In dit artikel

De Ideale Breedte van een Rolstoel: Tips en Adviezen (2023)

In dit artikel

Het kiezen van de juiste breedte voor een rolstoel kan een uitdaging zijn. Dit is een probleem waar ik me ook mee heb beziggehouden en ik heb ontdekt dat de gemiddelde zitbreedte van een rolstoel 45 cm is, terwijl de totale breedte 60 cm bedraagt.

In dit artikel deel ik tips en adviezen om u te helpen bij het vinden van de ideale breedte voor uw rolstoel, rekening houdend met factoren zoals uw lichaamsmaten en comfort. Lees verder om uit te vinden hoe u de perfecte rolstoel kunt vinden die past bij uw behoeften.

Key Takeaway

De beste rolstoel van 2023 is Excel G-Lite. Dit merk heeft de laagste prijs, is gemakkelijk opvouwbaar en veilig door de anti kiepwielen.

Samenvatting

 • De gemiddelde zitbreedte van een rolstoel is 45 cm, terwijl de totale breedte meestal 60 cm is.
 • Bij het kiezen van een rolstoel is het belangrijk om rekening te houden met de breedte van je heupen en een veilige marge toe te voegen van ongeveer 1 cm aan beide zijden.
 • Rolstoeltoegankelijkheid hangt af van de breedte van de rolstoel en de doorgangen en deuren waar hij doorheen moet kunnen.
 • Elke persoon heeft verschillende behoeften, daarom zijn er maatwerkopties beschikbaar voor individuele gebruikers.

Hoe Breed Is Een Rolstoel?

De gemiddelde zitbreedte en totale breedte van een rolstoel kunnen variëren, afhankelijk van het model en de fabrikant.

Gemiddelde zitbreedte en totale breedte van een rolstoel

Een rolstoel heeft vaak een zitbreedte van 45 cm. De totale breedte is meestal 60 cm. Dit hangt af van de soort rolstoel. De zitbreedte moet goed passen bij de breedte van je heupen.

Je voegt dan 1 cm toe aan beide kanten van je heupen. Deze ruimte geeft comfort. Het zorgt dat je niet strak tussen de armleuningen zit. Maar let op! Een bredere rolstoel kan lastig zijn in smalle doorgangen.

Invloed van heupbreedte op zitbreedte

Als je een rolstoel kiest, is het belangrijk om rekening te houden met de breedte van je heupen. De heupbreedte heeft namelijk invloed op de zitbreedte van de rolstoel die je nodig hebt.

Over het algemeen kun je maximaal 1 cm aan beide zijden van je heupen bij de zitbreedte optellen. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel kunt zitten en genoeg ruimte hebt in de rolstoel.

Dus als je brede heupen hebt, moet je ervoor zorgen dat je een rolstoel kiest met genoeg zitbreedte om comfortabel te kunnen zitten.

Rolstoeltoegankelijkheid in relatie tot breedte

Bij rolstoeltoegankelijkheid is de breedte van de rolstoel een belangrijke factor. Het is essentieel dat de doorgangen en deuren breed genoeg zijn voor een rolstoelgebruiker om erdoorheen te kunnen.

Volgens het bouwbesluit moeten er specifieke afmetingen worden aangehouden om rolstoeltoegankelijkheid te garanderen. Daarnaast moet ook de rolstoel zelf breed genoeg zijn om comfortabel te kunnen zitten.

Dit hangt af van de zitbreedte en de totale breedte van de rolstoel. Het is belangrijk om zorgvuldig te meten en de juiste breedtemaat te kiezen om ervoor te zorgen dat de rolstoel toegankelijk is en goed past bij de behoeften van de rolstoelgebruiker.

Wat is de Ideale Breedte van een Rolstoel?

De ideale breedte van een rolstoel hangt af van de lichaamsmaten van de gebruiker en moet voldoende ruimte bieden voor comfortabele zitpositie en mobiliteit.

Aanbevelingen voor zitbreedte op basis van lichaamsmaten

Als het gaat om het kiezen van de juiste breedte van een rolstoel, is het belangrijk om rekening te houden met de lichaamsmaten. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • Meet de breedte van de heupen nauwkeurig op. Dit kan helpen bepalen welke zitbreedte geschikt is.
 • Voeg een veilige marge toe van ongeveer 1 cm aan beide zijden van de heupbreedte.
 • Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor comfort en mobiliteit.
 • Raadpleeg een specialist of ergotherapeut voor advies bij het kiezen van de juiste zitbreedte.
 • Test verschillende rolstoelen om te zien welke het beste past en comfortabel aanvoelt.
 • Houd ook rekening met andere factoren zoals de rugleuning en beenruimte.

Veilige marge voor de breedte van de rolstoel

Om ervoor te zorgen dat de rolstoel comfortabel en veilig is voor de gebruiker, is het belangrijk om een veilige marge te hebben voor de breedte van de rolstoel. Dit betekent dat de rolstoel iets breder moet zijn dan de werkelijke breedte van de persoon.

Volgens aanbevelingen moet je ongeveer 1 cm aan beide zijden van de heupbreedte toevoegen aan de zitbreedte van de rolstoel. Dit zorgt ervoor dat de persoon genoeg ruimte heeft en niet beperkt wordt door een te smalle stoel.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met andere factoren, zoals de rugleuning en beenruimte, bij het kiezen van de juiste rolstoelbreedte.

Rolstoelbreedte in relatie tot doorgangen en deuren

Bij het kiezen van de ideale breedte van een rolstoel is het belangrijk om rekening te houden met de doorgangen en deuren waar de rolstoel doorheen moet kunnen. Volgens het bouwbesluit zijn er specifieke afmetingen vastgesteld om rolstoeltoegankelijkheid te garanderen.

Zo moet een doorgang minimaal 90 centimeter breed zijn en een deur minimaal 80 centimeter. Deze afmetingen zorgen ervoor dat rolstoelgebruikers gemakkelijk kunnen manoeuvreren en zich zelfstandig kunnen verplaatsen.

Het is dus essentieel om de breedte van de rolstoel af te stemmen op deze afmetingen, zodat toegankelijkheid gewaarborgd blijft. Daarnaast kan een rolstoel met een smalle breedte handig zijn in situaties waar ruimte beperkt is, zoals in smalle gangen of kleine kamers.

Waarom zijn er Verschillende Afmetingen van Rolstoelen?

Er zijn verschillende afmetingen van rolstoelen omdat elke gebruiker unieke behoeften heeft. Ontdek waarom een rolstoel op maat belangrijk is voor comfort en mobiliteit. Lees verder om te leren hoe de breedte van een rolstoel hierbij een rol speelt.

Diverse behoeften van rolstoelgebruikers

Elke persoon die een rolstoel gebruikt, heeft verschillende behoeften. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een bredere zitbreedte nodig vanwege hun lichaamsmaten, terwijl anderen juist behoefte hebben aan meer beenruimte.

Er zijn ook rolstoelgebruikers die speciale aanpassingen nodig hebben, zoals verstelbare rugleuningen of extra ondersteuning voor hun lichaamshouding. Het is belangrijk om rekening te houden met deze diverse behoeften bij het kiezen van de juiste rolstoel.

Maatwerkopties voor individuele vereisten

Als het gaat om rolstoelen, begrijp ik dat mensen verschillende behoeften en vereisten hebben. Daarom zijn er maatwerkopties beschikbaar voor individuele gebruikers. Deze maatwerkopties kunnen variëren van aanpassingen aan de zitbreedte en diepte tot aanpassingen aan de rugleuning en beenruimte.

Door deze maatwerkopties kunnen rolstoelgebruikers een rolstoel kiezen die perfect bij hun lichaam en behoeften past. Het is belangrijk om advies in te winnen bij een specialist of ergotherapeut om ervoor te zorgen dat de rolstoel op de juiste manier wordt aangepast.

Op deze manier kan de rolstoel comfortabel en veilig worden gebruikt, waardoor mobiliteit en onafhankelijkheid worden vergroot.

Rolstoelbreedte als onderdeel van comfort en mobiliteit

De breedte van een rolstoel speelt een belangrijke rol in het comfort en de mobiliteit van de gebruiker. Als de rolstoel te smal is, kan dit leiden tot ongemak en zelfs drukplekken.

Daarom is het belangrijk om de juiste breedte te kiezen op basis van de lichaamsmaten van de gebruiker. Een goede rolstoelafstelling is essentieel voor comfortabel zitten en gemakkelijke verplaatsing.

Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met andere factoren zoals rugleuning en beenruimte. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een specialist of ergotherapeut om ervoor te zorgen dat de rolstoel goed past bij de behoeften van de gebruiker.

Tips en Adviezen voor het Kiezen van de Juiste Rolstoelbreedte

Meet nauwkeurig de lichaamsmaten op voordat je een rolstoel kiest. Overleg met een specialist of ergotherapeut om de juiste breedte te bepalen. Pas verschillende rolstoelen om te testen welke het beste past.

Let ook op andere factoren zoals de rugleuning en beenruimte. Zorg voor een goede afstelling van de rolstoel voor optimaal comfort en mobiliteit.

Het opmeten van lichaamsmaten voor een rolstoel

Om de juiste rolstoelbreedte te bepalen, is het belangrijk om lichaamsmaten op te meten. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Meet de breedte van je heupen op het breedste punt.
 2. Tel bij deze meting maximaal 1 cm aan elke kant van de heupen op om de zitbreedte te bepalen.
 3. Meet ook de lengte van je bovenbenen, dit kan invloed hebben op de positie van je knieën in de rolstoel.
 4. Overleg met een specialist of ergotherapeut over welke maat het beste bij jouw lichaam past.

Overleg met een specialist of ergotherapeut

Overleg met een specialist of ergotherapeut

Bij het kiezen van de juiste rolstoelbreedte is het belangrijk om advies in te winnen bij een specialist of ergotherapeut. Zij hebben de kennis en ervaring om de juiste breedte voor jouw specifieke behoeften en lichaamsmaten te bepalen.

Ze kunnen je helpen bij het opmeten van je lichaamsmaten en adviseren over de ideale zitbreedte. Daarnaast kunnen ze ook rekening houden met andere factoren, zoals de rugleuning en beenruimte, om ervoor te zorgen dat je een comfortabele en goed passende rolstoel krijgt.

Testen en passen van verschillende rolstoelen

Het is belangrijk om verschillende rolstoelen te testen en uit te proberen voordat je er een kiest. Hier zijn enkele tips voor het testen en passen van rolstoelen:

 1. Meet je lichaamsmaten op volgens de aanbevelingen.
 2. Overleg met een specialist of ergotherapeut welke rolstoel het beste bij jou past.
 3. Probeer verschillende rolstoelen uit met verschillende zitbreedtes om te zien welke comfortabel zitten.
 4. Let ook op andere factoren zoals de rugleuning en de beenruimte om te zorgen voor een goede pasvorm.
 5. Vergeet niet het belang van een goede rolstoelafstelling, zodat de rolstoel perfect bij jouw behoeften past.
 1. Measure your body dimensions according to the recommendations.
 2. Consult with a specialist or occupational therapist to determine which wheelchair is best for you.
 3. Try out different wheelchairs with varying seat widths to see which one feels comfortable.
 4. Pay attention to other factors such as the backrest and legroom to ensure a good fit.
 5. Don’t forget the importance of proper wheelchair adjustment, so that the wheelchair fits your needs perfectly.

Aandacht voor andere factoren zoals rugleuning en beenruimte

Bij het kiezen van de juiste rolstoelbreedte is het ook belangrijk om rekening te houden met andere factoren, zoals de rugleuning en de beenruimte. Een goede rugleuning zorgt voor de nodige ondersteuning en comfort tijdens het zitten in de rolstoel.

Daarnaast is voldoende beenruimte essentieel om de juiste houding te behouden en om te voorkomen dat de benen bekneld raken. Het is daarom belangrijk om niet alleen naar de zitbreedte te kijken, maar ook naar deze andere aspecten om ervoor te zorgen dat de rolstoel goed past en comfortabel is voor de gebruiker.

Het belang van een goede rolstoelafstelling

Een goede rolstoelafstelling is belangrijk omdat het comfort en mobiliteit biedt aan rolstoelgebruikers. Door de rolstoel op de juiste manier af te stellen, kan de gebruiker de zitpositie optimaliseren en vermoeidheid en pijn verminderen.

Een goed afgestelde rolstoel zorgt ook voor een goede lichaamsondersteuning en evenwicht, waardoor het risico op blessures wordt verkleind. Het is essentieel dat rolstoelgebruikers overleggen met een specialist of ergotherapeut om de juiste afstelling te vinden die past bij hun individuele behoeften en lichaamsmaten.

Het testen en passen van verschillende modellen is ook een goede manier om ervoor te zorgen dat de rolstoel goed past en comfortabel is.

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken hoe breed een rolstoel moet zijn en wat de ideale breedte is. Gemiddeld heeft een rolstoel een zitbreedte van 45 cm en een totale breedte van 60 cm.

De breedte van het zitgedeelte hangt af van de heupbreedte, waarbij maximaal 1 cm aan beide zijden van de heupen kan worden bijgerekend. Het is ook belangrijk om rekening te houden met rolstoeltoegankelijkheid bij het kiezen van de juiste breedte.

Verder hebben we tips en adviezen gegeven voor het kiezen van de juiste rolstoelbreedte, zoals het opmeten van lichaamsmaten en overleggen met een specialist of ergotherapeut. Het is ook belangrijk om verschillende rolstoelen uit te proberen en aandacht te besteden aan andere factoren zoals rugleuning en beenruimte.

Meer over ‘rolstoel’

Een rolstoel is meer dan zomaar een zitplaats op wielen; het is een hulpmiddel dat bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid biedt. Maar de wereld van rolstoelen is uitgebreid en divers. Misschien bent u op zoek naar tijdelijke mobiliteit en overweegt u een rolstoel te huren. Of wellicht is de tijd aangebroken om een duurzame investering te doen door een rolstoel te kopen. Voor wie een stap verder wil gaan in comfort en autonomie is er de elektrische rolstoel. Terwijl avontuurlijke zielen misschien aangetrokken zijn tot de mogelijkheden van een rolstoelfiets. En om het leven nog makkelijker te maken, kunnen oprijplaten zoals een oprijplaat voor de rolstoel een wereld van verschil maken. Als het gaat om kortdurend gebruik, zoals een uitstapje of een bezoek aan een luchthaven, kan een rolstoel lenen of een rolstoel op Schiphol een handige optie zijn. Ook de Medipoint rolstoel en de tweedehands rolstoel zijn het overwegen waard als u naar kosteneffectieve oplossingen zoekt. Voor een dagje uit naar een pretpark zoals de Efteling, bieden ze vaak een speciale Efteling rolstoel aan. En omdat niet elke ruimte even toegankelijk is, is het belangrijk om te weten welke breedte uw rolstoel heeft. Als u nog meer ondersteuning nodig heeft, kunt u kiezen voor een rolstoel met duwondersteuning of zelfs meedoen aan rolstoelbasketbal voor een actieve levensstijl. Voor degenen die trappen als een hindernis zien, zijn er ook oplossingen zoals de rolstoellift. En voor de ultieme mobiliteit kunt u overwegen een speciale rolstoelauto aan te schaffen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de ideale breedte van een rolstoel?

De ideale breedte van een rolstoel hangt af van de zitbreedte, wielbreedte en totale breedte van de rolstoel. Het moet passen bij de maat van de gebruiker en de doorgang van het huis.

2. Hoe meet ik de breedte van het zitgedeelte in een rolstoel?

Je meet de breedte van het zitgedeelte in een rolstoel met een meetlint. Je moet de ruimte tussen de armleuningen meten.

3. Wat is de minimale breedte voor een rolstoel doorgang?

De minimale breedte voor een rolstoel doorgang is nodig voor een rolstoel om te kunnen keren. Dit varieert meestal tussen 90 en 100 centimeter.

4. Hoe passen we een rolstoel aan voor optimale breedte?

Een rolstoel aanpassing voor optimale breedte kan zijn het aanpassen van de wielbreedte, zitbreedte of totale breedte. Een expert kan hierbij helpen.

5. Zijn er specifieke afmetingen voor een elektrische rolstoel?

Ja, elektrische rolstoelen hebben andere afmetingen dan gewone rolstoelen. Ze zijn vaak breder en langer, zelfs als ze ingeklapt zijn.

» Referenties


1. Cooper, R. A. (2012). Wheelchair research progress, perspectives, and transformation. JRRD, Volume 49, Number 1.
https://www.herl.pitt.edu/jrrd/1659-Cooper_Editorial_JRRD.pdf

2. Liu HY, Pearlman J, Cooper R, Hong EK, Wang H, Salatin B, & Cooper RA. (2010). Evaluation of aluminum ultralight rigid wheelchairs versus other ultralight wheelchairs using ANSI/RESNA standards. J Rehabil Res Dev, 47(5), 441–55.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20803388/

3. Grindle GG, Wang H, Salatin BA, Vazquez JJ, & Cooper RA. (2011). Design and development of the Personal Mobility and Manipulation Appliance. Assist Technol, 23(2), 81–92.
https://www.researchgate.net/publication/273930154_Personal_Mobility_and_Manipulation_Appliance-Design_Development_and_Initial_Testing

4. World Health Organization (OCT 2010). Fact sheet on wheelchairs. Disability Injury Prevention and Rehabilitation Unit, Department of Sustainable Development and Healthy Environments, Regional Office for South-East Asia, World Health House, Indraprastha Estate, Mahatma Gandhi Marg, New Delhi – 110002, India.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/205041/B4616.pdf?seq

» Referenties

Conclusie beste rolstoel 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Ideale Breedte van een Rolstoel: Tips en Adviezen (2023)

Laat een reactie achter