In dit artikel

Hoe Werkt een Anti-Decubitus Matras? (2023)

In dit artikel

Heb je ooit gehoord van een anti-decubitus matras en vraag je je af hoe het werkt? Dat vroeg ik me ook af, vooral toen ik ontdekte dat het heel belangrijk is voor mensen die langdurig bedlegerig zijn of een risico lopen op doorligwonden.

In dit artikel ga ik in detail uitleggen hoe een anti-decubitus matras werkt, wat de voordelen zijn en hoe het helpt bij het voorkomen of behandelen van decubitus. Doe met ons mee op deze informatieve reis over de wereld van anti-decubitus matrassen!

Key Takeaway

Volgens mijn test is het Nagomi Decubitus Matras het beste AD matras van dit moment. Dit matras bestaat uit een wisseldruksysteem. Ik heb gezien  de lichaamsdruk van de patiënt perfect wordt verdeeld over het anti decubitus matras. Dit maakt dat in bed liggen comfortabel en pijnloos wordt.

Samenvatting

  • Een anti – decubitus matras werkt door drukverdeling en afwisseling van luchtkamers om doorligwonden te voorkomen.
  • Het verdeelt het gewicht gelijkmatig over het lichaam en vermindert daardoor de druk op kwetsbare plekken.
  • Het gebruik van een anti – decubitus matras verbetert het ligcomfort, welzijn en kan helpen bij het voorkomen en behandelen van doorligwonden, vooral aan de stuit en hielen.

Hoe werkt een anti-decubitus matras?

Een anti-decubitus matras werkt door middel van drukverdeling en afwisseling van luchtkamers om doorligwonden te voorkomen.

Drukverdeling en afwisseling van luchtkamers

Een anti-decubitus matras heeft veel luchtcompartimenten. Deze zijn er om het gewicht van het lichaam te verdelen. Als het lichaam op de matras ligt, wordt de druk op elke plek gelijk.

Dit betekent dat er geen plekken zijn waar te veel druk is. Hierdoor krijgt de huid op alle plekken genoeg lucht en ruimte. Om dit nog beter te doen, wisselen de luchtcompartimenten van plaats.

Dat noemen we drukwisseling. Dit helpt om doorligwonden te voorkomen.

Drukverlagend matras om doorligwonden te voorkomen

Een drukverlagend matras is een belangrijk hulpmiddel om doorligwonden te voorkomen bij bedlegerige patiënten. Doorligwonden ontstaan wanneer er langdurig druk wordt uitgeoefend op bepaalde delen van het lichaam, zoals de hielen, stuit of schouders.

Een drukverlagend matras verdeelt het gewicht gelijkmatig over het lichaam, waardoor er minder druk ontstaat op deze kwetsbare plekken. Dit vermindert de kans op doorligwonden aanzienlijk.

Het drukverlagende materiaal van het matras, zoals visco-elastisch schuim, past zich aan aan de vorm van het lichaam en zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling. Hierdoor worden de bloedvaten niet afgekneld en blijft de bloedcirculatie op peil.

Bovendien kan een drukverlagend matras ook luchtcompartimenten bevatten die zorgen voor een continue verandering in drukverschil. Dit stimuleert de doorbloeding en helpt doorligwonden te voorkomen.

Het gebruik van een drukverlagend matras is niet alleen belangrijk in ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar ook thuis bij langdurige bedrust. Het kan helpen om bestaande doorligwonden te verminderen en nieuwe wonden te voorkomen.

Gebruik van luchtcompartimenten voor continue drukverschil

De luchtcompartimenten in een anti-decubitus matras zorgen voor een continue drukverschil. Dit betekent dat de druk voortdurend wordt afgewisseld tussen verschillende compartimenten.

Door deze afwisseling wordt de druk gelijkmatig verdeeld over het lichaam, wat helpt om doorligwonden te voorkomen. Het matras past zich aan aan de contouren van het lichaam en zorgt ervoor dat er geen langdurige druk op één bepaald punt ontstaat.

Dit is belangrijk omdat langdurige druk op de huid kan leiden tot beschadiging en het ontstaan van doorligwonden.

Voordelen en gebruik van anti-decubitus matrassen

Anti-decubitus matrassen hebben verschillende voordelen en kunnen zowel worden gebruikt voor preventie als behandeling van decubitus.

Verbetering van ligcomfort en welzijn van de patiënt

Een belangrijk voordeel van een anti-decubitus matras is dat het het ligcomfort en welzijn van de patiënt verbetert. Doordat het matras het gewicht gelijkmatig verdeelt over het lichaam, voelt de patiënt minder druk op bepaalde plekken.

Dit zorgt voor een comfortabelere en ontspannen ligpositie. Bovendien helpt een anti-decubitus matras doorligwonden te voorkomen, waardoor de patiënt zich beter kan voelen en sneller kan herstellen.

Het gebruik van een anti-decubitus matras draagt dus bij aan het verbeteren van het comfort en welzijn van de patiënt.

Geschikt voor preventie en behandeling van decubitus

Een anti-decubitus matras is geschikt voor zowel preventie als behandeling van decubitus. Dit type matras verdeelt het gewicht van het lichaam gelijkmatig, waardoor er minder druk op bepaalde plekken ontstaat.

Hierdoor wordt de kans op doorligwonden verminderd. Het matras is ontworpen om het ligcomfort te verbeteren en het welzijn van de patiënt te bevorderen. Het kan helpen bij het voorkomen en genezen van doorligwonden bij kwetsbare patiënten.

Daarnaast hebben anti-decubitus matrassen speciale eigenschappen voor het beschermen van de stuit en hielen, omdat dit vaak gevoelige plekken zijn voor het ontstaan van decubitus.

Speciale eigenschappen voor stuit- en hieldecubitus

Bij anti-decubitus matrassen zijn er speciale eigenschappen die gericht zijn op het voorkomen van doorligwonden aan de stuit en hielen. Deze gebieden zijn bijzonder gevoelig voor decubitus omdat ze vaak langdurig onder druk staan bij bedlegerige patiënten.

Om dit te voorkomen, zijn er matrassen met speciale uitsparingen op de stuit en hielen, waardoor er minder druk op deze plekken ontstaat. Hierdoor wordt de kans op doorligwonden verminderd.

Daarnaast hebben deze matrassen vaak extra luchtkamers of compartimenten bij de stuit en hielen, die zorgen voor een continue drukverdeling en afwisseling. Dit helpt om de bloedcirculatie te verbeteren en drukplekken te voorkomen.

Meer over ‘AD matrassen’

Als het gaat om de zorg voor jezelf of een geliefde, is het belangrijk om te begrijpen wat een ad matras precies is. Een cruciale rol in de preventie en behandeling van doorligwonden is het anti-decubitus matras. Ontdek de voordelen die ze bieden en de verschillende soorten die beschikbaar zijn op de markt. Bij het kiezen van een matras is het ook van belang om te overwegen hoe je het matras onderhoudt en het op de juiste manier gebruikt.

Het is cruciaal om te begrijpen waarom een AD matras gebruikt wordt, gezien de impact die het heeft op het welzijn van de patiënt. De kosten en vergoedingen kunnen variëren, evenals de levensduur. Voor degenen die overwegen er één aan te schaffen, is het essentieel om te weten waar je een AD matras kunt kopen. Zorg voor de huid is ook belangrijk; verdiep je in hoe huidverzorging samenhangt met het matras. Daarnaast geven wij je tips over hoe je een AD matras reinigt, en hoe het matras bijdraagt aan comfort, slaap, en het gebruik ervan bij verschillende aandoeningen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een anti-decubitus matras?

Een anti-decubitus matras, ook wel drukwisselmatras genoemd, helpt om decubitus aan de stuit en hielen te voorkomen. Het zorgt voor drukverlaging op de kwetsbare huid.

2. Hoe werkt een anti-decubitus matras?

Een anti-decubitus matras werkt door luchtcirculatie. Het maakt drukverschil op verschillende delen van het lichaam. Dit heet hielbescherming.

3. Voor wie is een anti-decubitus matras bedoeld?

Een anti-decubitus matras is bedoeld voor mensen in de zorgsector met een kwetsbare huid. Het helpt om wonden en pijn door druk te voorkomen.

4. Zijn alle drukwisselmatrassen anti-decubitus matrassen?

Ja, alle drukwisselmatrassen zijn ontworpen om te helpen bij het voorkomen van decubitus. Ze verminderen de druk op gevoelige delen van het lichaam zoals de hielen en de stuit.

» Referenties

1. A Jonsson, M Lindén, M Lindgren, L-A Malmqvist, Y Bäcklund. (2005). Evaluation of antidecubitus mattresses. Med Biol Eng Comput, 43(5), 541-7.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16411624/

2. Mastrangelo D., Farina E., Gallicchio V., De Anna D., Bresadola F. (2010). Observational study of the use of antidecubitus mattress covers in the prevention and care of pressure ulcers. Acta Vulnologica, 8(2), 87-92.
https://www.minervamedica.it/en/journals/acta-vulnologica/article.php?cod=R45Y2010N02A0087

3. NHG-werkgroep: Wiersma Tj. (2015). Decubitus. NHG-STANDAARD KNR nummer M70.
https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/decubitus

4. N Cullum, J Deeks, T A Sheldon, F Song, A W Fletcher. (2000). Beds, mattresses and cushions for pressure sore prevention and treatment. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10796662/

5. N Cullum, E A Nelson, K Flemming, T Sheldon. (2001). Systematic reviews of wound care management: (5) beds; (6) compression; (7) laser therapy, therapeutic ultrasound, electrotherapy and electromagnetic therapy. Health Technol Assess, 5(9), 1-221.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11368833/

6. Elizabeth McInnes, Sally Em Bell-Syer, Jo C Dumville, Rosa Legood, Nicky A Cullum. (2008). Support surfaces for pressure ulcer prevention. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18843621/

» Referenties

Conclusie beste anti decubitus matras 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Werkt een Anti-Decubitus Matras? (2023)

Laat een reactie achter