In dit artikel

Beste Antidecubitus Kussen Review 6x Test!

Beste Antidecubitus Kussen | Review (2023) | 6x Test!

In dit artikel

Verschillende antidecubitus producten zijn noodzakelijk om doorlig- of doordrukplekken te voorkomen. U kunt hierbij denken aan een antidecubitus matras voor in bed of een antidecubitus kussen om op te zitten. In dit artikel vertel ik u graag alles over de beste antidecubitus kussens van dit moment.

Kort samengevat:

De beste antidecubitus kussen 2023 volgens onze test is D-Q-Sit Gel Rolstoelkussen. Dit merk voorkomt schuifbewegingen, kan in meerdere maten besteld worden en is vriendelijke geprijsd.

Antidecubitus kussens vergelijken: hoe doen we dat?

Antidecubitus kussens, ook wel AD kussens genoemd, zijn onmisbaar voor mensen die veel moeten zitten. Bent u door medische redenen genoodzaakt om urenlang op een dag te zitten? Dan kunt u last van doordrukplekken krijgen. Met een decubitus kussen weet u dit te voorkomen. Daarvoor is het wel zaak om voor het beste kussen tegen doorzitten te kiezen, waarover u hieronder meer leest. Speciaal voor u ben ik op zoek naar het beste AD zitkussen gegaan. Daarbij heb ik gekeken naar de samenstelling, het materiaalgebruik, de prijs, de kwaliteit en de ervaringen van andere kopers. Uiteindelijk ben ik staat om geweest een complete top 5 voor u samen stellen.

Beste antidecubitus kussen keuzehulp

ProductAdviesprijsInzetten bij decubitusgraadBelangrijkste eigenschap
1.D-Q-Sit Gel€ 86,00I – IIIVerminderd schuifkracht
2.D-Q Sit Air€229,00II – IV Luchtkussen
3.Visco Gel€379,95II – IVDrukvermindering
4.Repose€152,73I – IIIMakkelijk op te blazen
5.Deron€179,00I – IIGoede positionering
6.Harley Designer€152,95I – IIStabiele zithouding

1. D-Q-Sit Gel Rolstoelkussen – beste antidecubituskussen

Het D-Q-Sit Gel Rolstoelkussen is wat mij betreft het beste antidecubituskussen. Dit kussen is ideaal voor in een rolstoel, maar kunt u ook op andere plekken gebruiken. U geniet hoe dan ook van een perfecte drukverdeling.

Beste Antidecubitus Kussen Review 6x Test!

Dit kussen is van een visco-schuimstof vervaardigd. In dit schuimstof is voor een siliconen gel vulling gekozen; die vulling zorgt voor een doelgerichte drukverdeling. U heeft hierdoor al snel minder last van lichamelijke klachten.

Het D-Q Sit Gel kussen is belastbaar tot 120 kilogram. Bovendien is het goed om te weten dat de zitting van uw rolstoel verhoogd wordt met 7 centimeter. Volgens de aanbieder Zonfo past dit antidecubituskussen op vrijwel alle rolstoelen.

Voordelen D-Q-Sit Gel Rolstoelkussen

✅ Uitmuntende drukverdeling

✅ Voor vrijwel alle rolstoelen geschikt

✅ Uitmuntende kwaliteit

✅ In vijf afmetingen te verkrijgen

Nadelen D-Q-Sit Gel Rolstoelkussen

❌ Niet voor heftige decubitus geschikt


Bekijk meer productinformatie

2. D-Q Sit Air – beste AD kussen

Het rolstoelkussen D-Q Sit Air is speciaal ontworpen om de druk op het zitvlak te verminderen en een optimale zithouding te bevorderen. Dankzij de luchtcellen past het kussen zich aan de individuele lichaamscontouren aan en verdeelt het de druk gelijkmatig. Dit is cruciaal om het risico op decubitus en pijnlijke drukpunten te verminderen, wat van vitaal belang is voor langdurig zitcomfort.

Beste Antidecubitus Kussen Review 6x Test!

Als ergotherapeut ben ik enthousiast over de voordelen die het rolstoelkussen D-Q Sit Air biedt. Het kussen is uitgerust met een luchtventielsysteem, waarmee de gebruiker de hardheid en luchtondersteuning naar wens kan aanpassen. Bovendien is het kussen vervaardigd van ademend materiaal dat de luchtstroom bevordert en vocht absorbeert, waardoor oververhitting en transpiratie worden verminderd.

Het rolstoelkussen Air is geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit, evenals voor degenen die langdurig in een rolstoel zitten, zoals ouderen of mensen met een beperking. Het draagt bij aan een verbeterde zithouding, comfort en algeheel welzijn.

Voordelen D-Q-Sit Air Rolstoelkussen

✅ Drukvermindering en optimale zithouding voor langdurig comfort.

✅ Aanpasbare hardheid en luchtondersteuning voor persoonlijke behoeften.

✅ Gelijkmatige drukverdeling vermindert risico op decubitus.

✅ Ademend materiaal bevordert luchtstroom en voorkomt oververhitting.

✅ Geschikt voor diverse gebruikers, inclusief ouderen en mensen met beperkingen.

Nadelen D-Q-Sit Air Rolstoelkussen

❌ Vereist periodiek onderhoud voor optimale prestaties.


Bekijk meer productinformatie

3. Visco Gel Zitkussen – beste AD kussen

Het Visco Gel Zitkussen is naar mijn mening het beste AD kussen van dit moment. Met dit AD zitkussen neemt u snel afscheid van pijnklachten. U weet bovendien met dit kussen mogelijke doordrukplekken te voorkomen.

Beste Antidecubitus Kussen Review 6x Test!

Bij dit kussen heeft de fabrikant Harley voor de beste materialen gekozen. De polyurethaan foam basis biedt aan u de gewenste steun tijdens het zitten. De laag visco-elastisch foam zorgt vervolgens voor drukvermindering, drukverdeling en bescherming.

Het Harley Visco Gel Zitkussen is in meerdere afmetingen te verkrijgen. Bepaal daarom goed waar en hoe u dit zitkussen wilt gebruiken. Weet u dat? Dan kunt u de juiste keuze tussen de verschillende afmetingen maken.

Voordelen Visco Gel Zitkussen

✅ Uitmuntend materiaalgebruik

✅ Perfect drukverdeling en drukvermindering

✅ Inclusief een waterdichte hoes

✅ In meerdere afmetingen te verkrijgen

✅ Het zitkussen voelt nooit koud aan

Nadelen Visco Gel Zitkussen

❌ Erg duur AD kussen


Bekijk meer productinformatie

4. Repose Anti Decubitus Kussen – beste doorzitkussen

Een ander kussen waar ik erg enthousiast over ben, is het Repose Anti Decubitus Kussen. Dit doorzitkussen doet zijn werk prima én is op een unieke manier samengesteld. Het feit dat u bij aanschaf een pomp meegeleverd krijgt, is al veelzeggend te noemen.

Beste Antidecubitus Kussen Review 6x Test!

Dit is een kussen dat met lucht gevuld moet worden. Het lucht zorgt vervolgens voor de gewenste drukverdeling, in combinatie met zeer dun polyurethaan. Dat materiaal is erg elastisch, waardoor dit doorzitkussen zich voortdurend aan uw lichaam aanpast.

Met dank aan de meegeleverde pomp pompt u dit kussen moeiteloos op. De pomp is ook nog eens erg slim, waardoor het kussen altijd met de juiste hoeveelheid lucht opgeblazen wordt. Dit kussen is door de samenstelling én vormgeving voor in veel situaties geschikt. Het Repose Anti Decubitus Kussen is 45 bij 45 cm groot, waardoor u ongetwijfeld dit kussen op meerdere plekken kunt gaan gebruiken.

Voordelen Repose Anti Decubitus Kussen

✅ Unieke samenstelling (kussen met lucht)

✅ Met slimme pomp geleverd

✅ Volledig elastisch

✅ Op veel plekken te gebruiken

Nadelen Repose Anti Decubitus Kussen

❌ Voelt niet voor iedereen even fijn aan


Bekijk meer productinformatie

5. Deron AD zitkussen

Het Deron AD zitkussen is eveneens een geweldig AD zitkussen. Dit gelkussen is met name geschikt voor mensen die dagelijks veel uren zittend doorbrengen. Door deze uren op dit doorzitkussen door te brengen, voorkomt u doorzitplekken.

Beste Antidecubitus Kussen Review 6x Test!

Waar u ook nog van geniet, is het optimale zitcomfort. Dit kussen beschikt over druk verlagende eigenschappen, waardoor er veel minder druk op uw lichaam komt te staan. Dat brengt een aanzienlijke pijn vermindering met zich mee.

Dit Deron zitkussen is van een antislip onderlaag voorzien. Deze laag voorkomt het verschuiven van het kussen, waardoor u dit kussen op veel plekken kunt gebruiken. Het kussen is 45 bij 45 groot en kan met maximaal 90 kilogram belast worden. Het is hierdoor niet voor iedereen geschikt.

Voordelen Deron AD zitkussen

✅ Antislip onderlaag

✅ Druk verlagende eigenschappen

✅ 45 bij 45 centimeter groot

✅ Op veel plekken te gebruiken

✅ Inclusief hoes geleverd

Nadelen Deron AD zitkussen

❌ Max. belastbaar gewicht van 90kg


Bekijk meer productinformatie

6. Harley Designer Super V zitkussen

Graag wil ik u ook nog kennis laten maken met het Harley Designer Super V zitkussen. Dit is in mijn ogen namelijk ook één van de beste antidecubitus kussens van dit moment. Dit kussen valt vooral door de unieke samenstelling op.

Beste Antidecubitus Kussen Review 6x Test!

Dit betreft een uniek gegoten zitkussen dat met visco elastisch foam gevuld is. Dit foam vormt zich naar uw lichaam, waardoor uw lichaam met een stuk minder druk te maken krijgt. Dat uit zich in een aanzienlijke verminder van pijn.

Bovendien neemt u op dit kussen altijd een correcte zithouding aan. U geniet ook nog van een waterdichte hoes die meegeleverd wordt. Deze hoes is van een anti slip laag voorzien, waardoor u altijd stabiel op dit zitkussen blijft zitten. Het Harley Designer Super V zitkussen is ook nog in verschillende afmetingen te verkrijgen.

Voordelen Harley Designer Super V zitkussen

✅ Perfecte drukvermindering

✅ Zorgt voor een correcte zithouding

✅ Waterdichte hoes

✅ Anti slip laag op de hoes

✅ In meerdere afmetingen te verkrijgen

Nadelen Harley Designer Super V zitkussen

❌ Prijs kan aardig oplopen


Bekijk meer productinformatie

Mijn beste antidecubitus kussen 2023

Het D-Q-Sit Gel Rolstoelkussen is wat mij betreft het beste antidecubitus kussen. Eigenlijk scoort dit kussen meerdere titels: het is het beste doorzitkussen, het beste decubitus kussen voor in een rolstoel en het beste gelkussen voor in een rolstoel.

Beste Antidecubitus Kussen Review 6x Test!

Dit doorzitkussen biedt de gewenste ondersteuning, zorgt voor drukvermindering en draagt daarmee bij aan het zitcomfort. Van dit traagschuim geniet u jarenlang optimaal.


Bekijk meer productinformatie

Antidecubituskussens ervaringen en reviews

Waar wilt u de antidecubitus zitkussens voor gebruiken? Op welke momenten wilt u een anti decubitus zitkussen gebruiken? En welke eisen stelt u aan uw nieuwe AD zitkussen? Dit zijn belangrijke vragen waar u zelf het antwoord op moet zien te vinden. Waar ik u ook nog graag op wil wijzen, zijn de ervaringen van andere gebruikers. Daar leest u hieronder meer over.

D-Q-Sit Gel Rolstoelkussen reviews

Nagenoeg alle gebruikers lopen weg met het D-Q-Sit Gel Rolstoelkussen. Dit is volgens hen een speciaal antidecubitus kussens, mede door de traagschuim vulling. Verder spreken veel mensen uit dat het een voordeel is dat u dit kussen in meerdere afmetingen kunt bestellen.

D-Q Sit Air review

Het rolstoelkussen D-Q Sit Air is geweldig! Het biedt ongelooflijk comfort en ondersteuning dankzij de aanpasbare luchtcellen. Het ademende materiaal zorgt voor koelte en droogte, zelfs bij langdurig gebruik. Mijn zitervaring in de rolstoel is aanzienlijk verbeterd. Een absolute aanrader!

Visco Gel Zitkussen reviews

Het is goed om te zien dat ik niet als enige enthousiast over het Visco Gel Zitkussen ben. Nee, veel mensen lopen met dit kussen weg. Zij roemen de ondersteuning van dit kussen, de drukvermindering en de algehele kwaliteit. Ook de meegeleverde hoes kan op veel lovende woorden rekenen.

Beste Antidecubitus Kussen Review 6x Test!

Repose Anti Decubitus Kussen reviews

Dit is één van de meest unieke AD kussens van dit moment. Dat blijkt ook uit de reviews. De meeste reviews over het Repose Anti Decubitus Kussen zijn super positief, waarbij ook de pomp op lovende woorden kan rekenen. Dat je dit zitkussen met lucht moet vullen, is op zichzelf uiteraard al uniek te noemen.

Deron AD zitkussen reviews

Nagenoeg iedereen die van het Deron AD zitkussen gebruik maakt, is hier te spreken over. Men roemt de kwaliteit, de ondersteuning en verschillende unieke eigenschappen. Onder meer het comfort en de functionaliteiten zijn positieve punten, volgens de Deron AD zitkussen reviews.

Harley Designer Super V zitkussen reviews

Bijna alle reviews over het Harley Designer Super V zitkussen zijn erg enthousiast. Men roemt de samenstelling van het kussen, de meegeleverde hoes en de traagschuim vulling. Volgens veel beoordelaars is dit één van de beste traagschuim kussens voor mensen die last van decubitus hebben.

Beste Antidecubitus Kussen Review 6x Test!

Antidecubituskussens vergelijken: hier moet u op letten!

Wilt u graag het beste anti decubitus zitkussen aanschaffen? Dan staat u voor een leuke uitdaging. Het is namelijk een feit dat het aanbod van de anti decubitus kussens behoorlijk divers is. Om uiteindelijk tot de juiste keuze te komen, moet u goed op onderstaande aandachtspunten letten.

Gewenste gebruik

Hoe wilt u uw nieuwe decubitus kussen gebruiken? Dat is één van de belangrijkste vragen waar u goed over na moet denken. Bepaal of u het kussen bijvoorbeeld in uw rolstoel of op een andere plek wilt gebruiken.

U moet hierbij ook goed naar uw situatie. Loopt u een verhoogd risico op decubitus? Om dit decubitus risico te verkleinen, is het verstandig om zo snel mogelijk van een antidecubituskussen gebruik te maken. Of wilt u decubitus voorkomen? Ook dan is het belangrijk om het juiste kussen te gebruiken.

Samenstelling

U moet ook goed naar de samenstelling van het kussen kijken. Heeft de fabrikant een uitsparing gemaakt? Dat is fijn als u een pijnlijk stuitje hebt.

Kijk hierbij ook goed naar het materiaalgebruik. Voor langdurig zitten is het wenselijk dat het kussen van traagschuim vervaardigd is. Traagschuim werkt drukverlagend en vormt zich volledig naar uw lichaam. Perfect dus!

Overigens moet u ook nog even goed naar de afmetingen van het kussen kijken. Deze afmetingen moet u goed afstemmen op het gewenste gebruik.

Beste Antidecubitus Kussen Review 6x Test!

Prijs & kwaliteit

Tot slot wijs ik u graag op de prijs en de kwaliteit. Voor langdurig zitten is het simpelweg van belang dat u voor het allerbeste antidecubituskussen geniet. Daarvoor moet u waarschijnlijk iets dieper in de buidel tasten.

Wilt u voor kwaliteit gaan? Kijk dan ook eens naar een Roho anti decubitus kussen of anti decubitus kussen Medipoint. Bij laatstgenoemde aanbieder kunt ook nog een anti decubitus kussen lenen.

Conclusie: wat is het beste antidecubituskussen?

Het beste antidecubituskussen is het D-Q-Sit Gel Rolstoelkussen. Dit gel zitkussen biedt de perfecte ondersteuning, zorgt voor drukverlaging en neemt daarmee pijnlijke klachten weg. Bovendien is dit kussen uitermate geschikt voor op een rolstoel, maar u kunt ‘m ook op andere plekken/locaties gebruiken. Het kussen is van een uitmuntende kwaliteit en in 5 afmetingen te verkrijgen. Onder aan de streep kan ik u maar één ding aanraden: schaf dit beste antidecubituskussen zo snel mogelijk aan!

Meer informatie over zorghulpmiddelen bij het zitten?

Wilt u meer handige zorghulpmiddelen in huis halen om uw mobiliteit te verbeteren of te behouden? Bij beperkingen in de mobiliteit kunt u aan meerdere vormen denken. Op het gebied van fiets hulpmiddelen zijn er vele oplossingen, maar ook hulpmiddelen bij lighoudingrijdende hulpmiddelen en loophulpmiddelen als een rollator zijn passende adviezen te geven. Er kan moeite bestaan met het maken van transfers, hiervoor zijn vele transfer hulpmiddelen beschikbaar. Maar ook op het gebied van zitvoorzieningen is er veel te ontdekken.

In het kader van zitten kunt u aan vele mogelijkheden denken. Om erop uit te kunnen is een rolstoel wellicht aan te raden. Kiest u een opvouwbare rolstoel, lichtgewicht rolstoel of een transportrolstoel? Bent u wat beperkter in de mobiliteit dan kunt u altijd kiezen voor een rolstoel op maat of actieve rolstoel. Bij meer beperkingen is een kantelbare rolstoel of elektrische rolstoel wellicht een oplossing. Indien het te zwaar is om de duwrolstoel voort te bewegen dan kan een duwondersteuning rolstoel aan te raden zijn.

Heeft u moeite met opstaan van de eigen bank. Wellicht bent u bekend met een sta op stoel. Deze elektrische stoelen maken het opstaan gemakkelijk. Zo’n seniorenstoel biedt ook mogelijkheid om een ontspannen houding aan te nemen. Dus zo’n aangepaste stoel is best een goed idee.

In huis verplaatsen kan ook makkelijker gemaakt worden met een trippelstoel of trippelwerkstoel. Neemt dit teveel ruimte in beslag? Dan kan een zadelkruk (zadelstoel of ergonomische kruk) een alternatief hierop zijn.

Bij het zitten kan het ook aan te raden zijn om voor een zitkussen te kiezen. Bij decubitus vorming is een antidecubitus kussen wellicht geschikt. Een medisch zitkussen is bij beginnende decubitus of verminderde mobiliteit aan te raden. Een ergonomisch zitkussen is altijd een goed idee, voor iedereen die met meer comfort wil zitten is een orthopedische zitkussen geschikt.

Er bestaan ook kussen ter verlichting van pijn aan het zitvlak, bij bijvoorbeeld aambeien. Een donut kussen of zitring is dan geschikt. Het wordt ook wel een aambeien zitkussen genoemd. Voor een betere zithouding kan een wigkussen aan te raden zijn. Het stuitkussen biedt in elk geval ontlasting van het stuitje.

Ook op het gebied van Zelfzorg en Veiligheid zijn veel oplossingen te bedenken. Lees ook de Medipoint review voor nog meer handige zorghulpmiddelen die deze thuiszorgwinkel aanbiedt. Welke moeilijkheden u ook in het dagelijkse leven ervaart voor alles is een oplossing. Mocht u niet zeker weten wat geschikt is in uw situatie? Denk dan aan het inschakelen van professionele hulp en advies. Een ergotherapeut is geschoold in het vergroten van de zelfstandigheid en heeft kennis van de verschillende hulpmiddelen welke bestaan. U kunt dan advies op maat ontvangen en zelfs oefenen in uw eigen situatie. Wellicht komt u zelfs in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekering of WMO?  

Beste Antidecubitus Kussen Review 6x Test!

Meest gestelde vragen over antidecubitus kussen

Wat is het beste antidecubitus kussen?

Het best antidecubituskussen is het D-Q-Sit Gel Rolstoelkussen. Dit kussen is van een uitmuntende kwaliteit, werkt drukverlagend en zorgt voor het gewenste zitcomfort. Als u urenlang moet zitten, doet u dit uiterst aangenaam op dit zitkussen.

Wat is een anti decubitus kussen?

Een anti decubitus kussen is een kussen dat de druk op uw zitvlak gelijkmatig verdeeld. Door deze verdeling van de druk geniet u van meer zitcomfort. Ook heeft u minder last van doorzitplekken, dankzij het beste AD zitkussen.

Waarom een AD kussen kopen?

U geniet met een AD kussen van een optimale drukverdeling. Dit zit niet alleen aangenamer, maar u voorkomt hiermee ook nog doorzitplekken. Een AD kussen is dan ook ideaal voor mensen die veel en lang moeten zitten.(1)

Conclusie beste antidecubitus kussen 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Beste Antidecubitus Kussen | Review (2023) | 6x Test!

Laat een reactie achter