In dit artikel

Het belang van een Drempelhulp bij het gebruik van een Rollator

Het belang van een Drempelhulp bij het gebruik van een Rollator

In dit artikel

Het gebruik van een rollator kan gepaard gaan met enkele obstakels, zoals drempels, die de mobiliteit belemmeren. Hier speelt de rol van een drempelhulp. Een drempelhulp is een vitaal hulpmiddel dat het mogelijk maakt om gemakkelijk hoogteverschil te overbruggen, en daarmee de mobiliteit en zelfstandigheid van ouderen en gehandicapten sterk verbetert.

Bij het gebruik van een rollator of andere mobiliteitshulpmiddelen kunnen drempels, zowel binnen als buiten het huis, een echte uitdaging zijn. Ze vormen niet alleen een hindernis, maar kunnen zelfs gevaarlijk zijn, vooral bij senioren die gevoelig zijn voor vallen.

Een kwalitatieve drempelhulp biedt oplossingen voor deze uitdagingen door een veilige manier te creëren om deze obstakels te overwinnen. Dit verbetert niet alleen de toegankelijkheid, maar bevordert ook de veiligheid en het comfort bij het gebruik van een rollator.

Key Takeaway

De beste rollator van 2023 is Topro Troja 5G. Dit model heeft een super ergonomisch frame en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Wat is een drempelhulp?

Een drempelhulp is een essentieel hulpmiddel dat stabiliteit en mobiliteit bevordert. Dit ingenieuze instrument bestaat over het algemeen uit een stevige plaat van staal of aluminium. De voornaamste functie is om mensen die een rolstoel, rollator, looprek of scootmobiel gebruiken, veilig drempels te laten oversteken.

Dit vergemakkelijkt de beweging en minimaliseert de potentiële risico’s die kunnen ontstaan bij het omgaan met drempels en hoogteverschillen. De mobiliteit wordt hierdoor aanzienlijk verbeterd, waardoor niet alleen de toegankelijkheid maar ook de zelfstandigheid wordt vergroot voor ouderen, senioren en gehandicapten.

Drempelhulpen zijn zowel binnen als buitenshuis te gebruiken en bieden een betrouwbare oplossing voor het overbruggen van obstakels. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen zoals rubberen of RVS-platen.

Het is belangrijk om de juiste drempelhulp te kiezen afhankelijk van het soort hulpmiddel dat over de drempel moet gaan. Bijvoorbeeld, als u alleen een rollator gebruikt of ook een scootmobiel nodig heeft.

Een goed gekozen drempelhulp maakt het verschil tussen moeizaam rondlopen en navigeren met gemak en comfort.

Voordelen van het gebruik van een drempelhulp

  • Een drempelhulp zorgt voor een veilige en gemakkelijke passage van drempels, waardoor de mobiliteit en zelfstandigheid van mensen met een rollator wordt vergroot.
  • Drempelhulpen verminderen het risico op struikelen en vallen, wat vooral belangrijk is voor ouderen en mensen met beperkte mobiliteit.
  • Het gebruik van een drempelhulp maakt het mogelijk om zonder problemen obstakels zoals drempels, verhogingen of stoepen te overwinnen.
  • Drempelhulpen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals aluminium of rubber, en kunnen binnen en buiten worden gebruikt.
  • Het regelmatig gebruik van een drempelhulp vermindert de belasting op gewrichten en spieren tijdens het lopen met een rollator.

Verschillende soorten drempelhulpen

Er zijn verschillende soorten drempelhulpen beschikbaar, waardoor er voor elke situatie een geschikte drempelhulp te vinden is. Deze variëren in formaat, materiaal en uitvoering.

Soort drempelhulpMateriaalAanbevolen voor
Drempelhulp van rubberRubberIdeaal voor het gebruik binnenshuis met een rollator of rolstoel.
Drempelhulp van RVSRoestvrij staalStevig en duurzaam, geschikt voor buiten en voor zwaardere hulpmiddelen zoals een scootmobiel.
Aluminium drempelhulpAluminiumGeschikt voor zowel binnen- als buitengebruik, makkelijk schoon te maken en lichtgewicht.

Elke drempelhulp heeft zijn eigen voordelen en is ontworpen om het passeren van hindernissen zoals drempels en verhogingen zo veilig en comfortabel mogelijk te maken.

Hoe kies je de juiste drempelhulp?

Een drempelhulp kiezen die goed past bij jouw behoeften en situatie kan soms lastig zijn. Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

  • Bepaal het type drempelhulp: Er zijn verschillende soorten drempelhulpen, zoals aluminium en rubberen platen. Kies de juiste variant op basis van jouw behoeften en het soort hulpmiddel dat je gebruikt, bijvoorbeeld een rollator, rolstoel of scootmobiel.
  • Meet de breedte van de drempel: Het is essentieel om de breedte van de drempels te meten waar je de drempelhulp wilt plaatsen. Zo kun je er zeker van zijn dat de drempelhulp goed past en veilig gebruikt kan worden.
  • Let op het hoogteverschil: Meet ook het hoogteverschil tussen de onderkant van het hulpmiddel (bijvoorbeeld de rollator) en de bovenkant van de drempel. Dit helpt je ervoor te zorgen dat de gekozen drempelhulp voldoende hoogte heeft om dit verschil te overbruggen.
  • Check het gewichtsvermogen: Controleer altijd het gewichtsvermogen van de drempelhulp voordat je er een aanschaft. Zorg ervoor dat deze geschikt is voor het gewicht van jouw hulpmiddel en jouw eigen gewicht.
  • Overweeg gebruiksgemak: Kies een drempelhulp die eenvoudig te installeren, schoon te maken en te onderhouden is. Dit helpt bij het gemakkelijk en veilig gebruik van de drempelhulp op lange termijn.

Meer informatie over rollators

Dit is een plek waar we de wereld van het loophulpmiddel de rollator in al zijn veelzijdigheid verkennen.

Laten we beginnen met een duik in de ‘innovaties in rollatordesign‘, waar we de nieuwste ontwikkelingen in de technologie van rollators bespreken. Van de strakke ‘moderne rollator‘ tot de specifieke ‘eenhandige rollator‘, die speciaal ontworpen is voor mensen die slechts één hand kunnen gebruiken. Bent u benieuwd naar de allernieuwste technologie? Maak dan kennis met de ‘elektrische rollator‘ die het bewegen nog makkelijker maakt.

Misschien vraag je je af waar je deze innovatieve producten kunt vinden? Zoek niet verder dan onze ‘rollator winkels‘, die een breed scala aan producten bieden. Als u op zoek bent naar iets unieks of milieuvriendelijks, overweeg dan een ‘tweedehands rollator‘ van ‘rollator marktplaats‘. Voor wie op zoek is naar een lichtgewicht optie, presenteren we ‘carbon rollators‘, het toppunt van moderne engineering.

Voor diegenen die nog niet klaar zijn om te kopen, bieden we opties om een ‘rollator te huren‘ of zelfs een ‘rollator te lenen‘. Als je al een rollator hebt en die moet worden opgeknapt, kun je bij ons terecht voor ‘rollator reparatie‘ en voor het kopen van ‘rollator onderdelen‘.

Onze blog gaat niet alleen over rollators, maar ook over de accessoires die het gebruik ervan gemakkelijker maken. Bekijk onze post over de handige ‘rollator tas‘, perfect voor het meenemen van al je benodigdheden. Of leer meer over de ‘drempelhulp rollator’ die de mobiliteit rond het huis verbetert.

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe deze hulpmiddelen zijn ontstaan, dan is onze post over de ‘uitvinder rollator‘ iets voor jou. We bieden ook informatie over specifieke modellen, zoals de compacte ‘driewiel rollator‘ of ‘rollator met luchtbanden‘ en we gaan zelfs in op details zoals de ‘breedte rollator‘ om u te helpen het perfecte model voor uw behoeften te vinden.

Voor onze Engelstalige lezers, bekijk ons artikel ‘Rollator in het Engels‘ waar we de terminologie en het gebruik van rollators in de Engelstalige wereld bespreken.

Of je nu een ‘Rollator kopen‘ wilt of gewoon meer wilt leren, onze blog is jouw one-stop-shop voor alles wat met rollators te maken heeft. We nodigen je uit om door onze berichten te bladeren en de wereld van rollators te ontdekken.

Veelgestelde Vragen

1. Waarom is een drempelhulp belangrijk bij het gebruik van een rollator?

Een drempelhulp is belangrijk bij het gebruik van een rollator omdat het helpt om gemakkelijk over drempels te kunnen bewegen zonder dat de rollator vast komt te zitten of dat er valgevaar ontstaat.

2. Welke soorten drempelhulpen zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende soorten drempelhulpen beschikbaar, zoals rubberen drempelhulpen, aluminium drempelhulpen en modulaire drempelhulpen. De keuze hangt af van de hoogte en soort drempels die overbrugd moeten worden.

3. Hoe kies ik de juiste drempelhulp voor mijn rollator?

Bij het kiezen van de juiste drempelhulp voor uw rollator, is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de drempels die u regelmatig tegenkomt. Meet de hoogte van de drempels op en kies een drempelhulp die deze hoogte kan overbruggen.

4. Kan ik zelf een drempelhulp installeren?

Ja, in veel gevallen kunt u zelf een drempelhulp installeren. De meeste drempelhulpen worden geleverd met eenvoudige instructies voor installatie. Zorg ervoor dat u deze instructies volgt en indien nodig hulp inschakelt om ervoor te zorgen dat de drempelhulp correct wordt geïnstalleerd.

» Referenties

‘Walking with rollator: a systematic review of gait parameters in older persons’ – Marion Mundt, Joao Pedro Batista, Bernd Markert, Cornelius Bollheimer, and Thea Laurentius. European Review of Aging and Physical Activity, volume 16, Article number: 15 (2019).
https://eurapa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s11556-019-0222-5

‘Effect of rollator use on health-related quality of life in individuals with COPD’ – Renu B Gupta, Dina Brooks, Yves Lacasse, Roger S Goldstein. 2006 Oct;130(4):1089-95.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17035442/

‘Gait parameters when walking with or without rollator on different surface characteristics: a pilot study among healthy individuals’ – Eva Ekvall Hansson, Yara Akar, Tingting Liu, Cong Wang, and Agneta Malmgren Fänge. Published online 2022 Sep 24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9509549/

‘Effectiveness of multifactorial interventions in preventing falls among older adults in the community: A systematic review and meta-analysis’ – Seon Heui Lee, Soyoung Yu. Int J Nurs Stud. 2020 Jun;106:103564.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32272282/

» Referenties

Conclusie beste rollators 2023

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk (Ergotherapeut)

Anouk is oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Als ergotherapeut heeft zij veel ervaring over het adviseren van hulpmiddelen in de zorg. Anouk onderzoekt de hulpmiddelen en geeft in de reviews advies. Haal uw inspiratie hieruit, want ook u verdient het beste zorghulpmiddel voor uw situatie.
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Het belang van een Drempelhulp bij het gebruik van een Rollator

Laat een reactie achter