In dit artikel

Hoe gebruik je een rolstoel: praktische tips voor gebruik en onderhoud

In dit artikel

Het gebruik van een rolstoel kan in het begin lastig zijn. Het is belangrijk dat de rolstoel goed is afgesteld op je lichaam. Deze blog helpt je met praktische tips voor gebruik en onderhoud van je rolstoel.

Lees verder voor handige adviezen!

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2024 is Excel G-Lite. Deze rolstoel heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Zorg voor een goede aanpassing van de rolstoel aan je lichaam om comfort en gezondheid te bevorderen. Denk aan de juiste zithoogte en afstelling van voetsteunen.
 • Gebruik altijd de remmen bij het in- en uitstappen om ongelukken te voorkomen. Controleer regelmatig of de remmen goed functioneren.
 • Pas technieken aan om obstakels zoals drempels en smalle doorgangen veilig te overwinnen. Leun voorover bij heuvels en gebruik je lichaam voor stabiliteit.
 • Onderhoud je rolstoel door regelmatig de banden, remmen en losse onderdelen te controleren. Reinig en smeer bewegende delen om soepelheid te garanderen.
 • Kies accessoires zoals handremmen en dikke banden voor extra veiligheid en grip, vooral op verschillende soorten terrein.

Aanpassen van de rolstoel aan uw lichaam

Het aanpassen van de rolstoel aan uw lichaam zorgt voor meer comfort en minder pijn. Zorg voor de juiste zithoogte en een goede afstelling van de voetsteunen.

Instellen van de zithoogte en rugleuning

Een goed afgestelde rolstoel zorgt voor comfort en voorkomt blessures. Het instellen van de zithoogte en rugleuning is essentieel.

 1. Bepaal de juiste zithoogte:
  • Ga op de rolstoel zitten met je voeten plat op de grond.
  • Zorg dat je knieën in een hoek van 90 graden zijn.
  • De heupen moeten iets hoger dan de knieën komen te staan.
 2. Zorg voor de juiste diepte van de zitting:
  • Meet vanaf het uiteinde van je dij tot aan de achterkant van je bekken.
  • Laat ongeveer twee vingers ruimte tussen je knieholte en het einde van de zitting.
 3. Stel de rugleuning in:
  • Houd rekening met je houding; een rechte rug helpt pijn te voorkomen.
  • De bovenkant van de rugleuning moet net onder je schouderbladen eindigen.
 4. Check regelmatige afstelling:
  • Controleer periodiek of alle instellingen nog steeds comfortabel zijn.
  • Pas indien nodig aan om veranderingen in lichaamshouding te accommoderen.
 5. Gebruik hulpmiddelen indien nodig:
  • Rolstoelkussens kunnen zorgen voor extra comfort.
  • Overweeg een verstelbare rugleuning als je langere tijd zit.
 6. Vraag hulp bij twijfel:
  • Raadpleeg een verpleegkundige of ergotherapeut bij problemen.
 7. Test verschillende posities:
  • Zoek naar welke instellingen maximaal gemak bieden tijdens gebruik.

Volg deze stappen voor optimale zitervaring!

Afstellen van de voetsteunen

Het goed afstellen van de voetsteunen is essentieel voor comfort en gezondheid in een rolstoel. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de beensteunen correct af te stellen:

 1. Zorg dat de zithoogte al goed is ingesteld voordat je de voetsteunen afstelt. Een juiste zithoogte helpt bij het bepalen waar de voetsteunen moeten worden geplaatst.
 2. Kijk of je voeten plat op de voetsteunen rusten. Dit voorkomt ongemak en verbeterde bloedcirculatie.
 3. Verstel de hoogte van de voetsteunen zodat je knieën in een hoek van ongeveer 90 graden staan. Dit zorgt voor een goede houding en vermindert druk op de benen.
 4. Controleer of er voldoende ruimte tussen je voeten en de vloer is wanneer je zit. Dit voorkomt dat je tenen tegen de grond schuren tijdens het voortbewegen.
 5. Zorg ervoor dat de beensteunen stevig vastzitten en niet wiebelen. Een stabiele bevestiging zorgt voor extra veiligheid, vooral bij obstakels en oneffen oppervlakken.
 6. Als je been- of voetproblemen hebt, overleg dan met een fysiotherapeut over specifieke aanpassingen aan jouw voetsteunen voor optimale ondersteuning.
 7. Let op eventuele slijtage van de voetplaatjes onderaan de steun. Versleten onderdelen kun je beter vervangen om ongelukken te voorkomen.
 8. Probeer tijdens het rijden in verschillende situaties uit of alles nog comfortabel voelt, vooral als je vaak buiten bent op verschillende soorten terrein.

Deze stappen helpen bij een efficiënte instelling van jouw rolstoelvoetsteunen, wat leidt tot verbeterd comfort en gebruiksgemak bij dagelijks rolstoelgebruik.

Veilig gebruik van de rolstoel

Gebruik altijd de remmen bij het in- en uitstappen. Pas op voor obstakels zoals stoepranden en drempels.

Gebruik van de remmen

Het gebruik van de remmen is essentieel voor een veilig gebruik van de rolstoel. Het zorgt ervoor dat je stabiel blijft en ongelukken voorkomt.

 1. Activeer de remmen altijd voordat je gaat zitten of opstaan: Hiermee voorkom je dat de rolstoel wegrolt tijdens het in- en uitstappen.
 2. Controleer regelmatig of de remmen goed werken: Zachte banden of slecht lopende wielen kunnen invloed hebben op de effectiviteit van de remmen.
 3. Gebruik beide handen om de remmen gelijkmatig te activeren: Dit helpt om ervoor te zorgen dat beide wielen gelijktijdig stoppen, wat stabiliteit biedt.
 4. Houd rekening met hellingen: Op een helling kunnen zelfs goed werkende remmen niet voldoende zijn; zorg daarom voor extra veiligheid door iemand anders hulp te vragen.
 5. Onderhoud de remmen regelmatig: Vervang versleten onderdelen om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven functioneren.
 6. Leer verschillende soorten remsystemen kennen: Sommige rolstoelen hebben handremmen, terwijl andere elektrische modellen automatische remsystemen hebben.

Gebruik deze tips voor veilig en effectief gebruik van je rolstoelremmen. Veiligheid staat altijd voorop!

Omgaan met obstakels

Obstakels vermijden met een rolstoel kan uitdagend zijn, maar met de juiste technieken wordt het eenvoudiger. Hier zijn enkele tips om je te helpen obstakels veilig en efficiënt te overwinnen.

 1. Gebruik van lichaamsgewicht
  • Leun voorover bij het opgaan van een heuvel.
  • Houd je rug recht wanneer je afdaalt.
  • Gebruik je lichaam om de rolstoel stabiel te houden.
 2. Juist gebruik van remmen
  • Zet de rolstoel altijd op de rem als je stilstaat.
  • Controleer regelmatig de werking van de remmen.
  • Zorg dat beide wielen stevig vastzitten met de remmen ingeschakeld.
 3. Voorkom kantelen
  • Controleer vaak of alle onderdelen goed vastzitten.
  • Zorg dat de banden goed opgepompt zijn.
  • Voorkom plotseling draaien op oneffen terrein.
 4. Omgaan met drempels
  • Benader drempels in een rechte lijn.
  • Plaats eerst de voorwielen eroverheen en daarna de achterwielen.
  • Duw krachtig, maar gecontroleerd, zodat je niet blijft hangen.
 5. Navigeren door smalle doorgangen
  • Hou je armen dicht bij je lichaam.
  • Kijk vooruit en maak een inschatting van de ruimte voordat je doorgaat.
  • Beweeg langzaam en voorkom botsingen door rustig te sturen.
 6. Grind of gras overbruggen

  – Kies lichte snelheid voor maximale controle.


  – Vermijd abrupt stoppen of starten op losse ondergrond.


  – Gebruik dikke banden voor betere grip op dergelijke oppervlakken.


Je kunt deze tips gebruiken om veiliger en efficiënter door dagelijkse hindernissen te navigeren met jouw rolstoel.

Soorten rolstoelen en hun specifieke voordelen

Er zijn verschillende soorten rolstoelen, elk met unieke voordelen. Een actief rolstoel is licht en biedt veel bewegingsvrijheid.

Actief rolstoel

Actieve rolstoelen zijn speciaal ontworpen voor gebruik buitenshuis. Ze kunnen makkelijk ongelijkmatige terreinen, hellingen en obstakels overwinnen. Door het gebruik van lichte materialen is de rolstoel wendbaar en eenvoudig te manoeuvreren.

Je kunt deze rolstoel gebruiken voor lange ritten en intensief gebruik.

Een actieve rolstoel is ideaal voor mensen die graag actief blijven. De basisverzekering dekt vaak een deel van de kosten, afhankelijk van je zorgverzekeraar. Zorg ervoor dat je je rolstoel op de rem zet wanneer je stil staat voor extra veiligheid.

Rolstoel voor strand

Een strandrolstoel is speciaal ontworpen voor gebruik op het strand. Dankzij de grote, brede banden kun je moeiteloos door zand rijden en zelfs tot aan het water komen. Deze rolstoelen zorgen ervoor dat je gemakkelijk over het strand kunt bewegen zonder weg te zakken in het zand.

Ze zijn ideaal voor wie van de zee wil genieten zonder beperkingen.

Nederland biedt diverse rolstoelvriendelijke stranden, zoals Scheveningen, Domburg, Texel, Wassenaar en ‘s Gravenzande. Deze stranden hebben vaak verharde paden en faciliteiten die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Met een strandrolstoel kun je volop genieten van een dag aan zee, ongeacht je mobiliteitsbeperking.

Offroad rolstoel

Offroad rolstoelen lijken veel op mountainbikes en kunnen eenvoudig over onverharde paden rijden. Ze gebruiken speciale techniek om balans te houden, waardoor je op twee wielen kunt bewegen.

Deze rolstoelen bieden vrijheid voor actieve gebruikers die graag buiten zijn. Ze zijn geschikt voor allerlei ondergronden, zoals zand en gras, en kunnen zelfs heuvels aan.

Elektrische offroad rolstoelen met stuur geven extra kracht om grotere afstanden en ruw terrein te overbruggen. Met dikke luchtbanden heb je meer grip en stabiliteit, ideaal voor avontuurlijke tochten buiten de gebaande paden.

Zorg ervoor dat je rolstoel goed onderhouden is voor optimale prestaties op elk terrein.

Rolstoel met verstelbare rugleuning

Een rolstoel met verstelbare rugleuning biedt meer comfort en ondersteuning. Vooral als je rugklachten hebt, is deze functie cruciaal. De rugleuning kan naar achteren gekanteld worden voor een betere zithouding, wat druk van je rug wegneemt.

Belangrijk is dat je ook de kantelverstelling gebruikt om je bekken goed te ondersteunen.

Deze rolstoelen zijn ideaal voor gebruik op ongelijke paden, zoals bospaden of hobbelige wegen. Dankzij de verstelbare handvatten en de half neerklapbare rugleuning kan iemand je gemakkelijk duwen over ruwe terreinen.

Zet altijd de rolstoel op de rem als je stilstaat in een helling of op ruw terrein.

Gebruik van de remmen is essentieel voor veilig gebruik van de rolstoel.

Rolstoel met luchtbanden en rolstoel met massieve banden

Luchtbanden bieden meer comfort vanwege hun schokabsorptie. Ze zijn ideaal voor oneffen terreinen en geven een soepele rit. Je moet wel rekening houden met regelmatig onderhoud, zoals het controleren van de bandenspanning en het oppompen van de banden.

Luchtbanden kunnen lek gaan, dus houd altijd een reparatieset bij de hand.

Massieve banden daarentegen zijn onderhoudsvrij en gaan nooit lek. Deze banden zijn perfect voor gebruik binnenshuis of op vlakke, harde oppervlakken. Ze bieden minder comfort dan luchtbanden, maar je hoeft je geen zorgen te maken over lekke banden.

Rolstoelen met massieve banden zijn vaak robuuster en vereisen minder zorg.

Onderhoud van de rolstoel

Controleer regelmatig de staat van de banden en remmen. Vergeet niet de rolstoel schoon te maken en te smeren.

Regelmatige controle en reiniging

Regelmatige controle en reiniging van een rolstoel is cruciaal. Het verlengt de levensduur en houdt je veilig.

 1. Controleer de banden
  • Voel of ze voldoende spanning hebben.
  • Vervang versleten banden direct.
 2. Reinig de zitting en rugleuning
  • Gebruik milde zeep en water.
  • Droog het grondig om schimmelvorming te voorkomen.
 3. Inspecteer de remmen regelmatig
  • Test of ze goed werken voordat je de rolstoel gebruikt.
  • Stel de remmen af als ze niet goed vastklikken.
 4. Smeer bewegende delen
  • Gebruik een geschikt smeermiddel voor scharnieren en assen.
  • Doe dit minstens één keer per maand.
 5. Check op loszittende schroeven
  • Draai alle schroeven stevig vast.
 6. Reinig wielen grondig
  • Verwijder vuil dat tussen de spaken kan zitten.
 7. Desinfecteer handvatten
  • Dood bacteriën met ontsmettingsmiddel, vooral na gebruik buiten huis.

Nu je weet hoe belangrijk onderhoud is, laten we verder gaan naar accessoires en aanpassingen voor rolstoelen…

Vervanging van versleten onderdelen

Versleten onderdelen in een rolstoel kunnen de veiligheid en het comfort beïnvloeden. Het is essentieel om deze onderdelen regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen.

 1. Voorwielen controleren: Bekijk of de voorwielen soepel draaien. Vervang ze als ze scheuren of slijtage vertonen.
 2. Achterbanden inspecteren: Controleer de achterbanden op slijtage. Versleten banden verminderen grip en stabiliteit, dus vervang ze op tijd.
 3. Remmen checken: Zorg dat de remmen goed werken door regelmatig te testen. Als ze niet meer stevig vastgrijpen, moeten ze worden vervangen.
 4. Duwringen bekijken: Deze ringen helpen bij het voortbewegen van een rolstoel. Bij gebroken of versleten duwringen, moeten nieuwe worden geplaatst.
 5. Bekleding nakijken: Beschadigde bekleding kan ongemakkelijk zijn en huidproblemen veroorzaken. Vervang deze onmiddellijk als je scheuren ziet.
 6. Voetsteunen controleren: De voetsteunen moeten stabiel zijn zonder speling of beschadiging. Vervang losse of versleten voetsteunen direct.
 7. Schroeven aandraaien: Controleer alle schroeven en bouten op strakheid en roestvorming. Gebroken of loszittende schroeven moeten vervangen worden voor veiligheid.

Voorkom problemen door je rolstoel goed te onderhouden en tijdig onderdelen te vervangen voor optimale prestaties en veiligheid.

Rolstoel accessoires en aanpassingen

Accessoires voor rolstoelen verhogen vaak jouw comfort en mobiliteit. Denk aan handremmen en dikke banden voor extra veiligheid en grip.

Rolstoel met handrem

Een rolstoel met handrem biedt extra stabiliteit tijdens het gebruik. Deze handremmen, geplaatst op de duwhandvatten, zorgen voor meer veiligheid. Je kunt de rolstoel op de rem zetten om te voorkomen dat hij wegrolt, wat vooral handig is op hellingen of tijdens het in- en uitstappen.

Handremmen vergemakkelijken ook incidenteel gebruik en verbeteren jouw mobiliteit en onafhankelijkheid.

Het correct afstellen van de rolstoel is belangrijk voor comfortabel gebruik. Zorg ervoor dat de handremmen goed functioneren voordat je ze gebruikt. Regelmatige controle en onderhoud van deze onderdelen verhelpen problemen snel en behouden de veiligheid van jouw rolstoel.

Wil je meer weten? Vraag dan advies aan zorginstellingen of zorgverzekeraars.

Rolstoel met dikke banden

Een rolstoel met dikke banden biedt uitstekende bescherming tegen lekrijden. De dikke banden vereisen een minimale bandendruk van 6 bar, waardoor ze ideaal zijn voor ruw terrein. Quick Release banden maken het eenvoudig om de wielen te demonteren voor onderhoud of transport.

Deze rolstoelen zijn perfect voor buitenactiviteiten zoals stranduitjes en offroad-avonturen. Met dikke banden ervaar je meer comfort en stabiliteit tijdens het rijden over hobbelige oppervlakken.

Ze bieden ook extra grip op gladde of modderige paden.

Rolstoel schoonmaken

Na een rolstoel met dikke banden besproken te hebben, is het belangrijk om te weten hoe u uw rolstoel kunt schoonmaken. Een schone rolstoel zorgt voor hygiëne en verlengt de levensduur van uw hulpmiddel.

 • Begin met het dagelijks desinfecteren van de rolstoel. Dit helpt om de overdracht van virussen te voorkomen.
 • Gebruik niet-bijtende schoonmaakmiddelen zoals groene zeep om de zitting en buizen schoon te maken. Deze zijn effectief zonder schade aan te richten.
 • Maak gebruik van microvezeldoekjes. Ze vangen vuil goed op en zijn zacht voor het materiaal van de rolstoel.
 • Zorg ervoor dat alle onderdelen, inclusief wielen en remmen, regelmatig gereinigd worden. Dit voorkomt dat vuil zich ophoopt en functionaliteit beïnvloedt.
 • Controleer regelmatig op versleten onderdelen zoals banden of handvatten. Vervang deze tijdig om problemen tijdens het rijden te voorkomen.
 • Vergeet niet de elektrische componenten indien aanwezig voorzichtig af te nemen met een droge doek. Vocht kan schade veroorzaken aan elektronische delen.
 • Let extra op bewegende delen zoals scharnieren en wieltjes. Smeer deze indien nodig na het schoonmaken om soepelheid te garanderen.

Regelmatige reiniging houdt uw rolstoel in topconditie en maakt hem klaar voor gebruik wanneer u hem nodig heeft.

Ergonomie en comfort in de rolstoel

Juiste ergonomie voorkomt pijn en verhoogt jouw comfort in de rolstoel. Speciaal ontworpen zitkussens kunnen de druk verlichten en je houding verbeteren.

Beste zitvoorzieningen

Zorg voor een goede ergonomische zithouding in uw rolstoel. Gebruik kussens en rugsteunen om uw rug en onderrug te ondersteunen. Dit vermindert stress op uw lichaam en bevordert comfort.

Ergonomische relaxstoelen kunnen extra ondersteuning bieden, vooral voor langere periodes van zitten.

Kies zitvoorzieningen die passen bij uw persoonlijke wensen en maten. Dit zorgt voor betere wendbaarheid en maakt intensief gebruik aangenamer. Denk aan luchtkussens die zich aanpassen aan de vorm van uw lichaam, of zitkussens die de druk verlichten.

Oefeningen voor ouderen in rolstoel

Ouderen in een rolstoel kunnen nog steeds actief en fit blijven. Verschillende oefeningen helpen het lichaam sterk en gezond te houden.

 1. Zitten en strekken: Ga rechtop zitten in de rolstoel. Strek je armen uit naar voren en beweeg ze langzaam omhoog en omlaag.
 2. Gebruik van een bal: Neem een zachte bal of ballon. Druk de bal tussen je handen en houd deze positie enkele seconden vast.
 3. Beenheffen: Houd de armleuningen vast voor stabiliteit. Til één been tegelijk omhoog, houd een paar seconden vast, en wissel dan van been.
 4. Schouderrollen: Rol je schouders langzaam naar voren en daarna naar achteren om spanning te verlichten.
 5. Schuine crunches: Plaats je handen op je schouders, alsof je jezelf een knuffel geeft. Beweeg je bovenlichaam zijwaarts richting elke knie.
 6. Cirkelarmen: Strek beide armen zijwaarts uit op schouderhoogte. Maak kleine cirkels met de armen, eerst vooruit en dan achteruit.
 7. Biceps curl met flesjes water: Gebruik flesjes water als gewichten. Buig je armen bij de ellebogen om de flesjes naar je schouders te brengen.
 8. Enkelrotaties: Til één voet van de vloer en draai langzaam met je enkel rondjes, eerst één kant op en dan de andere kant op.

Beweging combineren met activiteiten maakt fitness leuker voor ouderen in een rolstoel.

Rolstoel huren, lenen of aanschaffen

Wil je een rolstoel huren, lenen of kopen? Elke optie heeft zijn voor- en nadelen die je moet overwegen.

Rolstoel huren

Een rolstoel huren biedt een flexibele oplossing als je tijdelijk mobiliteitshulp nodig hebt. Het kan handig zijn voor kortdurende situaties zoals herstelperiodes of vakanties.

 1. Thuiszorgwinkels: Verschillende thuiszorgwinkels, zoals Goed thuiszorgwinkel, bieden huurrolstoelen aan. Dit is ideaal als je de rolstoel maar voor een korte periode nodig hebt.
 2. Medische indicatie: Om in aanmerking te komen voor het lenen van een rolstoel, heb je meestal een medische indicatie nodig. Dit kan eenvoudig verkregen worden via je huisarts of specialist.
 3. Kosten: Huren voorkomt de hoge kosten van aanschaf bij langdurig gebruik niet nodig is. Meestal betaal je een maandelijks bedrag dat afhankelijk is van het type rolstoel en de huurperiode.
 4. Flexibiliteit: Door te huren kun je verschillende soorten rolstoelen uitproberen zonder je vast te leggen op één model. Dit helpt om te bepalen welke het beste bij jouw behoeften past voordat je er eventueel één koopt.
 5. Onderhoud: Gehuurde rolstoelen worden vaak onderhouden door de verhuurder, wat betekent dat jij geen zorgen hebt over onderhoudskosten of reparaties.
 6. Aanpassingen en accessoires: Sommige verhuurbedrijven bieden ook aanpassingen en accessoires zoals handremmen of dikke banden aan om het comfort en gebruiksgemak te vergroten.

Nu je weet hoe gemakkelijk het is om een ​​rolstoel te huren, laten we eens kijken naar andere opties voor mobiliteit in verschillende situaties en locaties.

Gratis rolstoel ophalen

Een rolstoel gratis ophalen kan een goede oplossing zijn voor tijdelijke mobiliteitshulp. Hier volgen enkele stappen om een gratis rolstoel te bemachtigen:

 1. Informeer bij Medicura:
  • Medicura biedt diverse soorten rolstoelen gratis te leen aan, zoals rolstoelen met voetsteunen en kinderrolstoelen.
  • Neem contact op met Medicura voor beschikbaarheid en voorwaarden.
 2. Controleer bij Medipoint:
  • Medipoint heeft ook hulpmiddelen die u tijdelijk kunt lenen zonder kosten.
  • Bezoek hun website of bel hun klantenservice voor meer informatie.
 3. Contact Vegro:
  • Vegro biedt de mogelijkheid om een rolstoel te lenen of te huren zonder kosten.
  • Zoek online naar het dichtstbijzijnde Vegro-filiaal en vraag naar de opties.
 4. Vraag uw zorgverzekering:
  • Sommige basisverzekeringen vergoeden de tijdelijke huur van een rolstoel volledig.
  • Bel uw zorgverzekeraar om te vragen naar de dekking en voorwaarden.
 5. Bezoek lokale welzijnsorganisaties:
  • Veel welzijnsorganisaties hebben hulpmiddelen zoals rolstoelen die ze uitlenen aan mensen in nood.
  • Zoek online naar organisaties in uw regio en vraag naar beschikbare diensten.
 6. Check gemeentelijke voorzieningen:
  • Gemeenten hebben vaak voorzieningen voor inwoners die tijdelijk extra hulp nodig hebben, zoals een elektrische rolstoel of rollator.
  • Bezoek het gemeenteloket of kijk op hun website voor details over hoe je deze services aanvraagt.

Elke stap helpt u dichter bij een geschikte oplossing voor tijdelijke mobiliteitshulp zonder extra kosten.

Rolstoel en mobiliteit

Reizen met een rolstoel vereist wat planning, maar er zijn veel hulpmiddelen die u kunt gebruiken om uw reis makkelijker te maken. Activiteiten in een rolstoel kunnen net zo avontuurlijk en leuk zijn als zonder rolstoel, mits u de juiste aanpassingen maakt.

Rolstoel reizen

Rolstoel reizen kan een geweldige manier zijn om de wereld te verkennen. Hier zijn enkele tips om je reis soepel en plezierig te laten verlopen:

 1. Plan vooruit

  Controleer of je bestemming rolstoelvriendelijk is. Zoek hotels, restaurants en attracties met goede toegankelijkheid.


 2. Vliegreizen voorbereiden

  Informeer de luchtvaartmaatschappij over je rolstoel bij het boeken van je ticket. Voeg extra labels toe aan je rolstoel voor identificatie.


 3. Tijdig aanwezig zijn

  Kom vroeg aan op de luchthaven. Dit geeft je voldoende tijd om in te checken en eventuele problemen op te lossen.


 4. Gebruik van vervoer

  Zorg dat taxi’s of huurauto’s met ingang voor een rolstoel beschikbaar zijn. Veel steden bieden ook openbaar vervoer dat toegankelijk is voor rolstoelen.


 5. Toegankelijke vakantieactiviteiten kiezen

  Zoek activiteiten die speciaal ontworpen zijn voor rolstoelgebruikers, zoals aangepaste tours of musea.


 6. Bezoek rolstoelvriendelijke locaties

  Nationale parken, pretparken en stranden hebben vaak paden die geschikt zijn voor rolstoelen.


 7. Zakelijke reizen regelen

  Voor werkreizen kun je contact opnemen met vergaderlocaties om ervoor te zorgen dat ze volledig toegankelijk zijn.


 8. Lokale hulpmiddelen gebruiken

  Sommige plaatsen bieden gratis diensten zoals shuttlebusjes voor mensen in een rolstoel.


 9. Meegebrachte accessoires beheren

  Neem reservebatterijen mee als je elektrische onderdelen hebt, zoals een elektrische stoel of handremmen.


 10. Hulpdiensten informeren

  Wees op de hoogte van SOS-diensten en medische zorg bij jouw bestemming in geval van noodsituaties tijdens het reizen.


Na deze stappen ben je klaar om andere activiteiten in een rolstoel uit te voeren.

Activiteiten in rolstoel

Reizen met een rolstoel kan spannend zijn, maar wat te doen op je bestemming? Er zijn tal van leuke activiteiten die je in een rolstoel kunt doen. Hier zijn enkele ideeën:

 1. Bezoek musea en kunstgalerijen

  Musea zijn vaak toegankelijk voor rolstoelgebruikers en bieden interessante tentoonstellingen waar je van kunt genieten.


 2. Ga naar de bioscoop

  Veel bioscopen hebben speciale zitplaatsen voor rolstoelen, zodat je comfortabel van films kunt genieten.


 3. Maak een natuurwandeling

  Sommige parken en natuurgebieden hebben verharde paden speciaal voor rolstoelen. Geniet van de frisse lucht en het groen om je heen.


 4. Doe mee aan sportactiviteiten

  Er bestaan verschillende sporten die aangepast zijn voor rolstoelgebruikers, zoals rolstoeltennis of -basketbal. Dit houdt je actief en fit.


 5. Bezoek concerten of theatershows

  Veel evenementenlocaties zijn uitgerust met voorzieningen voor rolstoelgebruikers, zodat je zonder zorgen kunt genieten van live optredens.


 6. Probeer handvaardigheid of kunstlessen

  Schilderijen maken of kleien is ontspannend en creatief. Veel ateliers bieden lessen aan die toegankelijk zijn voor iedereen.


 7. Geniet van stranddagen

  Stranden met aangepaste paden maken het mogelijk om dicht bij het water te komen. Sommige stranden bieden zelfs speciale strandrolstoelen aan.


 8. Ga winkelen in winkelcentra

  Veel winkelcentra zijn goed bereikbaar met een rolstoel, waardoor je heerlijk kunt shoppen zonder beperkingen.


 9. Doe boodschappen in de stad

  Een dagje door de stad wandelen en verschillende winkels bezoeken kan heel plezierig zijn, vooral als er brede trottoirs aanwezig zijn.


 10. Kookworkshops volgen

  Leer nieuwe recepten tijdens een kookworkshop die aangepast is aan jouw behoeften, waarbij alle hulpmiddelen goed bereikbaar zijn.


Deze activiteiten laten zien dat er vele mogelijkheden bestaan om plezier te hebben in een rolstoel zonder dat mobiliteit een belemmering vormt.

Conclusie

Pas je rolstoel goed aan je lichaam aan voor comfort. Controleer en onderhoud regelmatig om problemen te voorkomen. Gebruik praktische tips voor veilig en efficiënt gebruik. Denk na over de juiste accessoires en aanpassingen.

Oefeningen kunnen je mobiliteit in de rolstoel vergroten.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe gebruik je een rolstoel correct?

Gebruik een rolstoel door je handen op de hoepels te plaatsen en gelijkmatig te duwen. Zorg ervoor dat je voeten stevig op de voetsteunen staan.

2. Wat zijn enkele praktische tips voor het onderhoud van een rolstoel?

Houd de banden opgepompt en controleer regelmatig de remmen. Maak de rolstoel schoon om vuil en stof te verwijderen.

3. Hoe kan ik mijn rolstoel comfortabeler maken?

Gebruik kussens of zitkussens voor extra comfort. Pas de hoogte van de voetsteunen aan zodat je benen goed ondersteund worden.

4. Wat moet ik doen als mijn rolstoel schade heeft?

Repareer kleine schade zelf met gereedschap zoals een moersleutel. Voor grotere problemen, neem contact op met een professionele reparateur.

Picture of Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl.Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten.Meer advies van Anouk van Gangelen