Tips voor het Vinden van een Goedkope Rolstoel (2023)

Op zoek naar een betaalbare rolstoel? Ik weet hoe lastig het kan zijn om een goede rolstoel te vinden die ook nog eens past binnen je budget. Vooral na mijn ontdekking dat de winnaar van de beste goedkope rolstoeltest 2023, de Drive Ecotec rolstoel, slechts tussen 160,- à 200,- euro kostte.

In dit artikel geef ik je handige tips en informatie waar je rekening mee kunt houden bij het kopen van een betaalbare rolstoel. Lees verder en ontdek jouw ideale, budgetvriendelijke rolstoel!

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Belangrijke factoren bij het kopen van een goedkope rolstoel zijn prijs, kwaliteit, comfort, maat en draagbaarheid.
 • Zoek naar goedkope rolstoelen op tweedehands websites, bij lokale zorginstellingen en hulpmiddelenwinkels, en online winkels en marktplaatsen.
 • Vergelijk prijzen, specificaties en lees klantbeoordelingen voordat je een rolstoel koopt.
 • Controleer altijd op garantie en retourbeleid voordat je een rolstoel aanschaft.

Factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een goedkope rolstoel

Bij het kopen van een goedkope rolstoel zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de prijs, kwaliteit en duurzaamheid, comfort, maat en afmetingen, en het gewicht en de draagbaarheid van de rolstoel.

Prijs

De prijs van een rolstoel kan sterk variëren. Een goedkope rolstoel kost je meestal rond de 160 tot 200 euro. Maar pas op, een te lage prijs kan soms betekenen dat de kwaliteit niet goed is.

Zo zijn veel goedkopere rolstoelen vaak zwaarder, ongeveer 18 tot 19 kilo. Dit maakt ze lastiger om mee te nemen. Er zijn ook uitzonderingen, zoals de G-eco rolstoelen. Deze zijn goedkoop maar toch van goede kwaliteit.

Het is slim om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit en andere belangrijke eigenschappen.

Kwaliteit en duurzaamheid

De kwaliteit en duurzaamheid van een rolstoel zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een goedkope rolstoel. Het is essentieel om een rolstoel te kiezen die stevig en duurzaam is, zodat deze lang meegaat en bestand is tegen dagelijks gebruik.

Het is ook belangrijk om te controleren of de rolstoel voldoet aan de relevante veiligheidsnormen. Hoewel goedkopere rolstoelen mogelijk minder functies hebben dan duurdere modellen, moet je er nog steeds voor zorgen dat de basisfunctionaliteiten zoals remmen en verstelbare armleuningen goed werken.

Het is verstandig om klantbeoordelingen te lezen om een idee te krijgen van de kwaliteit en duurzaamheid van verschillende merken en modellen.

Comfort

Het comfort van een rolstoel is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kopen van een goedkope rolstoel. Je wilt dat de persoon die de rolstoel gebruikt zich comfortabel voelt tijdens het zitten.

Sommige goedkopere rolstoelen kunnen minder comfortabel zijn dan duurdere modellen, omdat ze mogelijk niet over de juiste kussens of ondersteuning beschikken. Het is belangrijk om te kijken naar rolstoelen met verstelbare rugleuningen, zitkussens en armleuningen die het comfort van de gebruiker vergroten.

Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of de rolstoel voldoende beenruimte biedt en geschikt is voor de lichaamsbouw en zitpositie van de persoon die de rolstoel zal gebruiken.

Maat en afmetingen

Bij het kopen van een goedkope rolstoel is het belangrijk om rekening te houden met de maat en afmetingen. Je wilt ervoor zorgen dat de rolstoel goed past bij de gebruiker en comfortabel is.

Meet de breedte en diepte van de zitting om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor de persoon die het zal gebruiken. Ook moet je letten op de hoogte van de rugleuning en armsteunen, zodat de gebruiker voldoende ondersteuning krijgt.

Vergeet niet om ook te kijken naar het totale gewicht en de draagbaarheid van de rolstoel, vooral als je het vaak moet vervoeren. Houd rekening met deze factoren bij het kiezen van een goedkope rolstoel, zodat je een model vindt dat geschikt is voor jouw behoeften.

Gewicht en draagbaarheid

Een belangrijke factor bij het kopen van een goedkope rolstoel is het gewicht en de draagbaarheid ervan. Goedkopere rolstoelen zijn vaak zwaarder dan duurdere modellen, meestal ongeveer 18 à 19 kilo.

Dit kan het transport en het gebruik ervan moeilijker maken, vooral als je de rolstoel regelmatig moet opvouwen of meenemen in de auto. Het is dus belangrijk om te overwegen hoe gemakkelijk de rolstoel te tillen en te dragen is.

Waar te zoeken naar goedkope rolstoelen

Er zijn verschillende plaatsen waar je kunt zoeken naar goedkope rolstoelen.

Tweedehands websites

Ik heb ontdekt dat het zoeken naar een goedkope rolstoel op tweedehands websites een geweldige manier is om geld te besparen. Op deze websites kun je gebruikte rolstoelen vinden die nog in goede staat zijn.

Dit betekent dat je vaak tegen lagere prijzen een kwaliteitsrolstoel kunt vinden. Het is belangrijk om de specificaties en foto’s zorgvuldig te bekijken voordat je een aankoop doet.

Let ook op de locatie van de verkoper, omdat je mogelijk de rolstoel persoonlijk moet ophalen. Door te zoeken op tweedehands websites kun je mogelijk een budgetvriendelijke rolstoel vinden die perfect bij jouw behoeften past.

Lokale zorginstellingen en hulpmiddelenwinkels

Lokale zorginstellingen en hulpmiddelenwinkels zijn goede plekken om te kijken als je op zoek bent naar een goedkope rolstoel. Deze instellingen en winkels bieden vaak verschillende soorten rolstoelen aan, waaronder ook budgetvriendelijke opties.

Het voordeel van het kopen bij lokale zorginstellingen en hulpmiddelenwinkels is dat je persoonlijk advies kunt krijgen en de rolstoel kunt uitproberen voordat je hem koopt. Daarnaast kunnen ze je ook helpen met het vinden van eventuele vergoedingen of subsidies om de kosten te verlagen.

Het is altijd de moeite waard om contact op te nemen met deze lokale instellingen en winkels om te zien welke mogelijkheden zij bieden.

Online winkels en marktplaatsen

Ik heb ontdekt dat online winkels en marktplaatsen goede plekken zijn om goedkope rolstoelen te vinden. Er zijn verschillende websites waar je tweedehands rolstoelen kunt kopen voor een lagere prijs.

Ook kun je op online marktplaatsen zoals Marktplaats en eBay kijken voor voordelige aanbiedingen. Het is belangrijk om de prijzen en specificaties te vergelijken voordat je een aankoop doet.

Daarnaast raad ik aan om klantbeoordelingen te lezen en te controleren op garantie en retourbeleid. Op deze manier kun je een goede deal vinden en geld besparen bij het kopen van een rolstoel.

Tips voor het kopen van een goedkope rolstoel

– Vergelijk prijzen en specificaties van verschillende rolstoelen.

– Lees en vergelijk klantbeoordelingen om de kwaliteit en tevredenheid van andere gebruikers te beoordelen.

– Controleer altijd op garantie en retourbeleid voordat je een rolstoel aanschaft.

– Overweeg ook de mogelijkheid van het huren of lenen van een rolstoel voordat je er een koopt.

Vergelijk prijzen en specificaties

Bij het kopen van een goedkope rolstoel is het belangrijk om prijzen en specificaties te vergelijken. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Kijk naar de prijs: Vergelijk de prijzen van verschillende rolstoelen om er zeker van te zijn dat je een goede deal krijgt. Let op dat goedkopere rolstoelen soms minder functies hebben dan duurdere modellen.
 • Bekijk specificaties: Controleer de specificaties van de rolstoel om ervoor te zorgen dat deze aan jouw behoeften voldoet. Let op details zoals de maximale draagkracht, het type wielen en het materiaal waarvan de rolstoel is gemaakt.
 • Lees klantbeoordelingen: Zoek naar beoordelingen van andere gebruikers om meer inzicht te krijgen in de kwaliteit en prestaties van de rolstoel. Dit kan je helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.
 • Garantie en retourbeleid: Controleer of de rolstoel wordt geleverd met garantie en wat het retourbeleid is. Dit geeft je gemoedsrust als er iets misgaat met de rolstoel of als deze niet aan je verwachtingen voldoet.
 • Overweeg huur of lening: Als je niet zeker weet welke rolstoel het beste bij je past, overweeg dan om er een te huren of lenen voordat je er een koopt. Op die manier kun je uitproberen welke functies en specificaties voor jou werken voordat je een investering doet.

Lees en vergelijk klantbeoordelingen

Ik lees en vergelijk klantbeoordelingen voordat ik een rolstoel koop. Hier zijn enkele dingen die ik in gedachten houd:

 • Ik zoek naar beoordelingen van andere klanten op websites en forums.
 • Ik let op positieve en negatieve ervaringen met de rolstoel.
 • Ik kijk naar hoe lang klanten de rolstoel al gebruiken.
 • Ik let op de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de rolstoel.
 • Ik zoek naar beoordelingen over het comfort van de rolstoel.
 • Ik kijk of klanten tevreden zijn met de prijs – kwaliteitverhouding.
 • Ik vergelijk verschillende merken en modellen op basis van klantbeoordelingen.

Controleer op garantie en retourbeleid

Bij het kopen van een goedkope rolstoel is het belangrijk om te controleren op garantie en retourbeleid. Hierbij kan ik de volgende tips geven:

 • Controleer of de rolstoel een garantie heeft en hoe lang deze garantieperiode is.
 • Lees de voorwaarden van de garantie zorgvuldig door, zodat je weet wat er wel en niet gedekt wordt.
 • Zorg ervoor dat je weet hoe je aanspraak kunt maken op de garantie, mocht er iets mis zijn met de rolstoel.
 • Kijk ook naar het retourbeleid van de verkoper. Het zou fijn zijn als je de rolstoel kunt retourneren of ruilen als deze niet aan je verwachtingen voldoet.
 • Let goed op eventuele kosten verbonden aan het retourneren, zoals verzendkosten.

Overweeg de mogelijkheid van huur of lening

Als je een goedkope rolstoel wilt kopen, maar niet het volledige bedrag in één keer wilt betalen, is het een goed idee om de mogelijkheid van huur of lening te overwegen. Het huren van een rolstoel kan handig zijn als je er maar tijdelijk een nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens revalidatie na een operatie.

Je kunt ook informeren naar de optie om een rolstoel te lenen bij lokale zorginstellingen of hulpmiddelenwinkels. Dit kan voordelig zijn als je de rolstoel slechts voor een korte periode nodig hebt.

Als je liever een rolstoel wilt kopen, maar niet genoeg geld hebt, kun je overwegen om een lening af te sluiten. Zorg er wel voor dat je de lening kunt terugbetalen en dat je de voorwaarden begrijpt voordat je hiermee akkoord gaat.

Belangrijke overwegingen bij het kopen van een rolstoel

Bij het kopen van een rolstoel is het belangrijk om rekening te houden met de comfort en zitpositie van de gebruiker, de behoeften en mobiliteitsniveau van de gebruiker, de benodigde accessoires en aanpassingen, het onderhoud en reparatie, evenals de vergoeding en financiële mogelijkheden.

Comfort en zitpositie

Bij het zoeken naar een goedkope rolstoel is comfort en zitpositie erg belangrijk. Je wilt immers dat de persoon in de rolstoel comfortabel zit en geen pijn of ongemak ervaart. Let daarom bij het kopen van een rolstoel op de zitbreedte, -diepte en -hoogte.

Zorg ervoor dat de stoel voldoende ondersteuning biedt aan rug, armen en benen. Daarnaast kan het handig zijn om te kijken naar verstelbare arm- en beensteunen, zodat je de stoel kunt aanpassen aan de behoeften van de gebruiker.

Ook de kwaliteit van het zitkussen is belangrijk voor het comfort. Kies voor een kussen dat voldoende steun biedt en drukplekken voorkomt. Onthoud dat een goede zitpositie essentieel is voor het comfort en welzijn van de persoon in de rolstoel.

Behoeften en mobiliteitsniveau van de gebruiker

Bij het kopen van een rolstoel is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften en het mobiliteitsniveau van de gebruiker. Iedereen heeft verschillende wensen en vereisten als het gaat om een rolstoel.

Sommige gebruikers hebben misschien behoefte aan extra comfort, terwijl anderen een compacte en lichtgewicht rolstoel nodig hebben. Het is ook belangrijk om te kijken naar het zitcomfort en de zitpositie, omdat dit invloed kan hebben op het welzijn van de gebruiker.

Daarnaast moeten er mogelijk accessoires en aanpassingen worden overwogen, afhankelijk van de specifieke behoeften van de gebruiker. Het is essentieel om deze factoren in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste rolstoel.

Benodigde accessoires en aanpassingen

Bij het kopen van een rolstoel moet je ook denken aan de benodigde accessoires en aanpassingen. Enkele belangrijke dingen om te overwegen zijn:

 • Zitkussen: Een goed zitkussen kan het comfort verhogen en drukplekken voorkomen.
 • Rugsteun: Kies een rugsteun die de juiste ondersteuning biedt voor jouw behoeften.
 • Voetsteunen: Kies voetsteunen die verstelbaar zijn en passen bij jouw lengte en comfort.
 • Armleuningen: Controleer of de armleuningen in hoogte verstelbaar zijn en comfortabel zijn om op te leunen.
 • Verstelbare zithoogte: Dit is vooral handig als je ook gebruik wilt maken van een tafel of bureau.
 • Opbergmandje: Overweeg of je een mandje wilt om spullen mee te nemen tijdens het rijden.

Onderhoud en reparatie

Het onderhouden en repareren van een rolstoel is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze in goede staat blijft. Hier zijn enkele tips:

 • Regelmatig schoonmaken van de rolstoel
 • Controleren op beschadigingen of losse onderdelen
 • Smeren van bewegende delen zoals de wielen en remmen
 • Vervangen van versleten banden of onderdelen
 • Periodiek laten controleren door een professional
 • Op tijd reparaties uitvoeren om verdere schade te voorkomen

Vergoeding en financiële mogelijkheden.

Als het gaat om het kopen van een rolstoel, is het belangrijk om te weten welke vergoedingen en financiële mogelijkheden er zijn. Sommige zorgverzekeraars bieden gedeeltelijke vergoedingen voor rolstoelen, afhankelijk van de medische indicatie en de voorwaarden van de verzekering.

Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te achterhalen of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Daarnaast zijn er ook organisaties en instanties die financiële hulp kunnen bieden bij het kopen van een rolstoel, zoals de gemeente, het UWV en fondsen.

Het is de moeite waard om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn en of u in aanmerking komt voor financiële ondersteuning bij de aanschaf van een rolstoel.

Meer over ‘rolstoel’

Wanneer het leven je in een rolstoel plaatst, zijn er veel dingen om te overwegen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je ervaring comfortabeler en functioneler te maken. Bijvoorbeeld, als je op zoek bent naar iets flexibels en lichtgewicht, is een eloflex rolstoel misschien wel de juiste keuze voor jou. Budget geen probleem? Er zijn mogelijkheden voor gratis rolstoel ophalen, of je kunt zoeken naar een gebruikte rolstoel.

Als je de specificaties in detail wilt bekijken, kan informatie over de afmeting rolstoel en de draaicirkel rolstoel nuttig zijn. Deze details zijn vooral belangrijk als je van plan bent om binnenshuis te manoeuvreren of om in een specifiek voertuig te passen.

Voor extra comfort kun je ook kiezen voor accessoires zoals een rolstoel deken of een voetenzak rolstoel. Sommige mensen geven de voorkeur aan een kuip rolstoel voor meer ondersteuning en een ergonomische zitpositie.

Als je een beetje extra flair wilt toevoegen, is er altijd de optie om je rolstoel te pimpen. Of misschien ben je geïnteresseerd in specifieke merken zoals rgk rolstoel of tns rolstoel.

Als je lange afstanden moet afleggen, zijn er elektrische opties beschikbaar, zoals smoov rolstoel en e-drive rolstoel. Deze kunnen worden aangedreven door een hulpmotor rolstoel voor extra gemak.

Misschien ben je niet zeker of je een rolstoel wilt kopen en zou je er liever een willen huren. Als kopen wel in je plannen past, is het goed om te weten dat er ook goedkope rolstoelen beschikbaar zijn, naast de traditionele rolstoel kopen opties.

Geïnteresseerd in een avontuur buiten? Een rolstoelfiets kan een spannende toevoeging zijn. En voor nog meer toegankelijkheid kan een oprijplaat rolstoel helpen om obstakels te overwinnen.

Van het dagelijks leven tot speciale gelegenheden, het kiezen van de juiste rolstoel en accessoires kan je mobiliteit en comfort aanzienlijk verbeteren.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de tips voor het vinden van een goedkope rolstoel?

Er zijn veel tips voor het vinden van een goedkope rolstoel, zoals het kiezen van een basis rolstoel en het rekening houden met de prijs van de rolstoel.

2. Hoe kies je de juiste rolstoel?

Bij het kiezen van de juiste rolstoel, is het belangrijk om te letten op de eigenschappen van de rolstoel, zoals of deze opvouwbaar is en of deze elektrische functies heeft.

3. Wat moet je overwegen bij het kopen van een rolstoel?

Bij het kopen van een rolstoel, moet je overwegen wat je wensen zijn voor de rolstoel, of je banden wilt die speciaal gemaakt zijn voor rolstoelen en of je een elektrische rolstoel wilt of niet.

4. Waar kan ik advies krijgen over het kopen van een rolstoel?

Je kunt advies krijgen over het kopen van een rolstoel bij consumentenbonden, of bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verkopen van rolstoelen.

5. Is het mogelijk om een goedkope rolstoel te huren?

Ja, het is mogelijk om een goedkope rolstoel te huren in plaats van er een te kopen.

6. Waar vind je betaalbare rolstoelen?

Je kunt betaalbare rolstoelen vinden door te zoeken naar budgetvriendelijke opties voor rolstoelen en door handige tips te volgen voor het vinden van een goedkope rolstoel.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste rolstoel 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *