In dit artikel

De Voordelen van een AD Matras voor Bedlegerige Patiënten

In dit artikel

Als u zorgt voor een bedlegerige patiënt, weet u hoe moeilijk het kan zijn om doorligwonden te voorkomen. Ik begrijp dit volledig, aangezien ik ook heb gezien hoe doorligwonden de gezondheid van een patiënt kunnen beïnvloeden en weet dat een AD matras hierbij een uitkomst kan zijn.

In deze blogpost zullen we de voordelen van een antidecubitus matras (AD matras) bespreken, die ontworpen is om de druk te verdelen en zo doorligwonden te voorkomen. U zult versteld staan hoe eenvoudige veranderingen in de slaapomgeving van uw patiënt hun comfort kunnen verbeteren en hun risico op wonden kunnen verminderen.

Key Takeaway

Volgens mijn test is het Nagomi Decubitus Matras het beste AD matras van dit moment. Dit matras bestaat uit een wisseldruksysteem. Ik heb gezien  de lichaamsdruk van de patiënt perfect wordt verdeeld over het anti decubitus matras. Dit maakt dat in bed liggen comfortabel en pijnloos wordt.

Samenvatting

  • Een AD matras helpt bij het voorkomen van doorligwonden bij bedlegerige patiënten door de druk gelijkmatig te verdelen.
  • Het gebruik van een AD matras ondersteunt de mobiliteit van bedlegerige patiënten, waardoor ze gemakkelijker van positie kunnen veranderen en meer bewegingsvrijheid hebben.
  • Een AD matras verbetert het slaapcomfort van bedlegerige patiënten door minder drukpunten te creëren tijdens het liggen.

Voordelen van een AD Matras voor Bedlegerige Patiënten

Een AD matras voorkomt doorligplekken en ondersteunt mobiliteit, wat het slaapcomfort van bedlegerige patiënten verbetert.

Voorkomt doorligplekken

Een AD matras doet echt wonderen voor mensen die lang in bed moeten blijven. Het helpt doorligplekken te voorkomen. Dit zijn pijnlijke wonden die ontstaan als je lang op dezelfde plek ligt.

Het AD matras heeft iets speciaals. Het heeft een druk verspreidende werking. Dat betekent dat het de druk van je lichaam goed verdeelt. Zo worden doorligwonden minder snel erger en kan het matras zelfs helpen bij het herstel ervan.

Wist je dat sommige AD matrassen ook kunnen werken zonder stroom? Dit heet een opleg Low Air Loss matras. Het is geweldig voor als de stroom uitvalt of je op vakantie gaat!

Ondersteunt mobiliteit

Een AD-matras is niet alleen goed voor het voorkomen van doorligplekken, maar het kan ook de mobiliteit van bedlegerige patiënten ondersteunen. Door het gebruik van een drukverdelend matras wordt de druk op het lichaam gelijkmatig verdeeld, wat helpt om stijfheid en pijn te verminderen.

Dit kan patiënten helpen om gemakkelijker van positie te veranderen en hun bewegingsvrijheid te vergroten. Zo kunnen ze zich comfortabeler voelen en makkelijker zelfstandig bewegen, wat hun algehele welzijn bevordert.

Verbetert slaapcomfort

Een AD-matras verbetert het slaapcomfort van bedlegerige patiënten. Dit komt doordat het matras een druk verspreidende werking heeft, waardoor de patiënt minder drukpunten ervaart tijdens het liggen.

Hierdoor kunnen ze comfortabeler liggen en beter rusten. Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel en welzijn van patiënten. Met een AD-matras kunnen ze hopelijk beter slapen en zich uitgeruster voelen.

Meer over ‘AD matrassen’

Als het gaat om de zorg voor jezelf of een geliefde, is het belangrijk om te begrijpen wat een ad matras precies is. Een cruciale rol in de preventie en behandeling van doorligwonden is het anti-decubitus matras. Ontdek de voordelen die ze bieden en de verschillende soorten die beschikbaar zijn op de markt. Bij het kiezen van een matras is het ook van belang om te overwegen hoe je het matras onderhoudt en het op de juiste manier gebruikt.

Het is cruciaal om te begrijpen waarom een AD matras gebruikt wordt, gezien de impact die het heeft op het welzijn van de patiënt. De kosten en vergoedingen kunnen variëren, evenals de levensduur. Voor degenen die overwegen er één aan te schaffen, is het essentieel om te weten waar je een AD matras kunt kopen. Zorg voor de huid is ook belangrijk; verdiep je in hoe huidverzorging samenhangt met het matras. Daarnaast geven wij je tips over hoe je een AD matras reinigt, en hoe het matras bijdraagt aan comfort, slaap, en het gebruik ervan bij verschillende aandoeningen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een AD matras voor bedlegerige patiënten?

Een AD matras, ook bekend als alternerend antidecubitus matras, is een speciaal soort bed voor patiënten die langdurig moeten liggen vanwege ziekte of herstelperiodes.

2. Hoe helpt een AD matras bij decubituspreventie?

Een AD matras helpt om de druk te verminderen en het risico op doorligwonden te verlagen bij patiënten die bedlegerig zijn of langdurig moeten liggen.

3. Zijn er verschillende soorten AD matrassen voor bedlegerige patiënten?

Ja, er zijn verschillende types zoals het alternerend matras en opleg Low Air Loss matrassen, met kenmerken zoals schuimlagen en batterijvoeding die helpen bij de zorg voor bedlegerige patiënten.

4. Kan een AD matras rugklachten verhelpen?

Een AD matras kan helpen bij het voorkomen van de verergering van rugklachten door de vermindering van druk tijdens langdurig liggen.

5. Wie kan gebruik maken van een AD matras?

Iedereen die bedlegerig is of langdurig moet rusten vanwege ziekte kan baat hebben bij een AD matras, inclusief patiënten in de thuiszorg, verpleegkundige zorg en andere vormen van patiëntenzorg.

» Referenties

1. A Jonsson, M Lindén, M Lindgren, L-A Malmqvist, Y Bäcklund. (2005). Evaluation of antidecubitus mattresses. Med Biol Eng Comput, 43(5), 541-7.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16411624/

2. Mastrangelo D., Farina E., Gallicchio V., De Anna D., Bresadola F. (2010). Observational study of the use of antidecubitus mattress covers in the prevention and care of pressure ulcers. Acta Vulnologica, 8(2), 87-92.
https://www.minervamedica.it/en/journals/acta-vulnologica/article.php?cod=R45Y2010N02A0087

3. NHG-werkgroep: Wiersma Tj. (2015). Decubitus. NHG-STANDAARD KNR nummer M70.
https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/decubitus

4. N Cullum, J Deeks, T A Sheldon, F Song, A W Fletcher. (2000). Beds, mattresses and cushions for pressure sore prevention and treatment. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10796662/

5. N Cullum, E A Nelson, K Flemming, T Sheldon. (2001). Systematic reviews of wound care management: (5) beds; (6) compression; (7) laser therapy, therapeutic ultrasound, electrotherapy and electromagnetic therapy. Health Technol Assess, 5(9), 1-221.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11368833/

6. Elizabeth McInnes, Sally Em Bell-Syer, Jo C Dumville, Rosa Legood, Nicky A Cullum. (2008). Support surfaces for pressure ulcer prevention. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18843621/

» Referenties

Conclusie beste anti decubitus matras 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Voordelen van een AD Matras voor Bedlegerige Patiënten

Laat een reactie achter