Rolstoelen voor Kinderen: Waar Let Je Op? (2023)

Het zoeken naar de juiste kinderrolstoel kan een uitdagende taak zijn. Voor ouders die deze uitdaging aanpakken, herinner ik me de overweldiging die ontstaat bij het nemen van zo’n belangrijke beslissing.

Na uitgebreid onderzoek en ervaringen uit de eerste hand, ben ik hier om je te leiden met praktische, bruikbare tips en adviezen. In dit blogartikel, gaan we het hebben over wat je moet weten bij het kiezen van een rolstoel voor kinderen, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw kleintje.

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Bij het kiezen van een kinderrolstoel is het belangrijk om te letten op de juiste maat, gewichtscapaciteit, verstelbaarheid, comfort, veiligheid, stabiliteit, duurzaamheid en kwaliteit.
 • Je kunt een rolstoel aanvragen en vergoedingen regelen via het Wmo – loket van de gemeente.
 • Je kunt een rolstoel lenen of kopen, en accessoires zoals voetsteunen, armsteunen, hoofdsteunen en zitkussens overwegen voor extra comfort en ondersteuning.
 • Zorg voor een veilige en toegankelijke omgeving thuis en op school, en volg de groei van je kind op om de rolstoel indien nodig aan te passen.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een kinderrolstoel

Bij het kiezen van een kinderrolstoel zijn belangrijke overwegingen onder andere de geschikte maat en gewichtscapaciteit, verstelbaarheid en aanpasbaarheid, comfort en ondersteuning, veiligheid en stabiliteit, en duurzaamheid en kwaliteit.

Geschikte maat en gewichtscapaciteit

Het is belangrijk om een rolstoel te kiezen die past bij de maat en het gewicht van het kind. De rolstoel moet niet te groot zijn. Te veel beweegruimte is niet goed. Maar het mag ook niet te klein zijn.

Het kind moet genoeg ruimte hebben om te groeien. Sommige rolstoelen houden rekening met de groei van kinderen. Dit zijn goede opties voor jonge, actieve kinderen. Let ook op het gewicht van de rolstoel.

Het moet licht genoeg zijn voor het kind om het makkelijk te kunnen sturen en voortbewegen. Dit kan met een dubbele hoepel aandrijving. Hierdoor kan het kind de rolstoel met één arm sturen en voortbewegen.

Verstelbaarheid en aanpasbaarheid

Bij het kiezen van een kinderrolstoel is het belangrijk om te letten op de verstelbaarheid en aanpasbaarheid. Dit betekent dat de rolstoel kan worden aangepast aan de behoeften en groei van het kind.

Een verstelbare kinderrolstoel zorgt ervoor dat de zithouding van het kind kan worden aangepast voor comfort en ondersteuning. Het is ook belangrijk dat de rolstoel kan worden aangepast aan de individuele behoeften van het kind, zoals de hoogte en breedte van de zitting en rugleuning.

Daarnaast kan een kantelbare kinderrolstoel helpen bij het vinden van de juiste positie om drukplekken te voorkomen en vermoeidheid te verminderen. Het is dus essentieel om te kijken naar de verstelbaarheids- en aanpasbaarheidsopties bij het kiezen van een kinderrolstoel.

Comfort en ondersteuning

Bij het kiezen van een kinderrolstoel is comfort en ondersteuning erg belangrijk. Een goede zithouding is essentieel voor het welzijn van het kind en kan problemen voorkomen. Het is belangrijk om te kiezen voor een rolstoel die comfortabel is en voldoende ondersteuning biedt aan het lichaam van het kind.

Dit kan onder andere worden bereikt door te letten op de juiste maat en verstelbaarheid van de rolstoel, zodat deze kan worden aangepast aan de behoeften en groei van het kind. Daarnaast zijn er ook accessoires beschikbaar, zoals zitkussens en hoofdsteunen, die extra comfort en ondersteuning kunnen bieden.

Veiligheid en stabiliteit

Veiligheid en stabiliteit zijn belangrijke aspecten bij het kiezen van een kinderrolstoel. De rolstoel moet veilig zijn om ongelukken te voorkomen en stabiliteit bieden tijdens het gebruik.

Een stevig frame, goede remmen en stabiele wielen zijn essentieel voor de veiligheid van het kind in de rolstoel. Daarnaast moeten de zitting en rugleuning goed ondersteuning bieden aan het kind, zodat ze comfortabel en stabiel kunnen zitten.

Het is ook belangrijk dat de rolstoel gemakkelijk te manoeuvreren is en goed in balans blijft, zowel bij het duwen als bij het sturen van de rolstoel. Het gebruik van accessoires zoals riemen en antikiepsystemen kan ook helpen bij het vergroten van de veiligheid en stabiliteit van de kinderrolstoel.

Duurzaamheid en kwaliteit

Duurzaamheid en kwaliteit zijn erg belangrijk bij het kiezen van een kinderrolstoel. Je wilt een rolstoel die lang meegaat en bestand is tegen dagelijks gebruik. Ook moet de rolstoel stevig en veilig zijn, zodat je kind erop kan vertrouwen.

Kijk daarom naar de materialen waarvan de rolstoel gemaakt is en controleer of deze van goede kwaliteit zijn. Je wilt geen rolstoel die snel kapot gaat. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de garantie en eventuele reparatiemogelijkheden.

Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de rolstoel lang meegaat en dat je kind er comfortabel en veilig in kan zitten.

Aanvraag van een rolstoel en vergoedingen

Bij de aanvraag van een rolstoel en vergoedingen kun je terecht bij het Wmo-loket van de gemeente.

Wmo-loket en gemeentelijke vergoedingen

Het Wmo-loket en gemeentelijke vergoedingen spelen een belangrijke rol bij het verkrijgen van een kinderrolstoel. Hier zijn enkele belangrijke feiten:

 • Het Wmo – loket is de plek waar je terecht kunt voor informatie en ondersteuning bij het aanvragen van een kinderrolstoel.
 • Gemeenten bieden vaak vergoedingen voor de aanschaf of huur van een kinderrolstoel.
 • Het is belangrijk om te weten welke vergoedingen er beschikbaar zijn in jouw gemeente.
 • Je kunt telefonisch contact opnemen met het Wmo – loket om meer informatie te krijgen over de procedure en de benodigde documentatie.
 • Het kan ook mogelijk zijn om een kinderrolstoel te lenen via hulpmiddelen uitleenpunten in jouw gemeente.

Rolstoel lenen of kopen

Ik begrijp dat je wilt weten of je een rolstoel kunt lenen of kopen. Het antwoord is ja, je hebt beide opties. Als je een rolstoel wilt lenen, kun je terecht bij het Wmo-loket van je gemeente.

Zij kunnen je informeren over de mogelijkheden en eventuele vergoedingen. Als je liever een rolstoel wilt kopen, zijn er verschillende winkels en online platforms waar je terecht kunt.

Het is belangrijk om te letten op de juiste maat en gewichtscapaciteit van de rolstoel, zodat deze comfortabel en veilig is voor je kind. Vergeet ook niet om accessoires en aanpassingen te overwegen die het gebruik van de rolstoel nog gemakkelijker en comfortabeler maken.

Gebruik op school en thuis

Op school en thuis is het belangrijk dat een kinderrolstoel geschikt is voor zowel binnen- als buitengebruik. Het moet gemakkelijk te manoeuvreren zijn in krappe ruimtes, zoals gangen en lokalen.

Ook moet de rolstoel comfort bieden tijdens langere periodes van zitten, bijvoorbeeld tijdens lessen of bij het doen van huiswerk. Daarnaast is het handig als de rolstoel inklapbaar is, zodat deze gemakkelijk kan worden opgeborgen of meegenomen.

Bij het gebruik van de rolstoel thuis is het ook belangrijk om te zorgen voor een veilige en toegankelijke omgeving, met voldoende ruimte om te manoeuvreren en obstakels te vermijden.

Accessoires en aanpassingen voor kinderrolstoelen

– Denk bij het kiezen van accessoires voor kinderrolstoelen aan voetsteunen en armsteunen voor extra comfort en ondersteuning.

Voetsteunen en armsteunen

Bij het kiezen van een kinderrolstoel is het belangrijk om rekening te houden met de voetsteunen en armsteunen. Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten:

 • De voetsteunen moeten verstelbaar zijn, zodat ze kunnen worden aangepast aan de lengte van het kind. Dit zorgt voor comfort en ondersteuning tijdens het zitten in de rolstoel.
 • De armsteunen moeten ook verstelbaar zijn, zodat ze kunnen worden aangepast aan de breedte van het lichaam van het kind. Dit zorgt voor een goede pasvorm en ondersteuning van de armen tijdens het gebruik van de rolstoel.
 • Sommige rolstoelen hebben ook opties voor afneembare of wegklapbare voetsteunen en armsteunen. Dit kan handig zijn bij transfers of wanneer extra ruimte nodig is.
 • Zorg ervoor dat de voetsteunen en armsteunen stevig zijn bevestigd aan de rolstoel om veiligheid en stabiliteit te garanderen tijdens het gebruik.
 • Overweeg ook accessoires zoals kussentjes voor extra comfort op de armleuningen of voetplaten om vermoeidheid te verminderen tijdens lange periodes in de rolstoel.

Hoofdsteunen en zitkussens

Bij het kiezen van een kinderrolstoel zijn hoofdsteunen en zitkussens belangrijke accessoires. Deze kunnen helpen om de zithouding van het kind te ondersteunen en comfort te bieden. Enkele opties voor hoofdsteunen zijn:

 1. Verstelbare hoofdsteun: Een verstelbare hoofdsteun kan worden aangepast aan de hoogte en positie van het hoofd van het kind, waardoor de juiste ondersteuning wordt geboden.
 2. Zacht kussen: Een zacht kussen kan worden gebruikt om extra comfort te bieden en drukpunten te verminderen tijdens het zitten.
 3. Lateral head support: Als het kind moeite heeft om zijn hoofd in een rechte positie te houden, kan een laterale hoofdondersteuning helpen om deze te stabiliseren.
 1. Gel-kussen: Een gel-kussen kan drukverlichting bieden en helpt bij het verminderen van schuifkrachten tijdens het zitten, waardoor het comfort wordt verbeterd.
 2. Schuimkussen met contour: Een schuimkussen met contour kan helpen om de juiste zithouding te ondersteunen door zich aan te passen aan de vorm van het lichaam van het kind.

Houdingsondersteuning en therapie-opties

Bij het kiezen van een kinderrolstoel is het belangrijk om te kijken naar de houdingsondersteuning en therapie-opties. Deze zorgen ervoor dat het kind comfortabel kan zitten en de juiste ondersteuning krijgt.

Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals verstelbare rugleuningen en zitkussens. Deze kunnen helpen bij het corrigeren van de zithouding van het kind en het verminderen van drukpunten.

Daarnaast kunnen er ook accessoires worden toegevoegd, zoals hoofdsteunen en armsteunen, om extra ondersteuning te bieden. Het is belangrijk om te overleggen met een specialist om de beste opties voor het kind te bepalen.

Onderhoud en nazorg van kinderrolstoelen

Het onderhoud en de nazorg van kinderrolstoelen is essentieel voor de veiligheid en functionaliteit ervan. Ontdek hoe je jouw rolstoel in optimale staat kunt houden en waar je op moet letten om de levensduur te verlengen.

Lees verder!

Reiniging en hygiëne

Het is belangrijk om de kinderrolstoel regelmatig schoon te maken om een goede hygiëne te behouden. Dit kan worden gedaan door de stoel af te nemen met een mild reinigingsmiddel en warm water.

Zorg ervoor dat alle onderdelen grondig worden gereinigd, inclusief de zitting, rugleuning, armsteunen en voetsteunen. Het is ook aan te raden om een speciale reiniger te gebruiken voor het desinfecteren van de rolstoel.

Vergeet niet om de rolstoel goed te laten drogen voordat deze weer wordt gebruikt. Wanneer er vlekken of vuil zijn die niet gemakkelijk kunnen worden verwijderd, kunt u contact opnemen met een specialist voor advies.

Regelmatige inspectie en reparaties

Regelmatige inspectie en reparaties zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de kinderrolstoel goed functioneert en veilig blijft. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 1. Controleer regelmatig de wielen en banden van de rolstoel. Zorg ervoor dat ze goed opgeblazen zijn en vrij zijn van scheuren of beschadigingen.
 2. Inspecteer de remmen om er zeker van te zijn dat ze goed werken en de rolstoel stevig kunnen vastzetten op een plek.
 3. Controleer alle bewegende delen, zoals de arm – en beensteunen, om er zeker van te zijn dat ze soepel functioneren en niet vastzitten.
 4. Kijk naar eventuele scheuren, breuken of slijtage aan het frame van de rolstoel. Dit kan duiden op structurele problemen die moeten worden gerepareerd.
 5. Zorg ervoor dat alle bevestigingspunten, bouten en moeren stevig vastzitten om te voorkomen dat er onderdelen losraken tijdens het gebruik.
 6. Als er reparaties nodig zijn, neem dan contact op met een deskundige of een gespecialiseerde reparatieservice om ervoor te zorgen dat de problemen correct worden verholpen.
 7. Houd ook rekening met eventuele groei van het kind bij het uitvoeren van inspecties en reparaties. Mogelijk moeten bepaalde onderdelen worden aangepast of vervangen naarmate het kind groeit.

Opvolging van groei en aanpassingen

Als kinderen groeien, is het belangrijk om de rolstoel regelmatig aan te passen. Dit kan variëren van het verstellen van de zitdiepte en -breedte tot het vervangen van onderdelen zoals voetsteunen en armleuningen.

Het is essentieel om de groei van het kind bij te houden en de rolstoel dienovereenkomstig aan te passen om ervoor te zorgen dat ze comfortabel en goed ondersteund blijven. Regelmatige inspectie en onderhoud zijn ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de rolstoel veilig blijft functioneren.

Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met specialisten voor advies en ondersteuning bij het aanpassen van de rolstoel aan de behoeften van het kind.

Ondersteuning en advies van specialisten

Specialisten kunnen waardevolle ondersteuning en advies bieden bij het kiezen en gebruik van een kinderrolstoel. Ze hebben de kennis en ervaring om te helpen bij het bepalen van de juiste maat en gewichtscapaciteit voor het kind.

Ook kunnen ze advies geven over de verstelbaarheid en aanpasbaarheid van de rolstoel, zodat deze kan meegroeien met het kind.

Daarnaast kunnen specialisten ook helpen bij het zorgen voor comfort en ondersteuning in de rolstoel. Ze kunnen adviseren over accessoires zoals voetsteunen, armsteunen, hoofdsteunen en zitkussens die het comfort en de houding van het kind verbeteren.

Veiligheid en stabiliteit zijn belangrijke aspecten bij het gebruik van een kinderrolstoel, en specialisten kunnen hierbij helpen. Ze kunnen controleren of de rolstoel voldoet aan de veiligheidsnormen en adviseren over eventuele aanpassingen die nodig zijn.

Conclusie.

Let er bij het kiezen van een kinderrolstoel op dat deze de juiste maat en gewichtscapaciteit heeft, verstelbaar en aanpasbaar is voor comfort en ondersteuning, veilig en stabiel is, en van goede kwaliteit en duurzaamheid is.

Zorg ervoor dat je de rolstoel aanvraagt en vergoedingen regelt via het Wmo-loket en bekijk of je de rolstoel kunt lenen of kopen. Denk ook aan accessoires en aanpassingen, zoals voetsteunen en armsteunen, hoofdsteunen en zitkussens, en houdingsondersteuning en therapie-opties.

Vergeet niet om de rolstoel goed te onderhouden, regelmatig te inspecteren en eventuele reparaties uit te voeren. Volg ook de groei van je kind op en pas de rolstoel indien nodig aan.

Vertrouw altijd op de ondersteuning en advies van specialisten.

Meer over ‘rolstoel’

Als we spreken over mobiliteit en toegankelijkheid, is de rolstoel een onmisbaar hulpmiddel dat het leven van veel mensen verandert. Maar niet alle rolstoelen zijn hetzelfde. Neem bijvoorbeeld de roxx rolstoel, een modern en innovatief ontwerp dat zich onderscheidt door zijn functionaliteit. Voor extra comfort zijn er ook speciale rolstoel handschoenen die de handen beschermen tijdens het bewegen.

Omgevingen zijn vaak een uitdaging; echter, met een hellingbaan voor rolstoelen worden veel obstakels overwonnen. Er zijn verschillende modellen, zoals de kelvin rolstoel en de ibis rolstoel, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Het is ook mogelijk om de wielen te personaliseren met spaakbeschermers voor rolstoelen.

Voor wie op zoek is naar een scala aan mogelijkheden, zijn er diverse rolstoel accessoires en opties voor rolstoel vervoer. Er zijn zelfs speciale rolstoelen voor kinderen en voor de avonturiers is er de offroad rolstoel.

Gezondheidsproblemen zoals polyneuropathie vereisen soms specifieke aanpassingen. Dan zijn er oplossingen zoals de freewheel rolstoel of de breezy rolstoel die extra comfort bieden. Voor de actievelingen onder ons is er de actieve rolstoel, ontworpen voor een dynamische levensstijl. En tenslotte, de degelijke en betrouwbare vermeiren rolstoel blijft een populaire keuze.

Dus, of je nu op zoek bent naar comfort, gebruiksgemak of een actieve levensstijl, er is altijd een rolstoel die bij jouw behoeften past.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de soorten rolstoelen voor kinderen waar ik op moet letten?

Er zijn veel soorten kinderrolstoelen, waaronder actieve, passieve, inklapbare en aangepaste rolstoelen voor kinderen. Het is belangrijk om te letten op maten en comfort van de rolstoel voor kinderen.

2. Hoe kan ik een kinderrolstoel kopen of huren?

Je kan een kinderrolstoel kopen online of telefonisch bestellen. Ook kan je een kinderrolstoel huren of tweedehands kopen als dat beter past bij je wensen.

3. Wat zijn de voordelen van een op maat gemaakte kinderrolstoel?

Een kinderrolstoel op maat biedt meer comfort en ondersteuning voor het kind. Het kan ook worden aangepast met rolstoelaccessoires zoals beensteunen.

4. Welke extra voorzieningen zijn er beschikbaar voor kinderrolstoelen?

Voor kinderrolstoelen zijn er veel extra voorzieningen, zoals rolstoelverstellingen voor comfort, inklapbare functies voor gemak en speciale modellen voor verschillende behoeften.

5. Hoe zorg ik ervoor dat de rolstoel geschikt is voor mijn kind?

Het is belangrijk om de juiste maat en soort rolstoel te kiezen die bij je kind past. Je kunt hulpmiddelen lenen om te zien welke het beste werkt.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste rolstoel 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *