In dit artikel

Fietsen met Beperking Hoe Kies je de Juiste Fiets

Fietsen met Beperking: Hoe Kiest u de Juiste Fiets? (2023)

In dit artikel

Fietsen is een geweldige manier om buiten te zijn, in beweging te blijven en te genieten van de omgeving. Voor mensen met beperkingen kan fietsen echter een uitdaging zijn. Een goede fiets kan het verschil maken tussen een comfortabele en plezierige fietstocht en een frustrerende en pijnlijke ervaring. In deze blog zullen we vanuit een ergotherapeutisch perspectief enkele belangrijke overwegingen en tips delen om te helpen bij het kiezen van de juiste fiets voor mensen met beperkingen.

Overzicht van fietsen en alternatieven voor mensen met beperkingen

Er zijn verschillende soorten fietsen en alternatieven beschikbaar die mensen met beperkingen kunnen helpen om veilig en comfortabel te fietsen. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende opties.

Aangepaste fietsen

Aangepaste fietsen zijn ontworpen om mensen met beperkingen te helpen bij het fietsen. Er zijn verschillende soorten aangepaste fietsen, waaronder:

 • Driewielfietsen: deze fietsen hebben twee wielen achter en één wiel voor, waardoor ze stabieler zijn dan traditionele fietsen. Ze zijn geschikt voor mensen met evenwichtsproblemen of die moeite hebben met het bewaren van hun balans.
 • Duofietsen: deze fietsen zijn ontworpen voor twee personen, waarbij de voorste persoon stuurt en de achterste persoon trapt. Ze zijn geschikt voor mensen met een beperkte mobiliteit of visuele beperkingen.
 • Handbikes: deze fietsen worden aangedreven door de armen in plaats van de benen en zijn geschikt voor mensen met een dwarslaesie of andere aandoeningen die de mobiliteit van de benen beperken.
 • Tandemfietsen: deze fietsen hebben twee zitplaatsen en twee sets pedalen, waardoor twee personen samen kunnen fietsen. Ze zijn geschikt voor mensen met evenwichtsproblemen, visuele beperkingen, of die extra ondersteuning nodig hebben tijdens het fietsen.
 • Vouwfietsen: deze fietsen zijn ontworpen om gemakkelijk opgevouwen en opgeborgen te kunnen worden, wat handig kan zijn voor mensen die beperkte opslagruimte hebben.

Stoelfiets

Een stoelfiets is een kleine, draagbare fiets die vaak binnenshuis wordt gebruikt. Het is een geweldige optie voor mensen die hun beenkracht willen verbeteren of mobiliteit willen behouden zonder naar buiten te hoeven gaan. De meeste stoelfietsen hebben een comfortabele stoel en pedalen die kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van de gebruiker.

Hometrainer voor ouderen

Een hometrainer is vergelijkbaar met een stoelfiets, maar heeft meer weerstandsopties en programma’s waarmee de gebruiker de intensiteit en duur van zijn of haar training kan aanpassen. Hometrainers kunnen ook handig zijn voor mensen met beperkingen die de voorkeur geven aan binnentraining.

Overwegingen bij het kiezen van een fiets of alternatief

Er zijn verschillende overwegingen die van belang zijn bij het kiezen van een fiets of alternatief voor mensen met beperkingen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke factoren.

Pasvorm

Een goede pasvorm is essentieel voor een comfortabele en veilige fietstocht. Het is belangrijk dat de fiets of het alternatief past bij de lengte, het gewicht en de individuele behoeften van de gebruiker. De zadelhoogte, de positie van het stuur en de afstand tussen het stuur en het zadel moeten allemaal worden aangepast aan de individuele behoeften van de gebruiker. Het is ook belangrijk dat de gebruiker gemakkelijk op en af de fiets of het alternatief kan stappen.

Comfort en ondersteuning

Comfort en ondersteuning zijn ook belangrijk bij het kiezen van een fiets of alternatief. Een goede fiets of alternatief moet comfortabel zijn om op te zitten en de nodige ondersteuning bieden aan het lichaam van de gebruiker. Sommige fietsen hebben extra zachte zitplaatsen of extra ondersteuning voor de rug of armen. Het is belangrijk om de fiets of het alternatief uit te proberen voordat u het koopt om te zien hoe comfortabel het is.

Gewicht

Het gewicht van de fiets of het alternatief is een andere belangrijke overweging. Voor sommige mensen kan het tillen of verplaatsen van een zware fiets of alternatief moeilijk zijn. Lichtere fietsen of alternatieven kunnen een betere keuze zijn voor mensen die niet veel kracht hebben of moeite hebben met tillen.

Andere belangrijke factoren

Naast bovenstaande factoren zijn er nog andere belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een fiets of alternatief, zoals:

 • Type remmen: sommige fietsen hebben handremmen, terwijl andere fietsen voetremmen hebben. Het is belangrijk om te kiezen welk type remmen het meest geschikt is voor de gebruiker.
 • Wielen: de grootte van de wielen kan van invloed zijn op de stabiliteit en de gemakkelijkheid van het trappen. Grote wielen kunnen gemakkelijker over hobbels rijden, terwijl kleine wielen lichter zijn en gemakkelijker kunnen worden opgetild.
 • Accessoires: er zijn verschillende accessoires beschikbaar die de fietservaring van mensen met beperkingen kunnen verbeteren, zoals spiegels, manden, verlichting, of een speciaal zitkussen.

Tips voor het vinden van de juiste fiets of alternatief

Het is belangrijk om de juiste fiets of alternatief te vinden voor de individuele behoeften en mogelijkheden van de gebruiker. Hieronder bespreken we enkele tips om te helpen bij het vinden van de juiste fiets of alternatief.

Uitproberen van verschillende fietsen en alternatieven

Het is belangrijk om verschillende fietsen en alternatieven uit te proberen voordat u er een koopt. Probeer zoveel mogelijk verschillende fietsen uit om te zien welke het meest comfortabel en geschikt is voor uw behoeften. Veel fietsenwinkels hebben testfietsen beschikbaar, zodat u de fietsen kunt uitproberen voordat u er een koopt.

Vinden van een geschikte fietsenwinkel met expertise op het gebied van aangepaste fietsen

Het vinden van een geschikte fietsenwinkel met expertise op het gebied van aangepaste fietsen kan ook helpen bij het vinden van de juiste fiets of alternatief. Deze winkels hebben meestal een breder assortiment aan aangepaste fietsen en kunnen u helpen bij het vinden van de juiste fiets of alternatief voor uw behoeften.

Overwegen van huur- of leenmogelijkheden

Sommige fietsenwinkels bieden huur- of leenmogelijkheden aan, waarmee u de fiets of het alternatief kunt uitproberen voordat u er een koopt. Dit kan een goede manier zijn om te zien hoe comfortabel en geschikt de fiets of het alternatief is voordat u er een koopt.

Conclusie

Het kiezen van de juiste fiets of alternatief kan een groot verschil maken voor mensen met beperkingen die willen genieten van de voordelen van fietsen. Het is belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften en mogelijkheden van de gebruiker bij het kiezen van een fiets of alternatief. Door verschillende fietsen en alternatieven uit te proberen en te zoeken naar een fietsenwinkel met expertise op het gebied van aangepaste fietsen, kunt u de juiste fiets of alternatief vinden voor uw behoeften en mogelijkheden. Hopelijk heeft deze blog u geholpen bij het vinden van de juiste fiets of alternatief om te genieten van de vele voordelen van fietsen.

Meest gestelde vragen over Fietsen met een beperking

Welke soorten beperkingen kunnen het fietsen bemoeilijken?

Er zijn verschillende soorten beperkingen die het fietsen kunnen bemoeilijken, zoals evenwichtsproblemen, beperkte mobiliteit en visuele beperkingen.

Wat zijn de voordelen van fietsen met een beperking?

Fietsen met een beperking kan helpen bij het verbeteren van de mobiliteit, het vergroten van de onafhankelijkheid en het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn.

Wat zijn de verschillende soorten aangepaste fietsen?

Er zijn verschillende soorten aangepaste fietsen, waaronder driewielfietsen, duofietsen, handbikes, tandems en vouwfietsen.

Wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een fiets of alternatief voor mensen met beperkingen?

Enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van een fiets of alternatief zijn een goede pasvorm, comfort en ondersteuning, en het gewicht van de fiets of alternatief.

Hoe vind ik de juiste fietsenwinkel met expertise op het gebied van aangepaste fietsen?

Zoek naar een fietsenwinkel die gespecialiseerd is in aangepaste fietsen en die ervaring heeft met het werken met mensen met beperkingen.

Welke accessoires zijn er beschikbaar om het fietsen met een beperking te verbeteren?

Er zijn verschillende accessoires beschikbaar om het fietsen met een beperking te verbeteren, zoals spiegels, manden, verlichting en speciale zitkussens.

Welke soorten remmen zijn het meest geschikt voor mensen met beperkingen?

Dit kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en mogelijkheden van de gebruiker, maar handremmen en voetremmen zijn beide geschikt voor verschillende soorten beperkingen.

Hoe kan ik een fiets of alternatief uitproberen voordat ik het koop?

Veel fietsenwinkels hebben testfietsen beschikbaar om uit te proberen voordat u er een koopt. Sommige winkels bieden ook huur- of leenmogelijkheden aan.

Kan fietsen met beperking helpen bij revalidatie na een blessure of ziekte?

Ja, fietsen met beperking kan helpen bij revalidatie na een blessure of ziekte, omdat het kan helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en het herwinnen van kracht en uithoudingsvermogen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn fiets of alternatief geschikt is voor mijn individuele behoeften en mogelijkheden?

Het is belangrijk om verschillende fietsen en alternatieven uit te proberen om te zien welke het meest geschikt is voor uw individuele behoeften en mogelijkheden. Zoek ook naar een fietsenwinkel met expertise op het gebied van aangepaste fietsen en vraag om advies en aanbevelingen.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

2 Reacties on Fietsen met Beperking: Hoe Kiest u de Juiste Fiets? (2023)

  Reyneke koolstra
  07/04/2023

  Dag Anouk, zojuist je artikel gelezen, interssant. ik heb artrose in mijn re-hand, de handwortelbeentjes. ik ben net terug van een vakantie waarin ik niet heb gefietst en de pijn was vrijwel weg. nu terug en weer opnieuw zoeken naar een goede 'greep' op het stuur en direct weer veel pijn. ik kan hier weinig informatie over vinden. heb jij daar ervaring mee? zijn er sturen of handvatten die aangepast zijn of blijft een brace/spalkje de enige optie?
  Reyneke Koolstra
  (bijna 71 en fiets heee lgraag)

   Anouk (Ergotherapeut)
   13/04/2023

   Dag Reyneke, bedankt voor uw bericht en openheid! Zoals u hebt gemerkt is rust deels een goed medicijn. Uiteraard kunt u onderzoeken tijdens het fietsen hoe de knijpkracht is, dit is vaak gelinkt aan hoe gespannen/ontspannen iemand op de fiets zit, wellicht kunt u proberen om hier bewust bij te zijn met het fietsen.
   Om de handen bij het fietsen meer te ontlasten tijdens het fietsen kunt u eventueel denken aan onderarmschalen, waardoor de druk tijdens het fietsen wat verdeeld wordt over handen en ellebogen. Mijn advies is wel om dan opnieuw aandacht te besteden aan het instellen van het stuur ook tov het zadel, want een prettige zithouding op de fiets in natuurlijk ook van belang.
   - Sitna Opzetstuur

   Veel succes.
   Groet Anouk

Laat een reactie achter