In dit artikel

Rolstoelgebruikers in de Efteling: Wat Je Moet Weten (2023)

In dit artikel

Een bezoek aan de Efteling is een magische ervaring, maar als rolstoelgebruiker kan het soms uitdagend zijn. Net als jullie, heb ik ook geconstateerd dat niet alle informatie over de toegankelijkheid en faciliteiten van de Efteling voor rolstoelgebruikers beschikbaar is.

Na uitvoerig onderzoek heb ik de belangrijkste punten samengevat en hierbij rekening gehouden met het feit dat er in de Efteling rolstoeltoegankelijke attracties zijn, iets wat velen niet weten.

In dit artikel vind je alles wat je moet weten om jouw bezoek aan de Efteling als rolstoelgebruiker soepel te laten verlopen. Lees verder om je bezoek aan dit betoverende park tot een succes te maken!

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • In de Efteling zijn er verschillende rolstoeltoegankelijke attracties zoals Symbolica, Carnaval Festival en Fata Morgana.
 • Rolstoelgebruikers kunnen een rolstoel huren bij de Efteling voor hun bezoek.
 • Er zijn faciliteitenkaarten beschikbaar waarmee rolstoelgebruikers de rolstoelingang kunnen gebruiken bij attracties.
 • Parkshows in de Efteling zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers met aangepaste zitplaatsen.
 • Er zijn toiletten in het park die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.
 • De Efteling is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer, en er zijn speciale parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers.
 • Rolstoelgebruikers kunnen profiteren van korting op Efteling Abonnementen.
 • Gebarentaalvaardige medewerkers zijn beschikbaar om te communiceren met doven of slechthorenden in het park.
 • Volg altijd de instructies van het personeel op om de veiligheid te waarborgen bij het gebruik van rolstoelingangen in attracties.

Rolstoeltoegankelijkheid in de Efteling

Er zijn verschillende attracties in de Efteling die rolstoeltoegankelijk zijn.

Rolstoeltoegankelijke attracties

Er zijn veel attracties in de Efteling waar je met een rolstoel kunt genieten. Dit is een lijst van enkele van deze attracties:

 1. Sprookjesbos
 2. Carnaval Festival
 3. Fata Morgana
 4. Symbolica

Goed toegankelijke attracties

Er zijn veel attracties in de Efteling die goed toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Symbolica: Deze sprookjesachtige attractie is geschikt voor rolstoelgebruikers. Je kunt genieten van een interactieve reis door het paleis van koning Pardulfus.
 • Carnaval Festival: In deze kleurrijke attractie kun je een wereldreis maken en verschillende landen ontdekken. Rolstoelgebruikers kunnen hier makkelijk instappen en meegaan op avontuur.
 • Fata Morgana: Stap aan boord van een boot en vaar door een magische wereld vol oosterse pracht en praal. Deze attractie is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Attracties waarbij een transfer nodig is

Bij sommige attracties in de Efteling is een transfer nodig voor rolstoelgebruikers. Een transfer betekent dat je uit je rolstoel moet stappen en naar een andere stoel moet verplaatsen om de attractie te kunnen ervaren. Hier zijn enkele attracties waarbij een transfer nodig is:

 • Symbolica: Om deze prachtige darkride te kunnen beleven, moet je uit je rolstoel stappen en plaatsnemen in een speciale stoel.
 • Baron 1898: Voor deze spannende achtbaan moet je ook overstappen naar een andere stoel.
 • Fata Morgana: Bij deze boottocht door het paleis moeten rolstoelgebruikers ook overstappen naar een zitplaats.
 • Raveleijn: De indrukwekkende parkshow Raveleijn is helaas niet toegankelijk met een rolstoel.

Toegankelijkheid van parkshows

De parkshows in de Efteling zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn aangepaste plaatsen beschikbaar waar je met je rolstoel kunt gaan zitten en genieten van de show.

Zo hoef je niets te missen en kun je het hele parkbezoek meemaken. Het is fijn om te weten dat er rekening wordt gehouden met bezoekers met een beperking en dat iedereen kan genieten van de magie van de Efteling, ongeacht hun mobiliteitsniveau.

Faciliteiten voor rolstoelgebruikers

– Rolstoelverhuur: In de Efteling kunt u een rolstoel huren als u er geen heeft of deze niet wilt meenemen. Lees verder om meer te weten te komen over andere faciliteiten voor rolstoelgebruikers in het park.

Rolstoelverhuur

Bij de Efteling kun je een rolstoel huren als je er een nodig hebt tijdens je bezoek. Het is handig om van tevoren een rolstoel te reserveren, zodat je zeker weet dat er een beschikbaar is.

Je kunt de rolstoel één dag voor je bezoek reserveren. Het is mogelijk om een rolstoel voor een hele dag te huren. De rolstoelverhuur bevindt zich bij het servicegebouw naast het park.

Het is belangrijk om te weten dat er kosten verbonden zijn aan het huren van een rolstoel. De prijs kan verschillen, dus het is goed om dit van tevoren te controleren. Zorg ervoor dat je bij het ophalen van de rolstoel een geldig identiteitsbewijs meeneemt.

Faciliteitenkaart

Als rolstoelgebruiker kun je bij de Efteling een faciliteitenkaart krijgen. Je kunt deze kaart aanvragen, ongeacht welke beperking je hebt. Met de faciliteitenkaart mag je gebruik maken van de rolstoelingang bij attracties.

Bij het aanvragen van de kaart kun je aangeven of je gezelschap ook via de rolstoelingang mee mag. De Efteling biedt deze faciliteitenkaarten aan om ervoor te zorgen dat bezoekers met een beperking ook kunnen genieten van alle attracties in het park.

Toegankelijkheid toiletten

Er zijn toiletten in de Efteling die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. De toiletten hebben voldoende ruimte voor rolstoelen en zijn voorzien van beugels voor extra ondersteuning.

Deze toiletten bevinden zich op verschillende locaties in het park, dus je kunt altijd dichtbij een toegankelijk toilet vinden.

Toegankelijkheid met een hulp- of geleidehond

Ik ben blij te kunnen zeggen dat de Efteling ook toegankelijk is voor bezoekers die een hulp- of geleidehond hebben. Je kunt met je hond het park betreden en genieten van alle attracties en voorzieningen die de Efteling te bieden heeft.

Er zijn speciaal aangewezen gebieden waar je hond kan rusten en ontspannen. Houd er wel rekening mee dat je als eigenaar verantwoordelijk bent voor het gedrag en de veiligheid van je hond.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond aangelijnd is en geen overlast veroorzaakt voor andere bezoekers. De Efteling doet er alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen, inclusief bezoekers met een hulp- of geleidehond, een geweldige dag kan beleven in het park.

Het plannen van je bezoek als rolstoelgebruiker

Vergeet niet om je rolstoel van tevoren te reserveren om er zeker van te zijn dat deze beschikbaar is tijdens je bezoek aan de Efteling.

Rolstoel reserveren

Bereikbaarheid van de Efteling

De Efteling is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Er zijn speciale parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers bij de ingang van het park. Daarnaast is er een pendeldienst vanaf het treinstation Tilburg naar de Efteling.

Het park zelf is rolstoeltoegankelijk, met brede paden en verharde wegen. Er zijn ook rolstoelvriendelijke toiletten beschikbaar in het park. Als rolstoelgebruiker hoef je je dus geen zorgen te maken over de bereikbaarheid van de Efteling.

Korting op Efteling Abonnementen

Als rolstoelgebruiker kun je profiteren van korting op Efteling Abonnementen. Met een abonnement heb je onbeperkt toegang tot het park en de attracties. Het is een geweldige manier om regelmatig de Efteling te bezoeken en te genieten van alles wat het te bieden heeft.

Dankzij de korting op Efteling Abonnementen wordt het nog betaalbaarder om dit avontuurlijke pretpark te verkennen. Zo kun je keer op keer plezier hebben en genieten van alle rolstoeltoegankelijke attracties en voorzieningen die de Efteling te bieden heeft.

Gebarentaalvaardige medewerkers

Ik ben blij om te kunnen delen dat de Efteling gebarentaalvaardige medewerkers heeft. Dit betekent dat als je doof of slechthorend bent en gebarentaal gebruikt, je gemakkelijk kunt communiceren met het personeel in het park.

Deze medewerkers zijn getraind en kunnen je helpen met vragen, instructies en andere informatie die je nodig hebt tijdens je bezoek. Dit zorgt ervoor dat je een geweldige ervaring hebt en dat niets je in de weg staat om te genieten van alles wat de Efteling te bieden heeft.

Dus, als je gebarentaal gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken, want er zijn medewerkers beschikbaar om je te helpen.

Veiligheid en richtlijnen voor rolstoelgebruikers

– Houd er rekening mee dat rolstoelgebruikers in attracties vaak een specifieke rolstoelingang moeten gebruiken.

– Deze rolstoelingangen zijn bedoeld om de veiligheid van rolstoelgebruikers te waarborgen en het is belangrijk om ze correct te gebruiken.

– Misbruik van rolstoelingangen kan gevaarlijk zijn en kan leiden tot ongelukken, dus volg altijd de instructies van het personeel op.

Maximale capaciteit van rolstoeltoegankelijke attracties

De rolstoeltoegankelijke attracties in de Efteling hebben een maximale capaciteit. Dit betekent dat er een maximum aantal personen per keer in de attractie mag. Het is belangrijk om te weten hoeveel mensen er in jouw gezelschap zijn, zodat je hier rekening mee kunt houden bij het plannen van je bezoek.

Op die manier kunnen alle rolstoelgebruikers genieten van de attracties zonder dat het te druk wordt.

Het gebruik van rolstoelingangen

Om gebruik te maken van de rolstoelingang in de Efteling, hoef je niet in de rij te wachten. Je kunt direct naar de ingang gaan.

 • Wanneer je aankomt bij een attractie, kun je aan een medewerker laten zien dat je gebruik wilt maken van de rolstoelingang.
 • Zij zullen je begeleiden naar de juiste ingang en ervoor zorgen dat je veilig kunt instappen.
 • Het is belangrijk om te weten dat er een maximum aantal personen is toegestaan in de rolstoelingang.
 • Dit is voor jouw eigen veiligheid en om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende ruimte heeft.
 • Houd er rekening mee dat sommige attracties misschien een beperkte capaciteit hebben voor rolstoelgebruikers, zoals Symbolica en Fata Morgana.

Misbruik van rolstoelingangen

Het misbruiken van rolstoelingangen in de Efteling is niet eerlijk tegenover rolstoelgebruikers die daadwerkelijk afhankelijk zijn van deze toegang. Het is belangrijk dat alleen mensen met een beperking of aandoening gebruik maken van de rolstoelingangen, zodat zij gemakkelijk en veilig kunnen genieten van de attracties.

Het is niet toegestaan om de rolstoelingangen te gebruiken als je geen rolstoelgebruiker bent. De Efteling controleert hierop en kan maatregelen nemen tegen misbruik. Laten we respect hebben voor degenen voor wie deze toegang echt bedoeld is.

Meer over ‘rolstoel’

Een rolstoel is meer dan zomaar een zitplaats op wielen; het is een hulpmiddel dat bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid biedt. Maar de wereld van rolstoelen is uitgebreid en divers. Misschien bent u op zoek naar tijdelijke mobiliteit en overweegt u een rolstoel te huren. Of wellicht is de tijd aangebroken om een duurzame investering te doen door een rolstoel te kopen. Voor wie een stap verder wil gaan in comfort en autonomie is er de elektrische rolstoel. Terwijl avontuurlijke zielen misschien aangetrokken zijn tot de mogelijkheden van een rolstoelfiets. En om het leven nog makkelijker te maken, kunnen oprijplaten zoals een oprijplaat voor de rolstoel een wereld van verschil maken. Als het gaat om kortdurend gebruik, zoals een uitstapje of een bezoek aan een luchthaven, kan een rolstoel lenen of een rolstoel op Schiphol een handige optie zijn. Ook de Medipoint rolstoel en de tweedehands rolstoel zijn het overwegen waard als u naar kosteneffectieve oplossingen zoekt. Voor een dagje uit naar een pretpark zoals de Efteling, bieden ze vaak een speciale Efteling rolstoel aan. En omdat niet elke ruimte even toegankelijk is, is het belangrijk om te weten welke breedte uw rolstoel heeft. Als u nog meer ondersteuning nodig heeft, kunt u kiezen voor een rolstoel met duwondersteuning of zelfs meedoen aan rolstoelbasketbal voor een actieve levensstijl. Voor degenen die trappen als een hindernis zien, zijn er ook oplossingen zoals de rolstoellift. En voor de ultieme mobiliteit kunt u overwegen een speciale rolstoelauto aan te schaffen.

Veelgestelde Vragen

1. Kan ik een rolstoel gratis lenen in de Efteling?

Ja, je kunt in de Efteling gratis een rolstoel lenen.

2. Zijn er speciale rolstoelpaden en aanpassingen voor veilig uitje?

Ja, de Efteling heeft speciale rolstoelpaden en aanpassingen om zeker te zijn van een veilig dagje uit.

3. Mag een begeleider mee bij de kalender voor zwangere gebruikers?

Ja, een begeleider mag mee en helpt bij het zorgen voor zwangere rolstoelgebruikers.

4. Zijn er hulpmiddelen beschikbaar voor rolstoelgebruikers?

Ja, er zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar om rolstoelgebruikers te helpen tijdens hun bezoek aan de Efteling.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste rolstoel 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Rolstoelgebruikers in de Efteling: Wat Je Moet Weten (2023)

Laat een reactie achter