In dit artikel

Het Gebruik van Ergonomische Kussens voor Nekpijn (2023)

In dit artikel

Nekpijn kan erg vervelend zijn. Het kan je dag en nacht lastig maken. Een ergonomisch kussen kan helpen bij nekpijn. Dit soort kussen is speciaal gemaakt voor mensen met nekklachten.

Het helpt om je nek in de juiste positie te houden als je slaapt. Dit is belangrijk voor je nekwervels en rugklachten. Ook zorgt het ervoor dat je schouders en hoofd goed liggen.

Een goed ergonomisch kussen is een slimme investering. Veel nekpijn komt door het gebruik van een oud kussen. Daarom is een nieuw goed kussen zo belangrijk. Bovendien kan een ergonomisch kussen ook helpen bij hoofdpijn en rugpijn.

Dus, als je last hebt van nekpijn, denk dan eens aan een ergonomisch kussen!

Key Takeaway

Het beste ergonomisch hoofdkussen van 2023 is Guna. Dit merk heeft een ergonomisch kussen dat de wervels op hun plek houdt tijdens de slaap en wat je gratis mag uitproberen.

Hoe Kies je het Beste Ergonomische Kussen voor Nekklachten?

Bij het kiezen van het beste ergonomische kussen voor nekklachten moet je rekening houden met anatomie, slaaphouding en comfort.

Anatomie en slaaphouding

Je lichaam en slaapstand spelen een grote rol bij het kiezen van het juiste kussen. Nekpijn komt vaak door een verkeerde houding tijdens het slapen. Daarom is het zo belangrijk om een kussen te hebben dat je nek goed ondersteunt.

Het moet je hoofd, nek en ruggengraat in één lijn houden. Dit heet een neutrale positie. Als je op je zij of buik slaapt, heb je een ander soort kussen nodig dan wanneer je op je rug slaapt.

Denk hieraan bij het kiezen van een kussen. Zo zorg je voor de beste steun voor je nek en wervels.

Het gebruik van het kussen

Ik gebruik het ergonomische kussen elke nacht om mijn nekpijn te verlichten. Het is speciaal ontworpen voor mensen met nekklachten en zorgt ervoor dat mijn nekwervels in een goede positie blijven tijdens het slapen.

Het kussen ondersteunt mijn nekholte en ontlast mijn schouders. Ik merk dat ik nu veel minder hoofdpijn heb en mijn nek voelt ook beter aan. Het is echt de moeite waard om te investeren in een goed ergonomisch kussen als je last hebt van nekklachten.

Het comfort van het kussen

Het comfort van het kussen is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Een ergonomisch kussen moet zacht genoeg zijn om comfortabel te liggen, maar ook stevig genoeg om de nekwervels goed te ondersteunen.

Het kussen moet je hoofd en nek in een ontspannen positie houden, zodat je geen spanning of pijn voelt. Het materiaal van het kussen speelt ook een rol in het comfort. Traagschuimkussens kunnen bijvoorbeeld de contouren van je hoofd en nek volgen voor extra comfort.

Het is belangrijk om een kussen te kiezen dat bij jouw persoonlijke voorkeuren en slaaphouding past, zodat je kunt genieten van een comfortabele en rustgevende slaap.

Welk kussen past bij jouw slaaphouding?

Als het gaat om het kiezen van het beste ergonomische kussen voor nekpijn, is het belangrijk om rekening te houden met je slaaphouding. Hier zijn enkele opties die bij verschillende slaapposities passen:

 1. Zijslapers: Een kussen met een medium tot hoog profiel dat de ruimte tussen het hoofd en de schouder vult, biedt ondersteuning aan de nekholte en houdt de wervelkolom in een rechte lijn.
 2. Rugslapers: Kussens met gemiddeld profiel zijn ideaal voor rugslapers omdat ze de natuurlijke rondingen van de nek volgen zonder overmatige druk uit te oefenen.
 3. Buikslapers: Hoewel buikslapen niet wordt aanbevolen vanwege de extra stress op de nek en wervelkolom, kunnen buiksleepers beter af zijn met een dunner kussen of zelfs helemaal geen kussen.
 4. Gecombineerde slapers: Als je vaak van slaaphouding verandert, kan een verstelbaar kussen met meerdere lagen of vulmaterialen je helpen om het kussen aan te passen aan elke slaappositie.

Voorgevormde hoofdkussens

Voorgevormde hoofdkussens zijn speciaal ontworpen om de nekwervels in een juiste positie te houden tijdens het slapen. Deze kussens hebben een voorgevormde vorm die de nekholte ondersteunt en de druk op de nekspieren vermindert.

Ze kunnen helpen bij het verlichten van nekklachten en hoofdpijn, omdat ze zorgen voor een goede slaaphouding en maximale ondersteuning bieden aan de nek en het hoofd. Voorgevormde hoofdkussens zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals traagschuim en latex, waardoor ze comfortabel en duurzaam zijn.

Deze kussens zijn ideaal voor mensen met rug- en nekklachten, omdat ze helpen om de pijn te verminderen en een gezonde nachtrust te bevorderen.

Hoofdkussens met losse vulling

Hoofdkussens met losse vulling zijn een populair alternatief voor mensen die op zoek zijn naar aanpasbaarheid en ondersteuning. Deze kussens hebben een vulling die kan worden aangepast door er vulling uit te halen of toe te voegen, zodat je het kunt afstemmen op jouw persoonlijke voorkeuren.

Dit maakt het gemakkelijk om het kussen aan te passen aan de juiste hoogte en stevigheid die je nodig hebt voor een goede nachtrust. Bovendien kan de vulling worden vervangen of bijgevuld als dat nodig is, waardoor het hoofdkussen langer meegaat.

Met hoofdkussens met losse vulling kun je dus eenvoudig de ondersteuning krijgen die je nodig hebt voor je nek en rug.

Dorsoo-hoofdkussens voor nekklachten

Ik wil ook graag praten over Dorsoo-hoofdkussens voor nekklachten. Dorsoo-hoofdkussens zijn speciaal ontworpen om nekpijn te verlichten en een goede slaaphouding te bevorderen. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en bieden de juiste ondersteuning aan de nekholte en de schouders.

Deze kussens zijn ontworpen om de nekwervels in een neutrale, ontspannen positie te houden tijdens het slapen, waardoor de kans op nekklachten wordt verminderd. Door te investeren in een ergonomisch Dorsoo-hoofdkussen kun je je nachtrust verbeteren en nekpijn voorkomen.

Tips voor het Verbeteren van je Nachtrust with Ergonomische Kussens

Het verbeteren van je nachtrust met ergonomische kussens kan een groot verschil maken in het verlichten van nekpijn en het bevorderen van een goede slaaphouding. Hier zijn enkele tips om optimaal gebruik te maken van ergonomische kussens:

 1. Kies het juiste kussen: Zorg ervoor dat je een kussen kiest dat specifiek is ontworpen voor nekklachten. Een orthopedisch kussen met een goede nekondersteuning en voldoende comfort is ideaal.
 2. Pas het gebruik aan: Gebruik het ergonomische kussen op de juiste manier. Leg je hoofd en nek op het kussen, zodat je nekwervels in een neutrale positie blijven tijdens het slapen.
 3. Vind de beste slaaphouding: Ontdek welke slaaphouding het beste werkt voor jouw nekpijn. Voor sommige mensen is slapen op de rug beter terwijl anderen liever op hun zij slapen. Experimenteer om te ontdekken wat voor jou werkt.
 4. Onderhoud het kussen goed: Zorg ervoor dat je het ergonomische kussen regelmatig schoonmaakt volgens de instructies van de fabrikant. Een schoon en fris kussen draagt bij aan een gezonde nachtrust.
 5. Investeer in kwaliteit: Het is de moeite waard om te investeren in een hoogwaardig ergonomisch kussen dat lang meegaat en effectief is in het verminderen van nekpijn.

Meer over ‘Ergonomisch Kussen’

Heb je je ooit afgevraagd wat is een ergonomisch kussen? Een ergonomisch kussen is ontworpen met het oog op optimale ondersteuning en comfort. Het belang van een ergonomisch kussen is niet te onderschatten, vooral als je last hebt van problemen zoals nekpijn of rugpijn. De voordelen van een ergonomisch kussen strekken zich uit van het verbeteren van de slaapkwaliteit tot het ondersteunen van een juiste slaaphouding.

Er zijn verschillende typen ergonomische kussens beschikbaar, gemaakt van diverse materialen. Het is essentieel om te weten hoe je voor deze kussens zorgt, dus bekijk zeker onze gids over het onderhoud van een ergonomisch kussen. En als je geïnteresseerd bent in de impact van zo’n kussen op je slaap, dan is onze blog over slaapkwaliteit een must-read. Tot slot bieden we je ook inzicht in de prijs-kwaliteitverhouding en enkele handige tips om beter te slapen met een ergonomisch kussen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het gebruik van ergonomische kussens voor nekpijn?

Ergonomische kussens worden gebruikt voor nekpijn. Ze kunnen ook helpen bij schouderpijn en andere lichamelijke klachten.

2. Hoe kan een ergonomisch kussen helpen bij slaapproblemen?

Een ergonomisch slaapkussen biedt neksteun. Dit kan helpen bij slaapproblemen die komen door pijn in de cervicale wervelkolom.

3. Is een ergonomisch kussen goed voor fysio?

Ja, fysio’s raden vaak ergonomische kussens aan. Ze geven goede steun aan de nek en schouders, wat kan helpen bij pijn.

4. Wat is ergonomie?

Ergonomie gaat over het fit maken van producten voor mensen. Ergonomische kussens zijn gemaakt om de pijn te verminderen en slaap te verbeteren.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste ergonomisch kussen 2023

 • Beste ergonomisch kussen – Guna
 • Beste ergonomisch hoofdkussen – Perfect Pillow
 • Beste ergo kussen – Guna
 • Beste ergonomisch kussen rugslaper – Arteni
 • Beste ergonomisch kussen zijslaper – Guna
 • Beste ergonomische kussen buikslaper – Emma
Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Het Gebruik van Ergonomische Kussens voor Nekpijn (2023)

Laat een reactie achter