Het Belang van de Juiste Breedte in een Transport Rolstoel (2023)

Zoekt u een transportrolstoel maar bent u niet zeker over de juiste breedte? Ik begrijp uw uitdaging, ik heb er zelf ook tegengekomen. Wist u dat de juiste zitbreedte van een rolstoel bepaald kan worden door de breedte van uw heupen te meten en daar 4 cm bij op te tellen? In dit artikel leert u het belang van een goede breedte voor comfort, veiligheid en mobiliteit, en hoe u deze kunt bepalen.

Key Takeaway

De beste transport rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • De juiste breedte in een transport rolstoel is belangrijk voor comfort, veiligheid en mobiliteit.
 • Het meten van de zitbreedte door de breedte van de heupen te meten en daar 4 cm bij op te tellen, kan helpen bij het bepalen van de juiste breedte.
 • Een rolstoel die te smal of te breed is, kan leiden tot ongemak, beperkte beweging en problemen bij het manoeuvreren door smalle doorgangen en deuren.
 • Professioneel advies en ondersteuning zijn essentieel bij het kiezen van de juiste breedte voor een transport rolstoel.

Waarom de juiste breedte belangrijk is in een transport rolstoel

De juiste breedte is essentieel in een transport rolstoel voor comfortabele mobiliteit, veiligheid en manoeuvreerbaarheid.

Comfort en mobiliteit

In een rolstoel is comfort heel belangrijk. Een goede zitbreedte zorgt voor comfort. Het maakt de rit fijn. Te nauw is niet goed. Het doet pijn en knelt. Te breed is ook niet fijn.

Dan zwaai je heen en weer. Dat is niet fijn voor de rug. Ook je armen en schouders doen pijn. Een rolstoel met de juiste breedte maakt het makkelijker om te bewegen. Met een goede breedte kom je makkelijker door deur en gang.

Je kan ook beter rijden op smalle paden.

Veiligheid en stabiliteit

Veiligheid en stabiliteit zijn erg belangrijk bij het gebruiken van een transport rolstoel. Een rolstoel die niet de juiste breedte heeft, kan onstabiel zijn en kan leiden tot valpartijen of ongevallen.

Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat de rolstoel de juiste breedte heeft voor de gebruiker. Een te smalle rolstoel kan oncomfortabel zijn en kan ervoor zorgen dat de gebruiker zich beperkt voelt in zijn bewegingen.

Aan de andere kant kan een te brede rolstoel problemen veroorzaken bij het manoeuvreren door smalle doorgangen of deuren. Het kiezen van de juiste breedte zorgt voor een veilig en stabiel gebruik van de transport rolstoel, waardoor de gebruiker met vertrouwen kan reizen en zich vrij kan bewegen.

Toegankelijkheid en manoeuvreerbaarheid

Toegankelijkheid en manoeuvreerbaarheid zijn belangrijke aspecten bij het kiezen van de juiste breedte voor een transport rolstoel. Een rolstoel die te breed is, kan problemen veroorzaken bij het passeren van smalle doorgangen en deuren.

Het kan ook de manoeuvreerbaarheid beperken, vooral in kleine ruimtes zoals gangen en liften. Aan de andere kant kan een rolstoel die te smal is ervoor zorgen dat de gebruiker zich ongemakkelijk voelt en kan leiden tot drukpunten en pijnlijke plekken.

Daarom is het essentieel om de juiste breedte te kiezen om zowel comfort als gebruiksgemak te garanderen.

Hoe de juiste breedte van een transport rolstoel te bepalen

Om de juiste breedte van een transport rolstoel te bepalen, moet je beginnen met het meten van de zitbreedte.

Meten van de zitbreedte

Om de juiste breedte van een transportrolstoel te bepalen, moet je de zitbreedte meten. Hier is hoe je dat doet:

 • Gebruik een meetlint om de breedte van de heupen te meten.
 • Tel 4 centimeter bij deze meting op om voldoende ruimte en comfort toe te voegen.
 • Deze totale meting geeft je de juiste zitbreedte voor de rolstoel.

Aanpassen en aanpassen van de rolstoel

Bij het bepalen van de juiste breedte van een transport rolstoel is het belangrijk om de rolstoel aan te passen en aan te passen. Hier zijn enkele manieren waarop dit gedaan kan worden:

 • Het zitkussen kan worden aangepast om de zitbreedte te vergroten of te verkleinen.
 • Armleuningen kunnen verwijderd of aangepast worden om meer ruimte te creëren.
 • Voetensteunen kunnen worden aangepast op basis van de lengte van de gebruiker.
 • De rugleuning kan worden aangepast voor een optimale zithouding.

Voordelen van de juiste breedte in een transport rolstoel

– Verbeterde zithouding en comfort.

– Gemakkelijkere transfers en beweging.

– Verminderde drukpunten en risico op doorligwonden.

Verbeterde zithouding en comfort

Met de juiste breedte in een transport rolstoel kan je genieten van een verbeterde zithouding en meer comfort. Als de rolstoel te smal is, kan dit leiden tot ongemak en drukpunten op het lichaam.

Maar als de rolstoel te breed is, kan het moeilijk zijn om goed te zitten en je evenwicht te bewaren. Daarom is het belangrijk om de juiste zitbreedte te hebben, die past bij jouw lichaamsbouw.

Een comfortabele zitbreedte van ongeveer 50 centimeter wordt vaak aanbevolen. Bovendien kan het gebruik van een rolstoelkussen helpen om het comfort nog verder te verbeteren.

Gemakkelijkere transfers en beweging

Wanneer de juiste breedte wordt gekozen voor een transport rolstoel, kunnen transfers en bewegingen gemakkelijker worden gemaakt. Een rolstoel die te smal is, kan het moeilijk maken om in en uit de stoel te komen.

Met de juiste breedte kunnen mensen gemakkelijk opstaan en gaan zitten zonder problemen. Daarnaast zorgt de juiste breedte ervoor dat de rolstoel soepeler kan bewegen en eenvoudiger kan navigeren in smalle ruimtes.

Dit verbetert de algehele mobiliteit en geeft mensen meer onafhankelijkheid en vrijheid om zich te verplaatsen.

Verminderde drukpunten en risico op doorligwonden

Een rolstoel die de juiste breedte heeft, kan helpen om drukpunten te verminderen en het risico op doorligwonden te verminderen. Wanneer een rolstoel te smal is, kan dit ervoor zorgen dat er te veel druk ontstaat op bepaalde delen van het lichaam, zoals de heupen en het zitvlak.

Dit kan leiden tot pijnlijke doorligwonden, vooral als de persoon langdurig in dezelfde positie zit. Door te kiezen voor een rolstoel met de juiste breedte, wordt de druk beter verdeeld over het lichaam, waardoor het risico op doorligwonden wordt verminderd.

Het is belangrijk om de juiste maatvoering te krijgen voor optimaal comfort en gezondheid.

Het belang van professioneel advies en ondersteuning bij het kiezen van de juiste breedte voor een transport rolstoel

Bij het kiezen van de juiste breedte voor een transport rolstoel is professioneel advies en ondersteuning erg belangrijk. Een professional kan je helpen om de juiste maat te bepalen op basis van jouw specifieke behoeften en lichaamsafmetingen.

Ze kunnen ook rekening houden met andere factoren, zoals je mobiliteitsniveau en activiteitenniveau.

Door professioneel advies in te winnen, voorkom je het risico van een verkeerde maatkeuze. Een rolstoel die te smal is, kan ongemak veroorzaken en drukpunten op je lichaam veroorzaken.

Aan de andere kant kan een rolstoel die te breed is, problemen veroorzaken bij het manoeuvreren door smalle doorgangen of deuren.

Daarom is het aan te raden om contact op te nemen met een professionele zorgverlener of ergotherapeut die gespecialiseerd is in rolstoelzorg. Ze kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste breedte voor een transport rolstoel, zodat je comfortabel en veilig kunt reizen.

Zoek naar een betrouwbare leverancier zoals Medicura die een breed assortiment aan rolstoelen heeft en deskundig advies kan bieden bij het maken van je keuze.

Meer over ‘transport rolstoel’

Wanneer de behoefte aan mobiliteit buiten de vier muren van je huis groeit, wordt een transport rolstoel een onmisbaar hulpmiddel. Er zijn zoveel mogelijkheden en scenario’s waarin een transportrolstoel je leven kan veranderen. Stel, je wilt een transport rolstoel kopen, dan zijn er verschillende aanbieders waar je uit kunt kiezen. Zo is er bijvoorbeeld Medipoint dat een breed scala aan zorghulpmiddelen aanbiedt.

Maar misschien ben je nog niet zeker van je keuze en wil je de transportrolstoel eerst eens uitproberen? Dat kan! Er zijn namelijk opties om een transport rolstoel te huren. Als je graag een beetje wilt besparen, is er zelfs de mogelijkheid om een transportrolstoel te lenen.

Natuurlijk speelt comfort een belangrijke rol in je beslissing. Je kunt kiezen voor een lichtgewicht transport rolstoel die gemakkelijker te manoeuvreren en te vervoeren is. Voor degenen die wat extra ondersteuning nodig hebben, zijn er transportrolstoelen met duwondersteuning, en je kunt hier meer over lezen bij transportrolstoel met duwondersteuning.

Heb je specifieke ruimtevereisten? Het is altijd goed om de breedte van de transport rolstoel in overweging te nemen. En als je op zoek bent naar meer betaalbare opties, overweeg dan een kijkje te nemen op Marktplaats, waar je ook tweedehands transport rolstoelen kunt vinden.

Wist je dat er zelfs elektrische rolstoelen zijn die geschikt zijn voor transport? En als je je afvraagt of deze investering wel de moeite waard is, kun je je verdiepen in de mogelijkheden voor een vergoeding voor een transportrolstoel.

Van kopen tot huren en van breedte tot vergoedingen, er is een hele wereld aan opties beschikbaar om je mobiliteit te verbeteren. We nodigen je uit om verder te verkennen en de beste keuze voor jou te maken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het belang van de juiste breedte in een transport rolstoel?

Het belang van de juiste breedte in een transport rolstoel gaat over comfortabel zitten en rolstoeltoegankelijkheid. De juiste zithoogte enrolstoelmaat zijn ook belangrijk.

2. Wat moet je weten bij het kopen van een rolstoel?

Bij het kopen van een rolstoel, moet je denken aan de juiste maatvoering, de totale breedte, de heupbreedte en de minimale breedte doorgang.

3. Hoe meet je de juiste zitbreedte voor een rolstoel?

Je meet de zitbreedte voor een rolstoel door de afmetingen van je heup te nemen. Dit zorgt voor een comfortabele zitbreedte in een rolstoel.

4. Hoe zit het met de toegankelijkheid bij gebruik van een elektrische rolstoel?

Met een elektrische rolstoel moet je letten op de totale breedte van de rolstoeldeur en de ingeklapte afmetingen om problemen met de toegang te voorkomen.

5. Waar kan ik online een goed passende rolstoel kopen?

Er zijn veel plekken online waar je een goede rolstoel kunt aanschaffen. Let wel op prijzen en tips voor het kopen van een elektrische rolstoel.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste transport rolstoel 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *