In Nederland heeft 1 op de 9 mensen een vorm van reuma. Iedere dag komt hier een groot aantal bij, ongeveer 700. Dagelijks leeft ruim 2 miljoen mensen met stijve gewrichten, pijn en vermoeidheid door hun reuma. Bij veel vormen is er behandeling mogelijk, helaas is het nog niet te genezen.[1] Dit betekend dat het voor veel mensen belangrijk is om oplossingen te vinden om met deze klachten om te gaan. In dit artikel schrijf ik over het ziektebeeld en hoe de behandelprocedure is. Ik zal u meenemen in de ergotherapeutische adviezen en welke reuma hulpmiddelen er beschikbaar zijn.
Beste Reuma Hulpmiddelen 2023; mijn selectie
- Beste reuma hulpmiddelen: Rollator
- Beste reuma handen hulpmiddelen: Polsbrace
- Beste reuma hulpmiddelen keuken: Trippelstoel
- Beste aangepast bestek reuma: Aangepast bestek
- Beste huishoudelijke hulpmiddelen voor reuma: Huishoudelijke hulp
- Beste reuma stoel: Sta op stoel
Reuma wat betekent dit?
Reuma omvat meer dan 100 ziekten die de gewrichten, botten en spieren aantasten. Er is sprake van ontregeling van het afweersysteem van het lichaam, hierdoor ontstaan chronische ontstekingen. Reuma veroorzaakt veel symptomen, waaronder pijn en beperkingen in bewegingen door stijfheid van gewrichten en spieren. Reumatische artritis is een auto-immuunziekte. Uw lichaam maakt antilichamen tegen u, specifiek tegen uw gewrichten en weefsels. De antilichamen veroorzaken ontstekingsveranderingen in de gewrichten.
De oorzaak waarom reuma ontstaat is niet bekend. Omgevingsfactoren kunnen een rol spelen: roken of overgewicht. Maar ook erfelijkheid is een oorzaak wat invloed kan hebben op het ontstaan ervan. Reumatoïde artritis kan ontstaan vanaf elke leeftijd.
Vormen van Reuma
Reuma wordt onderverdeeld in 3 verschillende categorieën. Namelijk ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. De meest voorkomende vormen van reuma zijn: artrose (osteoartritis), jeugdreuma, reumatoïde artritis, Syndroom van Sjögren, Ziekte van Bechterew, Artritis Psoriatica en Systemische Lupus Erythematodus (SLE).
Ontstekingsreuma
Dit is een verzamelnaam voor auto-immunziekten die spieren, gewrichten en zelfs organen aantasten. Aandoeningen waar u aan kunt denken zijn: reumatoïde artritis, Syndroom van Sjögren, SLE, axiale spondyloartritis en sclerodermie. Helaas is er voor geen enkele vorm genezing mogelijk, wel symtoombestrijding. Ongeveer 420.000 mensen hebben deze vorm van reuma.
Artrose
Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Hierbij is sprake van 1,1 miljoen mensen die hiermee kamt in één of meerdere gewrichten. De grootste groep kampt dus met artrose gerelateerde klachten.
Wekedelenreuma
Bij wekedelenreuma richt het zich met name op zoals de naam al doet vermoeden de wekedelen. Hieronder valt, spieren, banden, pezen en kapsel om de gewrichten. Deze vorm van reuma speelt bij ongeveer 240.000 mensen. Aandoeningen waar u aan kunt denken zijn: fibromyalgie, hypermobiliteit, slijmbeursontsteking, tennis/golfelleboog of muisarm bijvoorbeeld.
Welke behandelmogelijkheden zijn er?
Als er nog niet duidelijk is wat er speelt bij de patiënten, dan wordt er bloedonderzoek gedaan, maar ook lichamelijk onderzoek. Het kan zijn dat een aanvullend onderzoek met röntgen noodzakelijk is. Als hieruit blijkt dat er sprake is van reuma dan kunnen er diverse behandelaars betrokken raken. Als medisch specialist zal er een reumatoloog betrokken raken, maar ook een reumaverpleegkundige, fysiotherapeut en ergotherapeut. De laatste drie zullen u begeleiden om met uw klachten te leren omgaan in het dagelijks leven. De reumatoloog kan u adviseren omtrent behandelmethoden en inzet van medicatie.
Advies ergotherapeut
Als ergotherapeut denken wij mee hoe u uw dagelijkse activiteiten kan blijven uitvoeren. Er wordt onderzocht hoe deze nu vorm gegeven worden en welke alternatieven er mogelijk zijn. Met onderstaande reuma hulpmiddelen heb ik veel in de praktijk gewerkt en zijn erg nuttig ervaren door de mensen met onder andere reumatoïde artritis. Daarnaast wordt ook bekeken hoe u uw dag kunt indelen. Soms is het aan te raden om de activiteiten die u wil en kan wat te verdelen over de dag en rustmomenten in te bouwen.
Veel geziene hulpvragen zijn: openen van potten en dopjes, snijden van vlees of groentes, voeren van huishouden, ondersteuning braces aan polsen of ander gewricht, omgang met vermoeidheid, advies voor woningaanpassingen en handgrepen en advies omtrent mobiliteit buitenshuis. Ergotherapie wordt vergoed door de zorgverzekering.
Klik hier voor de beste zorgverzekering ouderen
Reuma hulpmiddelen
Als u kampt met klachten als gevolg van reuma en dit uw dagelijks leven beïnvloedt is het aan te raden om juiste reuma hulpmiddelen aan te schaffen. Dit kan zijn hulpmiddelen bij verminderde mobiliteit of een hulpmiddel dit het huishouden vergemakkelijkt. Onderstaande reuma hulpmiddelen zullen u wellicht dit verlichting kunnen geven om pijn te doen verminderen, irritatie van de gewrichten te verminderen, in beweging te kunnen blijven en de zaken met minder moeite te kunnen uitvoeren.
Mobiliteit hulpmiddelen Reuma
Het is altijd belangrijk om te bewegen en oefenen, maar bij reuma is dit zeker belangrijk en ook dat u uw gewrichten juist belast. Het kan zijn dat u door pijnklachten een andere manier van bewegen aanwent wat niet helpend is. Dit ontwikkeld dan op den duur nog meer pijn. Onderstaande hulpmiddelen zijn gericht op de mobiliteit.
Om sportief bezig te kunnen zijn is een stoelfiets of hometrainer een goede oplossing.
Een hulpmiddel om u te ondersteunen bij het aannemen van een juiste loophouding kan dan handig zijn. Denk hierbij aan een rollator, looprek, elleboogkruk, wandelstok of zelfs een loopfiets volwassenen. Bij het lopen kan het lastig worden door de reumatoïde artritis om de voeten op te tillen, dan is een drempelhulp een van de juiste reuma hulpmiddelen.
Klik hier voor de beste rollator
Voor de lange afstanden kan een scootmobiel, driewielfiets, rolstoel of duofiets een goed alternatief zijn.
Als bijvoorbeeld het opstaan moeilijk gaat kunt u denken aan een sta op stoel. Of in de keuken aan een trippelstoel.
Vaak wordt gezien dat ook het in en uit bed komen lastig wordt met pijnklachten. Als oplossing kunt u denken aan slaapkamerhulpmiddelen een hoog laag bed, seniorenbed, bedbeugel, pakpaal, papegaai, bedverhoger of glijzeil.
Als het traplopen moeilijker wordt kun u denken aan diverse traphulpmiddelen.
Zelfzorg hulpmiddelen Reuma
Om de pijn tijdens dagelijkse activiteiten te doen verlichten is het mogelijk om bandages in te zetten. U ervaart wat extra steun bij pols, knie, vingers, enkel of schouder. De pijnlijke beweging wordt zo wat geremd en u ervaart steun. Lees hier meer over polsbrace, schouderbrace, enkelbrace, kniebrace of duimbrace.
Klik hier voor de beste polsbrace
Ook kan het zijn dat u moeite heeft om uw eten te smeren en snijden. Aangepast bestek kan dan een goede oplossing zijn. Lees hier meer over in de blog over aangepast bestek reuma.
Soms kan het lastig zijn als u wilt snijden en u het eten niet goed kan vasthouden. Dan kan een snijplank waarbij het eten op zijn plaats blijft een handig hulpmiddel zijn.
De zware taken in het huishouden worden vaak het eerst als moelijk en zwaar ervaren. Het wordt meer een last door pijn en krachtverlies. Een hulp in het huishouden kan een fijne uitkomst zijn.
Medicijnen moeten soms in tweeën gebroken worden of het uit de verpakking halen gaat moeizaam. Lees hier meer over medicijndozen.
Heeft u moeite om te bukken of kunt u niet goed met uw hand de sokken of steunkousen aantrekken. Dan kan een hulpmiddel steunkousen een goede oplossing zijn voor u. Denk ook aan een ander sokaantrekhulpje. Verbandschoenen zijn bijvoorbeeld ook makkelijk aan te trekken (ook met één hand)
Bij het douchen kan het veiliger voelen om een handvat te hebben of te kunnen zitten. Een wandbeugel is erg geschikt (niet met zuignappen), maar een douchestoel, badplank of douchekruk ook zeker een aanrader als badkamerhulpmiddelen. Ook om het toilet kan opstaan moeilijker worden een toiletverhoger, postoel, urinaal of toiletframe kan een uitkomst zijn.
Indien u pijnklachten ervaart bij het liggen op bed kunt u denken aan een goed traagschuimmatras, ergonomisch kussen of verzwaarde deken.
Klik hier voor het beste traagschuimmatras
Veiligheid hulpmiddelen Reuma
Door reuma kan het zo zijn dat het valrisico ook hoger wordt. Om breuken aan de heup te voorkomen kunt u nadenken of een heupairbag geschikt is voor u.
Anders is een personenalarmering of seniorentelefoon erg geschikt voor u, zodat als u bent gevallen direct uw naasten of professionele hulp kan inschakelen.
Klik hier voor de beste personenalarmering
Meest gestelde vragen Reuma hulpmiddelen
Als ergotherapeut heb ik veel goede ervaringen met diverse reuma hulpmiddelen op het gebied van mobiliteit, veiligheid en zelfzorg. Het hulpmiddel reuma wat er echt bovenuit springt is de Topro Troja Pegasus. Het behoudt de mobiliteit en zorgt voor veilig bewegen in en om de woning. Door het lichte gewicht kunt u de rollator indien nodig over drempels tillen en zelfs in de auto tillen wordt makkelijker.
Vanuit de zorgverzekering zijn er soms mogelijkheden om in aanmerking te komen voor vergoeding. Hiervoor kunt u het beste uw zorgpolis informeren voordat u een hulpmiddel aanschaft. Dit kunt u ook verifiëren bij uw behandelend ergotherapeut. Zij zijn vaak op de hoogte welke zorghulpmiddelen er voor vergoeding in aanmerking komen.
De reden dat reumatoïde artritis ontstaat is lastig aan te geven. Dit kan te maken hebben met omgevingsfactoren en leefstijl. Maar erfelijkheid kan ook een factor zijn in het ontstaan.
Er zijn vele platformen waar u reumahulpmiddelen kan aanschaffen. Een grote organisatie met diverse producten geschikt als hulpmiddelen reuma is Medipoint.
Conclusie beste Reuma hulpmiddelen 2023
- Beste reuma hulpmiddelen: Rollator
- Beste reuma handen hulpmiddelen: Polsbrace
- Beste reuma hulpmiddelen keuken: Trippelstoel
- Beste aangepast bestek reuma: Aangepast bestek
- Beste huishoudelijke hulpmiddelen voor reuma: Huishoudelijke hulp
- Beste reuma stoel: Sta op stoel