In dit artikel

Hulpmiddelen beroerte (2022) | Ergotherapie bij CVA

Hulpmiddelen beroerte (2023) | Ergotherapie bij CVA

In dit artikel

Heeft u of iemand uit uw omgeving een beroerte of CVA doorgemaakt? Dit kan een enorme schok zijn en logische dat u dan op onderzoek gaat naar informatie over dit onderwerp. In dit artikel leest u meer over het ziektebeeld, wat de behandelprocedure is, wat er op langere termijn nog mogelijk is. Maar u leest ook ergotherapeutische adviezen en welke hulpmiddelen er vaak ingezet worden na het doormaken van een herseninfarct, hersenbloeding, beroerte of CVA.

Beste Hulpmiddelen CVA 2023; Mijn selectie

 1. Beste rollator: Topro Troja
 2. Beste douchestoel: Linido Handicare
 3. Beste polsbrace: Polsbrace
 4. Beste pakpaal: Pakpaal
 5. Beste scootmobiel: Galaxy Plus
 6. Beste sta op stoel: Fitform Vario

TIA, herseninfarct of hersenbloeding wat betekent dit?

Een kortdurende afsluiting van een bloedvat met neurologische uitval wordt een TIA genoemd. Het stolsel in de hersenen lost vanzelf op en de klachten verdwijnen dan ook weer vanzelf. Over het algemeen heeft het geen verdere gevolgen. Het bloedvat is vaak vernauwd ivm slagaderverkalking dit kan ontstaan door bijvoorbeeld hoge bloeddruk. Deze vernauwing kan leiden tot een TIA of herseninfarct.

Hulpmiddelen beroerte (2022) Ergotherapie bij CVA

Een herseninfarct of CVA (cerebro vasculair accident) betekent dat een bloedvat afgesloten wordt door een stolsel en dit lost niet uit zichzelf op. Als gevolg hiervan krijgt een deel van de hersenen zuurstoftekort wat kan leiden tot uitvalsverschijnselen, vaak aan één zijde van het lichaam. Indien u een herseninfarct heeft doorgemaakt is het mogelijk dat u blijvende gevolgen ondervindt. Hoe erg dit is hangt af van de grootte van het infarct, de plek van de afsluiting en de snelheid van behandelen in het ziekenhuis.

Een hersenbloeding wordt vaak veroorzaakt door door het knappen van een bloedvat. Dit kan veroorzaakt worden door trauma of ongeluk van extern, maar ook door hoge bloeddruk waardoor de kleine bloedvaten beschadigen of een aneurysma (een uitstulping van het bloedvat) wat knapt. De ernst van de gevolgen na een bloeding zijn afhankelijk van de oorzaken, grootte, locatie en snelheid van behandelen in het ziekenhuis. Vaak zijn er wel blijvende problemen, dit kan fysiek (spierkracht) zijn, maar ook geheugenproblemen worden vaak gezien.

Een beroerte is een verzamelnaam voor deze drie vormen.[1] Risicofactoren voor het ontwikkelen van een beroerte is: suikerziekte, hoge bloed druk, roken, hart problemen, leeftijd en erfelijkheid.

Symptomen TIA, Herseninfarct of Hersenbloeding

De eerste symptomen waaraan patiënten herkennen dat er iets mis is, is gelinkt aan eenzijdige uitval van arm en/of been, afhangende mondhoek aan één zijde, slechte of geen spraak mogelijkheid. Andere symptomen die gezien worden zijn. Krachtsvermindering/verlamming, minder goed zien, verminderd evenwicht en stevige hoofdpijn of epileptische aanval.

Hulpmiddelen beroerte (2022) Ergotherapie bij CVA
Bron: Hartstichting

De gevolgen in functioneren op langere termijn kunnen gericht zijn op fysieke, cognitieve, emotionele problemen.

Cognitieve restverschijnselen

 • Taal begrip
 • Geheugenverlies
 • Apractisch handelen (volgorde van handelingen)
 • Aandacht problematiek
 • Problemen met ordenen, organiseren en plannen
 • Ruimtelijk inzicht

Fysieke restverschijnselen

 • Coördinatie problemen in arm en/of been (vaak éénzijdig)
 • Problemen met praten (taal productie en aansturing spieren)
 • Zicht problemen
 • Verminderde spierkracht éénzijdig
 • Vermoeidheid
Hulpmiddelen beroerte (2022) Ergotherapie bij CVA

Emotionele restverschijnselen

 • Gedragsverandering
 • Moeite met prikkels verwerken
 • Depressief
 • Minder initiatief
 • Minder flexibel

Tijdsduur herstel

De tijd dat het brein nodig heeft om te herstellen is afhankelijk van de ernst van de gevolgen.

Hoe bevorder je herstel?

Behandeling

Vanuit de Spoedeisende Hulp wordt u doorgestuurd naar de Stroke Unit, een ziekenhuisopname. De opname in de acute fase duurt 24 tot 72 uur. Er worden diverse onderzoeken gedaan en wordt nauw in de gaten gehouden. Medische behandeling met medicatie en eventuele ingrepen worden uitgevoerd. Ook diverse therapeuten zullen u observeren en screenen. Dit zijn vaak de ergotherapeut, fysiotherapeut en logopedist.

Hulpmiddelen beroerte (2022) Ergotherapie bij CVA

Na deze periode kan het zijn dat u doorgestuurd wordt naar een revalidatiecentrum om verder te herstellen. De tijdsduur dat u nodig heeft om te revalideren is afhankelijk van de aard van de klachten. Tijdens de revalidatie krijgt u ondersteuning en training van een multidisciplinair team bestaande uit een revalidatiearts, verpleegkundigen, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog, maatschappelijk werkster, dietist, vaktherapeut. Het opnieuw aanleren van de vaardigheden wordt met u geoefend. Deze ondersteuning bieden de therapeuten op dagelijkse basis aan.

De therapie bestaat uit fysieke ondersteuning bij arm en handfunctie verbetering, loopfunctie, maar ook op cognitieve verbetering bij ergotherapeut en psycholoog. U krijgt handvatten om te leren omgaan met de restverschijnselen. Maar ook is de therapie bedoeld om verbetering in zelfstandig functioneren te laten plaatsvinden. Dit alles wordt gelinkt aan activiteiten die belangrijk voor u zijn.

Hulpmiddelen beroerte (2022) Ergotherapie bij CVA

Advies ergotherapeut

De ergotherapeutische behandeling verschilt per setting. In de acute fase na een beroerte gaat het om in kaart brengen van de cognitieve schade en beperkingen omtrent de arm en handfunctie. In de klinische fase is er voornamelijk aandacht voor training en het oefenen om functies weer te doen herstellen en de post klinische fase is voornamelijk gericht op het leren omgaan met de mogelijke gevolgen van de beroerte en bekijken hoe de dagelijkse activiteiten weer vorm kunnen krijgen.

Bij de ergotherapie is er aandacht voor beweging en inzet van de arm en handfunctie bij dagelijkse activiteiten. Maar ook leren omgaan met de cognitieve gevolgen na een beroerte en trainen van patiënten en hun omgeving om hier nog verbetering in de realiseren. De ergotherapeut biedt dus vele voordelen in het opbouwen van zelfstandigheid en terugkrijgen van kwaliteit van leven.

Hulpmiddelen beroerte (2022) Ergotherapie bij CVA

Hulpmiddelen beroerte

In de praktijk heb ik, ergotherapeut, vele producten gevonden die helpend zijn om de zelfstandigheid te vergroten. Dit betreffen hulpmiddelen verlamde arm, cva hulpmiddelen, technologische hulpmiddelen cva. Hieronder leest u er meer over en kunt u de betreffende blog vinden voor meer informatie over het hulpmiddel.

Mobiliteit hulpmiddelen CVA

Om de mobiliteit te vergroten, kan het soms nog zijn om aanpassingen in de slaapkamer te doen. Startend bij een hoog laag bed of seniorenbed. Ideaal voor als u zorg op bed nodig heeft. U kunt uiteraard ook nadenken over bedverhogers om uw eigen bed te kunnen behouden. Als het in en uit bed komen moeilijker gaat kunt u denken aan een bedbeugel, papegaai of pakpaal. Om meer comfort in bed te ervaren kunt u een traagschuim matras, ergonomisch kussen of verzwaringsdeken inzetten. Heeft u problemen met drukplekken op de tenen of hielen dan kunt u hielbeschermers of een dekenboog inzetten om de druk te verlichten.

Hulpmiddelen beroerte (2022) Ergotherapie bij CVA

Ook het lopen is een belangrijk onderdeel na het doormaken van een beroerte. Het is belangrijk dat u steun kunt nemen. Wandbeugels helpen hierbij, maar lopen door de woning of buitenshuis is meer geschikt met een trippelstoel, elleboogrollator, vierpoot, looprek, loopfiets of rollator. Traplopen kan een probleem worden, dan is een traplift wellicht een optie, eventueel andere traphulpmiddelen ook.


Klik hier voor meer informatie over rollators

Om langere afstanden te kunnen overbruggen is auto rijden vaak een goede oplossing, echter is dit niet altijd meer mogelijk na een beroerte. Dan kunt u denken aan een driewielfiets, duofiets, rolstoel, hometrainer of stoelfiets.

Als u moeite heeft met opstaan van de bank of stoel, dan is een sta op stoel geschikt.

Zelfzorg hulpmiddelen beroerte

De zelfzorg is vaak heel belangrijk voor patiënten. Door veranderingen in de hersenen is het belangrijk om hier wat ondersteuning bij de krijgen van zorghulpmiddelen. Denk hierbij aan medicijndoos, douchestoel, douchekruk, badplank, toiletframe (badkamerhulpmiddelen), bedtafel, toiletverhoger, verbandschoenen, huishoudelijke hulp, postoel, urinaal of aangepast bestek. Bij blijvende lichamelijke klachten kunt u ook een polsbrace, schouderbrace of evo aanschaffen.


Klik hier voor meer informatie over douchestoelen

Veiligheid CVA hulpmiddelen

Om de veiligheid te waarborgen kunt u kiezen voor drempelhulpen, bewegingssensor, traphekje,een heupairbag of een dementieklok.

Hulpmiddelen beroerte (2022) Ergotherapie bij CVA

Technologische hulpmiddelen CVA

Bij technologische hulpmiddelen CVA kunt u denken aan personenalarmering, Slaaprobot van Medipoint en seniorentelefoon.


Klik hier voor meer informatie over personenalarmering

Ook interessant om te lezen

Meest gestelde vragen over hulpmiddelen beroerte

Wat zijn de beste hulpmiddelen beroerte?

De beste hulpmiddelen beroerte zijn afhankelijk van uw situatie en wat de restverschijnselen zijn en welke beperkingen er zijn. Maar ook vooral wat uw hulpvraag is. In de praktijk wordt vaak gezien dat een douchestoel, rollator, scootmobiel, polsbrace, sta op stoel en pakpaal worden ingezet. Wellicht is dit ook een goede oplossing voor u.

Hoe lang duurt herstel na beroerte?

Het herstel na een beroerte is afhankelijk van de ernst van de bloeding of het infarct. Het meeste herstel vindt plaats in de eerste weken na de beroerte. Maar nog lang na het ontstaan van de beroerte is er nog herstel mogelijk.

Wat doet een ergotherapeut bij een beroerte?

De ergotherapeut begeleidt u bij het leren omgaan met de gevolgen na een beroerte. Door training, oefenen en inzetten van hulpmiddelen helpt de ergotherapeut u weer uw dagelijkse activiteiten zelfstandig te kunnen uitvoeren.

Conclusie beste hulpmiddelen beroerte 2023

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hulpmiddelen beroerte (2023) | Ergotherapie bij CVA

Laat een reactie achter

Op zoek naar de beste Hulpmiddelen beroerte?

Kies dan voor: Topro Troja Rollator

Op zoek naar de beste Hulpmiddelen beroerte?

Kies dan voor: Topro Troja Rollator