In dit artikel

Elektrische rolstoel verzekeren: alles wat u moet weten

Elektrische rolstoel verzekeren: alles wat u moet weten

In dit artikel

Het verzekeren van een elektrische rolstoel roept vaak veel vragen op. Wist u dat het wettelijk verplicht is om uw elektrische rolstoel te voorzien van een WA-verzekering? In dit artikel loodsen we u door de ins en outs van de elektrische rolstoel verzekering, zodat u met een gerust hart de weg op kunt.

Ontdek alles wat u moet weten.

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2024 is Excel G-Lite. Deze rolstoel heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Sluit altijd een WA – verzekering af voor uw elektrische rolstoel; dit is niet alleen verplicht, maar dekt ook schade die u aan anderen toebrengt.
 • Overweeg een casco verzekering om schade aan uw eigen rolstoel te dekken en denk na over extra’s zoals juridische bijstand.
 • Controleer of uw elektrische rolstoel tijdens vakanties extra verzekerd moet worden, aangezien een standaard reisverzekering geen dekking biedt.
 • Zorg dat er een verzekeringssticker op uw rolstoel zit als bewijs van verzekering, wat nodig is wanneer u zich in het openbaar begeeft.
 • Vraag na of uw elektrische rolstoel als brommobiel wordt gezien, omdat dit invloed kan hebben op de verzekeringsvoorwaarden.

Wat is een elektrische rolstoel verzekering?

Elektrische rolstoel verzekeren: alles wat u moet weten

Een elektrische rolstoel verzekering beschermt u tegen onvoorziene kosten bij schade of ongelukken. Deze specifieke polis valt onder de categorie gehandicaptenvoertuig met motor en is wettelijk vereist voor uw elektrische rolstoel.

U zorgt hiermee dat u gedekt bent voor schades die u aan anderen toebrengt tijdens het gebruik van uw rolstoel. Zo blijft u zorgeloos mobiel en vermijdt u hoge kosten bij een ongeval.

Deze verzekering biedt de mogelijkheid tot een casco dekking, waarbij ook schade aan uw eigen rolstoel vergoed kan worden. Afhankelijk van het gekozen verzekeringspakket, kunt u ook kiezen voor extra’s zoals rechtsbijstandverzekering, die juridische hulp biedt bij conflicten.

Verzekeringsmaatschappijen zoals Klaverblad bieden specifieke polissen aan voor open en overdekte invalidenvoertuigen, zodat er altijd een passende optie is voor uw situatie. Let wel, als u uw elektrische rolstoel via de gemeente heeft verkregen, ligt de zorgplicht voor verzekering vaak bij hen.

Voordelen van een elektrische rolstoel verzekering

Elektrische rolstoel verzekeren: alles wat u moet weten

Het afsluiten van een elektrische rolstoel verzekering biedt u gemoedsrust en financiële bescherming. U geniet van een uitgebreide dekking die onvoorziene kosten door schade of diefstal kan opvangen, waardoor u zich volledig kunt richten op uw mobiliteit en dagelijkse activiteiten zonder zorgen.

Dekking tegen schade

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt ook voor elektrische rolstoelen. Schade aan uw rolstoel kan leiden tot onverwachte kosten die hoog kunnen oplopen. Met een goede schadeverzekering bent u verzekerd tegen dit soort financiële tegenslagen.

De verzekering dekt niet alleen de reparatiekosten bij een aanrijding, maar ook bij andere vormen van schade zoals vandalisme of diefstal. Zo blijft uw mobiliteit gewaarborgd en kunt u met een gerust hart op pad.

Stel dat iemand anders beschadigd wordt door uw elektrische rolstoel, dan dekt de wettelijk verplichte WA-verzekering deze kosten. Maar voor schade aan uw eigen eigendom biedt deze geen uitkomst.

Daarvoor is een casco verzekering ideaal, deze breidt de dekking uit en beschermt uw waardevolle bezit. Afhankelijk van het gekozen pakket en het verzekerd bedrag, kunt u rekenen op een snelle afhandeling na het invullen van een schadeformulier.

Uw rolstoel is zo snel mogelijk weer klaar voor gebruik, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de financiën.

Juridische bijstand optie

Het kiezen voor een elektrische rolstoelverzekering met juridische bijstand kan veel rust geven. Mocht u onverhoopt in een conflict komen na een aanrijding of schadegeval, dan staat er een team van juristen voor u klaar om u bij te staan.

Deze juridische hulp dekt doorgaans de kosten van het verhalen van letselschade op de tegenpartij of het verdedigen tegen onterechte claims.

Verzekeraars bieden deze optie vaak als aanvulling op uw polis. Het scheelt u een hoop zoekwerk en zorgen, want met deze optie ligt de verantwoordelijkheid voor het afhandelen van juridische kwesties bij de experts.

Zo kunt u zich richten op wat echt belangrijk is: uw herstel en mobiliteit zonder de stress van juridische rompslomp.

Keuze in soort voertuig

U heeft de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende soorten elektrische rolstoelen die passen bij uw levensstijl. Of u nu een model met voorwielaandrijving wenst, met grote wielen voorop voor meer stabiliteit, of een versie die gemakkelijker manoeuvreerbaar is door zwenkwielen achter; de verzekering past zich aan uw keuze aan.

Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat uw mobiliteit altijd verzekerd is, ongeacht het type elektrische rolstoel dat u prefereert of nodig heeft vanwege uw beperking. Verzekeringspolissen houden rekening met persoonlijke wensen en de aard van het voertuig, wat betekent dat u kunt rekenen op de juiste dekking die aansluit op zowel uw rolstoel als uw persoonsgebonden budget.

Wat is niet inbegrepen in de elektrische rolstoel verzekering?

Als uw elektrische rolstoel wordt geleverd door de gemeente, kunt u hier vaak geen losse verzekering voor afsluiten. Schade aan deze voorziening valt meestal onder een aparte regeling vanuit de gemeente zelf, en niet onder een verzekering die u persoonlijk zou kunnen afsluiten.

Dit betekent dat u voor reparatie of vervanging terug moet naar de verstrekker van de rolstoel.

Tijdens vakanties kan het lastig zijn om uw elektrische rolstoel goed te verzekeren. Helaas sluiten reisverzekeringen hulpmiddelen met een elektromotor vaak uit. Zo is het meenemen van uw elektrische rolstoel op reis een risico, omdat bij schade of diefstal de kosten niet gedekt worden door uw reisverzekering.

Let hier goed op wanneer u uw vakantie plant en bekijk mogelijke alternatieve opties om toch verzekerd te zijn van de juiste dekking voor uw elektrische rolstoel.

Hoe vraag ik een elektrische rolstoel verzekering aan?

Nu u weet welke elementen niet gedekt worden door de elektrische rolstoel verzekering, is het tijd om te leren hoe u deze kunt aanvragen. Het afsluiten van een verzekering voor uw elektrische rolstoel vereist een aantal stappen:

 • Bepaal eerst welk type verzekering nodig is. Dit kan afhangen van of u eigenaar bent of een rolstoel in bruikleen heeft.
 • Zoek een verzekeringsmaatschappij die elektrische rolstoelen verzekert. Vergelijk de dekking en tarieven om de beste optie te vinden.
 • Geef duidelijke en nauwkeurige informatie over uw elektrische rolstoel, zoals merk, model en actieradius.
 • Controleer of er sprake is van eigen risico bij de verzekering die u overweegt en wat dit betekent voor uw portemonnee.
 • Vraag bij het aanmelden of uw voertuig als brommobiel wordt beschouwd, want dit kan invloed hebben op de verzekeringsvoorwaarden.
 • Kijk naar extra opties zoals juridische bijstand en bepaal of deze meerwaarde bieden voor uw situatie.
 • Lees alle voorwaarden grondig door voordat u akkoord gaat met een polis om verrassingen te voorkomen.
 • Maak gebruik van eventuele kortingen waarvoor u in aanmerking komt – sommige verzekeraars bieden speciale tarieven voor bepaalde groepen gebruikers.
 • Vul het aanvraagformulier volledig in en zorg dat alle benodigde documentatie wordt meegestuurd, zoals een kopie van uw identiteitsbewijs.
 • Wacht op goedkeuring vanuit de verzekeringsmaatschappij; zij verstrekken dan doorgaans een groene kaart als bewijs van verzekering.

Informatie en tips over elektrische rolstoel verzekeren

Na het doorlopen van de veelgestelde vragen, is het belangrijk om praktische informatie en tips over elektrische rolstoel verzekeren in acht te nemen. Zorg altijd dat u een WA-verzekering afsluit; dit is niet alleen verplicht, maar beschermt ook tegen schade waarvoor u aansprakelijk kunt zijn.

Kijk goed naar de voorwaarden van verschillende verzekeraars. Sommigen bieden extra dekkingen die bij uw situatie kunnen passen, zoals een ongevallen-inzittendenverzekering of verzekering voor persoonlijke eigendommen.

Vergeet niet dat een verzekeringssticker zichtbaar op uw elektrische rolstoel hoort te zitten als bewijs van verzekering. Let er op dat als u op vakantie gaat, uw standaard reisverzekering waarschijnlijk geen dekking biedt voor uw elektrische rolstoel.

Informeer daarom op tijd naar de mogelijkheden voor een aparte verzekering voor uw hulpmiddel. Dit voorkomt vervelende verrassingen en garandeert dat u ook tijdens uw reis goed verzekerd bent.

Conclusie

Een verzekering voor uw elektrische rolstoel is meer dan alleen een wettelijke eis, het biedt u gemoedsrust en bescherming. Deze essentiële dekking zorgt ervoor dat schade niet uitmondt in hoge kostenposten.

Met de juiste verzekering staat u sterk bij onvoorziene gebeurtenissen en juridische geschillen. Uw mobiliteit is van onschatbare waarde; verzeker uzelf van continuïteit en veiligheid.

Ontdek vandaag nog de beste opties voor uw situatie en ervaar het gevoel van vrijheid. Stap vol vertrouwen naar buiten, wetende dat uw elektrische rolstoel goed verzekerd is.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een open invalidenvoertuig en valt deze onder de verzekering voor elektrische rolstoelen?

Een open invalidenvoertuig is een aangepast vervoermiddel voor mensen met een mobiliteitsbeperking, en ja, deze kan zeker onder een verzekering voor elektrische rolstoelen vallen.

2. Is het verplicht om mijn elektrische rolstoel te verzekeren in Nederland?

Het is niet wettelijk verplicht om een elektrische rolstoel te verzekeren, maar het is wel sterk aanbevolen voor financiële bescherming tegen schade of diefstal.

3. Dekken alle verzekeringen dezelfde risico’s voor elektrische rolstoelen?

Nee, niet alle verzekeringen bieden dezelfde dekking. Het is belangrijk om polisvoorwaarden te vergelijken om de juiste verzekering voor uw elektrische rolstoel te kiezen.

4. Kan ik mijn elektrische rolstoel die ook als bromfiets gebruikt wordt, verzekeren?

Zeker, een elektrische rolstoel die als bromfiets gebruikt wordt, kan verzekerd worden. Let op dat u een specifieke verzekering kiest die past bij het gebruik van uw voertuig.

Picture of Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl.Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten.Meer advies van Anouk van Gangelen