In dit artikel

Hoe gebruik ik veilig een rollator: handleiding rollator

Hoe gebruik ik veilig een rollator: handleiding rollator

In dit artikel

Veel mensen voelen zich onzeker bij het gebruik van een rollator. Een goed afgestelde rollator is cruciaal voor uw comfort en veiligheid. Dit artikel biedt u handvatten voor het correct instellen en veilig benutten van uw rollator.

Lees verder en stap met vertrouwen de deur uit.

Key Takeaway

De beste rollator van 2024 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • Stel uw rollator correct in voor meer comfort en veiligheid door de handgrepen aan te passen op uw polshoogte en te zorgen dat uw ellebogen licht gebogen zijn.
 • Gebruik de rijrem en parkeerrem van uw rollator adequaat om vallen te voorkomen en zorg altijd dat u weet hoe deze werken voordat u gaat zitten of een helling afloopt.
 • Voorkom ongelukken door regelmatig alle onderdelen van uw rollator te controleren op losheid of slijtage en schoon te maken, vooral de remkabels en wielen.
 • Controleer minimaal één keer per maand de luchtdruk van de rollatorbanden voor optimale prestaties en stabiliteit tijdens het gebruik.
 • Profiteer van extra functies zoals een afneembare boodschappenmand en een comfortabele zitting om het gebruiksgemak van uw rollator te vergroten en uw zelfstandigheid te bevorderen.

Wat is een Rollator?

Hoe gebruik ik veilig een rollator: handleiding rollator

Na de inleiding is het nu tijd om te kijken naar wat een rollator precies is. Een rollator is een loopframe op wielen dat als steun dient voor mensen die extra hulp nodig hebben bij het lopen.

Deze hulpmiddelen zijn speciaal ontworpen om stabiliteit en balans te bieden, waardoor het risico op vallen afneemt. Gebruikers kunnen zich vrijer bewegen, met meer vertrouwen en onafhankelijkheid.

Deze hulpmiddelen komen in verschillende soorten en maten, afgestemd op de individuele behoeften. Ze zijn vaak uitgerust met een comfortabele zitting en rugleuning voor als de gebruiker rust nodig heeft.

De veiligheid staat voorop; daarom zorgt u er altijd voor dat uw voeten tussen de achterwielen blijven en uw lichaam goed gepositioneerd is tussen de handvaten tijdens het lopen. Voor wie moeite heeft met staan of lopen, kan een goed aangepaste rollator een wereld van verschil maken in de dagelijkse activiteiten.

Correct instellen van de Rollator

Hoe gebruik ik veilig een rollator: handleiding rollator

Een juiste afstelling van uw rollator is cruciaal voor uw comfort en veiligheid tijdens het lopen; het verzekert dat u uw mobiliteitshulpmiddel optimaal benut. Door de hoogte en grip aan te passen naar uw persoonlijke behoeften, creëert u een stabiele en ondersteunende basis voor al uw verplaatsingen.

Instellen van de handgreephoogte

Het juist afstellen van de handvaten van uw rollator is cruciaal voor uw veiligheid en comfort. Volg deze stappen om de hoogte correct in te stellen:

 1. Ga tussen de achterwielen van de rollator staan met uw schoenen aan.
 2. Laat uw armen ontspannen langs uw zij hangen.
 3. Buig uw ellebogen lichtjes, ongeveer een hoek van 15 graden.
 4. Zorg ervoor dat de handvaten zich nu op polshoogte bevinden.
 5. Pas beide handvaten aan totdat ze gelijk zijn met het punt waar uw pols buigt.
 6. Controleer of u rechtop staat terwijl u beide handgrepen vasthoudt.

Juiste gripinstelling

Een correcte gripinstelling is cruciaal voor het veilig en comfortabel gebruiken van uw rollator. Uw handvatten moeten op de juiste hoogte staan zodat u rechtop kunt lopen en tegelijkertijd steun vindt.

 • Meet de afstand vanaf uw polsen tot de grond terwijl u rechtop staat met uw armen langs uw lichaam.
 • Zorg ervoor dat de handgrepen op polshoogte zijn ingesteld wanneer u ontspannen staat.
 • Stel de handvatten af zodat uw ellebogen een natuurlijke, licht gebogen hoek hebben wanneer u ze vasthoudt.
 • Controleer of u in staat bent om zonder voorover te leunen tussen de achterwielen van de rollator te staan.
 • Test of u gemakkelijk bij de remmen kunt zonder uw grip volledig los te laten en zonder ongemak in uw polsen of schouders.
 • Bevestig de instellingen regelmatig om er zeker van te zijn dat alles nog goed vastzit en er geen speling is door gebruik.
 • Pas aan als nodig, vooral na het dragen van verschillende schoenen die invloed kunnen hebben op uw stahouding.

Veilig gebruik van een Rollator

Om ervoor te zorgen dat uw mobiliteit met een rollator wordt verhoogd zonder risico’s, is het cruciaal de veiligheidsnormen te kennen en toe te passen. Dit onderdeel bevat essentiële instructies voor het dagelijks hanteren van uw rollator, waarmee valpartijen en ongelukken voorkomen kunnen worden.

Rijrem en parkeerrem gebruik

Het correct gebruiken van de remmen is essentieel voor uw veiligheid bij het hanteren van een rollator. Er zijn twee soorten remmen waar u vertrouwd mee moet raken: de rijrem en de parkeerrem.

 • De handgrepen van de rollator zijn ontworpen om als rijrem te dienen; knijp deze naar u toe om langzamer te gaan of te stoppen.
 • Activeer de parkeerrem door de hendels van de rijrem naar beneden te duwen voordat u gaat zitten.
 • Controleer altijd of de parkeerrem goed vastzit, zodat uw rollator niet kan wegrollen.
 • Oefen regelmatig met het in – en uitschakelen van beide remmen zodat het een tweede natuur wordt tijdens het gebruik.
 • Gebruik de remmen ook bij het op – en afstappen van stoepranden om controle te behouden over uw rollator.
 • Houd er rekening mee dat gladde of natte ondergronden extra aandacht voor het gebruik van remmen vereisen.
 • Bij neergaande hellingen is het belangrijk eerst wat druk op de handgrepen uit te oefenen, zodat u niet verrast wordt door toenemende snelheid.

Veiligheidsvoorschriften

Begrijpen hoe de rijrem en parkeerrem van een rollator werken, is essentieel voor uw veiligheid. Nu gaan we over naar de veiligheidsvoorschriften die u altijd in acht moet nemen tijdens het gebruik.

 • Controleer voordat u gaat lopen of alle onderdelen van uw rollator stevig vastzitten. Losse schroeven of slijtage kunnen immers voor gevaarlijke situaties zorgen.
 • Zorg dat u de handvatten goed heeft ingesteld op uw hoogte om een rechte houding te bevorderen en rugklachten te voorkomen.
 • Leer hoe de parkeerrem werkt, zodat u deze altijd kunt gebruiken als u wilt gaan zitten. Dit voorkomt dat de rollator wegrolt.
 • Plaats altijd eerst de rem op voordat u plaatsneemt op de rollator. Dit is cruciaal om valpartijen te vermijden.
 • Wees extra alert op obstakels zoals drempels, stoepjes en hellingen om struikelgevallen te vermijden.
 • Gebruik binnenshuis geen kleedjes of losliggende snoeren waarover u zou kunnen struikelen met uw rollator.
 • Test regelmatig de remmen van uw rollator om zeker te zijn dat deze nog goed functioneren en bijstellen indien nodig.
 • Houd er rekening mee dat natte of gladde vloeren een risico kunnen vormen; pas uw snelheid hierop aan en gebruik antislip schoeisel.

Handleiding voor het gebruik van een Rollator

Houd de handgrepen van de rollator stevig vast en loop met kleine stappen om stabiel te blijven. Leun niet te ver naar voren en zorg dat je, voordat je gaat lopen, zeker weet dat de rollator in de juiste remstand staat.

Dit helpt om te voorkomen dat de rollator wegglijdt terwijl je loopt.

Vermijd hobbelige oppervlakken en ga langzaam over drempels of oneffenheden. Kijk altijd goed naar de ondergrond waarover je rijdt om valpartijen te vermijden. Draai nooit plotseling met de rollator; maak geleidelijke bochten om de stabiliteit te behouden.

Onderhoud van uw Rollator

Om ervoor te zorgen dat uw rollator optimaal blijft functioneren en uw veiligheid te garanderen, is het cruciaal om regelmatig onderhoud uit te voeren; ontdek in ons artikel hoe u dit het beste aanpakt.

Onderhoudsvoorschriften

Onderhoud van uw rollator zorgt voor veilige en soepele werking. Regelmatige controle en schoonmaak voorkomen problemen en verlengen de levensduur.

 1. Controleer alle schroeven en bouten periodiek: Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten om ongelukken te voorkomen.
 2. Inspecteer de remkabels: Test of de remmen goed werken en stel ze indien nodig af voor een optimale veiligheid.
 3. Houd de wielen schoon: Verwijder vuil of haren die zich rondom de assen kunnen ophopen, want dit kan leiden tot stroef draaien.
 4. Maak regelmatig de handvatten schoon: Gebruik een milde zeepoplossing om grip en hygiëne te behouden.
 5. Controleer de slijtage van het loopvlak op de banden: Vervang versleten banden direct om uitglijden en valpartijen te vermijden.
 6. Ga na of alle bewegende delen soepel functioneren: Smeer deze onderdelen niet, maar hou ze wel vrij van stof en vuil.

Luchtdrukcontrole

De juiste luchtdruk in de banden van uw rollator is essentieel voor een veilige en comfortabele ervaring. Een goede luchtdruk zorgt dat uw rollator soepel rolt en stabiliteit biedt.

 • Controleer regelmatig, minstens één keer per maand, de luchtdruk van de banden.
 • Gebruik een betrouwbare bandenspanningsmeter om de druk in elke band na te gaan.
 • Pas de luchtdruk aan volgens de specificaties van de fabrikant; deze zijn vaak te vinden op het frame van de rollator of in de handleiding.
 • Voorkom onveilige situaties door ervoor te zorgen dat alle banden gelijkmatig zijn opgepompt.
 • Houd er rekening mee dat temperatuurwisselingen invloed kunnen hebben op de luchtdruk; controleer vaker bij aanzienlijke temperatuurveranderingen.
 • Als u merkt dat een band regelmatig moet worden bijgevuld, inspecteer dan op lekken en slijtage.
 • Schakel professionele hulp in om eventuele problemen met uw banden snel en veilig op te lossen.

Extra functies van een Rollator

Ontdek hoe de extra functies van een rollator, zoals innovatieve opbergoplossingen en comfortverhogende elementen, uw mobiliteit en levenskwaliteit aanzienlijk kunnen verbeteren.

Afneembare boodschappenmand

Een afneembare boodschappenmand maakt uw rollator nog veelzijdiger. U neemt moeiteloos boodschappen of persoonlijke bezittingen mee terwijl u wandelt. Geen gesjouw met zware tassen meer, want de Athlon HD rollator van Rehasense biedt ruimte en gemak met zijn handige mandje.

Klik de mand eenvoudig vast voor vertrek en lift hem er net zo makkelijk weer af bij thuiskomst.

Gebruik dit accessoire om uw onafhankelijkheid te vergroten. U winkelt zonder hulp van anderen en houdt beide handen vrij om de rollator te besturen. Dit draagt bij aan een veilige mobiliteit en voorkomt het risico op vallen omdat u geen extra gewicht draagt.

Met een afneembare boodschappenmand kiest u voor comfort tijdens elke stap die u zet.

Comfortabele zitting

Zorg dat de handvatten van uw rollator correct zijn ingesteld voor een optimale zitervaring. Dit zorgt ervoor dat u niet voorovergebogen of met opgetrokken schouders zit, wat oncomfortabel en zelfs schadelijk kan zijn voor uw houding.

Controleer altijd of de zitting goed vastzit en biedt de stevigheid die u nodig heeft. Zo voorkomt u glijden of wiebelen tijdens het zitten.

Kies voor een rollator met een gevoerde zitting voor extra comfort tijdens langere perioden van rust. Dit type zitting kan helpen druk op de heupen en onderrug te verminderen, waardoor u pijn en vermoeidheid voorkomt.

Met een comfortabele stoel wordt een actieve levensstijl aangenamer en bent u eerder geneigd om vaker en langer uit huis te gaan.

Conclusie

Een rollator kan uw mobiliteit enorm verbeteren, mits u deze juist instelt en gebruikt. Alle handelingen, van het afstellen van de handgrepen tot het veilig lopen, zijn eenvoudig en verhogen uw zelfstandigheid.

De voordelen van een goed onderhouden rollator zijn groot; deze zorgen voor comfort en veiligheid. Heeft u nog vragen, raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing of vraag een professional om hulp.

Sta sterk en zeker in uw schoenen met deze handleiding die veilig en plezierig wandelen met een rollator mogelijk maakt.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe zorg ik voor veilig gebruik van mijn rollator?

Zorg voor de juiste verstelbare hoogte en houd ergonomische handvatten stevig vast voor stabiliteit. Gebruik de remmen om veilig te stoppen.

2. Hoe kan ik mijn rollator stabiel houden?

Blokkeer de remmen voordat je gaat zitten, zorg dat de rollator niet kan bewegen en check altijd of alle onderdelen stevig vastzitten voor gebruik.

3. Kan ik mijn rollator makkelijk opvouwen voor transport?

Ja, volg de handleiding van jouw specifieke rollator model om deze veilig en snel op te vouwen voor vervoer binnen of buiten.

4. Wat moet ik weten over het gebruik van een rollator binnen en buiten?

Gebruik binnen kleine wielen voor wendbaarheid; buiten kies je een rollator met grotere wielen voor comfort op ongelijke oppervlakken.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe gebruik ik veilig een rollator: handleiding rollator

Laat een reactie achter