In dit artikel

Trap Hulpmiddelen (2022) | Het Beste Hulpmiddel Traplopen!

Trap Hulpmiddelen (2024) | Het Beste Hulpmiddel Traplopen!

In dit artikel

Het CBS [1] benoemd dat er dagelijks 13 mensen overlijden als gevolg van een accidentele val. Dit houdt in dat het gaat om een onopzettelijke val waarbij iemand struikelt, valt of uitglijdt. De laatste jaren stijgt dit getal. Ook een val van de trap komt in veel van de gevallen voor. Het CBS geeft het volgende in het artikel aan: ”Bij ongeveer de helft van de ziekenhuisopnamen is bekend hoe men is gevallen. Bij tachtigplussers is dat dan meestal uitglijden of struikelen, daarna komen een val uit bed en een val van de trap het meest voor

Beste Trap Hulpmiddelen 2023; Mijn selectie

  1. Beste traplift huren Medipoint: Traplift Levant Comfort
  2. Beste trap hulpmiddelen: Assistep
  3. Beste hulpmiddelen trapleuning: Trapleuning
  4. Beste hulpmiddel traplopen: Elleboogkruk gesloten manchet
  5. Beste traphulp ouderen: Trapverlichting

Trap geschikt?

Hoe weet u of uw trap geschikt is? En of u fysiek nog in voldoende conditie bent om de trap veilig te kunnen nemen, meermaals op een dag? Dit alles hangt af van uw persoonlijke situatie. Woont u in een appartement waarbij u meerdere trappen op moet lopen en geen lift aanwezig is? Of heeft u in uw eengezinswoning een wenteltrap? Of is er een ”luie” trap aanwezig met leuningen beiderzijds? Al deze factoren zijn van belang om te weten voordat het duidelijk is of uw trap geschikt is.

Trap Hulpmiddelen (2022) | Het Beste Hulpmiddel Traplopen!

Als u een steile trap oploopt met zware boodschappen kan dat een behoorlijke uitdaging vormen. Soms valt dit te omzeilen door de lift te nemen, echter is dit niet altijd mogelijk. Ook in een woning met verdiepingen is het niet altijd mogelijk om de trap te ontwijken. U wil graag naast uw partner slapen of gebruik maken van de badkamer. De kans is groot dat u dan gebruik moet maken van de trap.

Wat wordt er in de praktijk ervaren?

In de praktijk worden diverse zaken gezien. Het soort trap is belangrijk. Een rechte trap, een trap met bocht of wenteltrap is al een wereld van verschil. Soms is er een leuning die los zit en andere situaties hebben aan beide kanten een trapleuning. De bekleding van de trap is ook een veel gezien probleem. Trapbekleding wat versleten is of er losjes bijhangt. Of juist pas gelakte traptreden die erg glad zijn, zeker als u met sokken aan de voeten van de trap af loopt.

Trap Hulpmiddelen (2022) | Het Beste Hulpmiddel Traplopen!

Met name de laatste trede om op de overloop te komen wordt vaak als een moeilijk punt gezien, een handgreep is dan vaak van toepassing. Maar ook in de nacht als er onvoldoende verlichting is kan een val van de trap zo gemaakt zijn. Ook het gebruik van de trap in de nacht is een veel gezien probleem. Moet u s nachts naar de toilet en daardoor de trap op en af, dit maakt het risico op vallen ook groter.

Indien u conditioneel of fysiek moeite hebt om trap te lopen door beroerte, post covid, reuma, artrose, parkinson, ms, dementie, copd of een andere aandoening kan een traplift een optie zijn.

Hulpmiddel trap voor ouderen

Er zijn veel verschillende oplossingen om zelfstandig boven te komen. Merkt u dat u niet goed weet wat voor u de beste oplossing is, een ergotherapeut kan u advies geven en eventueel voorzieningen regelen via de gemeente. Dit betreft zorghulpmiddelen om het traplopen te kunnen blijven uitvoeren of juist een andere oplossing zodat u in uw eigen huis kan blijven wonen, maar traplopen niet meer nodig is. Een verhuizing is niet altijd nodig en zeker niet altijd wenselijk.

Trap Hulpmiddelen (2022) | Het Beste Hulpmiddel Traplopen!

Traplift

Er zijn verschillende soorten trapliften, bijvoorbeeld via Medipoint. Iedere trap vraagt een andere oplossing. Hiervoor geldt soms een mogelijkheid tot vergoeding van de gemeente. Het houdt wel in dat er een eigen bijdrage van u gevraagd wordt. Met een traplift is traplopen niet meer nodig, maar kunt u wel in uw eigen huis blijven wonen. . U kunt het tijdelijk huren of een aanschaf doen. U kunt vrijblijvend 3 offertes aanvragen voor een traplift.


Klik hier voor 3 offertes

Easysteppers

Dit is een hulpmiddel, de Easysteppers, om te kunnen blijven traplopen en uw mobiliteit te stimuleren. Met de blokken worden de traptreden gehalveerd. Dit betekend dat u met de benen minder krachtsinspanning en dus moeite hoeft te leveren om de tredes te nemen. Hiemee kunt u het traplopen blijven doen, u blijft in beweging dmv traplopen.

”Traplopen is het aller- aller- allerlaatste wat je op moet geven!” betuigt Olga Commandeur.”

Trap Hulpmiddelen (2022) | Het Beste Hulpmiddel Traplopen!

Assistep

Als u balansproblemen ervaart of u meer onzeker voelt bent u vast opzoek naar een andere oplossing. Op de trap kan de Assistep rail een uitkomst zijn voor u. De assistep is een hulpmiddel waarbij u een beugel voor u heeft en zo trede voor trede de trap op of af kan lopen. Het vasthouden van de beugel biedt u extra veiligheid en u kunt zelfstandig de trap blijven gebruiken. De beugel kan ook ingeklapt worden, zodat anderen geen hinder ondervinden van het hulpmiddel. De beugel blokkeert automatisch bij het naar beneden klappen, extra veiligheid kunt u wel zeggen. Het kan geïnstalleerd worden op de meeste trappen, zowel een rechte trap als een trap met bocht.

Hulpmiddelen trapleuning

Als uw huidige trapleuning niet voldoende grip geeft dan kan een extra trapleuning een goede oplossing zijn. Ook kan een gewone beugel soms al net de extra beetje steun geven om zelfstandig de trappen te kunnen nemen.


Klik hier voor wandbeugels

Mobiliteitshulpmiddelen

Na een knie- of heupoperatie kan er geadviseerd worden om met een elleboogkruk de trap op en af te gaan, de andere arm gebruikt dan een trapleuning.

Om ervoor te zorgen dat u fit en sterk genoeg blijft om uw trap te kunnen blijven gebruiken is het belangrijk om te investeren in beweging. Dit kan door middel van een stoelfiets, hometrainer, driewielfiets, loopfiets volwassenen, duofiets, rollator, looprek of wandelstok.

Veiligheid hulpmiddelen traplopen

Goede verlichting is van groot belang bij het veilig traplopen. Denk hierbij aan bewegingssensoren speciaal voor de trap. Daarnaast is voor het nachtelijke dwalen of evenwichtsproblemen een traphekje een oplossing.


Klik hier voor bewegingssensoren

Kosten en Aankoopopties voor Trapliften

Bij het overwegen van de aanschaf van een traplift is het belangrijk om niet alleen de functionaliteit, maar ook de kosten te overwegen. Het kopen van een traplift kan een aanzienlijke investering zijn, maar het biedt wel de garantie van veiligheid en comfort in uw eigen huis. Afhankelijk van de specifieke behoeften en de configuratie van uw woning, kunt u kiezen voor een op maat gemaakte oplossing die perfect past bij uw trap. Daarnaast zijn de kosten van een traplift afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type traplift, de lengte van de trap, en eventuele extra functies. Het is raadzaam om meerdere offertes te vergelijken om zo de beste deal te vinden die aan uw behoeften en budget voldoet. Zo blijft u mobiel en onafhankelijk, en kunt u met vertrouwen elke verdieping van uw huis blijven gebruiken.

Meest gestelde vragen trap hulpmiddelen

Bent u nieuwsgierig naar de meest gestelde vragen over trap hulpmiddelen en hulpmiddel traplopen. Hieronder geef ik antwoord hierop.

Wat is het beste trap hulpmiddel?

Dit is uiteraard afhankelijk per situatie. Maar een traplift maakt uw woning toekomstbestendig als uw fysieke mogelijkheden afnemen en de veiligheid in het geding komt. Om zo lang mogelijk zelfstandig in uw huis te blijven wonen zijn trapliften zeker een geschikt hulpmiddel.

Wat kost een Assistep?

Als u een Assistep Rail wil gebruiken, dan kiest u ervoor om fysiek het traplopen te blijven uitvoeren, maar bouwt u een extra veiligheid in. Om een prijsindicatie te geven kunt u denken aan een aanschaf particulier van ongeveer €2700.

Welke vergoeding is er mogelijk voor een traplift?

Vanuit de gemeente, WMO, is er soms een vergoeding mogelijk. Hiervoor is wel een medische indicatie nodig welke beoordeeld zal worden. Soms wordt er extra informatie opgevraagd bij uw huisarts of behandelend medisch specialist. Indien u voor een vergoeding in aanmerking komt is het vaak gebaseerd op fysiek functioneren, toekomstperspectief en eventuele andere aanpassingen die nog nodig zijn op korte of langere termijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld grote badkamer aanpassingen.

Wanneer traphekje in te zetten?

Een traphekje is vast bij u bekend voor gebruik als er jonge kinderen in huis bewegen. Toch is een traphekje ook geschikt om de veiligheid bij senioren of mensen met verminderde mobiliteit in te zetten. Met name bovenaan de trap als u ‘s nachts beweegt van slaapkamer naar toilet kan het gat van de trap nogal angstig zijn voor uzelf of uw naasten. Een traphekje kan dit gat dichten en een val van de trap met mogelijk nare gevolgen voorkomen.

Is een trapleuning een verplichting?

Het is niet verplicht om een trapleuning te hebben. Toch monteren de meeste mensen deze wel aan de muur voor grip bij het traplopen. De meeste senioren plaatsen ook extra steunen om de treden te kunnen blijven nemen en zich tegelijkertijd kunnen vasthouden. Voor uw veiligheid is een leuning of zelfs een tweede zeker aan te raden.

Conclusie beste trap hulpmiddelen 2023

Picture of Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl.Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten.Meer advies van Anouk van Gangelen