwaarden
CZBasisverzekeringMogelijk, afhankelijk van de polisvoorwaarden
MenzisBasisverzekeringMogelijk, afhankelijk van de polisvoorwaarden

Houd er rekening mee dat de vergoeding van een loopfiets aangevraagd moet worden en dat het niet altijd zeker is dat de aanvraag wordt goedgekeurd. Dit hangt af van je persoonlijke situatie en je zorgbehoeften. Als je bijvoorbeeld een loopfiets nodig hebt voor mobiliteitsdoeleinden en niet vanwege een medische aandoening, kan het zijn dat je zorgverzekeraar je aanvraag niet goedkeurt. Het is daarom altijd raadzaam om contact op te nemen met je zorgverzekeraar voordat je een loopfiets aanschaft.

Andere financiële ondersteuningsmogelijkheden

Naast vergoedingen vanuit de Wmo en zorgverzekeringen, zijn er ook andere financiële ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar voor de aanschaf van een loopfiets voor volwassenen. Hier zijn enkele opties om te overwegen:

 1. Gemeentelijke subsidies: Sommige gemeenten bieden specifieke subsidies aan voor mobiliteitsvoorzieningen, waaronder loopfietsen voor volwassenen. Neem contact op met uw lokale gemeente om te informeren naar eventuele beschikbare subsidies.
 2. Persoonsgebonden Budget (PGB): Het is mogelijk om via het PGB financiële ondersteuning te ontvangen voor de aanschaf van een loopfiets. Met een PGB kunt u zelf bepalen hoe u uw zorg en ondersteuning regelt.
 3. Crowdfunding: Als u moeite heeft om de kosten van een loopfiets te dragen, kunt u overwegen om een crowdfundingcampagne op te zetten. Dit stelt familieleden, vrienden en andere mensen in staat om bij te dragen aan de financiering van uw loopfiets.
 4. Goede doelen: Er zijn verschillende goede doelen en stichtingen die financiële steun bieden voor mensen met mobiliteitsproblemen. Onderzoek naar deze organisaties en kijk of ze mogelijk kunnen helpen bij het verkrijgen van een loopfiets.

Hulp bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Als je hulp nodig hebt bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) om een vergoeding voor een loopfiets aan te vragen, zijn er verschillende opties beschikbaar. Allereerst kun je contact opnemen met het Wmo-loket van jouw gemeente.

Zij kunnen je informeren over de aanvraagprocedure en de vereiste documenten die je moet indienen. Daarnaast kan het ook nuttig zijn om hulp te zoeken bij organisaties die gespecialiseerd zijn in mobiliteitsvoorzieningen en hulpmiddelen.

Zij kunnen je begeleiden bij het invullen van de aanvraagformulieren en je helpen bij het verzamelen van alle benodigde informatie.

Het is belangrijk om te weten dat de Wmo er is om mensen met een beperking te ondersteunen en hen toegang te geven tot de juiste voorzieningen. Door gebruik te maken van deze ondersteuning kun je mogelijk een vergoeding krijgen voor een loopfiets die jouw mobiliteit aanzienlijk kan verbeteren.

Conclusie

In deze blog hebben we besproken hoe je een loopfiets voor volwassenen kunt krijgen via de Wmo. Het aanvragen van een vergoeding via de Wmo is een goede optie voor mensen die moeite hebben met lopen en meer mobiliteit willen.

Daarnaast zijn er ook andere financiële ondersteuningsmogelijkheden, zoals vergoedingen vanuit zorgverzekeringen. Door goed geïnformeerd te zijn en de juiste stappen te nemen, kan iedereen genieten van de voordelen van een loopfiets voor volwassenen.

Neem contact op met het Wmo-loket van je gemeente voor meer informatie en hulp bij de aanvraag.

Meer over Loopfietsen voor Volwassenen

In deze reeks staan ‘Loophulpmiddelen‘ centraal, met bijzondere aandacht voor de volwassen loopfiets. Of je nu overweegt er een te kopen, huren of misschien zelfs een tweedehands te kiezen, we hebben alle informatie die je nodig hebt. Bij het kiezen van een loopfiets is mobiliteit cruciaal. In ‘Reizen en Verplaatsen met Loopfiets‘ bieden we nuttige tips en advies voor de reislustige loopfietser.

Overweeg je een loopfiets aan te schaffen maar ben je bang voor diefstal? We hebben enkele beveiligingstips verzameld in ‘Diefstal van Loopfiets Voorkomen‘. Zijn er manieren om je loopfiets uniek te maken? Ons artikel ‘Personaliseren Loopfiets voor Volwassenen‘ laat je de verschillende manieren zien om je loopfiets te personaliseren. En mocht je ooit te maken krijgen met een ongeval, dan kan ons artikel ‘Eerste Hulp bij Loopfietsongelukken‘ je helpen te weten wat je moet doen. Misschien wil je een loopfiets kopen? Lees ‘Loopfiets volwassenen kopen‘ voor tips over wat je moet zoeken bij de aankoop.

Als je nog niet klaar bent om te kopen, overweeg dan onze artikelen ‘Loopfiets volwassenen huren‘ en ‘Elektrische loopfiets volwassenen huren‘. Of misschien wil je geld besparen met een tweedehands optie? In dat geval is ‘Tweedehands loopfiets volwassenen‘ perfect voor jou. Voor extra gemak hebben we ‘Loopfiets volwassenen opvouwbaar‘, waarin de voordelen van een opvouwbare loopfiets worden besproken. En als je op zoek bent naar een koopje, vergeet dan niet ons artikel ‘Loopfiets volwassenen marktplaats‘ te bekijken.

De ‘loopfiets volwassenen loopband‘ combineert de voordelen van een loopfiets en een loopband, ideaal voor hen die zowel mobiliteit als training in één toestel willen. Dan hebben we de ‘loopfiets met inklapbare trappers‘, wat flexibiliteit biedt voor gebruikers die willen kiezen tussen steppen en trappen. Als u op zoek bent naar gespecialiseerde gezondheidsoplossingen, is de ‘loopfiets volwassenen medipoint‘ een uitstekende optie, aangezien Medipoint diensten en producten biedt voor medische behoeften, waardoor deze loopfiets ideaal is voor therapeutische doeleinden.

Wil je weten of je een vergoeding kunt krijgen voor je loopfiets? Ons artikel ‘Loopfiets volwassenen vergoeding‘ of ‘Loopfiets Volwassenen WMO’ bieden de nodige informatie. We bieden ook informatie over alternatieve loophulpmiddelen in ‘Loopstep volwassenen‘ en ‘Driewieler loopfiets volwassenen‘. Misschien heb je gehoord dat loopfietsen slecht kunnen zijn voor de heupen? We behandelen dit onderwerp in ‘Loopfiets slecht voor heupen‘. En voor degenen die geïnteresseerd zijn in specifieke merken, hebben we ‘Van raam loopfiets‘ en ‘NRG bike‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de Wmo en hoe kan ik een loopfiets voor volwassenen via de Wmo krijgen?

De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) is een Nederlandse wet die gemeenten verantwoordelijk maakt voor het bevorderen van de zelfredzaamheid en participatie van burgers. Om een loopfiets voor volwassenen via de Wmo te krijgen, moet je contact opnemen met jouw gemeente en een aanvraag indienen voor hulpmiddelen zoals een loopfiets.

2. Kom ik in aanmerking voor een loopfiets voor volwassenen via de Wmo?

Om in aanmerking te komen voor een loopfiets via de Wmo, moet je voldoen aan de criteria van jouw gemeente. Over het algemeen worden loopfietsen toegekend aan mensen met een beperking of mobiliteitsproblemen die daardoor moeite hebben met lopen. Het is belangrijk om contact op te nemen met jouw gemeente om te bespreken of je in aanmerking komt.

3. Moet ik zelf betalen voor een loopfiets via de Wmo?

De kosten voor een loopfiets via de Wmo kunnen variëren, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de regels van jouw gemeente. Sommige gemeenten vragen een eigen bijdrage, terwijl andere gemeenten de loopfiets volledig vergoeden. Het is raadzaam om contact op te nemen met jouw gemeente voor specifieke informatie over kosten en vergoedingen.

4. Hoe lang duurt het proces om een loopfiets via de Wmo te krijgen?

De duur van het proces om een loopfiets via de Wmo te krijgen, kan variëren. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de snelheid waarmee jouw gemeente de aanvraag verwerkt en beoordeelt. Het is raadzaam om tijdig contact op te nemen met jouw gemeente om het proces

» Referenties


1. ‘Mastering balance: The use of balance bicycles promotes the development of independent cycling’ – Biko Blommenstein and John van der Kamp. Br J Dev Psychol. 2022 Jun; 40(2): 242–253. Published online 2022 Mar 9.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9310799/

2. ‘Learning to Cycle: from Training Wheels to Balance Bikes’ – Cristiana Mercê, Marco Branco, David Ramalheira Catela, Frederico Lopes. February 2021.
https://www.researchgate.net/publication/349576582_Learning_to_Cycle_from_Training_Wheels_to_Balance_Bikes

» Referenties

Conclusie best geteste loopfiets volwassenen 2023

 • Beste loopfiets volwassenen – NRG Bike
 • Beste Elektrische Loopfiets Volwassenen – Sitgo
 • Beste Loopfiets Step Volwassenen – NRG Bike
 • Beste Ouderen Loopfiets Volwassenen – City
 • Beste Loopfiets lage instap – NRG Bike
Anouk (Ergotherapeut)

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe krijgt u een Loopfiets voor Volwassenen via de WMO?

Laat een reactie achter