In dit artikel

Eet- en Drinkhulpmiddelen Zelfredzaamheid van Ouderen

Eet- en Drinkhulpmiddelen: Zelfredzaamheid van Ouderen (2023)

In dit artikel

Een van de belangrijkste doelen van ergotherapie is het vergroten van de zelfstandigheid van mensen. Ouderen zijn vaak minder zelfredzaam dan jongere mensen, en hebben soms hulp nodig bij dagelijkse activiteiten zoals eten en drinken. Eet- en drinkhulpmiddelen kunnen hierbij helpen. In dit artikel zullen we bespreken wat eet- en drinkhulpmiddelen zijn, welke voordelen ze hebben en waar u op moet letten bij de aanschaf ervan.

Wat zijn eet- en drinkhulpmiddelen?

Eet- en drinkhulpmiddelen zijn speciale hulpmiddelen die zijn ontworpen om mensen te helpen bij het eten en drinken als ze fysieke beperkingen hebben. Deze beperkingen kunnen worden veroorzaakt door ouderdom, ziekte of letsel. Enkele voorbeelden van eet- en drinkhulpmiddelen zijn:

Aangepaste borden

Deze hebben bijvoorbeeld een opstaande rand of een aflopende zijkant, zodat het voedsel gemakkelijker op het bestek kan worden geschoven.

Aangepast bestek

Dit kan bijvoorbeeld een verdikt handvat hebben, waardoor het gemakkelijker vast te houden is voor mensen met artritis of Parkinson.

Aangepaste bekers

Deze hebben bijvoorbeeld een tuitdeksel of handvatten, waardoor het gemakkelijker wordt om te drinken.

Drinkrietjes

Deze kunnen in verschillende maten en vormen komen, afhankelijk van de behoeften van de persoon. Een gebogen rietje kan bijvoorbeeld helpen bij het drinken zonder het hoofd te kantelen.

Voordelen van eet- en drinkhulpmiddelen

Het gebruik van eet- en drinkhulpmiddelen kan verschillende voordelen hebben voor ouderen. Hieronder staan een aantal voordelen opgesomd:

  1. Verhoogde zelfstandigheid: door het gebruik van eet- en drinkhulpmiddelen kunnen ouderen zelfstandiger zijn en hebben ze minder hulp nodig van anderen. Dit kan leiden tot meer zelfvertrouwen en meer autonomie.
  2. Betere voeding: als ouderen moeite hebben met eten en drinken, kunnen ze ondervoed raken. Eet- en drinkhulpmiddelen kunnen het gemakkelijker maken om voldoende voedsel en vocht binnen te krijgen.
  3. Minder frustratie en vermoeidheid: als ouderen moeite hebben met eten en drinken, kan dit frustrerend en vermoeiend zijn. Eet- en drinkhulpmiddelen kunnen deze frustraties en vermoeidheid verminderen, waardoor ouderen meer energie hebben voor andere activiteiten.
  4. Minder risico op morsen en verslikken: als ouderen moeite hebben met eten en drinken, kunnen ze gemakkelijk morsen of zich verslikken. Eet- en drinkhulpmiddelen kunnen deze risico’s verminderen helpen ouderen veiliger te eten en te drinken.
  5. Minder pijn en ongemak: als ouderen pijn hebben in hun handen, polsen of armen, kan het vasthouden van een gewoon bestek of beker pijnlijk zijn. Aangepast bestek en bekers kunnen helpen om dit ongemak te verminderen en zo het eten en drinken gemakkelijker en comfortabeler te maken.

Aanschaf van eet- en drinkhulpmiddelen

Als u overweegt om eet- en drinkhulpmiddelen aan te schaffen, zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Hieronder staan een aantal tips opgesomd:

  1. Overleg met een ergotherapeut: een ergotherapeut kan helpen bij het beoordelen van de behoeften van de persoon en het aanbevelen van geschikte hulpmiddelen.
  2. Comfort en veiligheid: let bij het kiezen van hulpmiddelen op het comfort en de veiligheid. Het is belangrijk dat de hulpmiddelen goed passen en geen pijn of ongemak veroorzaken.
  3. Kwaliteit: kies voor hulpmiddelen van goede kwaliteit. Dit verhoogt de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de hulpmiddelen.
  4. Eenvoudig in gebruik: zorg ervoor dat de hulpmiddelen eenvoudig te gebruiken zijn en dat de persoon zich er comfortabel bij voelt. Het is belangrijk dat de hulpmiddelen de zelfstandigheid vergroten in plaats van afhankelijkheid creëren.
  5. Schoonmaakgemak: let op de eenvoud van het reinigen van de hulpmiddelen. Hulpmiddelen die gemakkelijk schoon te maken zijn, kunnen het dagelijks onderhoud en de hygiëne verbeteren.

Conclusie

Eet- en drinkhulpmiddelen kunnen ouderen helpen bij het vergroten van hun zelfstandigheid en het verminderen van dagelijkse frustraties en vermoeidheid. Het gebruik van deze hulpmiddelen kan ook bijdragen aan de voeding en veiligheid van ouderen. Bij de aanschaf van eet- en drinkhulpmiddelen is het belangrijk om rekening te houden met comfort, veiligheid, kwaliteit, eenvoud van gebruik en schoonmaakgemak. Een ergotherapeut kan helpen bij het kiezen van de juiste hulpmiddelen en het aanpassen van de omgeving om ouderen te ondersteunen bij dagelijkse activiteiten.

Meest gestelde vragen over eet- en drinkhulpmiddelen

Wat zijn de verschillende soorten eet- en drinkhulpmiddelen?

Enkele voorbeelden van eet- en drinkhulpmiddelen zijn aangepaste borden, bekers, bestek en drinkrietjes.

Voor wie zijn eet- en drinkhulpmiddelen geschikt?

Eet- en drinkhulpmiddelen zijn voornamelijk geschikt voor mensen met fysieke beperkingen, zoals ouderen, mensen met artritis of Parkinson, of mensen met letsel.

Hoe kunnen eet- en drinkhulpmiddelen de zelfstandigheid van ouderen vergroten?

Eet- en drinkhulpmiddelen kunnen ouderen helpen om zelfstandiger te zijn bij het eten en drinken. Dit kan leiden tot meer zelfvertrouwen en autonomie.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van eet- en drinkhulpmiddelen?

Enkele voordelen van het gebruik van eet- en drinkhulpmiddelen zijn verhoogde zelfstandigheid, betere voeding, minder frustratie en vermoeidheid, minder risico op morsen en verslikken en minder pijn en ongemak.

Welke factoren spelen een rol bij het kiezen van de juiste eet- en drinkhulpmiddelen?

Bij het kiezen van eet- en drinkhulpmiddelen is het belangrijk om rekening te houden met comfort, veiligheid, kwaliteit, eenvoud van gebruik en schoonmaakgemak.

Waar kan ik eet- en drinkhulpmiddelen kopen?

Eet- en drinkhulpmiddelen kunnen worden gekocht bij medische speciaalzaken, online winkels of thuiszorgwinkels.

Hoe kan ik eet- en drinkhulpmiddelen het beste schoonmaken?

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen bij het schoonmaken van eet- en drinkhulpmiddelen. Over het algemeen kunnen deze worden schoongemaakt met warm water en zeep of in de vaatwasser.

Zijn er eet- en drinkhulpmiddelen die geschikt zijn voor kinderen?

Ja, er zijn eet- en drinkhulpmiddelen speciaal ontworpen voor kinderen met fysieke beperkingen, zoals aangepaste bekers en bestek met dieren- of cartoonontwerpen.

Moet ik een ergotherapeut raadplegen voordat ik eet- en drinkhulpmiddelen aanschaf?

Het is aan te raden om advies te vragen aan een ergotherapeut voordat u eet- en drinkhulpmiddelen aanschaft. Een ergotherapeut kan helpen bij het beoordelen van de behoeften van de persoon en het aanbevelen van geschikte hulpmiddelen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat eet- en drinkhulpmiddelen veilig worden gebruikt?

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen bij het gebruik van eet- en drinkhulpmiddelen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hulpmiddelen goed passen en geen pijn of ongemak veroorzaken. Als u zich zorgen maakt over de veiligheid van het gebruik van eet- en drinkhulpmiddelen, is het aan te raden om advies te vragen aan een ergotherapeut.

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Eet- en Drinkhulpmiddelen: Zelfredzaamheid van Ouderen (2023)

Laat een reactie achter