In dit artikel

Zelfzorg (2022) Betekenis en zelfzorgmiddelen!

Zelfzorg (2022) | Betekenis en zelfzorgmiddelen!

In dit artikel

Kan iemand me helpen met mijn zelfzorg? Soms is zorg tijdelijk nodig door een zorgverlener in de basisbehoeften. Als mensen met chronische aandoeningen kampen is de kans groot dat de zelfzorg behoeften veranderen. Langdurend hulp is dan vaak wat er ingezet wordt, dit hoeft niet van blijvende aard te zijn. Alle zorg die geboden wordt in de praktijk is gericht op medicijnen of geneesmiddelen, preventie, en gericht op fysieke zelfzorg, sociale zelfzorg en emotionele zelfzorg. Het welzijn van de zelfzorg ouderen staat voorop, maar het blijft ook belangrijk voor de balans om zelfzorg bij de zorgvrager te bevorderen. Bent u zich bewust van de mate waarin langdurend hulp nodig is bij de patiënt? Wat zijn uw eigen behoeften in het voor jezelf zorgen? Wilt u weten welke producten er zijn om zelfstandiger te worden op het gebied van zelfzorg?

Beste zelfzorgmiddelen (2022): mijn selectie

 1. Douchestoel: Handicare Linido
 2. Douchekruk: Douchekruk Days
 3. Medicijndoos: Anabox pillendoos
 4. Ergonomisch kussen: Hoofdkussen Guna
 5. Hulpmiddel steunkousen: Handylegs
 6. Toiletframe: Aidapt toiletframe

Zelfzorg betekenis

Wat is zelfzorg? Zelfzorg betekenis is erop gericht hoe goed iemand voor zichzelf kan zorgen. Het kan ook van toepassing zijn op verpleegkundigen. Bij het stimuleren van de zelfzorg bij patiënten kan dit hem helpen zijn onafhankelijkheid te behouden en daardoor minder psychologische problemen in zijn leven te ontwikkelen. Zelfzorg houdt in dat je goed voor jezelf zorgt.

Zelfzorg (2022) Betekenis en zelfzorgmiddelen!

Zelfzorgtekort betekend dat iemand hulpbehoevender is op verschillende levensgebieden, dit kan fysieke zelfzorg zijn, namelijk wassen/aankleden, huishoudelijke taken, toiletgang, slapen, medicatie, eten en drinken. Sociale zelfzorg, uitjes ondernemen met derden een zelfzorg activiteit of emotionele zelfzorg.

Zelfzorg hulpmiddelen

Als een patiënt langdurend hulp nodig heeft dan is dat prettig ook voor een luisterend oor. Toch ervaren veel ouderen of mensen die met chronische aandoeningen kampen afhankelijkheid. En zoeken zelfzorg activiteiten en gebeurtenissen om weer zelfstandig te kunnen doen. Dit kan door zelfzorgmiddelen in te zetten. Er zijn tal van zelfzorgproducten online te vinden, maar wat zijn zelfzorgmiddelen?

Aan- en uitkleden

Als zorgvrager kan het onprettig zijn als iemand van verpleegkunde moet langskomen om de steunkousen aan en uit te trekken of te zwachtelen. Dit zijn verplichtingen waar u liever niet aan voldoet. Ondanks dat de thuiszorg in deze situatie niet veel tijd aan u als persoon besteedt, is het natuurlijk wel prettig dat ze hierin kunnen ondersteunen als u het niet zelf kan. Een steunkous hulpmiddel is erop gericht om zelfstandig de kousen aan en uit te trekken en dan is de thuiszorg niet van blijvende aard. Lees hier meer over de mogelijkheden en doelen van deze hulpmiddelen. Een verbandschoen bij zwachtelen is ook een goede oplossing.

Zelfzorg (2022) Betekenis en zelfzorgmiddelen!

Eten en drinken

Voor eten en drinken zijn diverse hulpmiddelen mogelijk. Dan aan het eten en drinken op bed, erg onhandig. Dan is een bedtafel mogelijk van toepassing. Denk ook aan aangepast bestek of servies. Voor iedere aandoening is wel zicht op een geschikt hulpmiddel.

Medicatie

Mensen die met chronische aandoeningen kampen krijgen te maken met de farmaceutische industrie. U moet diverse medicijnen slikken ivm ziekten. Het kan veel stress geven om de juiste medicijnen te herkennen en dat u het op het juiste moment gebruikt. In dit artikel leest u meer over medicijndozen.

Zelfzorg (2022) Betekenis en zelfzorgmiddelen!

Huishouden

Het voeren van het huishouden, vaak een onderwerp waar ouderen aan zullen gaan geloven. Noden breken wetten en nieuwe mensen in huis laten om het huis schoon te maken wordt realiteit. Een belangrijk onderdeel in zelfzorg voor mantelzorgers. Lees hier meer over het vinden van een huishoudelijke hulp.

Slapen

Onder zelfzorg valt natuurlijk ook een goede nachtrust. Het heeft positieve invloed op uw emoties, gevoelens en relaties. Wat betreft een ergonomische kussen is het belangrijk om naar uw eigen behoeften te luisteren. U bent de ”patiënt” en gebruikt dit kussen. Het gaat erom dat u prettig ligt. Lees hier meer over ergonomische kussens.

Zelfzorg (2022) Betekenis en zelfzorgmiddelen!

Een hoog laag bed maakt dat alle zorg, langdurend hulp of zorg tijdelijk, de patiënt goed kan helpen. De verstel bronnen maken de zorghandelingen minder zwaar, ook wel zelfzorg hulpverlener, en stellen de zorgvrager in staat meer zelfstandigheid te ontwikkelen. Om een hoog laag bedden te vergelijken, klik hier. Een verzwaarde deken erbij kan u helpen helemaal te rust te komen, wellicht in combinatie met mindfulness of meditatie.

Toilet

Als u moeite krijgt bij het naar de toilet gaan en er sprake is van mantelzorg of inzet van thuiszorg, dan is een aanpassing aan de toilet mogelijk geschikt voor u. Lees hier de artikelen over: toiletframe of toiletverhoger

Wassen

Iedere persoon besteedt tijd aan douchen of in bad gaan. Heeft u alle oefeningen gedaan om veilig te kunnen blijven douchen, maar ervaart u onveilige situatie? Dan is wellicht een douchestoel, douchekruk of badplank een optie. Lees de blogs voor meer informatie.

Zelfzorg (2022) Betekenis en zelfzorgmiddelen!

Meest gestelde vragen over zelfzorg

Heeft u nog vragen over zelfzorg, welke activiteiten hieronder vallen en wat zelfredzaamheid oplevert? Lees hier meer over in de veel gestelde vragen.

Wat betekent zelfzorg?

Zelfzorg definitie is erop gericht hoe goed iemand voor zichzelf kan zorgen. Dit kan gericht zijn op de fysieke, sociale en emotionele kan van zelf zorg. In het kader van zelfzorg ouderen is het de mate waarin iemand zichzelf kan redden binnen de dagelijkse activiteiten van het leven (ADL).

Wat zijn zelfzorgmiddelen?

Zelzorgmiddelen zijn producten of hulpmiddelen die ingezet worden om de zelfredzaamheid te vergroten. Dit gaat van een douchestoel, hoog laag bed tot een hulpmiddel om steunkousen aan en uit te trekken. Bent u opzoek naar zelfzorgadvies, raadpleeg dan blogs hierover of een ergotherapeut bij u in de buurt.

Wat zijn zelfzorg voorbeelden?

Zelfzorg voorbeelden zijn: zelfstandig zijn in wassen onder de douche of aan de wastafel, aan en uitkleden, eten en drinken bereiden, goed en comfortabel slapen, medicijnen beheer, veilig naar de toilet kunnen en het voeren van een huishouden. Een gezonde en veilige mobiliteit is hierbij natuurlijk van belang. Zelfzorg tips kunt u vinden in de blogs over bovenstaande specifieke onderwerpen.

Wat is het verschil tussen zelfzorg en mantelzorg?

Zelfzorg is gericht op hoe goed iemand voor zichzelf kan zorgen. Mantelzorg is gericht op familie, vrienden of andere relaties ondersteuning bieden bij dagelijkse activiteiten. Daardoor is zelfzorg mantelzorg en professionele zorg ontzettend belangrijk. Heel vaak wordt het mantelzorgnetwerk overvraagt en komt hun zelfzorg in het geding.

Wat levert zelfredzaamheid op?

Als iemand zelfredzaam is maakt dit dat ze mantelzorg of thuiszorg niet overvraagd wordt. Daarnaast levert het autonomie op de van zorgvrager of behoudt deze. Iemand behoudt de eigen waarde en dit geeft vertrouwen om ook langer veilig thuis te blijven wonen.

Hoe kun je zelfzorg stimuleren bij ouderen?

Soms ontstaat er een afhankelijkheid van derden bij ouderen waardoor het lastig kan zijn om verandering teweeg te brengen. Toch is het fijn als er een luisterend oor geboden wordt en de patiënt echt gehoord wordt. Wat wil die persoon echt. Als iemand weet wat hij/zij wil, dan is er vaak automatisch een intrinsieke motivatie om de zelfzorg te stimuleren.

Conclusie zelfzorgmiddelen (2022)

 1. Douchestoel: Handicare Linido
 2. Douchekruk: Douchekruk Days
 3. Medicijndoos: Anabox pillendoos
 4. Ergonomisch kussen: Hoofdkussen Guna
 5. Hulpmiddel steunkousen: Handylegs
 6. Toiletframe: Aidapt toiletframe
Anouk

Anouk

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zelfzorg (2022) | Betekenis en zelfzorgmiddelen!

  Laat een reactie achter