In dit artikel

10x Handige Hulpmiddelen voor een Comfortabele Lighouding

10x Handige Hulpmiddelen voor een Comfortabele Lighouding

In dit artikel

Als ergotherapeut krijg ik vaak te maken met mensen die klagen over slaapproblemen en lichamelijke klachten als gevolg van een verkeerde lighouding. Een goede lighouding is essentieel voor een goede nachtrust en een gezond lichaam, en daarom raad ik vaak het gebruik van hulpmiddelen aan om de lighouding te verbeteren. Hieronder vind je een lijst van 10 handige hulpmiddelen die ik zou aanraden voor een comfortabele lighouding.

Welke lighoudingen zijn er en hoe voorkom je decubitus?

Er zijn verschillende lighoudingen, waaronder rugligging, zijslaap en buikligging. Om decubitus te voorkomen is het belangrijk om te voorkomen dat er te veel druk op één gebied wordt uitgeoefend. Rug- en zijligging worden daarom over het algemeen als de meest veilige lighoudingen beschouwd. Buikligging kan leiden tot extra druk op de heupen, borst en buik, wat het risico op decubitus vergroot. Bij mensen die gedwongen zijn om in buikligging te slapen vanwege medische redenen, kunnen hulpmiddelen zoals speciale kussens en matrassen worden gebruikt om de druk te verminderen. Een ergotherapeut kan helpen bij het adviseren van het juiste hulpmiddel voor een specifieke situatie.

1.Kussens

Kussens zijn een van de meest gebruikte hulpmiddelen om de lighouding te verbeteren. Een goed kussen ondersteunt het hoofd en de nek en helpt zo om de wervelkolom in een neutrale positie te houden. Dit kan helpen om nek- en rugklachten te voorkomen en te verminderen. Er zijn verschillende soorten kussens beschikbaar, waaronder:

 • Hoofdkussens: Deze kussens zijn ontworpen om het hoofd en de nek te ondersteunen tijdens het slapen. Er zijn verschillende soorten hoofdkussens beschikbaar, waaronder kussens van traagschuim, veren, dons en synthetische materialen.
 • Lichaamskussens: Deze kussens zijn ontworpen om het hele lichaam te ondersteunen tijdens het slapen. Ze kunnen helpen om drukpunten te verminderen en de wervelkolom in een neutrale positie te houden.
 • Wigkussens: Deze kussens zijn ontworpen om het hoofd en de nek in een opgeheven positie te houden. Ze kunnen helpen bij het verminderen van snurken en ademhalingsproblemen tijdens het slapen.

Bij het kiezen van een kussen is het belangrijk om rekening te houden met de lighouding en persoonlijke voorkeuren van de slaper. Een ergotherapeut kan helpen bij het adviseren van het juiste kussen voor een specifieke lighouding en lichaamsbouw.

2.Matrassen

Een goed matras is essentieel voor een goede lighouding en een goede nachtrust. Het juiste matras moet de wervelkolom in een neutrale positie houden en de druk op de spieren en gewrichten verminderen. Er zijn verschillende soorten matrassen beschikbaar, waaronder:

 • Schuimmatrassen: Deze matrassen zijn gemaakt van schuim en bieden een goede ondersteuning voor het lichaam. Ze kunnen helpen om de druk op de spieren en gewrichten te verminderen en zijn geschikt voor mensen die last hebben van rug- en nekklachten.
 • Luchtmatrassen: Deze matrassen zijn gevuld met lucht en kunnen worden aangepast aan de voorkeuren van de slaper. Ze kunnen helpen om de druk op de spieren en gewrichten te verminderen en zijn geschikt voor mensen met verschillende lichaamstypes.
 • Verenmatrassen: Deze matrassen zijn gevuld met veren en bieden een goede ondersteuning voor het lichaam. Ze kunnen helpen om de druk op de spieren en gewrichten te verminderen en zijn geschikt voor mensen die een steviger matras prefereren.

Bij het kiezen van een matras is het belangrijk om rekening te houden met de lighouding en persoonlijke voorkeuren van de slaper. Een ergotherapeut kan helpen bij het adviseren van het juiste matras voor een specifieke lighouding en lichaamsbouw.

3.Ondersteuningskussens

Ondersteuningskussens zijn ontworpen om extra ondersteuning te bieden aan specifieke delen van het lichaam tijdens het slapen. Ze kunnen helpen om drukpunten te verminderen en de wervelkolom in een neutrale positie te houden. Er zijn verschillende soorten ondersteuningskussens beschikbaar, waaronder:

 • Kniekussens: Deze kussens worden tussen de knieën geplaatst om de heupen en knieën in een neutrale positie te houden. Ze kunnen helpen om rug- en heuppijn te verminderen.
 • Rugsteunkussens: Deze kussens worden geplaatst tussen de rug en het matras om extra ondersteuning te bieden aan de onderrug. Ze kunnen helpen om rugklachten te verminderen.
 • Nekkussens: Deze kussens worden geplaatst onder de nek om extra ondersteuning te bieden aan de nek tijdens het slapen. Ze kunnen helpen om nekklachten te verminderen.

Bij het kiezen van een ondersteuningskussen is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van de slaper en de lighouding. Een ergotherapeut kan helpen bij het adviseren van het juiste ondersteuningskussen voor een specifieke klacht of lighouding.

4.Verstelbare bedden

Verstelbare bedden zijn bedden die kunnen worden aangepast om de lighouding te verbeteren. Ze kunnen worden aangepast aan de voorkeuren van de slaper en kunnen helpen bij het verminderen van rug- en nekklachten, ademhalingsproblemen en reflux. Er zijn verschillende soorten verstelbare bedden beschikbaar, waaronder:

 • Bedden met een verstelbare rugleuning: Deze bedden kunnen worden aangepast om de rugleuning omhoog te brengen, wat kan helpen bij het verminderen van rug- en nekklachten en ademhalingsproblemen.
 • Bedden met een verstelbare voetsteun: Deze bedden kunnen worden aangepast om de voetsteun omhoog te brengen, wat kan helpen bij het verminderen van zwelling in de benen en voeten.
 • Bedden met een verstelbare hoogte: Deze bedden kunnen worden aangepast om de hoogte van het bed te verhogen, wat kan helpen bij het in en uit bed stappen.

Bij het kiezen van een verstelbaar bed is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van de slaper en de beschikbare ruimte in de slaapkamer. Een ergotherapeut kan helpen bij het adviseren van het juiste verstelbare bed voor een specifieke klacht of lighouding.

5. Slaaphoudingstrainers

Slaaphoudingstrainers zijn hulpmiddelen die kunnen helpen bij het corrigeren van ongewenste slaaphoudingen. Ze kunnen helpen bij het verminderen van snurken en ademhalingsproblemen tijdens het slapen. Er zijn verschillende soorten slaaphoudingstrainers beschikbaar, waaronder:

 • Rugtrainer: Dit is een apparaat dat wordt gedragen tijdens het slapen en een trilling afgeeft als de slaper op zijn rug rolt. Het kan helpen bij het verminderen van snurken en ademhalingsproblemen tijdens het slapen.
 • Smartwatch slaaphoudingstracker: Dit is een smartwatch die de slaaphouding van de slaper kan bijhouden en een trilling afgeeft als de slaper op zijn rug rolt. Het kan helpen bij het corrigeren van ongewenste slaaphoudingen.

Bij het kiezen van een slaaphoudingstrainer is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van de slaper en de effectiviteit van het apparaat. Een ergotherapeut kan helpen bij het adviseren van de juiste slaaphoudingstrainer voor een specifieke klacht of lighouding.

6. Dekenboog

Een dekenboog is een hulpmiddel dat kan helpen bij het verminderen van druk op de benen en voeten tijdens het slapen. Het wordt geplaatst aan het voeteneinde van het bed en zorgt ervoor dat de deken niet op de benen en voeten drukt tijdens het slapen. Dit kan helpen bij het verminderen van zwelling in de benen en voeten en pijnklachten.

7. Hielbeschermer

Een hielbeschermer is een hulpmiddel dat kan helpen bij het voorkomen van decubitus (doorligplekken) aan de hielen. Het wordt gedragen om de hielen en biedt extra ondersteuning en bescherming tijdens het slapen.

8. Wigkussen

Een wigkussen is een kussen dat wordt gebruikt om het hoofd en de nek in een opgeheven positie te houden tijdens het slapen. Het kan helpen bij het verminderen van snurken en ademhalingsproblemen tijdens het slapen.

9. Kniekussen

Een kniekussen is een kussen dat wordt gebruikt om de knieën tijdens het slapen van elkaar te houden. Het kan helpen bij het verminderen van druk op de heupen en de wervelkolom in een neutrale positie houden.

10. Rugsteunkussen

Een rugsteunkussen is een kussen dat wordt gebruikt om extra ondersteuning te bieden aan de onderrug tijdens het slapen. Het kan helpen bij het verminderen van rugklachten en het verbeteren van de lighouding.

In het kort

Een goede lighouding is essentieel voor een goede nachtrust en een gezond lichaam. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het verbeteren van de lighouding, waaronder kussens, matrassen, ondersteuningskussens, verstelbare bedden, slaaphoudingstrainers, dekenbogen, hielbeschermers, wigkussens, kniekussens en rugsteunkussens. Bij het kiezen van het juiste hulpmiddel is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van de slaper en de lighouding.

Als ergotherapeut kan ik helpen bij het adviseren van het juiste hulpmiddel voor een specifieke klacht of lighouding. Daarnaast kan ik ook helpen bij het adviseren van aanpassingen in de slaapkamer en het aanleren van goede slaaphygiëne. Met de juiste hulpmiddelen en slaapgewoonten kan een goede lighouding worden bereikt en kan worden bijgedragen aan een goede nachtrust en een gezond lichaam.

Met deze 10 handige hulpmiddelen kun je comfortabeler slapen en klachten verminderen. Probeer ze uit en kies het hulpmiddel dat het beste bij jou past. Een goede nachtrust is immers van onschatbare waarde voor een gezond lichaam en een gelukkig leven.

Conclusie

In conclusie, een goede lighouding tijdens het slapen is van groot belang voor een goede nachtrust en een gezond lichaam. Het gebruik van de juiste hulpmiddelen kan daarbij helpen en kan klachten zoals rugpijn, nekpijn, ademhalingsproblemen en decubitus verminderen. Kussens, matrassen, ondersteuningskussens, verstelbare bedden, slaaphoudingstrainers, dekenbogen, hielbeschermers, wigkussens, kniekussens en rugsteunkussens zijn allemaal hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan een goede lighouding tijdens het slapen.

Als ergotherapeut kan ik helpen bij het adviseren van het juiste hulpmiddel voor een specifieke klacht of lighouding. Daarnaast kan ik ook helpen bij het adviseren van aanpassingen in de slaapkamer en het aanleren van goede slaaphygiëne. Met de juiste hulpmiddelen en slaapgewoonten kan een goede lighouding worden bereikt en kan worden bijgedragen aan een goede nachtrust en een gezond lichaam.

Kies het hulpmiddel dat het beste bij jou past en probeer het uit. Vergeet niet dat een goede nachtrust van onschatbare waarde is voor een gezond lichaam en een gelukkig leven.

Meer over hulpmiddelen bij het slapen of liggen?

Wilt u meer handige zorghulpmiddelen in huis halen om uw mobiliteit te verbeteren of te behouden? Bij beperkingen in de mobiliteit kunt u aan meerdere vormen denken. Op het gebied van fiets hulpmiddelen zijn er vele oplossingen, maar ook hulpmiddelen bij lighouding, rijdende hulpmiddelen en loophulpmiddelen als een rollator zijn passende adviezen te geven. Er kan moeite bestaan met het maken van transfers, hiervoor zijn vele transfer hulpmiddelen beschikbaar. Maar ook op het gebied van zitvoorzieningen is er veel te ontdekken.

In het kader van slaaphulpmiddelen kunt u denken aan een hoog laag bed of seniorenbed is een bed dat op verschillende hoogtes kan worden ingesteld, waardoor het makkelijker wordt om in en uit bed te stappen. Een ergonomisch kussen of kussen voor nekklachten kan helpen om de nek en rug te ondersteunen tijdens het slapen. Een orthopedisch kussen is een speciaal ontworpen hoofdkussen om de druk op de nek, schouders en rug te verminderen. Een medisch kussen kan worden voorgeschreven door een arts om te helpen bij specifieke slaapproblemen.

Een traagschuim matras past zich aan de contouren van het lichaam aan en biedt zo extra comfort en ondersteuning. Een positioneringskussen kan helpen om het lichaam in een bepaalde positie te houden, bijvoorbeeld bij rugklachten. Een hielbeschermer beschermt de hiel tegen drukplekken tijdens het liggen. Een dekenboog houdt het beddengoed op afstand van het lichaam om irritatie of pijn te voorkomen.

Ook op het gebied van Zelfzorg en Veiligheid zijn veel oplossingen te bedenken.
Lees ook de Medipoint review voor nog meer handige zorghulpmiddelen die deze thuiszorgwinkel aanbiedt.
Welke moeilijkheden u ook in het dagelijkse leven ervaart voor alles is een oplossing. Mocht u niet zeker weten wat geschikt is in uw situatie? Denk dan aan het inschakelen van professionele hulp en advies. Een ergotherapeut is geschoold in het vergroten van de zelfstandigheid en heeft kennis van de verschillende hulpmiddelen welke bestaan. U kunt dan advies op maat ontvangen en zelfs oefenen in uw eigen situatie. Wellicht komt u zelfs in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekering of WMO?  

Meest gestelde vragen over hulpmiddelen lighouding

Wat zijn de meest voorkomende slaaphoudingen en welke hulpmiddelen zijn geschikt voor elke houding?

Er zijn verschillende slaaphoudingen, zoals rugligging, zijslaap en buikligging. Bij elke slaaphouding kunnen specifieke hulpmiddelen worden gebruikt, zoals kussens, ondersteuningskussens en slaaphoudingstrainers.

Wat zijn de beste matrassen voor een goede lighouding en hoe kies ik het juiste matras?

Het juiste matras is afhankelijk van de lichaamsbouw, slaaphouding en persoonlijke voorkeuren van de slaper. Een ergotherapeut kan helpen bij het adviseren van het juiste matras voor een specifieke lighouding.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van rugklachten tijdens het slapen en hoe kunnen deze worden verminderd?

Rugklachten tijdens het slapen kunnen worden veroorzaakt door een verkeerde lighouding, een slecht matras of een gebrek aan ondersteuning. Hulpmiddelen zoals kussens en ondersteuningskussens kunnen helpen bij het verminderen van rugklachten tijdens het slapen.

Welke hulpmiddelen zijn geschikt voor mensen die last hebben van slaapapneu of snurken?

Slaaphoudingstrainers, wigkussens en verstelbare bedden kunnen helpen bij het verminderen van snurken en ademhalingsproblemen tijdens het slapen.

Welke ondersteuningskussens zijn geschikt voor mensen die last hebben van nekpijn?

Nekkussens en rugsteunkussens kunnen helpen bij het verminderen van nekpijn tijdens het slapen.

Wat zijn de beste slaaphoudingstrainers voor mensen die ongewenste slaaphoudingen hebben?

Rugtrainers en smartwatch slaaphoudingstrackers kunnen helpen bij het corrigeren van ongewenste slaaphoudingen.

Zijn er speciale hulpmiddelen voor mensen die last hebben van decubitus?

Hielbeschermers kunnen helpen bij het voorkomen van decubitus aan de hielen tijdens het slapen. Anders kunt u denken aan een AD matras of traagschuimmatras. Een dekenboog is ook zeker geschikt.

Zijn er hulpmiddelen die geschikt zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit?

Verstelbare bedden en ondersteuningskussens kunnen helpen bij het verbeteren van de lighouding voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Welke hulpmiddelen zijn geschikt voor mensen die last hebben van pijnlijke heupen?

Kniekussens kunnen helpen bij het verminderen van druk op de heupen tijdens het slapen.

Zijn er speciale hulpmiddelen voor zwangere vrouwen om de lighouding te verbeteren?

Lichaamskussens en zwangerschapskussens kunnen helpen bij het ondersteunenvan het lichaam tijdens het slapen en het verminderen van druk op de buik en rug van zwangere vrouwen.
Het gebruik van hulpmiddelen bij lighouding kan helpen bij het verminderen van klachten en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Bij het kiezen van het juiste hulpmiddel is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van de slaper en de lighouding. Een ergotherapeut kan helpen bij het adviseren van het juiste hulpmiddel voor een specifieke klacht of lighouding.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on 10x Handige Hulpmiddelen voor een Comfortabele Lighouding

Laat een reactie achter