In dit artikel

Kwaliteit van Zadelkrukken: Waarop te Letten? (2023)

In dit artikel

Bij de aankoop van een zadelkruk kan er soms wat verwarring ontstaan over welke aspecten nou écht belangrijk zijn. Deze verwarring begrijp ik maar al te goed, want met zoveel verschillende merken, modellen en prijsklassen is het maken van de juiste keuze niet altijd eenvoudig.

In deze blog ga ik dieper in op de verschillende factoren waar je op moet letten bij het kiezen van een kwalitatieve zadelkruk. Blijf lezen en ontdek hoe je de beste zadelkruk voor jou kunt vinden.

Key Takeaway

De beste zadelkruk van 2023 volgens onze test is Dunimed Zadelkruk met rugleuning. Dit product bevat kan op verschillende hoogtes ingesteld worden, biedt een goede ondersteuning aan de rug aan met de stevige rugleuning en heeft een comfortabele zitting.

Samenvatting

 • Belangrijke factoren bij het kiezen van een kwalitatieve zadelkruk zijn de kwaliteit van het zadel, het voetkruis, de wielen, de hoogte, het kantelmechanisme en de rugleuning.
 • Het zadel moet stevig, zacht en goed schoon te houden zijn voor goede hygiëne. Leer is duurzaam en stof geeft meer comfort.
 • Het voetkruis moet stevig, stabiel en comfortabel zijn en voldoende ruimte bieden voor je voeten. Een voetring kan ook handig zijn voor extra ondersteuning.
 • Goede wielen zorgen voor mobiliteit en moeten van goede kwaliteit zijn. Let op het type vloer waarop je de zadelkruk gaat gebruiken.
 • De hoogte van de zadelkruk moet goed passen bij je bureau of werkplek om klachten te voorkomen.
 • Een kantelmechanisme kan handig zijn voor een actieve zithouding, maar niet iedereen heeft dit nodig. Een vaste zitting kan beter zijn voor stabiliteit.
 • Een rugleuning kan extra ondersteuning bieden, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om vrijer te kunnen bewegen tijdens het zitten.

Factoren om op te letten bij het kiezen van een kwalitatieve zadelkruk

Bij het kiezen van een kwalitatieve zadelkruk zijn er verschillende factoren waarop gelet moet worden. Deze factoren omvatten onder andere de kwaliteit van het zadel, het voetkruis, de wielen, de hoogte van de kruk, wel of geen kantelmechanisme en wel of geen rugleuning.

De kwaliteit van het zadel

Het zadel is het hart van de zadelkruk. Ik zoek altijd naar zadels die goed zijn gemaakt. Een goed zadel moet stevig zijn, maar ook zacht voor mijn lichaam. Het moet mijn gewicht op de juiste manier dragen.

Het moet ook passen bij de vorm van mijn lichaam. Er zijn zadels van leer en stof. Leer is duurzaam en makkelijk schoon te maken. Stof geeft meer warmte en comfort. Een zadel moet ook goed schoon te houden zijn voor goede hygiëne.

Dus ik let altijd op de kwaliteit van het zadel als ik een zadelkruk koop.

Het voetkruis

Een belangrijke factor om op te letten bij het kiezen van een kwalitatieve zadelkruk is het voetkruis. Het voetkruis is het onderste gedeelte van de kruk waar je voeten op rusten.

Het voetkruis moet stevig en stabiel zijn, zodat je veilig kunt zitten en je evenwicht kunt bewaren. Het is ook belangrijk dat het voetkruis voldoende ruimte biedt voor je voeten, zodat ze comfortabel kunnen rusten.

Sommige zadelkrukken hebben een voetring in plaats van een voetkruis. Een voetring kan handig zijn om je voeten op te laten rusten en zorgt voor extra ondersteuning en comfort.

De wielen

De wielen van een zadelkruk zijn een belangrijk onderdeel om op te letten bij het kiezen van een kwalitatieve zadelkruk. Ze zorgen voor mobiliteit en maken het gemakkelijk om te bewegen terwijl je zit.

Het is belangrijk om te controleren of de wielen van goede kwaliteit zijn en soepel rollen. Ook is het handig om te kijken naar het type vloer waarop je de zadelkruk gaat gebruiken, omdat sommige wielen geschikter zijn voor harde vloeren en andere beter werken op tapijt.

De hoogte van de zadelkruk

Bij het kiezen van een goede zadelkruk is de hoogte een belangrijke factor om op te letten. De hoogte van de zadelkruk moet namelijk goed passen bij jouw bureau of werkplek. Een verkeerde hoogte kan namelijk tot klachten leiden, zoals rug- en nekpijn.

Het is daarom belangrijk om de hoogte van de zadelkruk af te stemmen op je eigen lichaamslengte en de hoogte van je werkblad. Zo kun je comfortabel zitten en ergonomisch werken.

Wel of geen kantelmechanisme

Een kantelmechanisme op een zadelkruk kan handig zijn, omdat het de mogelijkheid biedt om naar voren en naar achteren te bewegen. Dit kan helpen om een actieve zithouding te behouden en de natuurlijke beweging van het lichaam te bevorderen.

Het kan ook zorgen voor extra comfort tijdens het zitten. Echter, niet iedereen heeft behoefte aan een kantelmechanisme en sommige mensen geven de voorkeur aan een vaste zitting. Het hangt af van persoonlijke voorkeur en het gewenste gebruik van de zadelkruk.

Als je van plan bent om de zadelkruk voornamelijk voor werkdoeleinden te gebruiken, kan een kantelmechanisme handig zijn. Als je de zadelkruk voornamelijk wilt gebruiken voor bijvoorbeeld een schoonheidssalon of tandartspraktijk, waarbij precisie en stabiliteit belangrijk zijn, dan kun je beter kiezen voor een vaste zitting.

Wel of geen rugleuning

Een belangrijke overweging bij het kiezen van een zadelkruk is of je wel of geen rugleuning wilt. Een rugleuning kan extra ondersteuning bieden en je helpen om langer comfortabel te zitten.

Het kan vooral handig zijn als je langdurig dezelfde houding moet aanhouden, zoals bijvoorbeeld tijdens het werken aan een bureau. Een rugleuning kan helpen om het risico op rugpijn te verminderen en je zithouding te verbeteren.

Echter, sommige mensen geven er de voorkeur aan om geen rugleuning te hebben, omdat ze zich vrijer willen kunnen bewegen tijdens het zitten. Het hangt dus af van je persoonlijke voorkeur en behoeften of je kiest voor een zadelkruk met of zonder rugleuning.

De juiste zithouding op een zadelkruk

Om de juiste zithouding aan te nemen op een zadelkruk, zijn hier een paar belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Zorg ervoor dat je rechtop zit met je rug tegen de rugleuning (indien aanwezig) voor extra ondersteuning.
 • Houd je voeten plat op de grond of gebruik een voetensteun als je benen niet lang genoeg zijn om de grond te bereiken.
 • Plaats je handen op het werkoppervlak voor evenwicht en stabiliteit.
 • Vervang regelmatig van houding en neem korte pauzes om spanning en vermoeidheid te verminderen.

Meer over ‘Zadelkrukken’

De zadelkruk is een uniek en innovatief zitmeubel, maar hoe verschilt het van gewone krukken? Ontdek de verschillen tussen zadelkrukken en gewone krukken en leer hoe je de juiste zadelkruk kiest voor jouw behoeften. Zadelkrukken dragen bij aan een goede houding en kunnen zelfs helpen bij het verminderen van rugpijn.

De voordelen van een zadelkruk in de werkplek zijn talrijk, van comfort tot productiviteitsverhoging. Deze krukken zijn beschikbaar in verschillende materialen en designs, variërend in prijs en kwaliteit. Voor degenen die nieuw zijn in de wereld van zadelkrukken, biedt onze gids over de montage van een zadelkruk nuttige inzichten. Ook het begrijpen van hun geschiktheid voor langdurig zitten en de veiligheidsmaatregelen bij het gebruik ervan is essentieel.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “Kwaliteit van Zadelkrukken: Waarop te Letten?”

“Kwaliteit van Zadelkrukken: Waarop te Letten?” gaat over de dingen die je moet bekijken bij het kiezen van zadelkrukken, zoals maat en pasvorm, veiligheid, comfort, en prijskwaliteitverhouding.

2. Wat zijn de voordelen van ergonomische zadelkrukken?

Ergonomische zadelkrukken zijn goed voor je rug. Ze hebben een goede maat en pasvorm. Ze hebben ook wieltjes en zijn verstelbaar.

3. Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een zadelkruk?

Bij het aanschaffen van een zadelkruk, moet je letten op de prijskwaliteitverhouding, maat en pasvorm, verstelbaarheid, en of ze ergonomisch zijn.

4. Wat is het belang van het testen van de verstelbaarheid van zadelkrukken?

Het testen van de verstelbaarheid van zadelkrukken is belangrijk om te zien of ze passen bij jouw lichaam. Dit zorgt voor het comfort en de veiligheid als je ze gebruikt.

5. Hoe onderhoud ik mijn zadelkruk?

Het onderhoud van zadelkrukken hangt af van het materiaal. Het is belangrijk om te weten hoe je ze schoonmaakt en hoe je voor ze zorgt om hun duurzaamheid te verlengen.

» Referenties

1. A Plessas, M Bernardes Delgado. (2018). The role of ergonomic saddle seats and magnification loupes in the prevention of musculoskeletal disorders. A systematic review. International Journal of Dental Hygiene.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/idh.12327

2. Karla Gadge, Ev Innes. (2007). An investigation into the immediate effects on comfort, productivity and posture of the Bambach saddle seat and a standard office chair. Work, 29(3), 189-203.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17942990/

» Referenties

Conclusie beste zadelkruk 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Kwaliteit van Zadelkrukken: Waarop te Letten? (2023)

Laat een reactie achter