Fit op oudere leeftijd hoe we onze hersenen kunnen trainen

Fit op oudere leeftijd: hoe we onze hersenen kunnen trainen

Het is op elke leeftijd belangrijk om de hersenen te trainen. Het onderwerp is echter bijzonder relevant op oudere leeftijd. Niemand wil last hebben van vergeetachtigheid. Gelukkig zijn er enkele manieren om geestelijk fit te blijven op oudere leeftijd.

Wij presenteren hier enkele mogelijkheden die helpen om mentaal scherp te blijven op oudere leeftijd. Zo zijn er onder andere diverse gezelschapsspelletjes die hieraan bijdragen. Maar ook het spelen op internet, bijvoorbeeld bij 777, kan een positief effect hebben op de mentale fitheid.

Omdat er talloze varianten zijn om de geest scherp te houden, is er voor elke behoefte wel iets te vinden. Welke dingen zijn dan bijzonder geschikt?

Spelletjes spelen om de hersenen te trainen: Pure variatie gegeven

Op het gebied van spelletjes zijn er zoveel mogelijkheden om de hersenen te trainen. Er zijn onder andere verschillende dobbelspellen of kaartspellen mogelijk. Op het gebied van dobbelspellen is onder andere Yahtzee een uitstekende keuze. Spelers moeten de verschillende combinaties van dobbelstenen vormen en een zo hoog mogelijke score behalen. Voor het optellen van de punten moet je niet vertrouwen op een rekenmachine, maar op je hersenen. Mentaal rekenen is altijd goed om de hersenen uit te dagen.

Als u uw hersenen fit wilt houden met kaartspellen, kunt u kiezen voor skat of zelfs solitaire. Er is een heel scala aan kaartspellen die relevant zijn voor brain jogging en mentale fitheid ondersteunen. Een andere optie is een rondje schaak of molen. Ook hier wordt het denkcentrum uitgedaagd en gestimuleerd. Er is zeker een geschikte spelvariant te vinden voor de verschillende eisen en behoeften.

De hersenen fit houden met puzzels en quizzen

Om de hersenen fit te houden zijn verschillende puzzels en quizzen ook een goede optie. Zo zijn er onder andere kruiswoordpuzzels, die een goede uitdaging vormen voor de hersenen. Maar ook Sudoku is een uitstekende optie.

Maar ook quizrondes zijn een goede manier om de hersenen te trainen en mentaal fit te blijven. Er zijn veel verschillende quiz sites online waar mensen gratis vragen kunnen beantwoorden. Van daaruit is het geen probleem om de hersenen op oudere leeftijd te trainen.

Oefen lees- en schrijfoefeningen

Ook op oudere leeftijd is het belangrijk om steeds opnieuw te lezen en te schrijven. Ook dit houdt de hersenen fit en gezond. Het kan ook een goed idee zijn om nieuwe vaardigheden of zelfs talen te leren. De hersenen worden uitgedaagd door nieuwe dingen te leren, dus deze afwisseling is optimaal. Nieuwe dingen leren kan de cognitieve vaardigheden aanzienlijk verbeteren.

Fysieke activiteiten helpen

Spelletjes spelen en boeken en tijdschriften lezen zijn niet de enige dingen die helpen om de geestelijke gezondheid op peil te houden. Ook fysieke activiteiten zijn belangrijk. Fysieke activiteiten geven de hersenen een goede bloedtoevoer.

Het krijgt ook een betere toevoer van zuurstof. Het is zelfs mogelijk dat fysieke activiteit de groei van nieuwe hersencellen aanzienlijk verbetert en bevordert. Lange wandelingen, nordic walking of gewoon tuinieren kunnen echt helpen.

Sociale interactie is bijzonder belangrijk

Op oudere leeftijd gebeurt het vaak dat mensen niet veel meer met elkaar omgaan. Ze sluiten zich liever op in hun eigen vier muren en willen alleen zijn. Toch is het heel belangrijk om sociale interactie te ervaren. Het is zelfs bijzonder belangrijk voor de hersenen.

Interacties met andere mensen kunnen helpen om de hersenen geoefend en geestelijk fit te houden. In sommige regio’s worden groepsactiviteiten voor senioren aangeboden. Maar ook vrijwilligerswerk, seniorenmiddagen of zelfs familiebijeenkomsten zijn nuttig.

Yoga en andere stressverminderende activiteiten een optie

Stress is over het algemeen schadelijk voor de geestelijke conditie. Het kan zelfs de hersenen beschadigen als de stress te groot is. Daarom moet het stressniveau worden verlaagd om mentaal scherp te blijven.

Er zijn enkele manieren om stress te verminderen. Deze omvatten ontspanningsoefeningen en yoga. Maar ook meditatie behoort tot het repertoire tegen stressvermindering. Omdat er geen bijzondere inspanning aan te pas komt, zijn dergelijke oefeningen ook goed geschikt voor mensen op leeftijd.

Mentaal rekenen tijdens het winkelen

Iedereen moet wel eens boodschappen doen, wat ook direct een optimale manier is om de hersenen te trainen. Veel mensen schrijven zelf een boodschappenlijstje en winkelen precies volgens dat lijstje. Maar dit is een belemmering als het gaat om het stimuleren van de hersenen.

Een lijstje schrijven is het probleem niet. Het is altijd een goede ondersteuning. Maar de beste eerste stap is om te proberen alles in het winkelwagentje te leggen zonder op het briefje te kijken. Zo worden de hersencellen tot maximale prestaties gedreven. Daarnaast is het een goed idee om de prijzen van de verschillende boodschappen in je hoofd uit te rekenen. Dit traint het mentale rekenen. Bij de kassa kun je zien of je gelijk had.

Muziek luisteren en instrumenten bespelen

Naar muziek luisteren is ook een aanrader. Het moedigt je aan om mee te zingen en daagt je hersenen uit. Het is ook een goed idee om een muziekinstrument te bespelen. Ook dit kan de hersenen trainen. De cognitieve vaardigheden worden door dergelijke activiteiten verbeterd.

Slaap als belangrijk element

Maar niet alleen training met mentale reken- en geheugentaken is relevant voor het behoud van mentale vaardigheden. Ook slaap is een belangrijk element. Te weinig slaap is niet bevorderlijk. Om de hersenen fit te houden is voldoende slaap dus ook relevant. Tijdens de slaapfase kunnen de hersenen zich herstellen en regenereren van de dagelijkse stress en spanningen. Daarom is het zo belangrijk om voldoende te slapen.

Wie voortdurend last heeft van slaapgebrek, moet contact opnemen met zijn arts en op zoek gaan naar een oplossing. Aanhoudende slapeloze nachten kunnen u ziek maken en een nadelig effect hebben op uw geestelijke vermogens.

Goede voeding als sleutel tot gezonde hersenen

Daarnaast moet de voeding genoemd worden, die cruciaal is voor gezonde hersenen. Het dieet moet evenwichtig zijn om de hersenen gezond en fit te houden. Dit betekent dat mensen zichzelf voldoende omega-3 vetzuren, antioxidanten en vitamines moeten geven.

Vis, fruit en groenten horen zeker thuis op het menu. Een evenwichtige en gevarieerde voeding voorziet het lichaam en de hersenen van alle belangrijke voedingsstoffen die bijdragen tot fitte hersenen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *