In dit artikel

Eenhandige rollator: Hoe kiest u de juiste?

Eenhandige rollator: Hoe kiest u de juiste? (2023)

In dit artikel

Bent u in de markt voor een eenhandige rollator maar weet u niet precies waar u op moet letten? U bent zeker niet de enige; ik was ooit net zo onzeker. Met uitgebreid onderzoek en ervaring heb ik ontdekt dat het kiezen van een rollator sterk afhangt van persoonlijke behoeften en lichaamsgewicht.

Dit artikel bevat nuttige tips, adviezen en overwegingen om u te helpen bij het kiezen van de perfecte eenhandige rollator. Laten we beginnen met het vinden van uw ideale mobiliteitshulp, lees verder!

Key Takeaway

De beste rollator van 2023 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Samenvatting

 • Een eenhandige rollator biedt verbeterde mobiliteit voor mensen met beperkte kracht of mobiliteit in één hand. Het kiezen van de juiste rollator hangt af van persoonlijke behoeften en lichaamsgewicht.
 • Bij het kiezen van een eenhandige rollator is het belangrijk om te letten op het gewicht en de stabiliteit, hoogte en breedte aanpassingen, en het remsysteem en de bediening.
 • Extra functies en accessoires, zoals opklapbaarheid en draagbaarheid, een ingebouwde zitplaats en een mandje of tas, kunnen de mobiliteit en het gebruiksgemak van een eenhandige rollator verbeteren.
 • Bij het kiezen van een merk voor een eenhandige rollator is het belangrijk om te kijken naar de reputatie en betrouwbaarheid van het merk, de extra functies en accessoires die worden aangeboden, en de beschikbare onderhouds- en klantenservice. Een proefrit maken en persoonlijke aanpassingen zijn ook essentieel bij het kiezen van de juiste rollator.

Waarom een eenhandige rollator?

Een eenhandige rollator biedt vele voordelen en is met name handig voor mensen die beperkte kracht of mobiliteit hebben in één hand.

Voordelen van een eenhandige rollator

Een van de grootste voordelen van een eenhandige rollator is de verbeterde mobiliteit. Het stelt mensen met beperkte kracht of coördinatie in één hand in staat om vrij te blijven bewegen en hun onafhankelijkheid te behouden.

Deze specifieke rollator is ontworpen met een eenvoudig te bedienen remsysteem dat veilig en effectief is met slechts één hand. Bovendien wordt het kiezen van de juiste eenhandige rollator eenvoudiger gemaakt door het feit dat de meeste modellen in hoogte verstelbaar zijn, wat essentieel is voor het instellen van de juiste hoogte.

Hiermee kunt u uw armen langs uw lichaam houden terwijl u loopt, waardoor onnodige druk op uw schouders en rug wordt verminderd. Dit, samen met het lichte gewicht en de gemakkelijke manoeuvreerbaarheid, maakt de eenhandige rollator een essentieel hulpmiddel voor mensen met beperkte armkracht of die herstellen van een beroerte of ander medisch incident dat hun fysieke kracht beïnvloedt.

Wie heeft baat bij een eenhandige rollator?

Als je moeite hebt met het gebruiken van twee handen of als je slechts één hand kunt gebruiken, kan een eenhandige rollator zeer nuttig zijn. Dit mobiliteitshulpmiddel is speciaal ontworpen voor mensen met eenhandige beperkingen en biedt extra ondersteuning en stabiliteit tijdens het lopen.

Iedereen die kampt met fysieke beperkingen aan één zijde van het lichaam, zoals mensen met een verlamming of een amputatie, kan profiteren van het gebruik van een eenhandige rollator. Het stelt hen in staat om zelfstandig te blijven bewegen, zonder afhankelijk te zijn van anderen.

Met een eenhandige rollator kun je je dagelijkse taken eenvoudiger uitvoeren en meer vrijheid ervaren in je mobiliteit.

Waar op te letten bij het kiezen van een eenhandige rollator

Bij het kiezen van een eenhandige rollator is het belangrijk om te letten op het gewicht en de stabiliteit, de hoogte en breedte aanpassingen, evenals het remsysteem en de bediening.

Gewicht en stabiliteit

Bij het kiezen van een eenhandige rollator is het belangrijk om rekening te houden met het gewicht en de stabiliteit van het apparaat. Een rollator moet stevig genoeg zijn om u te ondersteunen tijdens het lopen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over wiebelen of omvallen.

Het gewicht van de rollator is ook belangrijk, aangezien u mogelijk moeite heeft om een zwaar apparaat te tillen of te manoeuvreren. Zorg ervoor dat u een rollator kiest die stevig genoeg is om uw gewicht te dragen, maar ook licht genoeg is om gemakkelijk te gebruiken.

Een rollator met een verstevigd frame kan bijvoorbeeld zorgen voor extra stabiliteit, terwijl een lichtgewicht aluminium frame het tillen en manoeuvreren vergemakkelijkt. Bedenk wat voor u het belangrijkst is en kies op basis daarvan de juiste rollator.

Hoogte en breedte aanpassingen

Bij het kiezen van een eenhandige rollator is het belangrijk om aandacht te besteden aan de hoogte en breedte aanpassingen. De rollator moet op de juiste hoogte worden ingesteld, zodat u comfortabel en veilig kunt lopen.

Meet uw lichaamslengte op terwijl u rechtop staat en stel de handvatten van de rollator op de juiste hoogte in. Vergeet niet dat uw armen recht langs uw lichaam moeten hangen. Daarnaast moet u ook letten op de breedte van de rollator.

Zorg ervoor dat de rollator door deuropeningen en smalle gangen past zonder problemen. Met deze aanpassingen kunt u er zeker van zijn dat uw eenhandige rollator perfect bij uw lichaam past en u comfort biedt tijdens het gebruik.

Remsysteem en bediening

Het remsysteem en de bediening zijn belangrijke aspecten om op te letten bij het kiezen van een eenhandige rollator. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 • Kies voor rollators met een betrouwbaar remmechanisme, zoals handremmen of schijfremmen. Dit zorgt ervoor dat u veilig kunt stoppen wanneer dat nodig is.
 • Controleer of de remmen gemakkelijk te bedienen zijn met één hand. Test dit voordat u de rollator aanschaft.
 • Zorg ervoor dat de remhendels comfortabel in uw hand liggen en niet teveel kracht vereisen om ze in te drukken.
 • Overweeg ook een rollator met parkeerremmen, zodat u deze kunt vergrendelen wanneer u wilt rusten of gaan zitten.
 • Het is belangrijk om regelmatig het remsysteem van uw eenhandige rollator te laten controleren en eventueel onderhoud uit te laten voeren.

Extra functies en accessoires voor een eenhandige rollator

Eenhandige rollators kunnen worden geleverd met extra functies en accessoires om de mobiliteit en het gebruiksgemak te verbeteren.

Opklapbaarheid en draagbaarheid

De opklapbaarheid en draagbaarheid van een eenhandige rollator zijn belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van de juiste rollator. Een opvouwbare rollator stelt u in staat om deze gemakkelijk mee te nemen in uw auto of bijvoorbeeld op reis.

Dit is vooral handig als u regelmatig onderweg bent. Daarnaast neemt een opvouwbare rollator minder ruimte in beslag wanneer deze niet wordt gebruikt, waardoor het gemakkelijker is om deze op te bergen.

Let bij het kiezen van een eenhandige rollator ook op het gewicht van de rollator zelf, aangezien dit invloed kan hebben op de draagbaarheid. Zorg ervoor dat de rollator niet te zwaar is voor u om op te tillen en te vervoeren.

Ingebouwde zitplaats

Een belangrijk kenmerk om op te letten bij het kiezen van een eenhandige rollator is of deze een ingebouwde zitplaats heeft. Dit biedt extra gemak en comfort voor diegenen die vermoeid of onwel zijn tijdens het lopen.

Een ingebouwde zitplaats stelt u in staat om op elk moment even uit te rusten en uw energie weer op te laden. Het draagvermogen van de rollatorstoel is daarbij essentieel, omdat u ervoor wilt zorgen dat het gewicht van uw lichaam wordt ondersteund en dat de zitting stevig genoeg is om comfortabel te zitten.

Een goed gevoerde en duurzame zitting is ook belangrijk voor langdurig gebruik zonder ongemak. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de juiste eenhandige rollator.

Mandje of tas

Een belangrijke overweging bij het kiezen van een eenhandige rollator is of deze is uitgerust met een mandje of tas. Een mandje of tas aan de rollator kan van onschatbare waarde zijn bij het meenemen van persoonlijke bezittingen, boodschappen of andere benodigdheden tijdens het gebruik van de rollator.

Het kan erg handig zijn om direct toegang te hebben tot items die u nodig heeft, zonder dat u iets in uw handen hoeft te dragen. Sommige rollators hebben een geïntegreerd mandje onder het zitgedeelte, terwijl andere modellen kunnen worden uitgerust met een afneembare tas die aan de voorzijde wordt bevestigd.

Het is belangrijk om op te merken dat het gewicht dat u in het mandje of de tas plaatst, van invloed kan zijn op de stabiliteit en balans van de rollator, dus het is raadzaam om het gewicht te beperken tot wat u comfortabel kunt dragen.

Het kiezen van de juiste eenhandige rollator

Bij het kiezen van de juiste eenhandige rollator is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Van de hoogte en breedte aanpassingen tot het rem.

Overwegingen bij het kiezen van een merk

Als het gaat om het kiezen van een merk voor een eenhandige rollator, zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de reputatie en betrouwbaarheid van het merk.

U wilt er zeker van zijn dat u investeert in een rollator van hoge kwaliteit die lang meegaat en u veilig en comfortabel ondersteunt.

Daarnaast is het de moeite waard om te kijken naar de extra functies en accessoires die het merk biedt. Sommige merken bieden bijvoorbeeld rollators met opklapbaarheid en draagbaarheid, ingebouwde zitplaatsen of een mandje of tas voor het dragen van persoonlijke spullen.

Het is ook verstandig om aanbevelingen van professionals te overwegen. Artsen, therapeuten en andere medische experts hebben vaak ervaring met verschillende merken en kunnen waardevolle inzichten bieden bij het maken van uw keuze.

Ten slotte is onderhoud en service een belangrijke factor. Controleer of het merk goede klantenservice biedt en gemakkelijk te bereiken is in geval van eventuele problemen of vragen.

Proefrit maken en persoonlijke aanpassingen

Een proefrit maken en persoonlijke aanpassingen zijn essentieel bij het kiezen van de juiste eenhandige rollator. Hier zijn een paar belangrijke punten om te overwegen:

 1. Neem de tijd om verschillende modellen uit te proberen voordat u er een koopt.
 2. Loop met de rollator in verschillende omgevingen, zoals op straat, op oneffen oppervlakken en op hellingen, om te zien hoe comfortabel en stabiel hij is.
 3. Controleer of de remmen gemakkelijk te bedienen zijn met één hand en of ze voldoende grip bieden.
 4. Let op de hoogte van de rollator en pas deze indien nodig aan zodat uw armen in een natuurlijke positie hangen wanneer u hem gebruikt.
 5. Kijk naar eventuele extra accessoires die kunnen worden toegevoegd, zoals een dienblad, bekerhouder of looprekje voor één hand.
 6. Overweeg ook andere persoonlijke behoeften, zoals het gewicht van de rollator, het draagvermogen en het gemak waarmee hij kan worden opgevouwen en meegenomen.

Aanbevelingen van professionals

Als het gaat om het kiezen van de juiste eenhandige rollator, kunnen aanbevelingen van professionals u helpen de beste beslissing te nemen. Professionals, zoals fysiotherapeuten en ergotherapeuten, hebben veel ervaring met het werken met mensen met mobiliteitsbeperkingen en kunnen waardevol advies bieden bij het selecteren van de juiste rollator.

Een professional kan u helpen bij het beoordelen van uw specifieke behoeften en het identificeren van de kenmerken en functies die het meest geschikt zijn voor uw situatie. Ze kunnen u ook helpen bij het instellen van de rollator op de juiste hoogte en het aanpassen van eventuele extra functies of accessoires.

Daarnaast kunnen professionals u ook informeren over onderhouds- en servicemogelijkheden voor uw rollator, zodat u er zeker van kunt zijn dat deze goed blijft functioneren en veilig te gebruiken is.

Het belang van onderhoud en service

Ik kan het belang van onderhoud en service voor een eenhandige rollator niet genoeg benadrukken. Het regelmatig onderhouden van uw rollator is essentieel om ervoor te zorgen dat deze veilig en betrouwbaar blijft.

Door uw rollator regelmatig te controleren op slijtage, scheurtjes of losse onderdelen, kunt u potentiële problemen vroegtijdig opsporen en repareren. Daarnaast is het belangrijk om de rollator goed schoon te houden, vooral als u deze buiten gebruikt, om corrosie te voorkomen.

Een ander aspect van onderhoud is het regelmatig smeren van de bewegende delen van de rollator, zoals de remmen en wielen. Dit zorgt ervoor dat alle onderdelen soepel blijven werken en vermindert het risico op storingen.

Naast onderhoud is ook goede service van groot belang. Het kan zijn dat u tijdens het gebruik van uw rollator tegen problemen aanloopt of vragen heeft. In dat geval is het fijn als er een betrouwbare klantenservice beschikbaar is die u verder kan helpen.

Het is dus raadzaam om bij de aanschaf van een eenhandige rollator ook te letten op de beschikbaarheid van service en garantie. Kies bij voorkeur voor een merk of leverancier die bekend staat om hun uitstekende service en klantgerichtheid.

Dit geeft u de gemoedsrust dat u altijd kunt rekenen op hulp wanneer dat nodig is.

Conclusie

In deze blog hebben we besproken hoe je de juiste eenhandige rollator kunt kiezen. Het belangrijkste is om rekening te houden met je lichaamsgewicht en je specifieke behoeften. Er zijn verschillende typen rollators beschikbaar, zoals rollators met kleine, grote of brede wielen, en met twee, drie of vier wielen.

Daarnaast kun je kiezen tussen een standaard rollator, een lichtgewicht rollator of een extra sterke rollator. Het is ook belangrijk om de hoogte van de rollator op de juiste manier te meten, zodat de handvatten op de juiste hoogte worden ingesteld.

Verder zijn er ook nog accessoires beschikbaar, zoals een opklapbare functie en een ingebouwde zitting.

Het kiezen van de juiste eenhandige rollator kan het verschil maken in je mobiliteit en comfort. Het is daarom raadzaam om advies in te winnen bij professionals en om indien mogelijk een proefrit te maken.

Meer informatie over rollators

We delen alles over de wereld van het loophulpmiddel, rollator. Of je nu nieuw bent in dit domein of op zoek bent naar specifieke informatie, we hebben een breed scala aan onderwerpen om te verkennen.

Begin met onze post over de ‘driewiel rollator‘, een compact en wendbaar model, perfect voor gebruik in kleinere ruimtes. Misschien bent u geïnteresseerd in de ‘moderne rollator‘, met zijn geavanceerde functies en gestroomlijnde ontwerp. Voor degenen met beperkte handfunctie hebben we informatie over de ‘eenhandige rollator’.

De juiste ‘breedte rollator‘ is essentieel voor comfort en veiligheid, en we hebben een hele post gewijd aan het kiezen van de juiste maat. Praktische details zoals het ‘rollator mandje‘ en het ‘dienblad rollator‘ zijn ook belangrijk, net als de mogelijkheid om jezelf te beschermen tegen de regen met de ‘rollator paraplu‘.

Voor de sportieve lezers hebben we een leuk artikel over de ‘rollatorrace‘, een evenement waarbij deelnemers snelheid en behendigheid combineren. Of je nu op zoek bent naar een ‘rollator voor lange mensen‘ of een ‘kleine rollator‘, we hebben de informatie die je nodig hebt.

Onderhoud is een belangrijk aspect van het bezit van een rollator, en we hebben gedetailleerde gidsen over ‘rollator reparatie‘, inclusief hoe je de ‘remkabel rollator kunt vervangen‘. Misschien heb je een ‘rollator met zitje‘ en wil je weten hoe je deze correct kunt afstellen? Bekijk onze post ‘rollator afstellen‘ voor nuttige tips.

Voor degenen die zich afvragen hoe ze een rollator kunnen combineren met andere vormen van vervoer, hebben we artikelen over ‘rollator op fiets meenemen‘ en ‘rollator op scootmobiel‘. Misschien bent u geïnteresseerd in de ‘stokhouder rollator‘ voor extra ondersteuning.

Als je moeite hebt met ‘lopen met rollator‘, hebben we nuttige gidsen en tips om je op weg te helpen. Misschien heb je vragen over de ‘rollator wmo‘, of misschien ben je op zoek naar een ‘rollator voor zware mensen‘. Wat je vraag ook is, we zijn hier om te helpen.

Veelgestelde Vragen

1. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een eenhandige rollator?

Bij het kiezen van een eenhandige rollator is het belangrijk om te letten op de ergonomie en verstelbaarheid van de handgreep, de stabiliteit en wendbaarheid van de rollator, en de aanwezigheid van handige functies zoals een zitje of mandje.

2. Welke opties zijn er voor remmen op een eenhandige rollator?

Er zijn verschillende opties voor remmen op een eenhandige rollator, zoals handremmen, drukremmen en trommelremmen. Het is belangrijk om te kiezen voor remmen die gemakkelijk te bedienen zijn met één hand en die voldoende remkracht bieden.

3. Hoe kan ik de juiste hoogte van de eenhandige rollator bepalen?

Om de juiste hoogte van de eenhandige rollator te bepalen, kun je je armen ontspannen laten hangen langs je lichaam en de handgreep van de rollator op dezelfde hoogte positioneren als je polsen. Dit zorgt voor een comfortabele en ergonomische houding tijdens het gebruik van de rollator.

4. Moet ik rekening houden met het gewicht van de eenhandige rollator?

Ja, het gewicht van de eenhandige rollator is belangrijk om rekening mee te houden, vooral als je de rollator regelmatig moet opvouwen of tillen. Lichtgewicht rollators zijn gemakkelijker te manoeuvreren en kunnen handiger zijn als je de rollator vaak moet meenemen in de auto of het openbaar vervoer.

» Referenties

‘Walking with rollator: a systematic review of gait parameters in older persons’ – Marion Mundt, Joao Pedro Batista, Bernd Markert, Cornelius Bollheimer, and Thea Laurentius. European Review of Aging and Physical Activity, volume 16, Article number: 15 (2019).
https://eurapa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s11556-019-0222-5

‘Effect of rollator use on health-related quality of life in individuals with COPD’ – Renu B Gupta, Dina Brooks, Yves Lacasse, Roger S Goldstein. 2006 Oct;130(4):1089-95.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17035442/

‘Gait parameters when walking with or without rollator on different surface characteristics: a pilot study among healthy individuals’ – Eva Ekvall Hansson, Yara Akar, Tingting Liu, Cong Wang, and Agneta Malmgren Fänge. Published online 2022 Sep 24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9509549/

‘Effectiveness of multifactorial interventions in preventing falls among older adults in the community: A systematic review and meta-analysis’ – Seon Heui Lee, Soyoung Yu. Int J Nurs Stud. 2020 Jun;106:103564.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32272282/

» Referenties

Conclusie beste rollators 2023

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Eenhandige rollator: Hoe kiest u de juiste? (2023)

Laat een reactie achter