In dit artikel

Het Juiste Frame en Wielmaat Kiezen voor uw Loopfiets

Het Juiste Frame en Wielmaat Kiezen voor uw Loopfiets

In dit artikel

Het kiezen van de juiste framemaat en wielmaat voor je loopfiets kan een uitdaging zijn. We weten hoe verwarrend het kan zijn, want zelfs de framemaat wordt bepaald door de hoogte van je frame in centimeters.

Met dit artikel willen we je helpen om de juiste keuzes te maken voor een comfortabele en veilige fietservaring. Lees verder en ontdek hoe je probleemloos de perfecte loopfiets voor jou kunt kiezen.

Key Takeaway:

De beste loopfiets volwassenen van 2023 volgens onze test is NRG Bike. Dit product is een van de lichtere loopfietsen, heeft een lage instap en kan makkelijk ingesteld worden aansluitend bij uw wensen. Daarnaast zijn er ook regelmatig kortingen op deze loopfiets volwassenen.

Samenvatting

 • Bij het kiezen van de juiste framemaat voor je loopfiets, is het belangrijk om de lichaamslengte als leidraad te gebruiken. Meet de afstand vanaf het kruis tot aan de grond en vermenigvuldig dit met 0,66 om de juiste framemaat te bepalen.
 • Het kan voordelig zijn om een kleinere framemaat te kiezen, omdat het zadel altijd hoger ingesteld kan worden voor een fijnere afstelling. Zorg er echter voor dat je niet voor een te kleine framemaat kiest, omdat dit problemen kan veroorzaken bij het trappen.
 • De juiste wielmaat voor je loopfiets is afhankelijk van de lengte van u. Loopfietsen zijn meestal verkrijgbaar in maten van 10 inch tot 16 inch, waarbij de kleinere maten geschikt zijn voor jongere kinderen en de grotere maten geschikt zijn voor oudere kinderen. Het is belangrijk om het maatoverzicht als leidraad te gebruiken, maar ook rekening te houden met de individuele lengte en vaardigheden van het kind.

De juiste framemaat kiezen voor je loopfiets

Het kiezen van de juiste framemaat voor je loopfiets is essentieel voor een comfortabele en veilige fietservaring.

Hoe kies je de juiste framemaat?

Bij het kiezen van de juiste framemaat voor een loopfiets zijn er verschillende stappen die je moet volgen.

 1. Begin met de lichaamslengte van je kind. Voor kinderen geldt dat enkel de wielmaat belangrijk is, niet de framemaat.
 2. Vervolgens zal de hoogte van het frame bepaald moeten worden, deze meet je in centimeters.
 3. Om deze maat zelf te berekenen, meet je de afstand vanaf het kruis tot aan de grond en vermenigvuldig je dit met 0,66.
 4. Deze maataanduiding helpt om een goede afstelling van het zadel te bekomen. Het comfort tijdens fietsen hangt hier sterk van af.
 5. Veronderstel dat volwassen fietsen standaard een wielmaat hebben van 28 inch en dat de framemaat wordt bepaald op basis van deze afstand.
 6. Onderschat nooit het belang om een fiets bij aankoop al meteen voorzien te hebben met correcte frame- en wielmaten.
 7. Soms kan het voordelig zijn om een kleinere framemaat te kiezen, gezien het zadel altijd hoger ingesteld kan worden voor fijne afstellingen.
 8. Als suggestie kan men gebruik maken van tabellen die online beschikbaar zijn om zo een indicatie te verkrijgen over welke frame- en wielmaat gepast zou zijn.
 9. Zorg er ook voor dat je mindful bent over inchmaten bij kinderfietsen, deze terminologie wordt vaak gebruikt om de grootte aan te duiden.
 10. Houd in gedachten dat veiligheid en comfort cruciaal zijn bij fietsen, dus zorg ervoor dat zowel de framemaat als wielmaat correct zijn voor jouw specifieke behoeften of die van je kind.

Framemaat berekenen aan de hand van lichaamslengte

Om de juiste framemaat voor je loopfiets te bepalen, kun je eenvoudigweg je lichaamslengte als leidraad gebruiken. Meet de afstand vanaf je kruis tot aan de grond en vermenigvuldig dit met 0,66.

Dit geeft je een goede indicatie van de framemaat die bij jouw lengte past. Een passende framemaat is essentieel om comfortabel en probleemloos te kunnen fietsen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat een kleinere framemaat soms ook voordelen kan hebben. Door het zadel hoger te zetten, kun je altijd nog kleine aanpassingen doen voor een perfecte afstelling.

Zorg er echter wel voor dat je niet voor een te kleine framemaat kiest, omdat dit problemen kan veroorzaken bij het trappen. Het is altijd beter om een iets grotere framemaat te kiezen en deze aan te passen naar jouw wensen en behoeften.

Framemaat tabel voor loopfietsen

Het kiezen van de juiste framemaat voor een loopfiets is van cruciaal belang voor het comfort en de veiligheid van uw kind. Hier is een handige framemaat tabel om u te helpen bij het kiezen van de meest geschikte framemaat voor uw kind’s loopfiets.

Lichaamslengte (in cm)Aanbevolen framemaat (in cm)
90 – 10012 – 15
100 – 11015 – 20
110 – 12020 – 25
120 – 13025 – 30
130 – 14030 – 35
140 – 15035 – 40
150 en hoger40 en hoger

Deze tabel geeft u een benadering van de juiste framemaat gebaseerd op de lichaamslengte van uw kind. Houd er rekening mee dat een kleiner frame voordelig kan zijn, omdat het zadel altijd omhoog kan worden aangepast voor een fijnere pasvorm. Het is essentieel om een loopfiets aan te schaffen met de juiste frame- en wielmaat om een optimale fietservaring voor uw kind te garanderen.

De juiste wielmaat kiezen voor je loopfiets

De juiste wielmaat kiezen voor je loopfiets is essentieel voor het comfortabele en probleemloze fietsen.

Hoe kies je de juiste wielmaat?

Het kiezen van de juiste wielmaat voor je loopfiets is essentieel voor een comfortabele en probleemloze rit. Hieronder vind je enkele tips om de juiste wielmaat te kiezen:

 • Meet de lengte van het kind: De lengte van het kind is een belangrijke factor bij het bepalen van de juiste wielmaat. Meet de lengte van het kind nauwkeurig voordat je een loopfiets koopt.
 • Bekijk leeftijdsgroepen: In veel gevallen zijn er aanbevolen wielmaten per leeftijdsgroep beschikbaar. Deze kunnen als richtlijn dienen bij het maken van je keuze.
 • Let op binnenbeenlengte: Naast de lengte van het kind, is ook de binnenbeenlengte belangrijk. Meet deze op en vergelijk met de specificaties van verschillende modellen.
 • Probeer verschillende maten uit: Het kan handig zijn om meerdere loopfietsen uit te proberen met verschillende wielmaten voordat je een definitieve beslissing neemt. Zo kun je ontdekken welke maat het beste past bij het kind.
 • Houd rekening met groeimogelijkheden: Kinderen groeien snel, dus overweeg ook hoeveel groeimogelijkheden er zijn in termen van zadelhoogte en stuurhoogte.

Wielmaat bepalen aan de hand van leeftijd en lengte

Bij het kiezen van de juiste wielmaat voor een loopfiets is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en lengte van het kind. De wielmaat bepaalt namelijk de hoogte van de fiets en speelt een grote rol in het comfort en de veiligheid tijdens het fietsen.

Voor jongere kinderen, zoals peuters, worden loopfietsen meestal geleverd met kleinere wielen, zoals 10 inch of 12 inch. Deze kleinere wielmaten zijn geschikt voor kinderen met een lengte van ongeveer 80-100 cm.

Naarmate het kind groeit, kunnen ze overstappen naar loopfietsen met grotere wielen, zoals 14 inch of 16 inch, die geschikt zijn voor kinderen met een lengte van ongeveer 100-120 cm.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze maten slechts richtlijnen zijn en dat elke kind verschillend kan zijn in termen van lengte en motorische vaardigheden. Het is altijd verstandig om het kind op de loopfiets te laten zitten en te testen voordat je tot aankoop overgaat.

Loopfietsen voor kinderen

– In dit gedeelte worden de beste framematen en wielmaten voor loopfietsen per leeftijdscategorie aanbevolen.

– Het geeft een overzicht van de maten die geschikt zijn voor kinderen, zodat ouders gemakkelijk de juiste loopfietsmaat kunnen kiezen.

– Dit helpt bij het creëren van een veilige en comfortabele fietservaring voor kinderen.

Maatoverzicht voor loopfietsen

Als je op zoek bent naar de juiste loopfiets voor je kind, is het belangrijk om rekening te houden met de maat van de fiets. Een maatoverzicht voor loopfietsen kan hierbij helpen. Loopfietsen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van de leeftijd en lengte van je kind. Een algemene richtlijn is dat een loopfiets met een wielmaat van 10 inch geschikt is voor kinderen van 2 tot 3 jaar oud, terwijl een wielmaat van 12 inch geschikt is voor kinderen van 3 tot 4 jaar oud. Voor oudere kinderen zijn er ook loopfietsen met een wielmaat van 14 of 16 inch verkrijgbaar. Het is belangrijk om het maatoverzicht als leidraad te gebruiken bij het kiezen van de juiste maat loopfiets, maar ook om rekening te houden met de individuele lengte en vaardigheden van je kind. Zo zorg je ervoor dat je kind comfortabel en veilig kan fietsen.

Aanbevolen framematen en wielmaten per leeftijdscategorie

Als het gaat om loopfietsen voor kinderen, is het belangrijk om de juiste framemaat en wielmaat te kiezen op basis van de leeftijdscategorie van het kind. Voor kinderen van 2-3 jaar wordt meestal een loopfiets met een framemaat van 10 inch aanbevolen, terwijl kinderen van 4-5 jaar vaak beter af zijn met een framemaat van 12 inch. Voor oudere kinderen van 6-7 jaar kan een framemaat van 14 inch geschikt zijn.

Wat betreft de wielmaat, kunnen kinderen van 2-3 jaar goed overweg met een loopfiets met wielen van 8 inch. Voor kinderen van 4-5 jaar is een wielmaat van 10 inch meestal geschikt, terwijl kinderen van 6-7 jaar comfortabel kunnen fietsen op een loopfiets met wielen van 12 inch.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze aanbevelingen gebaseerd zijn op gemiddelde maten en dat elk kind uniek is. Het is daarom altijd aan te bevelen om het kind de loopfiets uit te laten proberen voordat je hem koopt, om er zeker van te zijn dat de framemaat en wielmaat goed passen bij de lengte en vaardigheden van het kind. Door rekening te houden met de aanbevolen maten en het comfortniveau van het kind, kun je zorgen voor een probleemloze en plezierige fietservaring.

Tips voor het kiezen van het juiste frame en wielmaat

Hier zijn enkele tips om het juiste frame en wielmaat voor je loopfiets te kiezen:

– Probeer de loopfiets uit voordat je hem koopt en zorg ervoor dat hij comfortabel aanvoelt voor je kind.

– Let op de zithoogte en balans van het kind tijdens het testen van de loopfiets.

– Overweeg groeimogelijkheden bij het kiezen van de framemaat en wielmaat, zodat de loopfiets langer meegaat.

Probeer de loopfiets uit voordat je hem koopt

Ik raad ten zeerste aan om de loopfiets uit te proberen voordat je hem koopt. Dit stelt je kind in staat om te voelen of de fiets comfortabel is en bij hen past. Het is belangrijk dat ze gemakkelijk kunnen zitten en hun balans kunnen bewaren tijdens het fietsen.

Door de loopfiets uit te proberen, kunnen ze ook wennen aan het gevoel van de fiets en kijken of ze er zelfverzekerd op kunnen rijden. Vergeet niet dat het kiezen van de juiste framemaat en wielmaat essentieel is voor de veiligheid en het comfort tijdens het fietsen.

Dus neem de tijd om verschillende modellen uit te proberen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Let op de zithoogte en balans van het kind

Wanneer je een loopfiets kiest, is het belangrijk om op de zithoogte en balans van het kind te letten. De zithoogte moet comfortabel zijn en het kind moet gemakkelijk met zijn voeten bij de grond kunnen komen.

Dit zorgt voor een gevoel van stabiliteit en vertrouwen tijdens het rijden. Daarnaast is balans een cruciale factor bij het kiezen van de juiste frame- en wielmaat. Zorg ervoor dat het kind in staat is om zijn evenwicht te bewaren terwijl hij op de loopfiets zit, aangezien dit helpt bij het ontwikkelen van fietsvaardigheden en coördinatie.

Door rekening te houden met de zithoogte en balans van het kind, kun je ervoor zorgen dat de loopfiets comfortabel en veilig is voor hun avonturen op twee wielen.

Overweeg groeimogelijkheden bij het kiezen van de framemaat en wielmaat

Bij het kiezen van de juiste framemaat en wielmaat voor een loopfiets is het belangrijk om rekening te houden met de groeimogelijkheden van het kind. Kinderen groeien snel, dus het kan verstandig zijn om een loopfiets te kiezen die iets groter is dan de actuele lengte van het kind.

Op deze manier kan het kind de loopfiets langer gebruiken voordat het toe is aan een nieuwe maat. Een iets grotere framemaat en wielmaat zorgen er ook voor dat het kind meer ruimte heeft om comfortabel te zitten en te bewegen op de fiets.

Het is echter belangrijk om niet te overdrijven en een loopfiets te kiezen die te groot is, omdat dit de balans en controle van het kind kan beïnvloeden. Door rekening te houden met de groeimogelijkheden bij het kiezen van de framemaat en wielmaat, kan het kind genieten van een veilige en comfortabele rit op de loopfiets terwijl het opgroeit.

Meer informatie over een Loopfiets voor Volwassenen

We behandelen veel onderwerpen met betrekking tot ‘Loophulpmiddelen‘ en specifiek de loopfiets voor volwassenen. Of je nu net begint met je avontuur in de wereld van loopfietsen, of je bent een ervaren fietser op zoek naar extra informatie, we hebben een reeks artikelen die je kunnen helpen.

Misschien wil je je loopfiets personaliseren? We hebben verschillende artikelen zoals ‘Loopfiets Aanpassen‘ en ‘Accessoires voor Loopfiets‘ om je te helpen bij het kiezen van de juiste aanpassingen voor jouw loopfiets. Misschien vraag je je af hoe lang je loopfiets meegaat? In ‘Levensduur Loopfiets voor Volwassenen‘ bespreken we hoe je jouw loopfiets goed kunt onderhouden om deze zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Als je geïnteresseerd bent in de gezondheidsaspecten van het gebruik van een loopfiets, dan hebben we het artikel ‘Loopfiets voor Gewichtsverlies‘ dat tips biedt over hoe je een loopfiets kunt gebruiken als onderdeel van een gezond bewegingsprogramma. We hebben ook ‘Fysieke Training Loopfiets‘ om je te helpen je conditie te verbeteren en ‘Psychologische Voordelen Loopfiets‘ om de mentale gezondheidsvoordelen van het gebruik van een loopfiets te bespreken.

Misschien ben je geïnteresseerd in het technische aspect van loopfietsen? Bekijk ‘Frame en Wielmaat Loopfiets’ en ‘Materialen Loopfiets‘ voor meer gedetailleerde informatie over de bouw van loopfietsen. En als je nieuwsgierig bent naar hoe een loopfiets zich verhoudt tot andere soorten fietsen, bekijk dan ‘Loopfiets versus E-bike‘.

Wat betreft de kosten, ons artikel ‘Kosten Loopfiets voor Volwassenen‘ geeft je een idee van wat je kunt verwachten te betalen voor een kwalitatieve loopfiets. En voor degenen die zich zorgen maken over diefstal, bieden we tips over hoe je dit kunt voorkomen in ‘Diefstal van Loopfiets Voorkomen‘.

Het ‘Ontwerp van de Loopfiets‘ heeft zich geëvolueerd om tegemoet te komen aan de behoeften van volwassen gebruikers. Voor ‘Recreatie Loopfietsen voor Volwassenen‘ ligt de nadruk op comfort en plezier, terwijl men rekening houdt met verschillende ‘Weersomstandigheden Loopfiets‘. Daarnaast zijn er ‘Aangepaste Loopfietsen voor Volwassenen‘ beschikbaar voor degenen met specifieke behoeften. Het is eenvoudig om loopfiets in elkaar te zetten, lees hierover in ‘Monteer Loopfiets‘. Het ‘Reizen en Verplaatsen met Loopfiets‘ wordt steeds gebruikelijker, maar het is essentieel om voorbereid te zijn op ‘Eerste Hulp bij Loopfietsongelukken‘ tijdens het gebruik.

Ten slotte, voor degenen die een loopfiets willen aanschaffen, we hebben een gids genaamd ‘Loopfiets volwassenen kopen‘ die je zal begeleiden in het proces. Dus duik in onze blog en begin vandaag nog met het ontdekken van de fascinerende wereld van de loopfietsen voor volwassenen!

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kies ik het juiste frame voor mijn loopfiets?

Bij het kiezen van het juiste frame voor je loopfiets is het belangrijk om rekening te houden met de lengte en leeftijd van het kind. Een frame dat te groot of te klein is kan de stabiliteit en het comfort van de fiets beïnvloeden. Het is raadzaam om de maataanbevelingen van de fabrikant te volgen en indien mogelijk de fiets uit te proberen voordat je tot aankoop overgaat.

2. Welke wielmaat moet ik kiezen voor mijn loopfiets?

De wielmaat die je kiest voor je loopfiets hangt af van de lengte en de vaardigheid van het kind. Over het algemeen geldt dat kleinere wielmaten (bijvoorbeeld 10 inch) geschikt zijn voor jongere kinderen, terwijl grotere wielmaten (bijvoorbeeld 12 inch) beter zijn voor oudere kinderen. Het is belangrijk om te controleren dat het kind comfortabel kan zitten en gemakkelijk met de voeten bij de grond kan komen bij het kiezen van de juiste wielmaat.

3. Moet ik rekening houden met het gewicht van mijn kind bij het kiezen van een frame?

Ja, het gewicht van je kind is een belangrijke factor bij het kiezen van een frame voor een loopfiets. Zorg ervoor dat het gekozen frame het gewicht van je kind veilig kan dragen zonder dat dit ten koste gaat van de stabiliteit of veiligheid van de fiets. Raadpleeg de specificaties van de fabrikant om te controleren of het frame geschikt is voor het gewicht van je kind.

4. Wat zijn de voordelen van een verstelbaar frame?

Een verstelbaar frame op een loopfiets biedt verschillende voordelen. Ten eerste kan het meegroeien met je kind, waardoor je langer plezier hebt van de fiets. Daarnaast maakt het mogelijk om de fiets aan te passen aan de lengte, gewicht en specifieke wensen.

» Referenties


1. ‘Mastering balance: The use of balance bicycles promotes the development of independent cycling’ – Biko Blommenstein and John van der Kamp. Br J Dev Psychol. 2022 Jun; 40(2): 242–253. Published online 2022 Mar 9.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9310799/

2. ‘Learning to Cycle: from Training Wheels to Balance Bikes’ – Cristiana Mercê, Marco Branco, David Ramalheira Catela, Frederico Lopes. February 2021.
https://www.researchgate.net/publication/349576582_Learning_to_Cycle_from_Training_Wheels_to_Balance_Bikes

» Referenties

Conclusie best geteste loopfiets volwassenen 2023

 • Beste loopfiets volwassenen – NRG Bike
 • Beste Elektrische Loopfiets Volwassenen – Sitgo
 • Beste Loopfiets Step Volwassenen – NRG Bike
 • Beste Ouderen Loopfiets Volwassenen – City
 • Beste Loopfiets lage instap – NRG Bike
Anouk (Ergotherapeut)

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Het Juiste Frame en Wielmaat Kiezen voor uw Loopfiets

Laat een reactie achter