In dit artikel

Gebruik en Onderhoud van een AD Matras: Praktische Tips (2023)

In dit artikel

Heb je moeite met het gebruik en onderhoud van een AD matras? Ik begrijp je frustratie, als verpleegkundige heb ik vaak gezien hoe doorligwonden kunnen ontstaan indien de AD Matras niet goed gebruikt of onderhouden wordt.

Deze blog post zal je praktische tips geven over hoe je het maximale uit je AD matras kunt halen om doorligwonden te voorkomen. Laten we snel aan de slag gaan om jou en je patiënten het comfort te bieden dat ze verdienen!

Key Takeaway

Volgens mijn test is het Nagomi Decubitus Matras het beste AD matras van dit moment. Dit matras bestaat uit een wisseldruksysteem. Ik heb gezien  de lichaamsdruk van de patiënt perfect wordt verdeeld over het anti decubitus matras. Dit maakt dat in bed liggen comfortabel en pijnloos wordt.

Samenvatting

  • Gebruik een AD matras om doorligwonden te voorkomen en de druk op het lichaam te verdelen.
  • Volg altijd de gebruiksaanwijzing bij het gebruik van een AD matras om decubitus te voorkomen.
  • Onderhoud regelmatig het AD matras door het schoon te maken, beschadigingen te controleren en eventuele reparaties uit te voeren.
  • Controleer en onderhoud ook de bijbehorende hulpmiddelen, zoals een pomp, regelmatig.

Gebruik van een AD matras

Een AD matras helpt bij het voorkomen van doorligwonden. Het is goed voor mensen die lang moeten liggen. De matras verdeelt de druk op je lichaam. Zo krijg je geen wonden.

Het is belangrijk om de matras goed te gebruiken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing. Een fout kan leiden tot decubitus, dat zijn doorligwonden. Ook kun je gebruik maken van een dekenboog.

Dit helpt om de druk te verminderen. Vooral je hielen zijn dan veilig.

Soms is het moeilijk om een AD matras te krijgen. Er kunnen problemen zijn met vergoeding en levering. Maar als je er een nodig hebt, is er het Deku 1 anti-decubitus matras. Die zorgt voor goede drukverdeling.

Je kunt dit matras krijgen bij Medipoint. Het is een goede keuze om decubitus te voorkomen en ook te genezen.

Onderhoud van een AD matras

Om ervoor te zorgen dat een AD matras goed blijft functioneren, is regelmatig onderhoud belangrijk. Hier zijn enkele praktische tips voor het onderhoud van een AD matras:

  • Maak het matras regelmatig schoon met een mild schoonmaakmiddel en warm water.
  • Zorg ervoor dat het matras goed droogt voordat je het weer gebruikt.
  • Controleer regelmatig of er geen beschadigingen zijn aan het matras, zoals scheuren of losse naden.
  • Repareer eventuele schade zo snel mogelijk om verdere problemen te voorkomen.
  • Volg de gebruiksaanwijzing voor de juiste manier van reinigen en onderhouden van het matras.
  • Vergeet niet om ook de bijbehorende hulpmiddelen, zoals een pomp, regelmatig te controleren en onderhouden.

Meer over ‘AD matrassen’

Als het gaat om de zorg voor jezelf of een geliefde, is het belangrijk om te begrijpen wat een ad matras precies is. Een cruciale rol in de preventie en behandeling van doorligwonden is het anti-decubitus matras. Ontdek de voordelen die ze bieden en de verschillende soorten die beschikbaar zijn op de markt. Bij het kiezen van een matras is het ook van belang om te overwegen hoe je het matras onderhoudt en het op de juiste manier gebruikt.

Het is cruciaal om te begrijpen waarom een AD matras gebruikt wordt, gezien de impact die het heeft op het welzijn van de patiënt. De kosten en vergoedingen kunnen variëren, evenals de levensduur. Voor degenen die overwegen er één aan te schaffen, is het essentieel om te weten waar je een AD matras kunt kopen. Zorg voor de huid is ook belangrijk; verdiep je in hoe huidverzorging samenhangt met het matras. Daarnaast geven wij je tips over hoe je een AD matras reinigt, en hoe het matras bijdraagt aan comfort, slaap, en het gebruik ervan bij verschillende aandoeningen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het gebruik en onderhoud van een AD matras?

Gebruik en onderhoud van een AD matras zijn praktische tips om decubitus te voorkomen, dit omvat reiniging, duurzaamheid en eventuele reparaties.

2. Hoe kunnen verpleegkundigen helpen bij het voorkomen van doorliggen?

Verpleegkundigen kunnen doorliggen voorkomen door gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een luchtwisseldruk matras of een Deku antidecubitus matras.

3. Wat is de rol van traagschuim in de preventie van decubitus?

Traagschuim is een onderdeel van antidecubitus hulpmiddelen die helpen bij het voorkomen van doorliggen. Het biedt comfort en steun aan de patiënt in de slaapkamer.

4. Wat als ik problemen heb met de levering van mijn AD matras?

Bij leveringsproblemen kunt u advies krijgen via de Hulpmiddelenwijzer. Zij geven informatie over verschillende type antidecubitusmatrassen en kunnen helpen bij het kiezen van de juiste.

5. Hoe draagt de landelijke multidisciplinaire richtlijn decubitus preventie bij?

De landelijke multidisciplinaire richtlijn Decubitus preventie helpt het kennistekort te verminderen. Dit zorgt ervoor dat er passende zorg geboden wordt voor decubitus verpleegkundigen.

» Referenties

1. A Jonsson, M Lindén, M Lindgren, L-A Malmqvist, Y Bäcklund. (2005). Evaluation of antidecubitus mattresses. Med Biol Eng Comput, 43(5), 541-7.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16411624/

2. Mastrangelo D., Farina E., Gallicchio V., De Anna D., Bresadola F. (2010). Observational study of the use of antidecubitus mattress covers in the prevention and care of pressure ulcers. Acta Vulnologica, 8(2), 87-92.
https://www.minervamedica.it/en/journals/acta-vulnologica/article.php?cod=R45Y2010N02A0087

3. NHG-werkgroep: Wiersma Tj. (2015). Decubitus. NHG-STANDAARD KNR nummer M70.
https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/decubitus

4. N Cullum, J Deeks, T A Sheldon, F Song, A W Fletcher. (2000). Beds, mattresses and cushions for pressure sore prevention and treatment. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10796662/

5. N Cullum, E A Nelson, K Flemming, T Sheldon. (2001). Systematic reviews of wound care management: (5) beds; (6) compression; (7) laser therapy, therapeutic ultrasound, electrotherapy and electromagnetic therapy. Health Technol Assess, 5(9), 1-221.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11368833/

6. Elizabeth McInnes, Sally Em Bell-Syer, Jo C Dumville, Rosa Legood, Nicky A Cullum. (2008). Support surfaces for pressure ulcer prevention. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18843621/

» Referenties

Conclusie beste anti decubitus matras 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Gebruik en Onderhoud van een AD Matras: Praktische Tips (2023)

Laat een reactie achter