In dit artikel

Voorkom Rugpijn Ontdek de Top 5 Beste Rugbraces

Voorkom Rugpijn: Ontdek de Top 5 Beste Rugbraces van 2023

In dit artikel

Als ergotherapeut zie ik regelmatig patiënten met rugklachten. Een van de hulpmiddelen die ik vaak adviseer is een rugbrace. Een goede rugbrace kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de houding, waardoor de rug minder belast wordt. Maar hoe kies je de juiste rugbrace? In deze blog bespreek ik de vijf beste rugbraces van dit moment.

Waarom heb je een rugbrace nodig?

Voordat we ingaan op de vijf beste rugbraces, is het belangrijk om te begrijpen waarom je een rugbrace nodig zou hebben. Een rugbrace kan helpen bij verschillende soorten rugklachten, zoals lage rugpijn, hernia, scoliose, ischias en artritis. Een goede rugbrace kan de druk op de ruggengraat verminderen en de spieren ondersteunen, waardoor de rug minder belast wordt. Hierdoor kan de pijn verminderen en de mobiliteit verbeteren.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een rugbrace?

Er zijn verschillende factoren waar je op moet letten bij het kiezen van een rugbrace. Hieronder bespreek ik de belangrijkste kenmerken van een goede rugbrace.

  1. Maatvoering: Een rugbrace moet goed passen om de juiste ondersteuning te bieden. Het is daarom belangrijk om de juiste maat te kiezen. Meet de omtrek van je taille op het smalste punt en kies de maat die hier het beste bij past. Houd er rekening mee dat de maten per merk en model kunnen verschillen.
  2. Ondersteuning: De mate van ondersteuning die je nodig hebt, hangt af van je specifieke klachten. Bij rugklachten in de onderrug is een lichte tot matige ondersteuning vaak voldoende, terwijl bij klachten hoger in de rug of bij ernstige rugklachten een sterkere ondersteuning nodig kan zijn.
  3. Comfort: Een rugbrace moet comfortabel zitten, anders is de kans groot dat je hem niet zult dragen. Kies daarom een rugbrace met zachte en ademende materialen.
  4. Bewegingsvrijheid: Sommige rugbraces kunnen de bewegingsvrijheid beperken. Als je nog wel wilt kunnen bewegen, kies dan voor een rugbrace die voldoende flexibiliteit biedt.
  5. Type: Er zijn verschillende soorten rugbraces verkrijgbaar, zoals lumbale, sacrale en thoracale braces. Kies een rugbrace die geschikt is voor de specifieke klachten die je hebt.

De vijf beste rugbraces van dit moment

Nu we weten waar we op moeten letten bij het kiezen van een rugbrace, is het tijd om de vijf beste rugbraces van dit moment te bespreken.

Push Care Rugbrace

De Push Care Rugbrace is een veelzijdige brace die geschikt is voor lichte tot matige rugklachten. Het biedt ondersteuning aan de lage rug en zorgt voor een goede houding. De brace is gemaakt van zachte en ademende materialen en is gemakkelijk aan te passen aan de juiste maat. Bovendien is de Push Care Rugbrace gemakkelijk te dragen onder kleding en beperkt hij de bewegingsvrijheid niet.

Bauerfeind LumboLoc

De Bauerfeind LumboLoc is een zeer stabiele rugbrace die geschikt is voor mensen met matige tot ernstige rugklachten. De brace biedt ondersteuning aan de onderrug en kan helpen bij het stabiliseren van de ruggengraat. De LumboLoc is gemaakt van comfortabele materialen en is gemakkelijk aan te passen aan de juiste maat. Het nadeel van de LumboLoc is dat hij iets minder flexibiliteit biedt dan sommige andere rugbraces.

McDavid 493 Rugbrace

De McDavid 493 Rugbrace is een lichtgewicht brace die geschikt is voor mensen met lichte rugklachten. De brace biedt ondersteuning aan de lage rug en kan helpen bij het verbeteren van de houding. De McDavid 493 Rugbrace is gemaakt van zachte en ademende materialen en is gemakkelijk aan te passen aan de juiste maat. Het nadeel van de McDavid 493 Rugbrace is dat hij minder geschikt is voor mensen met ernstige rugklachten.

Thuasne Lombax

De Thuasne Lombax is een comfortabele rugbrace die geschikt is voor mensen met matige rugklachten. De brace biedt ondersteuning aan de lage rug en kan helpen bij het stabiliseren van de ruggengraat. De Lombax is gemaakt van zachte en ademende materialen en is gemakkelijk aan te passen aan de juiste maat. Het nadeel van de Lombax is dat hij minder geschikt is voor mensen met ernstige rugklachten.

Medi Lumbamed Basic

De Medi Lumbamed Basic is een lichte en comfortabele rugbrace die geschikt is voor mensen met lichte tot matige rugklachten. De brace biedt ondersteuning aan de lage rug en kan helpen bij het verbeteren van de houding. De Lumbamed Basic is gemaakt van zachte en ademende materialen en is gemakkelijk aan te passen aan de juiste maat. Het nadeel van de Lumbamed Basic is dat hij minder geschikt is voor mensen met ernstige rugklachten.

Hoe gebruik je een rugbrace?

Nu je weet welke rugbrace het beste bij jouw klachten past, is het belangrijk om te weten hoe je een rugbrace op de juiste manier gebruikt. Hieronder geef ik een aantal tips.

  1. Draag de rugbrace niet te lang: Het is belangrijk om de rugbrace niet te lang achter elkaar te dragen. Draag de brace bijvoorbeeld een uur per keer en neem dan een pauze van een uur voordat je hem weer draagt.
  2. Houd de brace schoon: Zorg ervoor dat je de rugbrace regelmatig schoonmaakt om de hygiëne te bewaren.
  3. Draag de rugbrace niet tijdens het slapen: Het is niet aan te raden om de rugbrace ‘s nachts te dragen. Het kan leiden tot ongemak en de bewegingsvrijheid beperken.
  4. Pas de brace aan voor de juiste ondersteuning: Pas de rugbrace aan voor de juiste ondersteuning en om ervoor te zorgen dat hij comfortabel zit.
  5. Oefen met de brace: Probeer verschillende activiteiten uit terwijl je de rugbrace draagt. Zo kun je wennen aan de brace en kijken welke activiteiten wel en niet comfortabel zijn.

Conclusie

Een rugbrace kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de houding. Bij het kiezen van een rugbrace is het belangrijk om op verschillende factoren te letten, zoals maatvoering, ondersteuning, comfort, bewegingsvrijheid en type. In deze blog hebben we de vijf beste rugbraces van dit moment besproken: de Push Care Rugbrace, Bauerfeind LumboLoc, McDavid 493 Rugbrace, Thuasne Lombax en Medi Lumbamed Basic. Vergeet niet om de rugbrace op de juiste manier te gebruiken om ervoor te zorgen dat hij comfortabel zit en de juiste ondersteuning biedt. Bij ernstige of aanhoudende rugklachten is het altijd aan te raden om een arts of ergotherapeut te raadplegen om te kijken welke behandeling het beste is voor jouw specifieke klachten.

Meest gestelde vragen over rugbraces

Wat is een rugbrace en hoe werkt het?

Een rugbrace is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om rugklachten te verminderen. Het biedt ondersteuning aan de ruggengraat en de spieren, waardoor de rug minder belast wordt.

Voor wie is een rugbrace geschikt?

Een rugbrace kan geschikt zijn voor mensen met rugklachten zoals lage rugpijn, hernia, scoliose, ischias en artritis. Het is altijd belangrijk om een arts of ergotherapeut te raadplegen om te kijken welke behandeling het beste is voor jouw specifieke klachten.

Wat zijn de voordelen van het dragen van een rugbrace?

Een rugbrace kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de houding. Het biedt ondersteuning aan de ruggengraat en de spieren, waardoor de rug minder belast wordt.

Wat zijn de verschillende soorten rugbraces?

Er zijn verschillende soorten rugbraces, waaronder lumbale, sacrale en thoracale braces. Kies een rugbrace die geschikt is voor de specifieke klachten die je hebt.

Wat moet ik overwegen bij het kiezen van een rugbrace?

Bij het kiezen van een rugbrace moet je rekening houden met factoren zoals maatvoering, ondersteuning, comfort, bewegingsvrijheid en type. Een ergotherapeut of arts kan helpen bij het kiezen van de juiste rugbrace voor jouw specifieke klachten.

Wanneer moet ik een rugbrace dragen?

Een rugbrace kan gedragen worden wanneer je rugklachten hebt, tijdens activiteiten die de rug belasten, of als ondersteuning bij het herstel van een blessure. Het is altijd belangrijk om een arts of ergotherapeut te raadplegen om te kijken welke behandeling het beste is voor jouw specifieke klachten.

Hoe lang moet ik een rugbrace dragen?

Het is belangrijk om de rugbrace niet te lang achter elkaar te dragen. Draag de brace bijvoorbeeld een uur per keer en neem dan een pauze van een uur voordat je hem weer draagt.

Kan ik een rugbrace dragen tijdens het sporten?

Ja, een rugbrace kan tijdens het sporten worden gedragen om de rug te ondersteunen en blessures te voorkomen. Kies wel een brace die geschikt is voor de sport die je beoefent.

Hoe maak ik mijn rugbrace schoon?

Het is belangrijk om de rugbrace regelmatig schoon te maken om de hygiëne te bewaren. Volg de instructies van de fabrikant voor het schoonmaken van de brace.

Hoe weet ik of mijn rugbrace goed past?

Een rugbrace moet goed passen om de juiste ondersteuning te bieden. Meet de omtrek van je taille op het smalste punt en kies de maat die hier het beste bij past. Houd er rekening mee dat de maten per merk en model kunnen verschillen.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Voorkom Rugpijn: Ontdek de Top 5 Beste Rugbraces van 2023

Laat een reactie achter