In dit artikel

Hoe Kies Je het Juiste Medische Kussen? (2023)

In dit artikel

Een medisch kussen is speciaal gemaakt om comfort en steun te bieden. Het helpt bij nek- en rugklachten en zorgt voor een goede nachtrust. Dit kussen heeft een vaste vorm in de kern.

Het laat lucht door zodat je het niet warm krijgt. Er zijn ook kussens voor speciale situaties. Denk aan een orthopedisch hoofdkussen, een ergonomisch kussen of een hoofdkussen voor medische doeleinden.

Het kiezen van het juiste kussen hangt af van hoe je slaapt, hoe je gebouwd bent en hoe hard je bed is. Ook moet het kussen voldoen aan strenge medische eisen. Zo zorg je dat je goed slaapt en geen pijn hebt.

Er zijn verschillende soorten medische kussens voor als je last hebt van je nek of een nekhernia. Je kunt deze kussens op veel plaatsen kopen, bijvoorbeeld Sissel-kussens.

Key Takeaway

Het beste medische kussen van 2023 is Guna. Dit merk heeft een medisch kussen dat de wervels op hun plek houdt tijdens de slaap en wat je gratis mag uitproberen.

De eigenschappen van een goed medisch kussen

Een goed medisch kussen heeft meerdere eigenschappen. Het biedt comfort en steun. Dit helpt de nek en rug. Het voelt fijn en zacht aan. Maar het moet ook sterk zijn en zijn vorm houden.

Zo kan het lang mee gaan. De kern van het kussen blijft vast. Dit is heel belangrijk.

Dit soort kussens moeten ook goed ventileren. Dan blijven ze fris en drogen ze snel. Ze zijn ook beter voor je huid. Nog een belangrijk kenmerk is een neksteun. Zelfs een lichte steun kan helpen bij nekklachten.

Het juiste kussen hangt af van je slaaphouding, lichaamsbouw, en je bed. Ik zeg dit omdat er strenge medische eisen voor zijn. Kies altijd het juiste kussen voor jou.

Tips voor het kiezen van het juiste medische kussen

Bij het kiezen van het juiste medische kussen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

 1. Let op de ondersteuning: Kies een kussen dat de nek, rug en het hoofd goed ondersteunt. Het moet comfortabel zijn en de juiste vorm hebben om drukpunten te verminderen.
 2. Pas het aan je slaaphouding aan: Afhankelijk van of je op je rug, zij of buik slaapt, heb je verschillende niveaus van ondersteuning nodig. Kies een kussen dat past bij jouw slaaphouding.
 3. Test het kussen uit: Probeer het kussen altijd even uit voordat je het aanschaft. Ga liggen en voel of het kussen comfortabel is en voldoende ondersteuning biedt.
 4. Let op de materialen: Controleer welke materialen worden gebruikt in het medische kussen. Zorg ervoor dat ze hypoallergeen zijn en geen schadelijke chemicaliën bevatten.
 5. Levensduur: Bedenk hoe lang je wilt dat het kussen meegaat voordat je een nieuwe moet kopen. Sommige medische kussens gaan langer mee dan anderen, dus houd hier rekening mee bij je keuze.
 6. Raadpleeg een specialist: Als je specifieke gezondheidsproblemen hebt zoals nekklachten of rugpijn, is het verstandig om een specialist te raadplegen voordat je een medisch kussen aanschaft.

Meer over ‘Medisch Kussen’

Heeft u zich ooit afgevraagd wat is een medisch kussen? Het kiezen van het juiste kussen kan een wereld van verschil maken. Er zijn verschillende soorten medische kussens beschikbaar, en het is essentieel om te weten hoe je het juiste medische kussen kiest voor jouw specifieke behoeften. Vergeet niet om je te verdiepen in het gebruik en onderhoud van medische kussens om ze zo lang mogelijk in optimale staat te houden.

De voordelen van medische kussens voor de gezondheid zijn talrijk, waaronder de verbetering van de slaapkwaliteit en het bieden van verlichting bij nek en rugpijn. Voor mensen met allergieën is een medisch kussen voor allergieën een uitkomst. Bovendien kan het aanpassen van een medisch kussen voor comfort bijdragen aan een beter zitcomfort en een positief effect op de doorbloeding hebben. Uiteraard is het altijd goed om je te informeren over mogelijke risico’s en bijwerkingen van medische kussens.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een medisch kussen?

Een medisch kussen is een speciaal kussen ontworpen om ondersteuning te bieden voor nekklachten, rugklachten of decubitus. Het kan orthopedisch zijn of dienen als een antidecubitus kussen.

2. Hoe kies ik het juiste medische kussen?

Bij het kiezen van een medisch kussen, kijk naar je slaapgewoonten, het matras waarop je slaapt en eventuele slaapproblemen die je hebt. Voor nek en rugklachten, kun je een nekkussen of rugkussen proberen.

3. Wat is een antidecubitus kussen?

Een antidecubitus kussen helpt bij de preventie van decubitus, ook wel doorligwonden genoemd. Het biedt comfort en ondersteuning voor mensen die lang in bed liggen.

4. Welk type kussen moet ik gebruiken voor mijn nekklachten?

Voor nekklachten kun je een cervicaal kussen of een traagschuim kussen proberen. Deze kussens zijn ontworpen om de nek te ondersteunen en zorgen voor beter slaapcomfort.

5. Zijn er speciale kussens voor zijliggers?

Ja, er zijn speciale kussens ontworpen voor zijliggers om de nek en rug te ondersteunen. Deze kunnen helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van slaapproblemen.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste medisch kussen 2023

 • Beste medisch kussen – Guna
 • Beste medisch hoofdkussen – Perfect Pillow
 • Beste ergo kussen – Guna
 • Beste medisch kussen rugslaper – Arteni
 • Beste medisch kussen zijslaper – Guna
 • Beste medisch kussen buikslaper – Emma
Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Kies Je het Juiste Medische Kussen? (2023)

Laat een reactie achter