In dit artikel

Veilig gebruik van een rollator: 6 handige tips

Veilig gebruik van een rollator: 6 handige tips

In dit artikel

Veel gebruikers van een rollator zijn onzeker over de veiligheid tijdens het lopen. Een juiste afstelling is essentieel voor veilig gebruik. In dit artikel geven we u zes praktische tips die helpen om uw rollator veilig te gebruiken en valpartijen te voorkomen.

Ontdek hoe eenvoudig veiligheid kan zijn!

Key Takeaway

De beste rollator van 2024 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • Zorg dat de handvatten van de rollator op polshoogte zijn afgesteld als u rechtop staat voor een correcte houding en voorkom overbelasting van schouders.
 • Oefen het wandelen en zitten met de rollator thuis om vertrouwd te raken en zorg dat u de technieken kent voor het omgaan met stoepjes en hellingen.
 • Gebruik beide handen aan de handvatten voor stabiliteit tijdens het lopen en controleer altijd of de remmen vaststaan voordat u gaat zitten.
 • Houd tijdens het lopen het hoofd omhoog en kijk vooruit om struikelen over obstakels te vermijden en een goede balans te behouden.
 • Voer regelmatig onderhoud uit op uw rollator, zoals het controleren van de wielen, remmen en het schoonmaken van de rollator, om veiligheid te garanderen.

Het veilig gebruiken van een rollator: binnen en buiten

Veilig gebruik van een rollator: 6 handige tips

Het hanteren van een rollator vereist specifieke kennis en vaardigheden, zowel in uw eigen vertrouwde huiselijke omgeving als tijdens uitstapjes buitenshuis. We gaan dieper in op essentiële technieken die uw mobiliteit vergroten en tegelijkertijd uw veiligheid waarborgen.

Afstelling en houding

Om uw rollator veilig te gebruiken, moet u de handvatten op de juiste hoogte afstellen. Zorg ervoor dat ze op polshoogte staan wanneer u rechtop staat; dit zorgt voor een goede houding en voorkomt dat u gaat hangen of te veel druk op uw schouders legt.

Met deze afstelling houdt u uw rug recht en kunt u effectief steun vinden bij het lopen.

Een correcte houding is net zo belangrijk als de afstelling van uw rollator. Loop met uw hoofd omhoog en kijk vooruit in plaats van naar beneden naar de rollator. Dit helpt bij het behouden van balans en zorgt ervoor dat u minder snel struikelt over obstakels.

Na deze tips over afstelling en houding volgt het volgende belangrijke onderdeel: wandelen met en zitten op uw rollator.

Wandelen met en zitten op uw rollator

Het is cruciaal om de rollator correct af te stellen voor uw lengte, zodat u kunt wandelen en zitten zonder risico’s. Een goede houding bij het lopen met uw rollator voorkomt ongemakken en verhoogt de stabiliteit.

 • Stel de hoogte van de handvatten in op polshoogte terwijl u rechtop staat. Zo behoudt u een natuurlijke positie van uw armen en schouders.
 • Loop dicht tegen de rollator aan met uw lichaam recht boven de wielen. Dit zorgt voor maximale steun.
 • Houd altijd een rechte rug wanneer u loopt. Hierdoor blijft uw balans optimaal en wordt vermoeidheid tegengegaan.
 • Zorg ervoor dat uw voeten niet achter de achterwielen komen; loop steeds tussen de wielen in. Deze techniek helpt bij het behouden van een goede houding.
 • Leun niet te ver voorover of te ver naar één kant tijdens het wandelen. Dit kan leiden tot overbelasting of valpartijen.
 • Gebruik altijd beide handen aan de handvatten voor controle en veiligheid als u loopt.
 • Controleer eerst of de remmen vaststaan voordat u gaat zitten, om wegglijden te voorkomen.
 • Draai langzaam en ga gecontroleerd zitten door eerst contact te maken met uw achterste benen en vervolgens rustig neer te zakken.
 • Houd uw rug recht ook tijdens het zitten, ondersteun uzelf waar nodig met uw armsteunen.

Lopen met een rollator: technieken en tips

Met een rollator lopen vereist goede techniek om veiligheid en comfort te verzekeren. Volg deze tips voor een ideale houding en gebruik.

 • Zorg dat de handvatten van de rollator op polshoogte staan wanneer uzelf rechtop staat; dit bevordert een natuurlijke positie.
 • Loop met uw voeten tussen de achterwielen, zodat u niet tegen de rollator botst.
 • Houd het lichaam tussen de handgrepen in om stabiliteit te behouden tijdens het bewegen.
 • Kijk vooruit in plaats van naar beneden te staren, dit helpt bij het rechtop blijven lopen.
 • Gebruik de remmen van uw rollator wanneer u pauzeert om ongewenste bewegingen te voorkomen.
 • Ontspan uw schouders en laat uw armen langs uw zij hangen; vermijd het optrekken van schouders voor een ontspannen houding.
 • Voor mensen met Parkinson of balansproblemen, kies een rollator die specifiek is ontworpen voor extra ondersteuning en stabiliteit.
 • Bij lichte afwijkingen naar één kant, is het advies om een aangepaste rollator te gebruiken die helpt bij correcte looplijnen.
 • Oefen regelmatig met uw rollator thuis om vertrouwd te raken met de bewegingen en functies ervan.

Omgaan met stoepjes, hellingen en andere obstakels

Stoepjes, hellingen en obstakels kunnen lastig zijn als u een rollator gebruikt. Goede technieken helpen u om veilig en zelfverzekerd te bewegen.

 • Zorg dat de hoogte van uw rollator goed is afgesteld, zodat u voldoende steun heeft wanneer u een helling op of af gaat.
 • Leun licht naar voren bij het benaderen van een stijging en duw de rollator voor u uit terwijl u gelijkmatige stappen neemt.
 • Gebruik bij het afdalen uw remmen effectief om controle te behouden; loop langzaam en laat de rollator niet vooruit schieten.
 • Benader stoepjes met de achterwielen eerst, rijd ze tegen de rand aan zodat de voorwielen boven hangen.
 • Laat vervolgens de voorwielen rustig op de stoep zakken terwijl u ondersteuning vindt in de handvaten.
 • Rijd nu ook de achterwielen op de stoep en engageer direct uw remmen om veilig tot stilstand te komen.
 • Oefen deze technieken regelmatig op rustige plekjes voordat u drukke oversteekplaatsen probeert.
 • Inspecteer uw rollator periodiek op slijtage van de wielen of losse onderdelen die navigatie moeilijker maken.

Onderhoud en controle van uw rollator

Veilig gebruik van een rollator: 6 handige tips

Voor uw veiligheid en comfort is het cruciaal om uw rollator goed te onderhouden. Zorg ervoor dat u regelmatig alle bewegende delen controleert, zoals de wielen en de remmen, om er zeker van te zijn dat ze soepel werken en geen slijtage vertonen.

Vervang onderdelen die versleten of beschadigd zijn om ongelukken te voorkomen. Reinig uw rollator regelmatig met een zachte, vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel om vuil en gruis te verwijderen dat de beweeglijkheid kan beperken.

Het afstellen van de rollator speelt ook een sleutelrol in het veilig gebruik ervan. Controleer of de handvatten op de juiste hoogte staan en pas deze aan indien nodig; ze moeten op polshoogte zijn wanneer u rechtop staat.

Zorg er ook voor dat de remmen goed zijn afgesteld zodat ze bij lichte druk al reageren. Een correct afgestelde rollator verhoogt niet alleen uw mobiliteit maar vermindert ook het risico op vallen.

Met deze aandachtspunten in uw routine, blijft u langer veilig en zelfstandig mobiel. Nu u weet hoe u uw rollator in topconditie houdt, laten we overgaan naar de volgende stap in het veilig gebruiken van uw rollator.

Conclusie

Het juist afstellen en gebruiken van uw rollator verbetert uw mobiliteit en onafhankelijkheid. Door de tips in dit artikel toe te passen, verhoogt u uw veiligheid bij elke stap die u zet.

Reflecterende elementen zorgen ervoor dat u goed zichtbaar blijft, zelfs bij minder licht. Regelmatige controle en onderhoud voorkomen onverwachte mankementen. Ontdek meer door handleidingen te raadplegen en veiligheidsinstructies op te volgen.

Met de juiste aanpak beweegt u zelfverzekerd en behoudt u uw vrijheid.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Veilig gebruik van een rollator: 6 handige tips

Laat een reactie achter