In dit artikel

Hulpmiddelen woonkamer (2022) Ergotherapeutisch advies!

Hulpmiddelen woonkamer (2024) | Ergotherapeutisch advies!

In dit artikel

Naarmate de vergrijzing doorgaat, neemt de bevolking toe. [1] Overheden moedigen oudere burgers aan om zo lang mogelijk in hun huis te blijven wonen. Bijna alle senioren zijn het hiermee eens: langer thuis blijven in vergelijking met in het verpleeghuis. De zorgkosten reizen omhoog. Ons belangrijkste doel is om een comfortabele en vredige levensstijl te bieden.

Je huis voelt huiselijk aan. Je blijft liever zo lang als je kunt, zelfs als je ouder bent. We hebben het geluk te zien dat het vandaag gemakkelijker beschikbaar is. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor uw veiligheid thuis.

Beste Hulpmiddelen Woonkamer 2023; Mijn selectie

 1. Beste Hulpmiddelen Woonkamer: Sta op stoel
 2. Beste Ergonomische Hulpmiddelen Huishouden: Huishoudelijke hulp
 3. Beste Hulpmiddelen ouderen thuis: Binnenrollator
 4. Beste Drempelhulp: 3 laagse drempelhulp
 5. Beste Trippelstoel: Vela Tango Elektrische Trippelstoel

Woonkamer geschikt?

In een woonkamer wordt het grootste gedeelte van de dag geleefd. Het dagelijkse leven vindt hier plaats. Activiteiten op het gebied van vrije tijd als TV kijken, bellen en uitvoeren van hobby’s bijvoorbeeld. Ook is dit het visitekaartje voor als er familie of vrienden op bezoek komen en wordt als belangrijkste aangemerkt dat het netjes en schoon is. Maar men vindt het ook belangrijk dat het gezellig is en een ieder heeft daar andere wensen bij. Soms is dat met gezellige kleden op de grond en andere vinden schilderijen of extra stoelen een knus gevoel geven.

Hulpmiddelen woonkamer (2022) Ergotherapeutisch advies!

Wanneer is een woonkamer geschikt? Wat kunt u doen als u lichamelijke en mentale beperkingen gaat ondervinden om de zelfredzaamheid toch zo groot mogelijk te houden? Welke aanpassingen en hulpmiddelen voor ouderen in huis zijn er mogelijk om de veiligheid en zelfstandigheid te stimuleren?

Wat wordt er in de praktijk ervaren?

In de praktijk zie ik vaak dat een woonkamer erg vol is en de doorgankelijkheid verstoord. Er is een hoeveelheid aan meubels, drempels en kleden waardoor er ook direct een hoger valrisico is. In het kader van valpreventie is het aan te raden om ervoor te zorgen dat er weinig mogelijkheid is om te struikelen. Ook is het veel gezien dat men niet goed bij de raambekleding of telefoon kan komen. Er moeten dan gevaarlijke bochten gemaakt worden om toch de gordijnen te kunnen openen of sluiten. En mocht de telefoon gaan dan is een aspect snelheid van handelen ook nog een beperkende factor.

Hulpmiddelen woonkamer (2022) Ergotherapeutisch advies!

Dit betekend dus dat buiten de fysieke aanpassingen er ook aandacht moet zijn voor praktische oplossingen om de dagelijkse bezigheden te kunnen blijven uitvoeren en zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Hulpmiddelen in huis voor ouderen

Bent u opzoek naar oplossingen om zelfstandig thuis wonen mogelijk te maken? Heeft u moeite om in uw woning te verplaatsen of moet u op bed liggen? Er zijn tal van artikelen welke de zelfredzaamheid en comfort weer kunnen vergroten. Hieronder leest u meer.

Mobiliteit hulpmiddelen woonkamer

Op het gebied van mobiliteit in de woonkamer kunt u denken aan het inzetten van een stoelfiets of hometrainer voor ouderen. Dit biedt in het kader van revalidatie hulpmiddelen een prettige mogelijkheid om in conditie te blijven en hierdoor het valgevaar te verminderen. Langer thuis blijven wonen wordt dan haalbaar.

Hulpmiddelen woonkamer (2022) Ergotherapeutisch advies!

Als u meer afhankelijk bent van zorg doordat u bijvoorbeeld geen trap meer kan lopen als gevolg van een terminale fase, beroerte, Parkinson, Dementie, COPD of andere ziekte is het aan te raden om een comfortabel hooglaag bed of seniorenbed in de woonkamer te plaatsen. Denk hierbij dan uiteraard ook aan een goed traagschuim matras, dekenboog, hielbeschermer ter preventie, dit zijn geschikte decubitus hulpmiddelen. Om transfer in het bed goed mogelijk te maken kunt u denken aan een glijzeil, bedbeugel, papegaai bed of pakpaal. Een bedtafel ernaast om belangrijke spullen bij de hand te hebben is ook prettig voor de dagelijkse bezigheden.


Klik hier voor meer informatie over een hooglaag bed

Het lopen in de woonkamer kan met diverse hulpmiddelen. In een kleine ruimte kan een wandelstok of elleboogkruk een uitkomst zijn. Mocht u meer stabiliteit zoeken is een looprek of rollator aan te raden. Om drempels makkelijker te kunnen overbruggen kunt u denken aan een drempelhulp. Hiermee creëert u ook een veilige leefomgeving. Indien lopen niet meer goed lukt kan een trippelstoel of transportrolstoel een goede uitkomst bieden om nog zelfstandig in de woonkamer te verplaatsen.

Als uw meubilair te laag is of u kunt er onvoldoende op rusten dan is het aan te raden om te onderzoeken of een sta op stoel een geschikt hulpmiddel voor u is. Een ander alternatief is het plaatsen van bed of stoelverhogers onder de poten van de stoel of bank.

Zelfzorg hulpmiddelen woonkamer

Op het gebied van zelfzorg zijn er verschillende hulpmiddelen om thuis wonen te bevorderen. Verbandschoenen zorgen voor goede grip en maken dat u minder snel uitglijdt.

Hulpmiddelen woonkamer (2022) Ergotherapeutisch advies!

De woonkamer is vaak het visitekaartje van een woning, hier moet u zich op uw gemak voelen. Een schoon huis draagt daaraan bij. Toch zien we vaak dat het voeren van huishouden een beperking kan vormen. Het inzetten van een huishoudelijke hulp kan dan een goede oplossing zijn. Om zelf nog wat gevallen spullen van de grond op de rapen is een helping hand uitermate geschikt en gemakkelijk te bedienen.


Klik hier voor meer informatie over huishoudelijke hulp

Indien u in de woonkamer moet slapen door omstandigheden en geen lange afstanden meer kan overbruggen, dan is het mogelijk om een urinaal of postoel bij het bed in de woonkamer te plaatsen.

Veiligheid hulpmiddelen woonkamer

Om de veiligheid te kunnen waarborgen zijn er verschillende hulpmiddelen mogelijk. Denk aan een dementieklok welke een overzichtelijke plek in de woonkamer kan krijgen om te ondersteunen bij planning en oriëntatie. Maar ook het gebruik van een seniorentelefoon maakt dat u altijd de mogelijkheid heeft om iemand te bellen indien wenselijk of nodig.

Hulpmiddelen woonkamer (2022) Ergotherapeutisch advies!

Met een bewegingssensor heeft u altijd voldoende verlichting en gaat aan als u gaat bewegen. Mocht u toch komen te vallen of onwel worden, dan kunt u gebruik maken van de personenalarmering en alarm slaan. Maar wellicht denkt u erover om letsel na een val te voorkomen, dan kan een heupairbag een goede uitkomst bieden.


Klik hier voor meer informatie over personenalarmering

Meest gestelde vragen hulpmiddelen woonkamer

Wat zijn de beste hulpmiddelen woonkamer?

Afhankelijk wat uw behoefte is zijn er veel verschillende hulpmiddelen welke geschikt zijn voor in uw woon kamer. In de Medipoint Review vindt u diverse zorghulpmiddelen welke goed zijn. Toch is mijn advies om in de woonkamer te kijken naar een goede zitvoorziening. Een sta op stoel erbij pakken biedt u mogelijkheid om activiteiten uit te voeren uit het dagelijkse leven op het gebied van vrije tijd, maaltijden nuttigen, rusten en zelfs uitkleden door de thuiszorg bijvoorbeeld met een steunkous hulpmiddel.

Welke hulpmiddelen huishouden zijn er?

Op het gebied van huishouden zijn er ook ergonomische hulpmiddelen huishouden. Toch zien we vaak als men ouder wordt dat deze activiteit uit het dagelijkse leven snel uit handen gegeven wordt aan een huishoudelijke hulp, dit maakt dat u tijd en energie overhoudt om andere betekenisvolle activiteiten uit te voeren. Zeker op trapjes staan wordt afgeraden, omdat dit het valgevaar vergroot.

Worden hulpmiddelen woonkamer vergoed?

Veel hulpmiddelen worden niet meer vergoed om thuis te blijven wonen. Toch zijn er nog wel hulpmiddelen die de zelfstandigheid doen behouden en daarvoor wil de ziektekostenverzekering een aantal artikelen nog wel vergoeden. Raadpleeg de zorgverzekering voor ouderen welke vergoedingen u kunt verkrijgen om langer thuis wonen mogelijk te maken en de zelfredzaamheid te vergroten.

Conclusie beste trap hulpmiddelen 2023

 1. Beste Hulpmiddelen Woonkamer: Sta op stoel
 2. Beste Ergonomische Hulpmiddelen Huishouden: Huishoudelijke hulp
 3. Beste Hulpmiddelen ouderen thuis: Binnenrollator
 4. Beste Drempelhulp: 3 laagse drempelhulp
 5. Beste Trippelstoel: Vela Tango Elektrische Trippelstoel
Picture of Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hulpmiddelen woonkamer (2024) | Ergotherapeutisch advies!

Laat een reactie achter