Hoe kies je de juiste traplift

Hoe kies je de juiste traplift?

Een traplift is een waardevol hulpmiddel voor mensen met mobiliteitsproblemen. Als de trap een obstakel is geworden, helpt een traplift om toch veilig en comfortabel gebruik te maken van alle verdiepingen van de woning. Omdat een traplift bij de trap én de wensen van de gebruiker moet passen, bestaan er verschillende typen en modellen. In dit artikel bespreken we waarmee u rekening kunt houden bij het kiezen van de beste traplift voor uw situatie.

Voor elke trap een traplift

De belangrijkste soorten trapliften zijn rechte trapliften en gebogen trapliften. Een rechte traplift is alleen geschikt voor rechte trappen, terwijl een gebogen traplift vaak zowel op rechte trappen als trappen met bochten past. Daarnaast bestaan er nog verschillende typen, zoals trapliften voor buiten, voor smalle trappen, voor de binnenbocht en zelfs voor honden. Een traplift kopen begint daarom met goed onderzoek naar de trapvorm.

De plaatsingszijde

Een traplift kan aan beide zijden van de trap geplaatst worden. Vooral voor trappen met één bocht of meerdere bochten is de keuze belangrijk. Plaatsing aan de binnenzijde (vaak de zijde van de spil) betekent dat de rail over het smalle gedeelte van de treden loopt. De brede zijde blijft vrij en de trapleuning kan vaak blijven zitten. Toch kan de buitenzijde (vaak de zijde van de muur) ook het overwegen waard zijn. De kosten van een traplift aan de buitenzijde liggen gemiddeld lager. Als de prijs belangrijker is dan de beloopbaarheid, is dit de beste keuze.

Veiligheid en comfort

Bij het kiezen van een traplift zijn veiligheid en comfort belangrijk. Een traplift is standaard voorzien van een veiligheidsgordel. En door de accu’s werkt een traplift ook bij stroomuitval. Door de klembeveiliging komt de stoel automatisch tot stilstand als er iets op de trap of rail ligt. Hoe uitgebreid de klembeveiliging is, verschilt per model. Dit geldt ook voor het comfort van de traplift. Om dit te ondervinden kan er gemakkelijk een afspraak gemaakt worden bij een showroom.

De levertijd

Ook belangrijk bij het kiezen van een traplift: de levertijd. Als traplopen eigenlijk al niet meer gaat, is het fijn als de traplift zo snel mogelijk geleverd wordt. Door een modulair ontwerp dat vrijwel volledig uit voorraad leverbaar is, kan een traplift zelfs al binnen 48 uur geleverd worden. En de installatie is gemiddeld al in zo’n 4 uur afgerond. Om tot de ideale traplift voor uw situatie te komen is het belangrijk om een thuisadvies aan te vragen. Een trapliftadviseur bespreekt dan kosteloos en vrijblijvend de opties en u weet direct wat er mogelijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *