In dit artikel

Hulpmiddelen slaapkamer (2022) De Beste Hulpmiddelen Bed!.

Hulpmiddelen slaapkamer (2023) | De beste hulpmiddelen bed!

In dit artikel

Als u ouder wordt of geconfronteerd wordt met achteruitgang van lichamelijke en mentale functies dan kan het zijn dat u problemen ervaart in de slaapkamer. Het kan betekenen dat als u naar bed gaat het niet lukt om in bed te stappen, de deken niet over uzelf heen kan trekken, of dat u problemen krijgt bij het doorliggen of in slapen. Slapen is een zeer belangrijke functie en het helpt niet in fysiek en mentaal functioneren als u niet of slecht slaapt. Er bestaan veel hulpmiddelen om zelfstandig te functioneren, maar ook om meer te kunnen ontspannen of als er zorg aan uw bed staat. Wilt u meer weten over of uw slaapkamer geschikt is of wat veelvoorkomende problemen zijn in de praktijk, lees dan verder.

Beste slaapkamer hulpmiddelen 2023 ; Mijn selectie

  1. Beste slaap hulpmiddelen: Ergonomisch kussen
  2. Beste hulpmiddelen ouderen slaapkamer: Bedbeugel
  3. Beste hulpmiddelen bed: Hoog laag bed
  4. Beste hulpmiddelen in en om het bed: Traagschuim Matras
  5. Beste hulpmiddel opstaan uit bed: Pakpaal
  6. Beste bedsteun voor ouderen: Bedbeugel

Slaapkamer geschikt?

Een slaapkamer is bij uitstek geschikt om te slapen, maar wordt ook veel gebruikt om kleding op te bergen in een kledingkast. Hoe weet u of uw slaapkamer voldoende geschikt is? En wat maakt een slaapkamer een senioren slaapkamer? Welke slaap hulpmiddelen en hulpmiddelen bed zijn er om uw veiligheid, mobiliteit en zelfzorg te bewaken in de slaapkamer?

Hulpmiddelen slaapkamer (2022) De Beste Hulpmiddelen Bed!

Een andere belangrijk vraag is, ontvangt u zorg op uw slaapkamer? Indien dit het geval is kan het zijn dat u een handig hulpmiddel nodig heeft, zodat de zorg u zo goed mogelijk kan ondersteunen bij wassen aankleden en andere verzorgingstaken.

Een slaapkamer is geschikt als u bij uw bed kan komen, ook goed in bed kan stappen, zelfstandig de raambekleding kan hanteren en zonder te struikelen kan verplaatsen in de slaapkamer.

Wat wordt er in de praktijk ervaren?

In de praktijk wordt gezien dat het in en uit bed stappen moeizaam gaat, maar ook het verplaatsen in de slaapkamer en rondom het bed. Er wordt veel gezien dat ouderen gewend zijn om de situatie houden zoals het is en hierdoor kunnen er moeilijkere situaties ontstaan. Wanneer iemand afhankelijk is van een loophulpmiddel kan het voorkomen dat er te weinig ruimte is om met de rollator bij het bed te komen, of om de raambekleding te hanteren. Ook een veel voorkomende vraag is om ‘s nachts naar de toilet te kunnen in het donker en met obstakels in de slaapkamer zoals drempels, kleding op de grond of smalle ruimtes bij het voeteneinde of zijkant van het bed.

Hulpmiddelen slaapkamer (2022) De Beste Hulpmiddelen Bed!

Ook wordt er regelmatig zorg geboden in de slaapkamer. Vaak is er dan onvoldoende ruimte om hulp te kunnen bieden, maar ook de ondergrond is niet altijd geschikt om bijvoorbeeld transferhulpmiddelen te gebruiken, denk hierbij aan vloerbedekking wat minder geschikt is voor een tillift. De werkhoogte is ook een veelvoorkomende vraag waardoor de zorg onvoldoende veilig kan werken.

Hulpmiddelen ouderen slaapkamer

In de slaapkamer zijn er veel mogelijkheden voor hulpmiddelen voor verbeteren van transfers, verhogen van het slaapcomfort, maar ook het doorgankelijk en toegankelijk maken van de slaapkamer. Laat u inspireren door onderstaande mogelijkheden.

Bed

Heeft u een nieuw bed nodig, omdat het bewegen moeilijker wordt en u met moeite opstaat? Dan is de keuze voor een seniorenbed gauw gemaakt. Zo heeft u geen hulp meer nodig van uw omgeving. U kunt er eventueel ook voor kiezen om bedverhogers bij uw huidige bed te installeren.

Heeft u moeite met het opstaan en bent u opzoek naar wat meer verstelmogelijkheden, dan kan een hoog laag bed een goede oplossing zijn. Dit is ook bij uitstek een hulpmiddel wat geschikt is als er zorgprofessionals betrokken zijn om uw lichaam te wassen of ondersteuning te bieden bij decubitus wonden.[1] Een dergelijk bed heeft ook bedhekken, wat speciaal ingezet kan worden om valrisico te verlagen. Andere hulpmiddelen die veel ingezet worden als u hulp op bed ontvangt door herstel of door problemen in de fysieke mogelijkheden zijn: Glijzeil, bedtafel, rugsteun en tilliften. Het is belangrijk dat de zorg op juiste werkhoogte kan werken en hiervoor een geschikt en passend hulpmiddel ingezet wordt.


Klik hier voor meer informatie over een hoog laag bed

Hulpmiddelen bij slapen

Slaap hulpmiddelen worden ingezet bij het verhogen van lig- en slaapcomfort in uw senioren slaapkamer. Voorkomen van doorligplekken. Een dekenboog is zo’n hulpmiddel. De deken kan druk geven op de tenen en met een dekenboog wordt deze druk weggenomen en wordt doorliggen voorkomen. Wanneer er beginnende decubitus is of juist in een vergevorderd stadium dan kunnen hielbeschermers ingezet worden. Uiteraard is het ook belangrijk om wond zorg te ontvangen.

Hulpmiddelen slaapkamer (2022) De Beste Hulpmiddelen Bed!

Ervaart u slaapproblemen en bent u opzoek naar ontspanning en een betere nachtrust. Dan kunt u zich wellicht verdiepen in een geschikt ergonomisch kussen, verzwaarde deken, positioneringskussen of traagschuim matras. Met de juiste ondersteuning van een matras, kussen of deken kan het zomaar zijn dat u weer goed in slaap valt en de volgende dag uitgerust wakker wordt.


Klik hier voor meer informatie over een traagschuim matras

Het kan zijn dat u onrust ervaart gedurende de nacht of het inslapen. Dit kan komen door dementie of prikkelverwerkingsproblemen als gevolg van Parkinson, CVA of COPD. Een slaaprobot kan een goede optie zijn. Een slaaprobot huren is een optie!

Hulpmiddelen in en om het bed

Een opstaan uit bed hulpmiddel is geschikt om op te staan, in bed te stappen, maar ook te draaien in bed. Bedhekken zijn eventueel mogelijkheden, maar een bedbeugel of pakpaal, papegaai bed stelt u in staat om zelfstandig de transfers bij het bed te maken

Hulpmiddelen slaapkamer (2022) De Beste Hulpmiddelen Bed!

Als u afhankelijk bent van een loophulpmiddel is het belangrijk om te kijken wat geschikt is voor in uw slaapkamer. Vaak is er minder ruimte om te lopen. Mogelijke hulpmiddelen zijn: rollator, looprek, vierpoot, wandelstok of krukken. Maar denk bij het lopen ook aan goed schoeisel als verbandschoenen. Om niet te struikelen is het natuurlijk belangrijk dat de vloer vrij is, maar ook drempels verwijderen. Denk hierbij aan een drempelhulp.


Klik hier voor meer informatie over rollators

Als u ervaart dat u ‘s nachts veel naar de WC moet, drink dan vooral niet te veel meer voor het slapen, maar wellicht is een urinaal of postoel een goede oplossing voor u. Probeer vooral niet van de trap af te lopen (als er geen wc bij de slaapkamer in de buurt is, vanwege hoger valrisico).

Is er sprake van een onveilig gevoel, angst om te vallen? Dan kan personenalarmering een oplossing zijn. U kunt alarmeren als u gevallen bent, maar ook als u zich niet lekker voelt.

Hulpmiddelen slaapkamer (2022) De Beste Hulpmiddelen Bed!

Verlichting is ontzettend belangrijk als u minder goed ter been bent. Ondanks dat u uw eigen omgeving goed kent, kan uw fysieke en mentale functioneren dit vertroebelen. Een bewegingssensor aangesloten op de verlichting is dan een goed en veilig hulpmiddel.

Als u merkt dat u wat gedesoriënteerd wakker wordt kan het prettig zijn om direct te weten welke dag het is en hoe laat. Een dementieklok kan hierbij helpen.


Klik hier voor meer informatie over een dementieklok

Meest gestelde vragen over hulpmiddelen slaapkamer

Welke hulpmiddelen zijn er rondom het bed?

Er zijn ongelooflijk veel zorghulpmiddelen voor rondom het bed. U kunt hierbij denken aan hulpmiddelen om te kunnen mobiliseren in de slaapkamer, maar ook praktische hulpmiddelen als u niet meer veilig naar de toilet kan in de nacht. Een bewegingssensor of urinaal kunnen het valrisico mede doen verlagen.

Waar kan ik een slaaprobot huren?

Bij Medipoint kunt u een Somnox slaaprobot huren. De slaaprobot is speciaal om adembewegingen te stimuleren. Als u de slaaprobot tegen u aanhoudt gaat u onbewust mee in de ademhaling en is de kans groter om sneller in slaap te vallen. Ook is er mogelijkheid om rustige muziek of geluiden af te spelen via de app. Het stress systeem kan hierdoor ook weer herstellen. Het geborgen gevoel kan heel rustgevend werken, ook voor mensen met Dementie of als u onrust ervaart gedurende de nacht door andere diagnose. Bijvoorbeeld: Parkinson, CVA, COPD etc.

Wat zijn de beste hulpmiddelen slaapkamer?

De hulpmiddelen moeten uiteraard passen bij uw hulpvraag. In de praktijk heb ik als ergotherapeut vaak gezien dat een bedbeugel bijvoorbeeld veel gebruikt wordt, maar ook een ander matras voor op het bed. Mocht u niet zeker weten welk hulpmiddel geschikt is voor u, dan kunt u contact zoeken met een ergotherapeut, fysiotherapeut of huisarts.

Waar moet je bed staan in de slaapkamer?

Het beste advies hiervoor is dat het bed het beste zo kan staan dat u goed om het bed heen kan lopen, eventueel ook met een loophulpmiddel. Indien u afhankelijk bent van een rolstoel, houdt dan daar ook rekening mee. Het kan prettig zijn om een korte looproute te hebben naar de toilet. Maar wees ook alert op aan welke kant van het bed u het prettigste in en uit stapt. Als laatste is het natuurlijk ook prettig als u zonder obstakels bij de gordijnen kan komen en deze zelfstandig dicht kan doen voor het slapen gaan en kan openen in de ochtend.

Conclusie slaapkamer hulpmiddelen (2023)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hulpmiddelen slaapkamer (2023) | De beste hulpmiddelen bed!

Laat een reactie achter