In dit artikel

Zitvoorzieningen voor Ouderen Opties en Advies

Zitvoorzieningen voor Ouderen: Opties en Advies (2023)

In dit artikel

Als ergotherapeut werk ik vaak met ouderen die moeite hebben met comfortabel en veilig zitten. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder fysieke beperkingen, zoals verminderde mobiliteit, spierzwakte of pijn, maar ook cognitieve problemen of geheugenverlies. Gelukkig zijn er verschillende zitvoorzieningen beschikbaar die ouderen kunnen helpen om comfortabeler en veiliger te zitten. In deze blog bied ik een overzicht van de belangrijkste zitvoorzieningen voor ouderen en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste optie.

Soorten zitvoorzieningen voor ouderen

Er zijn verschillende soorten zitvoorzieningen beschikbaar die ouderen kunnen helpen bij het zitten. Hieronder bespreek ik enkele van de meest voorkomende opties:

Stoelen en banken

Stoelen en banken zijn waarschijnlijk de meest gebruikte zitvoorzieningen in huis. Er zijn veel verschillende soorten stoelen en banken beschikbaar die geschikt zijn voor ouderen. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de grootte en de verstelbaarheid van de stoel of bank, evenals het materiaal waarvan de zitvoorziening is gemaakt. Stoelen en banken met armleuningen en een hoge rugleuning zijn bijvoorbeeld geschikt voor ouderen met rugproblemen, terwijl stoelen met een lage instap geschikt zijn voor ouderen met mobiliteitsproblemen.

Rolstoelen

Rolstoelen zijn een uitstekende optie voor ouderen met ernstige mobiliteitsproblemen. Er zijn handmatige en elektrische rolstoelen beschikbaar, en beide opties hebben hun voor- en nadelen. Handmatige rolstoelen zijn bijvoorbeeld lichter en goedkoper dan elektrische rolstoelen, terwijl elektrische rolstoelen meer comfort en wendbaarheid bieden.

Sta-op stoelen

Sta-op stoelen zijn een speciaal type stoel dat is ontworpen om ouderen te helpen bij het opstaan uit hun stoel. Deze stoelen hebben een kantelmechanisme waarmee de gebruiker gemakkelijker kan opstaan. Sta-op stoelen zijn een goede optie voor ouderen die moeite hebben met opstaan ​​uit hun stoel en zijn een goede manier om de mobiliteit en onafhankelijkheid van ouderen te vergroten.

Trippelstoelen

Trippelstoelen zijn stoelen op wielen waarmee ouderen zich gemakkelijk door het huis kunnen verplaatsen. Deze stoelen zijn vooral handig voor ouderen met mobiliteitsproblemen die niet in staat zijn om langdurig te staan of te lopen. Trippelstoelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn verstelbaar, zodat ze aan de individuele behoeften van de gebruiker kunnen worden aangepast.

Alternatieve zitvoorzieningen

Naast stoelen en banken, rolstoelen, sta-op stoelen en trippelstoelen zijn er ook alternatieve zitvoorzieningen beschikbaar die ouderen kunnen helpen bij het zitten. Een veelvoorkomende optie is het gebruik van zitkussens en wigkussens. Deze kussens zijn ontworpen om de zithouding van de gebruiker te verbeteren en de druk op de rug en het bekken te verminderen. Er zijn ook kussens verkrijgbaar die zijn ontworpen om de gebruiker te helpen bij het opstaan ​​uit zijn of haar stoel.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een zitvoorziening

Bij het kiezen van een zitvoorziening zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Hieronder bespreek ik enkele van de belangrijkste factoren:

Lichaamsbouw en fysieke beperkingen van de oudere

De lichaamsbouw en fysieke beperkingen van de oudere spelen een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste zitvoorziening. Ouderen met rugproblemen hebben bijvoorbeeld baat bij een stoel met een hoge rugleuning en armleuningen. Ouderen met mobiliteitsproblemen hebben daarentegen misschien meer baat bij een rolstoel of trippelstoel.

Beschikbare ruimte en inrichting van de woonomgeving

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte en de inrichting van de woonomgeving bij het kiezen van een zitvoorziening. Een grote, omvangrijke stoel past misschien niet in een kleine kamer, terwijl een rolstoel misschien niet geschikt is voor woningen met veel trappen.

Veiligheidsaspecten zoals antislipvoorzieningen en armleuningen

Veiligheidsaspecten zijn ook belangrijk bij het kiezen van een zitvoorziening voor ouderen. Stoelen en banken met armleuningen helpen ouderen om veilig op te staan, terwijl antislipvoorzieningen helpen bij het voorkomen van valpartijen.

Budget en kosten

Ten slotte moeten ouderen en hun verzorgers rekening houden met het budget en de kosten bij het kiezen van een zitvoorziening. Sommige zitvoorzieningen zijn duurder dan andere, en het is belangrijk om een ​​weloverwogen keuze te maken die past bij het beschikbare budget.

Praktische tips bij het kiezen en gebruiken van zitvoorzieningen

Hieronder vindt u enkele praktische tips voor het kiezen en gebruiken van zitvoorzieningen voor ouderen:

Het belang van het uitproberen van verschillende opties voordat u tot aankoop overgaat

Het is belangrijk om verschillende zitvoorzieningen uit te proberen voordat u tot aankoop overgaat. Dit kan u helpen bij het vinden van de juiste zitvoorziening die aan uw behoeften voldoet. Veel leveranciers bieden gratis proefperiodes aan, dus neem de tijd om verschillende opties uit te proberen voordat u een beslissing neemt.

De juiste hoogte en hoek van de zitvoorziening voor de gebruiker

De juiste hoogte en hoek van de zitvoorziening zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de gebruiker comfortabel en veilig kan zitten. Het is belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften van de gebruiker bij het bepalen van de juiste hoogte en hoek.

Het belang van onderhoud en reparatie

Het is belangrijk om de zitvoorziening regelmatig te onderhouden en eventuele reparaties snel uit te voeren om ervoor te zorgen dat de zitvoorziening veilig en comfortabel blijft. Lees de handleiding van de zitvoorziening zorgvuldig door en volg de instructies voor onderhoud en reparatie op.

Conclusie

Zitvoorzieningen spelen een belangrijke rol in het helpen van ouderen om comfortabel en veilig te zitten. Stoelen en banken, rolstoelen, sta-op stoelen, trippelstoelen en alternatieve zitvoorzieningen zijn allemaal opties die ouderen kunnen helpen bij het zitten. Bij het kiezen van de juiste zitvoorziening is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de lichaamsbouw en fysieke beperkingen van de oudere, de beschikbare ruimte en de inrichting van de woonomgeving, veiligheidsaspecten en het beschikbare budget. Het is ook belangrijk om verschillende opties uit te proberen voordat u tot aankoop overgaat en de zitvoorziening regelmatig te onderhouden en reparaties snel uit te voeren. Met de juiste zitvoorziening kunnen ouderen genieten van meer comfort, mobiliteit en onafhankelijkheid in hun dagelijks leven.

Meer informatie over zorghulpmiddelen bij het zitten?

Wilt u meer handige zorghulpmiddelen in huis halen om uw mobiliteit te verbeteren of te behouden? Bij beperkingen in de mobiliteit kunt u aan meerdere vormen denken. Op het gebied van fiets hulpmiddelen zijn er vele oplossingen, maar ook hulpmiddelen bij lighoudingrijdende hulpmiddelen en loophulpmiddelen als een rollator zijn passende adviezen te geven. Er kan moeite bestaan met het maken van transfers, hiervoor zijn vele transfer hulpmiddelen beschikbaar. Maar ook op het gebied van zitvoorzieningen is er veel te ontdekken.

In het kader van zitten kunt u aan vele mogelijkheden denken. Om erop uit te kunnen is een rolstoel wellicht aan te raden. Kiest u een opvouwbare rolstoel, lichtgewicht rolstoel of een transportrolstoel? Bent u wat beperkter in de mobiliteit dan kunt u altijd kiezen voor een rolstoel op maat of actieve rolstoel. Bij meer beperkingen is een kantelbare rolstoel of elektrische rolstoel wellicht een oplossing. Indien het te zwaar is om de duwrolstoel voort te bewegen dan kan een duwondersteuning rolstoel aan te raden zijn.

Heeft u moeite met opstaan van de eigen bank. Wellicht bent u bekend met een sta op stoel. Deze elektrische stoelen maken het opstaan gemakkelijk. Zo’n seniorenstoel biedt ook mogelijkheid om een ontspannen houding aan te nemen. Dus zo’n aangepaste stoel is best een goed idee.

In huis verplaatsen kan ook makkelijker gemaakt worden met een trippelstoel of trippelwerkstoel. Neemt dit teveel ruimte in beslag? Dan kan een zadelkruk (zadelstoel of ergonomische kruk) een alternatief hierop zijn.

Bij het zitten kan het ook aan te raden zijn om voor een zitkussen te kiezen. Bij decubitus vorming is een antidecubitus kussen wellicht geschikt. Een medisch zitkussen is bij beginnende decubitus of verminderde mobiliteit aan te raden. Een ergonomisch zitkussen is altijd een goed idee, voor iedereen die met meer comfort wil zitten is een orthopedische zitkussen geschikt.

Er bestaan ook kussen ter verlichting van pijn aan het zitvlak, bij bijvoorbeeld aambeien. Een donut kussen of zitring is dan geschikt. Het wordt ook wel een aambeien zitkussen genoemd. Voor een betere zithouding kan een wigkussen aan te raden zijn. Het stuitkussen biedt in elk geval ontlasting van het stuitje.

Ook op het gebied van Zelfzorg en Veiligheid zijn veel oplossingen te bedenken. Lees ook de Medipoint review voor nog meer handige zorghulpmiddelen die deze thuiszorgwinkel aanbiedt. Welke moeilijkheden u ook in het dagelijkse leven ervaart voor alles is een oplossing. Mocht u niet zeker weten wat geschikt is in uw situatie? Denk dan aan het inschakelen van professionele hulp en advies. Een ergotherapeut is geschoold in het vergroten van de zelfstandigheid en heeft kennis van de verschillende hulpmiddelen welke bestaan. U kunt dan advies op maat ontvangen en zelfs oefenen in uw eigen situatie. Wellicht komt u zelfs in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekering of WMO?  

Meest gestelde vragen over zitvoorzieningen

Wat zijn de voordelen van zitvoorzieningen voor ouderen?

Zitvoorzieningen kunnen ouderen helpen bij het zitten, wat hun comfort, mobiliteit en onafhankelijkheid kan verbeteren. Bijvoorbeeld, stoelen met armleuningen helpen ouderen om veilig op te staan, terwijl rolstoelen geschikt zijn voor ouderen met ernstige mobiliteitsproblemen.

Wat is het verschil tussen een rolstoel en een trippelstoel?

Rolstoelen zijn ontworpen om ouderen met mobiliteitsproblemen te helpen zichzelf te verplaatsen, terwijl trippelstoelen voornamelijk bedoeld zijn voor ouderen die zich niet lang kunnen staan of lopen.

Wat zijn de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van een zitvoorziening?

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een zitvoorziening zijn onder meer de lichaamsbouw en fysieke beperkingen van de oudere, de beschikbare ruimte en inrichting van de woonomgeving, veiligheidsaspecten en het beschikbare budget.

Welke stoelen zijn geschikt voor ouderen met rugproblemen?

Stoelen en banken met armleuningen en een hoge rugleuning zijn geschikt voor ouderen met rugproblemen.

Wat zijn de belangrijkste veiligheidsaspecten bij het gebruik van zitvoorzieningen?

Belangrijke veiligheidsaspecten bij het gebruik van zitvoorzieningen zijn onder meer antislipvoorzieningen, armleuningen en een stevige constructie.

Zijn sta-op stoelen geschikt voor ouderen met mobiliteitsproblemen?

Ja, sta-op stoelen zijn een goede optie voor ouderen met mobiliteitsproblemen omdat ze de gebruiker helpen om gemakkelijker op te staan.

Welke alternatieve zitvoorzieningen zijn beschikbaar voor ouderen?

Alternatieve zitvoorzieningen voor ouderen zijn onder meer zitkussens en wigkussens, die zijn ontworpen om de zithouding van de gebruiker te verbeteren en de druk op de rug en het bekken te verminderen.

Welke rol spelen zitvoorzieningen in de revalidatie van ouderen?

Zitvoorzieningen kunnen een belangrijke rol spelen in de revalidatie van ouderen door hen te helpen bij het zitten en mobiliseren.

Welke rol spelen ergotherapeuten bij het adviseren over zitvoorzieningen?

Ergotherapeuten spelen een belangrijke rol bij het adviseren over zitvoorzieningen omdat ze de individuele behoeften en beperkingen van de gebruiker kunnen beoordelen en de juiste zitvoorziening kunnen aanbevelen.

Hoe vaak moet een zitvoorziening worden vervangen?

De frequentie waarmee een zitvoorziening moet worden vervangen hangt af van verschillende factoren, waaronder het gebruik en de leeftijd van de zitvoorziening. Over het algemeen moeten zitvoorzieningen regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze veilig en comfortabel blijven. Als de zitvoorziening beschadigd raakt of niet meer goed functioneert, is het mogelijk dat deze moet worden vervangen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en de zitvoorziening regelmatig te controleren op tekenen van slijtage of beschadiging.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zitvoorzieningen voor Ouderen: Opties en Advies (2023)

Laat een reactie achter