In dit artikel

Wat u moet weten over kopen van rolstoel thuiszorgwinkel

De juiste breedte rolstoel voor toegankelijkheid

In dit artikel

Het kiezen van een rolstoel met de juiste breedte is cruciaal voor optimale toegankelijkheid. De gemiddelde rolstoel heeft een breedte tussen de 55 en 65 centimeter, wat direct invloed heeft op waar je wel of niet met de rolstoel terecht kunt.

In dit artikel ontdek je de ideale breedtemaat voor verschillende ruimtes en situaties, waardoor mobiliteit geen obstakel meer hoeft te zijn. Lees verder voor essentiële inzichten die bewegingsvrijheid verbeteren.

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2024 is Excel G-Lite. Deze rolstoel heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • De standaard rolstoelbreedte van 55 centimeter is belangrijk om door de meeste deuropeningen te kunnen.
 • Rolstoelen hebben minimaal 90 centimeter nodig om comfortabel en veilig rechtdoor te kunnen rollen.
 • De minimale breedte voor deuropeningen moet 85 centimeter zijn voor goede toegankelijkheid.
 • In de badkamer is een vrije draaicirkel van 150 centimeter rondom nodig voor optimale bewegingsvrijheid.
 • Voor een rolstoel met een zitvlak van 45 centimeter moet de totale breedte inclusief armen en wielen 65 centimeter zijn.

Wat is de ideale breedte van een rolstoel voor toegankelijkheid?

De juiste breedte rolstoel voor toegankelijkheid

U vraagt zich wellicht af hoe breed een rolstoel moet zijn om optimaal toegankelijk te zijn. Het antwoord hangt af van verschillende factoren die de bewegingsvrijheid beïnvloeden en kan variëren per situatie, maar er zijn richtlijnen die helpen bij het maken van de juiste keuze.

Gemiddelde breedte van een rolstoel

Een standaard rolstoel heeft een breedte van ongeveer 55 centimeter, dit valt binnen het gangbare assortiment. Dit is essentieel om door de meeste deuropeningen en gangpaden te kunnen navigeren zonder obstakels.

Ruimte voor rechtdoor rollen is cruciaal om bewegingsvrijheid te behouden en onafhankelijkheid te garanderen.

Verpleegsters, familieleden en rolstoelgebruikers zelf moeten rekening houden met deze afmeting bij het inrichten van ruimtes en het kiezen van de juiste rolstoel. Heb je specifieke eisen of vragen over de breedte van rolstoelen? Neem dan contact op via het e-mailadres op onze website voor advies op maat dat aansluit bij jouw behoeften.

Noodzaak van ruimte voor rechtdoor rollen

Terwijl de gemiddelde breedte van een rolstoel de basis vormt, is het cruciaal om in te zien dat daadwerkelijke bewegingsvrijheid meer vereist. Je heeft minimaal 90 centimeter nodig om comfortabel en veilig rechtdoor te kunnen rollen.

Deze ruimte is niet alleen een kwestie van comfort, maar ook van toegankelijkheid en zelfstandigheid.

Bedenk dat rolstoelen extra ruimte nodig hebben naast de zitbreedte. Voeg 24 centimeter toe aan de zitbreedte voor de totale breedte van jouw rolstoel, zodat je probleemloos elke drempel of smalle doorgang aankunt.

Hoewel 85 centimeter in sommige gevallen kan volstaan, is het aanbevolen om toch voor die extra ruimte te gaan om jouw toegankelijkheid te vergroten.

Rolstoeltoegankelijkheid: maten en afmetingen

Een persoon in een rolstoel navigeert door een modern gebouw met een goed ontworpen pad.

Begrijpen hoe rolstoelafmetingen de toegankelijkheid beïnvloeden, is essentieel; het gaat niet alleen om de breedte van de rolstoel zelf, maar ook om hoe deze interacteert met de ruimtelijke omgeving.

De harmonie tussen de afmetingen van een rolstoel en de architectonische vormgeving van gebouwen speelt een cruciale rol in het realiseren van optimale toegankelijkheid.

Deur breedte en rolstoel breedte

De juiste deurbreedte is cruciaal voor de toegankelijkheid met een rolstoel. Een comfortabele doorgang vereist nauwkeurige afmetingen die passen bij de breedte van de rolstoel.

 • De ideale breedte voor een rolstoel is jouw gekozen zitbreedte plus 24 cm.
 • Voor optimale toegankelijkheid moet een deuropening minimaal 85 cm breed zijn.
 • Dit zorgt ervoor dat je voldoende ruimte heeft om zonder problemen door deuren te manoeuvreren.
 • Bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen ligt de aanbevolen standaard voor binnen en buiten deuren op een breedte van 85 cm.
 • Deze maatstaf maakt een veilige en gemakkelijke entree mogelijk, zelfs wanneer je extra accessoires zoals armsteunen op jouw rolstoel heeft.
 • Houd er rekening mee dat sommige oudere gebouwen smallere doorgangen hebben; metingen doen vooraf kan verrassingen voorkomen.
 • Ruimere deuren bieden ook gebruiksgemak voor rolstoelen met speciale aanpassingen of grotere afmetingen.

Draaicirkel in de badkamer

Het aanpassen van de badkamer voor rolstoelgebruikers is cruciaal voor hun zelfstandigheid en veiligheid. Een ruime draaicirkel zorgt ervoor dat men vrij kan bewegen zonder obstakels.

 • Zorg altijd voor een minimale vrije draaicirkel van 150 cm rondom in de badkamer; dit is noodzakelijk om te kunnen manoeuvreren met een rolstoel.
 • Houd rekening met extra ruimte voor het benaderen van faciliteiten zoals de wastafel, het toilet en de douche.
 • Installeer steunbeugels naast het toilet en in de doucheruimte om gebruikers te helpen bij het verplaatsen.
 • Kies een onderrijdbare wastafel zodat de rolstoel dicht genoeg kan komen en gebruiksgemak bevordert.
 • Overweeg schuifdeuren of wegklapbare deuren om meer manoeuvreerruimte binnen de badkamer te creëren.
 • Plaats accessoires zoals zeepbakjes en handdoekhouders binnen handbereik zonder dat ze in de weg zitten tijdens het draaien.
 • Voorzie antislipvloeren om veiligheid tijdens transfers van en naar de rolstoel te garanderen.

Rolstoel toegankelijkheid en aanbevelingen voor afmetingen

Je moet ervoor zorgen dat de ruimtes in jouw gebouw breed genoeg zijn voor een rolstoel. Overweeg dat een stoel met een zitvlak van 45 centimeter, inclusief de armen en wielen, uitkomt op een totale breedte van 65 centimeter.

Dit betekent dat de doorgangen en deuren minimaal 80 centimeter breed moeten zijn voor gemakkelijke toegang. Een draaicirkel van minimaal 150 centimeter in diameter is ook aanbevolen voor het manoeuvreren in ruimtes zoals badkamers.

Vergeet niet dat goede toegankelijkheid niet alleen een kwestie van comfort is, maar ook een wettelijke eis. Bedrijven en openbare gelegenheden dienen toegankelijk te zijn voor iedereen, dus het is belangrijk om de juiste afmetingen te handhaven.

Kijk naar de lengte van de rolstoel, die ongeveer 100 centimeter is; hierdoor weet je hoeveel ruimte je moet vrijhouden voor een volledige draai. Zorg ervoor dat jouw locatie aan deze normen voldoet om inclusief en toegankelijk te zijn voor rolstoelgebruikers.

Conclusie

De juiste rolstoelbreedte is essentieel voor optimale toegankelijkheid en comfort. Het kiezen van een breedte tussen 55 en 65 centimeter zorgt ervoor dat de meeste deuren geen hindernis vormen.

Uw keuze voor wielbreedte en draaicirkel kan dagelijkse activiteiten vereenvoudigen. Deze breedtes spelen een grote rol voor toegang in huis en publieke ruimtes. Ontdek meer over gepaste afmetingen om de onafhankelijkheid te maximaliseren.

Laat deze inzichten jouw gids zijn naar een beter toegankelijke wereld.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de standaard breedte van een rolstoel voor goede toegankelijkheid?

De standaard breedte van een rolstoel voor toegankelijkheid varieert, maar ligt meestal rond 63 tot 68 centimeter.

2. Kan een rolstoel te breed zijn om door standaard deuropeningen te passen?

Ja, als een rolstoel breder is dan 80 centimeter, kan dit problemen geven bij standaard deuropeningen.

3. Wat is de minimale deurbreedte voor een rolstoel?

De minimale deurbreedte voor een rolstoeltoegankelijke ruimte is 85 centimeter.

4. Heeft de juiste breedte van een rolstoel invloed op het comfort van de gebruiker?

Een correcte rolstoelbreedte is essentieel voor zowel comfort als mobiliteit van de gebruiker.

5. Zijn er rolstoelen beschikbaar die aanpasbaar zijn in breedte?

Ja, er zijn aanpasbare rolstoelen beschikbaar die afgestemd kunnen worden op de specifieke behoeften van de gebruiker.

Picture of Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl.Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten.Meer advies van Anouk van Gangelen