In dit artikel

Douche Rolstoel: Veilig en Comfortabel Douchen (2023)

In dit artikel

Het douchen kan een uitdaging zijn als u een rolstoelgebruiker bent. Het is een situatie die ik begrijp en waarvan ik weet dat velen van ons meemaken. Het goede nieuws is dat er speciale douche rolstoelen bestaan die niet alleen veilig zijn, maar ook comfortabel om te gebruiken.

In dit artikel ontdekken we de voordelen van deze rolstoelen, waarop je moet letten bij het kopen en hoe je een rolstoeltoegankelijke badkamer creëert. Klaar voor een veilige en comfortabele douche ervaring? Lees dan verder!

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • Een douche rolstoel biedt veiligheid, comfort en bevordert zelfstandigheid tijdens het douchen.
 • Een goede douche rolstoel heeft verstelbare eigenschappen, een antislip coating en een brede zitting voor stabiliteit en comfort.
 • Een rolstoeltoegankelijke badkamer is essentieel om veilig gebruik te kunnen maken van de douche rolstoel.
 • Bij het kopen van een douche rolstoel moet er gelet worden op belangrijke factoren zoals afmetingen en verstelbaarheid.

Voordelen van een douche rolstoel

Een douche rolstoel biedt verschillende voordelen, zoals veiligheid tijdens het douchen, comfort en het bevorderen van zelfstandigheid.

Veiligheid tijdens het douchen

Veilig douchen is fijn met een doucherolstoel. Een gewone rolstoel is niet goed voor douchen. Daarom is de doucherolstoel een top oplossing. Deze stoel geeft steun en houdt je veilig op je plek.

Dit werkt goed door de antislip coating. Het geeft een veilig gevoel. Er is geen angst om te vallen. De Carendo douchestoel is een goed voorbeeld. Deze stoel helpt je om comfortabel en veilig te douchen.

Maak altijd de stoel droog na het douchen. Dit houdt de stoel in goede staat. Ook dit zorgt voor veiligheid tijdens het douchen. Zo kan je blijven genieten van de douche.

Comfort tijdens het douchen

Tijdens het douchen is comfort belangrijk, vooral voor mensen die gebruik maken van een douche rolstoel. Een goede doucherolstoel biedt een comfortabele zitplaats en zorgt ervoor dat je stabiel blijft tijdens het douchen.

De stoel heeft vaak een brede zitting en is voorzien van een antislip coating, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over uitglijden. Daarnaast kunnen de armleuningen en rugsteun van de stoel verstelbaar zijn, waardoor je extra ondersteuning kunt krijgen waar nodig.

Met een comfortabele doucherolstoel kun je ontspannen en genieten van je douche-ervaring zonder zorgen over je veiligheid of comfort.

Zelfstandigheid bevorderen

Als je een douche rolstoel gebruikt, kan dit helpen om je zelfstandigheid te bevorderen. Dit komt doordat een douche rolstoel ontworpen is om veilig en comfortabel te douchen. Met een doucherolstoel hoef je niet afhankelijk te zijn van hulp van anderen en kun je zelfstandig genieten van een douche.

Dit draagt bij aan je gevoel van eigenwaarde en onafhankelijkheid.

Kenmerken van een goede douche rolstoel

Een goede douche rolstoel moet verstelbaar zijn naar verschillende hoogtes, een antislip coating en brede zitting hebben voor stabiliteit en comfort, en verstelbare armleuningen en rugsteunen bieden voor extra ondersteuning.

Verstelbaarheid naar verschillende hoogtes

Een belangrijk kenmerk van een goede douche rolstoel is de verstelbaarheid naar verschillende hoogtes. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker op een comfortabele en veilige manier kan douchen.

Het maakt het ook mogelijk om de stoel aan te passen aan de individuele behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Een verstelbare douche rolstoel kan gemakkelijk worden aangepast aan verschillende hoogtes, waardoor het geschikt is voor mensen van alle lengtes.

Dit zorgt voor een ergonomische en comfortabele douche-ervaring, waardoor de gebruiker zich zelfstandig kan wassen zonder zich zorgen te maken over ongemak of onveiligheid.

Antislip coating en brede zitting voor stabiliteit en comfort

Een goede douche rolstoel heeft een antislip coating en een brede zitting om stabiliteit en comfort te bieden. De antislip coating voorkomt dat de rolstoel wegglijdt in de doucheruimte, waardoor de gebruiker veilig kan blijven zitten.

De brede zitting zorgt voor voldoende ruimte en ondersteuning tijdens het douchen. Hierdoor kan men comfortabel en zonder zorgen genieten van een douchebeurt.

Verstelbare armleuningen en rugsteun voor extra ondersteuning

De douche rolstoel is voorzien van verstelbare armleuningen en een rugsteun voor extra ondersteuning. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel kunt zitten tijdens het douchen en biedt extra stabiliteit.

De armleuningen kunnen op verschillende hoogtes worden ingesteld, waardoor je de rolstoel kunt aanpassen aan jouw behoeften. De rugsteun zorgt voor extra ondersteuning van de rug, waardoor je een betere houding hebt tijdens het douchen.

Dit helpt om vermoeidheid en ongemak te verminderen, zodat je optimaal kunt genieten van je douche-ervaring.

Rolstoeltoegankelijke badkamer

– Volg de voorschriften voor een rolstoeltoegankelijke badkamer om ervoor te zorgen dat de ruimte veilig en toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Benieuwd naar meer tips? Lees verder!

Voorschriften voor een rolstoeltoegankelijke badkamer

Een rolstoeltoegankelijke badkamer moet voldoen aan bepaalde bouwbesluit eisen, zoals:

 • De deur moet breed genoeg zijn zodat een rolstoel erdoor kan.
 • Er moet voldoende ruimte zijn voor een rolstoel om te draaien.
 • De wastafel moet op een hoogte worden geïnstalleerd die geschikt is voor rolstoelgebruikers.
 • Het toilet moet aangepast zijn voor gebruik door mensen met beperkte mobiliteit, bijvoorbeeld met steunbeugels.
 • De douche moet toegankelijk zijn voor rolstoelen en mogelijkheid bieden om erin te kunnen rollen.

Toegankelijke wastafels voor rolstoelgebruikers

Als rolstoelgebruiker is het belangrijk om toegang te hebben tot wastafels die gemakkelijk te gebruiken zijn. Hier zijn enkele kenmerken van toegankelijke wastafels voor rolstoelgebruikers:

 1. Lage hoogte: Wastafels moeten een lagere hoogte hebben, zodat rolstoelgebruikers er gemakkelijk bij kunnen.
 2. Onderrijdbare wastafels: Het is belangrijk dat de wastafels voldoende ruimte bieden onder de gootsteen, zodat rolstoelgebruikers hun benen eronder kunnen plaatsen.
 3. Aangepaste kranen: Kranen met hendels of sensorbediening zijn ideaal voor rolstoelgebruikers omdat ze gemakkelijker te bedienen zijn.
 4. Wegklapbare ruimte voor de knieën: Sommige wastafels hebben wegklapbare delen aan de voorkant, waardoor er meer ruimte is voor de knieën van rolstoelgebruikers.
 5. Antislip oppervlakken: Zorg ervoor dat de wastafels antislip oppervlakken hebben om uitglijden te voorkomen.

Aangepast toilet

Een aangepast toilet is een belangrijk onderdeel van een rolstoeltoegankelijke badkamer. Hier zijn enkele kenmerken die moeten worden overwogen:

 • Verhoogde toiletpot: Een aangepast toilet heeft vaak een verhoogd ontwerp, zodat rolstoelgebruikers gemakkelijk kunnen overstappen.
 • Veiligheidssteunen: Stevige veiligheidssteunen aan de zijkanten van het toilet bieden extra ondersteuning bij het opstaan en gaan zitten.
 • Ruimte voor transfer: Een ruime toiletruimte maakt het mogelijk om eenvoudig over te stappen vanuit de rolstoel naar het toilet.
 • Toiletrolhouder binnen handbereik: Een gemakkelijk bereikbare toiletrolhouder zorgt ervoor dat gebruikers zelfstandig hun toiletpapier kunnen pakken.
 • Handwasfaciliteiten: Het is ook belangrijk om handwasfaciliteiten binnen handbereik te hebben, zoals een wastafel met aangepaste hoogte.

Aangepaste douche

Een aangepaste douche is essentieel voor rolstoelgebruikers om veilig en comfortabel te kunnen douchen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van een aangepaste douche:

 • Ruime douche: Een douche die groot genoeg is om gemakkelijk toegang te bieden voor een rolstoel.
 • Lage instap: Een lage drempel zorgt ervoor dat de rolstoelgebruiker gemakkelijk de douche kan betreden zonder obstakels.
 • Douchezitje of -bankje: Een zitje of bankje biedt comfort en ondersteuning tijdens het douchen.
 • Handgrepen: Stevige handgrepen aan de muur zorgen voor extra stabiliteit en helpen bij het verplaatsen in de douche.
 • Antislip vloer: Een antislip vloer voorkomt uitglijden en biedt extra veiligheid.
 • Handdouche met verstelbare hoogte: Een handdouche die op verschillende hoogtes kan worden geplaatst, maakt het douchen gemakkelijker voor rolstoelgebruikers.
 • Temperatuurregeling: Zorg ervoor dat de temperatuur van het water gemakkelijk kan worden geregeld om brandwonden te voorkomen.

Tips voor de aanschaf van een douche rolstoel

Waar let je op bij het kopen van een douche rolstoel?

Waar op letten bij het kopen van een douche rolstoel

Bij het kopen van een douche rolstoel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

 1. De juiste hoogte: Zorg ervoor dat de douche rolstoel verstelbaar is naar verschillende hoogtes, zodat je comfortabel kunt douchen.
 2. Stabiliteit en comfort: Kies voor een douche rolstoel met een antislip coating en een brede zitting, dit zorgt voor stabiliteit en comfort tijdens het douchen.
 3. Extra ondersteuning: Let op of de douche rolstoel verstelbare armleuningen en rugsteun heeft, deze bieden extra ondersteuning tijdens het douchen.
 4. Kwaliteit en duurzaamheid: Controleer of de douche rolstoel gemaakt is van hoogwaardige materialen en of deze lang meegaat.
 5. Gemakkelijk te verplaatsen: Een verrijdbare douche rolstoel maakt het gemakkelijk om te manoeuvreren onder de douche.
 6. Onderhoudsgemak: Zorg ervoor dat de douche rolstoel eenvoudig schoon te maken is, zodat hygiene gewaarborgd blijft.
 7. Prijs en garantie: Vergelijk prijzen van verschillende merken en controleer of er garantie wordt gegeven op de douche rolstoel.

Mogelijkheid tot het huren van een douche rolstoel

Als je tijdelijk een douche rolstoel nodig hebt, is het mogelijk om er een te huren. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld herstelt van een blessure of als je gasten hebt die speciale behoeften hebben.

Het huren van een douche rolstoel geeft je flexibiliteit en bespaart kosten. Je kunt deze optie overwegen voordat je besluit om er een te kopen.

Vergoedingen voor woningaanpassingen

Het is belangrijk om te weten dat er vaak vergoedingen beschikbaar zijn voor het aanpassen van je woning om deze rolstoeltoegankelijk te maken. Deze vergoedingen kunnen variëren op basis van de specifieke aanpassing en de instantie die de vergoeding biedt. Het is altijd raadzaam om dit vooraf te controleren.

Voorgestelde tabel voor het opzoeken van vergoedingen voor woningaanpassingen:

AanpassingMogelijke instantie voor vergoeding
Aangepaste badkamerGemeentelijke Wmo-loket
Verstelbare douchestoelVerzekeringsmaatschappij
Rolstoeltoegankelijke toegangGemeentelijke Wmo-loket
Verwijdering van drempelsGemeentelijke Wmo-loket
Toegankelijke keukenaanpassingenVerzekeringsmaatschappij

Neem contact op met de relevante instantie om te controleren welke aanpassingen in aanmerking komen voor vergoeding en wat de aanvraagprocedure is.

Conclusie

Een douche rolstoel biedt een veilige en comfortabele oplossing voor mensen die zittend willen douchen. Het bevordert de zelfstandigheid en zorgt voor extra ondersteuning tijdens het douchen.

Een goede douche rolstoel heeft verstelbare eigenschappen, antislip coating en brede zitting voor stabiliteit en comfort. Een rolstoeltoegankelijke badkamer is essentieel om veilig gebruik te kunnen maken van de douche rolstoel.

Bij de aanschaf van een douche rolstoel moet er gelet worden op belangrijke factoren zoals afmetingen en verstelbaarheid. Het huren van een douche rolstoel en vergoedingen voor woningaanpassingen zijn ook belangrijke overwegingen.

Meer over ‘rolstoel’

Wanneer mensen het woord ‘rolstoel’ horen, denken ze vaak aan een simpele stoel op wielen. Maar de wereld van rolstoelen is veel rijker en gevarieerder dan je zou denken. Zo kun je je energie kwijt in een potje rolstoel rugby of rolstoel voetbal, waarbij het spel net zo intens en opwindend is als elke andere sport. Voor de liefhebber van comfort en gebruiksgemak zijn er rolstoel wielen die soepel en betrouwbaar over verschillende oppervlakken rollen.

Voor wie langdurig in een rolstoel moet zitten, biedt de ligrolstoel een uitkomst. En voor de moderne gebruiker is er zelfs de e-fix rolstoel, een elektronische versie die je met gemak overal naartoe brengt. Ook zijn er gespecialiseerde modellen zoals de beenhakker rolstoel en de sport rolstoel voor diegenen die actief willen blijven.

Sommige mensen hebben specifieke behoeften zoals de mogelijkheid om te trippelen. De trippel rolstoel maakt dit mogelijk. Comfort is belangrijk, vooral als je lang zit. Een beensteun voor de rolstoel kan hierbij helpen.

Er zijn zelfs modellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Een douche rolstoel is hiervan een goed voorbeeld. Of wat te denken van de Eloflex rolstoel, die je in een handomdraai kunt inklappen? Voor de budgetbewuste koper is er ook een optie om een gratis rolstoel op te halen.

Bij het kiezen van een rolstoel zijn de afmetingen van belang, en voor extra comfort tijdens de koude dagen is een rolstoel deken geen overbodige luxe. Voor speciale zitbehoeften is er de kuip rolstoel die extra steun en comfort biedt. De wereld van de rolstoel is een rijke tapestry van mogelijkheden, aangepast aan de behoeften en wensen van ieder individu.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een douche rolstoel?

Een douche rolstoel is een hulpmiddel voor veilig en comfortabel douchen. Het laat je zittend douchen en is meestal hoogte verstelbaar.

2. Kan je een douche rolstoel gebruiken zonder aangepaste badkamer?

Ja, je kunt een douche rolstoel gebruiken in een normale badkamer. Maar voor meer veiligheid en comfort, toiletaanpassingen of een aangepaste doucheruimte kunnen nuttig zijn.

3. Wat zijn enkele handige douchehulpmiddelen?

Douchekruk, badlift, en schuifdeur zijn allemaal handige douchehulpmiddelen. Deze helpen bij de badkamerveiligheid voor rolstoelgebruikers in de badkamer.

4. Hoe zorg je voor veilig rolstoelgebruik in de badkamer?

Je kunt veilig zitten met een hoogte verstelbare douchekruk of douche rolstoel. Zorg er ook voor dat de badkamer toegankelijke badkamerinrichting heeft.

5. Waar kan ik een douchestoel kopen?

Een douchestoel kun je kopen bij winkels voor medische hulpmiddelen. Ze kunnen helpen bij de hygiëne van mensen met een handicap en maken comfortabel douchen voor mindervaliden mogelijk.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste rolstoel 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Douche Rolstoel: Veilig en Comfortabel Douchen (2023)

Laat een reactie achter