Dit kun je doen om de kans op migraineaanvallen te verkleinen 

Dit kun je doen om de kans op migraineaanvallen te verkleinen 

Hoe voelt migraine? Wat zijn de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van een migraineaanval? Is migraine hetzelfde als hevige hoofdpijn? Het zijn vragen die je bekend zullen voorkomen, wanneer je zelf regelmatig te maken hebt met een migraineaanval. Vaak blijkt het lastig om aan anderen te vertellen wat je op zo’n moment voelt en hoe het je dagelijks leven ernstig, negatief beïnvloedt. Er zijn verschillende manieren om de kans op een migraineaanval te verkleinen. In dit artikel lees je er meer over. 

Tip: voor persoonlijk advies over het voorkomen van een migraine aanval kun je het beste langs de huisarts of een specialist gaan. Dit artikel geeft slechts generieke adviezen over het tegengaan hiervan. 

Migraineaanvallen bestaan uit verschillende fases 

Over het algemeen kan een migraineaanval worden opgedeeld in vier verschillende fases, namelijk: een waarschuwingsfase, een aurafase, een hoofdpijnfase en een herstelfase. Dit betekent overigens niet dat ieder persoon deze vier fases meemaakt; sommige mensen hebben met minder fases te maken. Het is belangrijk om al bij de eerste tekenen van een migraineaanval een stapje terug te doen, om een snelle verergering van de klachten op die manier te kunnen voorkomen. 

Migraine met en zonder aura 

Zoals reeds genoemd maakt niet iedereen met migraine dezelfde fases mee. Zo kan een migraineaanval met en zonder aura voorkomen. In het eerste geval word je geconfronteerd met schitteringen of bijvoorbeeld korte lichtflitsen. Dit kan enkele minuten aanhouden, maar ook meer dan een uur! 

Voorkomen van migraineaanvallen 

Er zijn verschillende manieren om de kans op een migraineaanval te verkleinen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende nachtrust krijgt. Een goede nachtrust is hierbij niet vanzelfsprekend. Hevige stressgevoelens kunnen je tot laat op de avond laten piekeren, zeker wanneer je eenmaal op bed ligt. Deze gevoelens van piekeren maken dat je lastig in slaap komt en daarbij minder diep slaapt. Het heeft invloed op je energieniveau en daarmee op de kans dat je te maken krijgt met een migraineaanval. 

Om de gevoelens van stress te beperken is het verstandig om gedurende de dag voldoende te bewegen. Maak bijvoorbeeld een wandeling tijdens de lunch, of ga een uurtje joggen aan het eind van de werkdag. 

Verzeker jezelf van een gezond en gevarieerd voedingspatroon 
Ook gezond eten en drinken is belangrijk. Drink koffie en alcohol met mate, wanneer je de kans op migraineaanvallen wilt verkleinen. Eet daarbij gevarieerd en stop met roken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *