Hoe blijf je fit op latere leeftijd? 3 Tips!

Hoe blijf je fit op latere leeftijd? 3 Tips!

Fit blijven als senior is belangrijk voor een gezonde levensstijl en het behoud van onafhankelijkheid. Ouderen die regelmatig sporten en actief blijven, hebben minder kans op gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hartziekten.

Naarmate mensen ouder worden, kan het echter moeilijker worden om fit te blijven. Dit kan te wijten zijn aan een afname van spiermassa en mobiliteit, evenals aan andere gezondheidsproblemen.

In dit artikel delen we de een aantal handige tips waardoor het fit blijven een fluitje van een cent blijft!

1. Zorg voor een gezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon is essentieel voor senioren om gezond te blijven. Een gezond dieet moet rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, vezels en eiwitten. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat bestaat uit verschillende soorten voedsel.

Lukt het jou niet om alle voedingsstoffen uit je voeding te halen? Dan kan het de moeite waard zijn om bepaalde supplementen te nemen. Denk hierbij aan magnesium tabletten, een multivitamine of bijvoorbeeld een visolie capsule.

Ook is het volgens het voedingscentrum aan te raden om voldoende calcium binnen te krijgen. Dit is namelijk de belangrijkste bouwstof voor de botten. Op latere leeftijd worden je botten sneller afgebroken dan opgebouwd, calcium kan hier bij helpen.

2. Blijf actief bewegen

Als het gaat om het behouden van een goede gezondheid op latere leeftijd, is regelmatige lichaamsbeweging van cruciaal belang.

Wees echter wel kritisch op de activiteiten die je kiest. Helemaal op oudere leeftijd is de kans op blessures groter.

Hieronder een aantal van onze favoriete activiteiten voor senioren.

Wandelen

Wandelen is een uitstekende manier om actief te blijven en tegelijkertijd te genieten van de buitenlucht. Het risico op blessures is relatief leeg maar toch versterk je de spieren en zorg je ervoor dat de bloedsomloop beter wordt. Senioren kunnen beginnen met korte wandelingen en geleidelijk de afstand en intensiteit verhogen.

Volgens de fitness blog Fitcode.nl verbrand je met 10.000 stappen zo’n 400 tot 500 kcal extra per dag, kortom een geweldige manier om fit en fitaal te blijven.

Zwemmen

Zwemmen is een andere geweldige manier om lichaamsbeweging te krijgen zonder de gewrichten te belasten. Het is een uitstekende training die de spieren versterkt en de flexibiliteit verbetert.

Yoga

Yoga is een vorm van lichaamsbeweging die zich richt op het versterken van de spieren, het verbeteren van de flexibiliteit en het verminderen van stress. Het is een zogenaamde ‘low-impact’ activiteit die geschikt is voor senioren van alle fitnessniveaus. Senioren kunnen deelnemen aan yogalessen die speciaal zijn ontworpen voor ouderen.

3.Blijf voldoende drinken

Hydratatie is belangrijk voor senioren om gezond te blijven. Senioren hebben een hoger risico op uitdroging omdat hun lichaam minder water vasthoudt en hun dorstgevoel afneemt naarmate ze ouder worden.

Senioren moeten dagelijks minstens acht glazen water drinken om hun lichaam gehydrateerd te houden. Het is ook belangrijk om vochtinname te verhogen tijdens warm weer en lichamelijke activiteit.

Naast water kunnen senioren ook hydrateren door het drinken van suikervrije dranken, zoals thee en koffie, en het eten van waterrijk voedsel zoals fruit en groenten.

Een gezond dieet en hydratatie zijn belangrijke aspecten van een gezonde levensstijl voor senioren. Door het eten van een voedzaam dieet en het drinken van voldoende water kunnen senioren hun lichaam gezond en energiek houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *