In dit artikel

Hoe lang gaat een AD Matras mee: Levensduur en Vervanging

In dit artikel

Voel je dat je AD matras zijn comfort en ondersteuning begint te verliezen? Dat had ik ook! Door onderzoek ben ik erachter gekomen dat een gemiddeld matras acht tot tien jaar meegaat voordat vervanging nodig is.

In deze blogpost wil ik de geheimen onthullen over de levensduur van een AD matras, wanneer het tijd is voor vervanging en tips om deze levensduur te verlengen. Blijf lezen voor een betere nachtrust!

Key Takeaway

Volgens mijn test is het Nagomi Decubitus Matras het beste AD matras van dit moment. Dit matras bestaat uit een wisseldruksysteem. Ik heb gezien  de lichaamsdruk van de patiënt perfect wordt verdeeld over het anti decubitus matras. Dit maakt dat in bed liggen comfortabel en pijnloos wordt.

Samenvatting

 • Een AD matras heeft gemiddeld een levensduur van 8 tot 10 jaar.
 • Het is belangrijk om goed voor je matras te zorgen door regelmatig draaien en luchten, evenals het gebruik van een matrasbeschermer.
 • Je moet je AD matras vervangen als het ouder is dan 8 tot 10 jaar, de ondersteuning niet meer goed voelt, er slijtage is of als het zijn veerkracht heeft verloren.
 • Het vervangen van je matras op tijd zorgt ervoor dat je de juiste ondersteuning en een goede nachtrust krijgt.

Levensduur van een AD Matras

Een AD matras heeft een gemiddelde levensduur. Deze ligt tussen de acht en tien jaar. Deze tijd hangt af van de kwaliteit van het matras en hoe goed je voor het matras zorgt. Sommige soorten, zoals latex matrassen, gaan zeven tot negen jaar mee.

Anderen, zoals pocketveer en koudschuim matrassen, kunnen wel twaalf jaar meegaan.

Goed zorgen voor je matras kan de levensduur verlengen. Dit betekent het matras regelmatig draaien en luchten. Ook het gebruik van een matrasbeschermer kan helpen. Het is slim om je matras vaak te checken.

Zo zie je of het nog in goede staat is. Als je het op tijd vervangt, heb je altijd de beste ondersteuning voor je lichaam.

Wanneer een AD Matras vervangen

Een AD Matras moet vervangen worden wanneer:

 • Het matras ouder is dan acht tot tien jaar.
 • De ondersteuning van het matras niet meer goed voelt.
 • Er sprake is van slijtage en het matras niet meer comfortabel is.
 • Het matras heeft zijn veerkracht verloren en biedt geen goede ondersteuning aan het lichaam.
 • Het advies van de fabrikant of verkoper is om het matras na een bepaalde tijd te vervangen.
 • Je merkt dat je slechter slaapt en minder uitgerust wakker wordt.
 • Een professional heeft vastgesteld dat het matras niet meer in goede staat is.

Meer over ‘AD matrassen’

Als het gaat om de zorg voor jezelf of een geliefde, is het belangrijk om te begrijpen wat een ad matras precies is. Een cruciale rol in de preventie en behandeling van doorligwonden is het anti-decubitus matras. Ontdek de voordelen die ze bieden en de verschillende soorten die beschikbaar zijn op de markt. Bij het kiezen van een matras is het ook van belang om te overwegen hoe je het matras onderhoudt en het op de juiste manier gebruikt.

Het is cruciaal om te begrijpen waarom een AD matras gebruikt wordt, gezien de impact die het heeft op het welzijn van de patiënt. De kosten en vergoedingen kunnen variëren, evenals de levensduur. Voor degenen die overwegen er één aan te schaffen, is het essentieel om te weten waar je een AD matras kunt kopen. Zorg voor de huid is ook belangrijk; verdiep je in hoe huidverzorging samenhangt met het matras. Daarnaast geven wij je tips over hoe je een AD matras reinigt, en hoe het matras bijdraagt aan comfort, slaap, en het gebruik ervan bij verschillende aandoeningen.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe lang gaat een AD matras mee?

De gemiddelde levensduur van een matras kan variëren, maar volgens de Consumentenbond en Ikea gaat een AD matras meestal ongeveer 7 tot 10 jaar mee.

2. Wanneer moet ik mijn matras vervangen?

Het is tijd voor de vervanging van een matras als het geen goede ondersteuning meer biedt, of als de kwaliteit van een matras verslechtert.

3. Wat is de levensduur van een topmatras?

De levensduur van een topmatras is meestal korter dan die van een standaard matras. Het is belangrijk om de topper regelmatig te controleren op duurzaamheid en comfort.

4. Hoe kan ik de levensduur van een boxspring verlengen?

Met goed onderhoud kan je de levensduur van een boxspring verlengen. Dit omvat onder andere regelmatige controle van de kwaliteit en het reinigen volgens de instructies.

5. Zijn er tips voor het verlengen van de levensduur van een matras?

Ja, regelmatig draaien en schoonmaken van het matras kan helpen om de levensduur te verlengen. Ook kan een goede topper bijdragen aan de duurzaamheid en het comfort van het bed.

» Referenties

1. A Jonsson, M Lindén, M Lindgren, L-A Malmqvist, Y Bäcklund. (2005). Evaluation of antidecubitus mattresses. Med Biol Eng Comput, 43(5), 541-7.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16411624/

2. Mastrangelo D., Farina E., Gallicchio V., De Anna D., Bresadola F. (2010). Observational study of the use of antidecubitus mattress covers in the prevention and care of pressure ulcers. Acta Vulnologica, 8(2), 87-92.
https://www.minervamedica.it/en/journals/acta-vulnologica/article.php?cod=R45Y2010N02A0087

3. NHG-werkgroep: Wiersma Tj. (2015). Decubitus. NHG-STANDAARD KNR nummer M70.
https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/decubitus

4. N Cullum, J Deeks, T A Sheldon, F Song, A W Fletcher. (2000). Beds, mattresses and cushions for pressure sore prevention and treatment. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10796662/

5. N Cullum, E A Nelson, K Flemming, T Sheldon. (2001). Systematic reviews of wound care management: (5) beds; (6) compression; (7) laser therapy, therapeutic ultrasound, electrotherapy and electromagnetic therapy. Health Technol Assess, 5(9), 1-221.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11368833/

6. Elizabeth McInnes, Sally Em Bell-Syer, Jo C Dumville, Rosa Legood, Nicky A Cullum. (2008). Support surfaces for pressure ulcer prevention. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18843621/

» Referenties

Conclusie beste anti decubitus matras 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe lang gaat een AD Matras mee: Levensduur en Vervanging

Laat een reactie achter