In dit artikel

Beste AD Matras Review 5x Test!

Beste AD Matras | Review (2024) | 5x Test!

In dit artikel

Een AD matras, ook wel een anti decubitus matras genoemd, heeft veel goede eigenschappen. Dit zijn meestal drukwisselmatrassen die ingezet worden bij helende wonden of als preventie voor doorligplekken. Anti decubitus matrassen kunnen aangeschaft en worden slechts bij een medische indicatie vergoedt door de zorgverzekeraar. We bespreken in dit blogbericht welke producten een aanrader zijn. Dit is handig als u zorgverlener of mantelzorger bent.

Kort samengevat:

Volgens mijn test is het Nagomi Decubitus Matras het beste AD matras van dit moment. Dit matras bestaat uit een wisseldruksysteem. Ik heb gezien  de lichaamsdruk van de patiënt perfect wordt verdeeld over het anti decubitus matras. Dit maakt dat in bed liggen comfortabel en pijnloos wordt.

Anti decubitus matrassen vergelijken: Hoe doen we dat?

Het ligcomfort is belangrijk bij drukverlagende matrassen. Ik ben ervan overtuigd dat het beste AD matras daaraan kan bijdragen. Er is geen enkel ander anti decubitus matras dat ervoor zorgt dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt. Om erachter te komen welk anti decubitus matras de beste is, kijken we naar de specificaties, voordelen, maar worden ook de nadelen in acht genomen. Lees hieronder verder voor meer informatie.  

Beste AD matras keuzehulp

ProductAdviesprijsBelangrijkste functionaliteitBij type decubitus graad
1.Nagomi€2561Wisseldruksysteem en voorkomt onderuit zakkenII – IV
2.Flexwave€847Alternerend matrasII – IV
3.Deron€699Ventilerende toplaagI & II
4.Duowave€427Statische standI – III
5.Repose€230Op het huidige matras te leggenI & II

1. Nagomi Decubitus Matras

Bent u op zoek naar goede ondersteuning voor bijvoorbeeld de rug of de schouderbladen van de patiënt? Bekijk dan het Nagomi Decubitus Matras eens. Dit matras kunt u voor verschillende doelen inzetten. Niet alleen voor pijnklachten, maar ook voor ligcomfort.

Beste AD Matras  Review 5x Test!

Nu moet ik zeggen, dat het Nagomi Decubitus Matras ook een prima oplossing is voor de preventie van doorligwonden. Dat heeft vooral met het toegevoegde wisseldruksysteem te maken. Juist dit systeem zorgt ervoor dat de druk van uw lichaam gelijkmatig verdeeld wordt. Dit is belangrijk, want dit voorkomt dat het matras drukpunten creëert en dat kan voor pijnlijke spieren, gewrichten of huid zorgen.

Ik heb gezien dat patiënten dit anti decubitus matras hebben gebruikt. Zij vertelden dat het matras pijnloos aanvoelt. Bovendien heb ik gezien dat beginnende doorligwonden niet erger werden, maar juist herstelden. Door het gladde materiaal heeft u alleen een natte doek nodig, maar u kunt dit ook overlaten aan professionals. Het Nagomi Decubitus Matras is bovendien statisch verstelbaar, waardoor de zorg op een prettige manier toegepast kan worden. 

Voordelen Nagomi

✅ Geweldige drukverdeling

✅ Preventie voor doorligwonden, maar ook te gebruiken bij bestaande decubitus;

✅ Door middel van de pomp kunt u het matras hoger of lager afstellen;

✅ 2 ankercellen die ervoor zorgen dat op het bed zitten makkelijker wordt voor de patiënt.

Nadelen Nagomi

❌ Het matras heeft een zoemend geluid en dat kan als vervelend ervaren worden.


Bekijk meer productinformatie

2. Wisseldruk Matras FlexWave

AD matrassen kunt u zodanig aanpassen, dat het ligoppervlak past bij de patiënt. Met de pomp wordt een bepaalde hardheid ingesteld bij het Wisseldruk Matras Flexwave. U kunt lucht toevoegen of eruit laten lopen, zodat u een bepaalde hardheid creëert en de patiënt comfortabel ligt. Dit staat bekend als het traditionele luchtwisselsysteem en hierdoor wisselt ook de hardheid.

Beste AD Matras  Review 5x Test!

Door de pomp is een traagschuim of koudschuim matras niet langer nodig. Eén van de belangrijke eigenschappen van dit Wisseldruk Matras Flexwave, is de celdrukaanpassing. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het matras mee veert met de bewegingen van de patiënt. Ik heb gezien dat patiënten hier veel baat bij hebben, want ze konden pijnloog liggen op het ligoppervlak.

Naast wisselende druk, kun u het matras voor verschillende soorten zorg inzetten. Voor liggende of zittende zorg, maar bijvoorbeeld ook voor fysiotherapie. Ik ben vooral te spreken over dat aspect. Dit betekent namelijk dat het Wisseldruk Matras Flexwave breed gebruikt kan worden, en dat is voor zowel de zorgverlener als de patiënt een groot pluspunt.

Voordelen FlexWave

✅ Verminderd druk door de celdrukaanpassing;

✅ Kan gebruikt worden voor verschillende soorten zorg;

✅ De hoes is gemaakt van ademend materiaal, zodat het matras niet zweterig of oncomfortabel aanvoelt;

✅ Druk aanpassen door middel van de pomp.

Nadelen FlexWave

❌ De kans op onderuit zakken is wat groter bij dit product. Het is dus belangrijk om altijd goede begeleiding te bieden.


Bekijk meer productinformatie

3. Deron Fullcare Combi Special

Bent u op zoek naar een ligoppervlak dat goede ondersteuning biedt, maar wilt uw patiënt liever geen gebruikmaken van luchtkussens? Dan kan het Deron Fullcare Combi Special matras uitkomst bieden voor degene waar u zorg voor draagt. Het lijkt namelijk op een traditioneel matras en dat kan de drempel voor de patiënt verlagen. Het ziet er niet uit als een speciaal zorgmatras.

Beste AD Matras  Review 5x Test!

Dit Deron Fullcare Combi Special matras is samengesteld met verschillende materialen, waaronder met visco-elastisch polyurethaan. Dit kunt u vergelijken met traagschuim en juist dit materiaal zorgt ervoor dat de druk op het lichaam verlaagd wordt. Het matras veert heel langzaam terug naar de originele vorm, waardoor er geen deuken of kuilen ontstaan.

Voordat mijn patiënt dit Deron Fullcare Combi Special matras gebruikte, gaf zij aan dat ze vaak zweterig wakker en warm wakker werd. Ik heb gezien dat dit anti decubitus matras een goede oplossing is. Zowel voor transparantie, als voor doorligplekken. Het schuim heeft namelijk een ademend vermogen en is ventilerend, waardoor de huid kan ademen en er geen transpiratieplekken ontstaan. Hierdoor wordt de patiënt niet langer bezweet wakker. U kunt overigens zelf de maat en de bijhorende matrashoes uitzoeken. 

Voordelen Deron

✅ Helpt de druk op het lichaam te verminderen;

✅ Gemaakt van ademend materiaal, zodat de huid niet gaan irriteren of te warm aanvoelt door transpiratie;

✅ Beschikbaar in verschillende maten;

✅ Helpt preventief om doorligplekken te voorkomen;

✅ Geluidloos.

Nadelen Deron

❌ Door het gebruik van schuim is het ligoppervlak lastiger om schoon te maken


Bekijk meer productinformatie

4. Duowave Wisseldruk Matras

Wilt u het matras afwisselend hard of zacht instellen? Dat kan met de Duowave Wisseldruk Matras gemakkelijk en snel. Dankzij de pomp kunt u het ligoppervlak aanpassen aan de hand van bijvoorbeeld het lichaamsgewicht. U kunt het matras zodanig aanpassen, dat in bed liggen comfortabel en pijnloos is voor de patiënt. Dat is een geweldige eigenschap.

Beste AD Matras  Review 5x Test!

Het Duowave Wisseldruk Matras is verder voorzien van glad en makkelijk afneembaar materiaal. Dit vind ik zelf belangrijk, want op deze manier kunt u het matras hygiënisch en fris houden. Verder is het matras geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 36 en 150 kilogram, waardoor u het breed kunt inzetten.

Ik vond het altijd lastig om de hardheid van het Duowave Wisseldruk Matras voor mijn patiënten in te stellen. Ze gaven regelmatig aan dat het anti decubitus matras te hard of te zacht opgeblazen was. Dankzij de pomp kan ik dat nu snel oplossen, zelfs als ik al een bepaalde hardheid ingesteld heb.

Voordelen Duowave

✅ Optimale drukverdeling dankzij de pomp;

✅ Breed in te zetten doordat u het lichaamsgewicht kunt instellen;

✅ Makkelijk schoon te maken dankzij het hygiënische materiaal;

✅ Voorkomt door de luchtdruk doorligplekken;

✅ Het matras wordt zacht opgeblazen, dus u hoeft niet bang te zijn voor geluidsoverlast.

Nadelen Duowave

❌ U kunt het product alleen inzetten als de persoon in staat is om zelf om te draaien.


Bekijk meer productinformatie

5. Repose Oplegmatras

Er is altijd een drukverlagend matras die past bij de behoeften van de patiënt. Bent u echter op zoek naar een snelle en tijdelijke oplossing voor beginnende doorligplekken? Ik raadt u aan om de Repose Oplegmatras te bekijken – vooral bij een verhoogd risico op doorligplekken op bijvoorbeeld de rug of schouderbladen.  

Beste AD Matras  Review 5x Test!

Dit ligoppervlak kunt u namelijk om het originele matras bevestigen, wat een stuk sneller en efficiënter gaat. Daarvoor hoeft u slechts het elastiek te gebruiken. De handeling is minder belastend en dat is een pluspunt. Dit Repose Oplegmatras zorgt ervoor dat doorligwonden niet de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen en pijn veroorzaken.

Het materiaal is voorzien van een duurzaam soort schuim en dat betekent dat het oplegmatras zeer lang mee zal gaan. Bovendien kan het Repose Oplegmatras prima tegen een stootje, want zelfs bij intensief gebruikt breekt of scheurt het niet. Het enige wat u hoeft te doen, is het matras om de aantal dagen bij te vullen, zodat het anti decubitus matras zijn werking blijft houden.

Ik heb patiënten dit matras zien gebruiken en ik kwam erachter dat het hulpstuk een snelle oplossing is voor beginnende wonden. Het anti decubitus matras zorgde ervoor, dat de wonden niet pijnlijker werden voor de patiënt.

Voordelen Repose

✅ U kunt het matras op het originele bed leggen, waardoor u het hulpstuk snel kunt inzetten;

✅ Voorkomt doorligwonden;

✅ Het maximale gebruikersgewicht bedraagt 136 kilogram;

✅ U hoeft het matras eens in de zoveel dagen bij te vullen, zodat het zijn werking blijft doen;

✅ Het matras wordt zacht opgeblazen door de pomp;

Nadelen Repose

❌ Alleen te gebruiken als de persoon in staat is om zelf om te draaien;

❌ Handmatig pompen.


Bekijk meer productinformatie

Mijn beste AD matras 2024

Ik heb tot nu toe de beste AD matrassen besproken, uitgelicht en vergeleken. Hierbij ben ik tot de conclusie gekomen, dat de Nagomi Decubitus Matras het beste product is. In de eerste plaats omdat u het matras hygiënisch kunt schoonmaken. Dat is te danken aan het gladde materiaal, waardoor u slechts een natte doek nodig hebt. Ik heb gezien dat zorgverleners hier erg blij mee waren, omdat de schoonmaak weinig tijd kost.

Beste AD Matras  Review 5x Test!

Verder kunt u een bepaalde hardheid creëren door middel van de pomp en daardoor kan de patiënt ook makkelijk op bed zitten. Ik vind het vooral belangrijk dat het matras een preventie voor doorligwonden vormt. Daarmee ervaart de patiënt minder pijn en blijft de huid er gezond uitzien. Al met al is de Nagomi Decubitus Matras een geweldig anti decubitus matras om in te zetten als zorgverlener.


Bekijk meer productinformatie

Beste AD matras ervaringen en reviews

Denkt u dat een standaard schuimmatras niet voldoet en zoekt u naar een ligoppervlak dat de druk verminderd, in plaats van verergerd? Deze anti decubitus matrassen kunnen ervoor zorgen dat patiënten beter en comfortabeler in bed liggen.

Nu heb ik zelf ervaren dat anti decubitus matrassen niet de hoofdoplossing zijn. Want bij vergevorderde wonden, kunnen drukverlagende matrassen de wonden niet genezen. Maar wat is nu het beste product? Daar komt u achter door de ervaringen en reviews te lezen. Ook raad ik u aan om in overleg te gaan met een fysio- of ergotherapeut over het gebruik van anti decubitus matrassen.

Nagomi Decubitus Matras ervaringen

Het Nagomi Decubitus Matras is hygiënisch te reinigen en door middel van de pomp kunt u zelf de hardheid bepalen. De ankercellen zorgen ervoor dat de patiënt makkelijk op bed kan zitten, bijvoorbeeld om een rolstoel te stappen of op te staan.

Wisseldruk Matras FlexWave review

De celdrukaanpassing van het Wisseldruk Matras Flexwave zorgt ervoor dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt en tot rust komt. Zelfs wanneer de patiënt beweegt of draait op het ligoppervlak, ontstaat er geen druk op bijvoorbeeld de rug, schouders of schouderbladen.

Beste AD Matras  Review 5x Test!

Deron Fullcare Combi Special review

Het zijn meestal anti decubitus matrassen die worden ingezet als preventie van doorligwonden. Er zijn echter ook andere mogelijkheden. De Deron Fullcare Combi Special is meer dan het standaard schuimmatras. Het schuim is ventilerend, ademend en voorkomt op deze manier een oververhitte huid.

Het anti decubitus matras veert heel langzaam terug en ligt op deze manier comfortabel. Bovendien heb ik gezien dat patiënten liever geen gebruikmaken van een drukverlagend matras dat bestaat uit lucht. De pomp maakt veel herrie in hun ogen en ze liggen liever een matras dat er ‘normaal uitziet’. Gelukkig zijn er genoeg anti decubitus matrassen die daaraan voldoen.

Duowave Wisseldruk Matras review

Er zijn veel belangrijke eigenschappen waar anti decubitus matrassen aan moeten voldoen. In de eerste plaats, moeten deze matrassen verergering tegengaan. Ook het maximale draaggewicht is een aspect waar u rekening mee moet houden. Het Duowave Wisseldruk Matras kan maximaal 136 kilogram dragen, waardoor u het product breed kunt inzetten.

Repose Oplegmatras review

Staat drukverdeling bovenaan uw lijstje en zoekt u naar een efficiënte oplossing? Het oplegmatras van Repose is wat mij betreft een topper. Het betreft namelijk een oplegmatras die u over het originele ligoppervlak kunt vouwen. Ik heb gezien dat dit een snelle oplossing is en de patiënten die beginnende wonden hadden, genazen snel. Dit Repose Oplegmatras is sneller te bevestigen dan anti decubitus matrassen die werken op lucht.

Beste AD Matras  Review 5x Test!

Beste AD matras kopen checklist

Wilt u het beste product kopen dat er is? Ik heb verschillende producten beschreven en vergeleken. U kunt gemakkelijk tot een goede conclusie komen. In de checklist heb ik beschreven waar u op moet letten voordat u een anti decubitusmatras aanschaft.

Bepaal het doel

Waarvoor dienen de anti decubitus matrassen? Moeten de matrassen verergering tegengaan van wonden of gaat het om de verlichting van pijnklachten? Zodoende kunt u beter bepalen welk matras het beste gaat dienen.

In overleg met de arts en zorgverzekeraar kan dit doel bepaald worden, waarna u een anti decubitusmatras in huis kunt halen. Er zijn echter ook andere belangrijke eigenschappen die er toe doen.

Beste AD Matras Review 5x Test!

Wel of geen pomp?

Drukverdelende matrassen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er varianten die u kunt bedienen met een pomp. Dat is handig, want hierdoor wisselt de hardheid. Er zijn echter ook schuimmatrassen die prima dienst doen.

Dit zijn niet zomaar standaard anti decubitus matrassen , want deze regelt bijvoorbeeld de vochtregulatie en doet minder denken aan een zorgmaatregel. Bovendien maakt het geen geluid en dat ervaren veel patiënten als prettig, omdat ze bijvoorbeeld beter kunnen slapen.

Ligcomfort vergroten

Anti decubitusmatrassen worden vooral gebruikt voor patiënten die bedlegerig zijn of waarbij de mobiliteit achteruit gaat. In het kader daarvan staat het ligcomfort bovenaan. Het ligoppervlak moet voor ondersteuning, maar vooral voor ontspanning zorgen. In overleg met een arts kan de juiste varianten gekozen worden. Kijk ook naar ademend vermogen om heftige transpiratie te voorkomen.

Meer over hulpmiddelen bij het slapen of liggen?

Wilt u meer handige zorghulpmiddelen in huis halen om uw mobiliteit te verbeteren of te behouden? Bij beperkingen in de mobiliteit kunt u aan meerdere vormen denken. Op het gebied van fiets hulpmiddelen zijn er vele oplossingen, maar ook hulpmiddelen bij lighoudingrijdende hulpmiddelen en loophulpmiddelen zijn passende adviezen te geven. Er kan moeite bestaan met het maken van transfers, hiervoor zijn vele transfer hulpmiddelen beschikbaar. Maar ook op het gebied van zitvoorzieningen is er veel te ontdekken.

In het kader van lighouding hulpmiddelen kunt u denken aan een hoog laag bed of seniorenbed is een bed dat op verschillende hoogtes kan worden ingesteld, waardoor het makkelijker wordt om in en uit bed te stappen. Een ergonomisch kussen of kussen voor nekklachten kan helpen om de nek en rug te ondersteunen tijdens het slapen. Een orthopedisch kussen is een speciaal ontworpen hoofdkussen om de druk op de nek, schouders en rug te verminderen. Een medisch kussen kan worden voorgeschreven door een arts om te helpen bij specifieke slaapproblemen.

Een traagschuim matras of AD matras past zich aan de contouren van het lichaam aan en biedt zo extra comfort en ondersteuning. Een positioneringskussen kan helpen om het lichaam in een bepaalde positie te houden, bijvoorbeeld bij rugklachten. Een hielbeschermer beschermt de hiel tegen drukplekken tijdens het liggen. Een dekenboog houdt het beddengoed op afstand van het lichaam om irritatie of pijn te voorkomen.

Ook op het gebied van Zelfzorg en Veiligheid zijn veel oplossingen te bedenken. Lees ook de Medipoint review voor nog meer handige zorghulpmiddelen die deze thuiszorgwinkel aanbiedt. Welke moeilijkheden u ook in het dagelijkse leven ervaart voor alles is een oplossing. Mocht u niet zeker weten wat geschikt is in uw situatie? Denk dan aan het inschakelen van professionele hulp en advies. Een ergotherapeut is geschoold in het vergroten van de zelfstandigheid en heeft kennis van de verschillende hulpmiddelen welke bestaan. U kunt dan advies op maat ontvangen en zelfs oefenen in uw eigen situatie. Wellicht komt u zelfs in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekering of WMO?  

Beste AD Matras  Review 5x Test!

Meest gestelde vragen over de beste AD matrassen

We zijn bijna aan het einde gekomen van dit informatieve artikel. Voordat we afsluiten, bespreken we de meest gestelde vragen met elkaar. Misschien staat hier het antwoord tussen waar u naar zoekt.

Wat is het beste AD matras?

Dat is afhankelijk van de wensen en behoeften van de patiënt. Ook is het afhankelijk van de klachten. Wat mij betreft, is de Nagomi Decubitus Matras één van de beste anti decubitus matrassen. Het matras is verstelbaar en daardoor kan de zorgverlener de juiste zorg bieden. Daarbij kan het gladde materiaal snel en hygiënisch schoon worden gemaakt. In het artikel worden andere belangrijke eigenschappen benoemd over dit product.

Hoe werkt een luchtwisselmatras?

Dankzij de pomp werken anti decubitus matrassen optimaal. Deze producten worden voorzien van lucht, waarna het product opblaast en de juiste verlichting voor (beginnende) doorligwonden biedt of decubitus verminderen. Hierdoor is de stevigheid afwisselend hard. Deze producten worden alleen gebruikt in de zorg, op aanraden van een arts. Bovendien is het alleen via de zorgverzekeraar mogelijk om de matrassen in huis te halen.

Kan u een anti decubitusmatras vergoed krijgen?

In het geval van een anti decubitus matras is dat mogelijk. Hiervoor kun u uw arts raadplegen en contact opnemen met de zorgverzekeraar in kwestie. De zorgverzekeraar regelt het vervolgens verder.

» Referenties

1. A Jonsson, M Lindén, M Lindgren, L-A Malmqvist, Y Bäcklund. (2005). Evaluation of antidecubitus mattresses. Med Biol Eng Comput, 43(5), 541-7.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16411624/

2. Mastrangelo D., Farina E., Gallicchio V., De Anna D., Bresadola F. (2010). Observational study of the use of antidecubitus mattress covers in the prevention and care of pressure ulcers. Acta Vulnologica, 8(2), 87-92.
https://www.minervamedica.it/en/journals/acta-vulnologica/article.php?cod=R45Y2010N02A0087

3. NHG-werkgroep: Wiersma Tj. (2015). Decubitus. NHG-STANDAARD KNR nummer M70.
https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/decubitus

4. N Cullum, J Deeks, T A Sheldon, F Song, A W Fletcher. (2000). Beds, mattresses and cushions for pressure sore prevention and treatment. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10796662/

5. N Cullum, E A Nelson, K Flemming, T Sheldon. (2001). Systematic reviews of wound care management: (5) beds; (6) compression; (7) laser therapy, therapeutic ultrasound, electrotherapy and electromagnetic therapy. Health Technol Assess, 5(9), 1-221.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11368833/

6. Elizabeth McInnes, Sally Em Bell-Syer, Jo C Dumville, Rosa Legood, Nicky A Cullum. (2008). Support surfaces for pressure ulcer prevention. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18843621/

» Referenties

Conclusie beste anti decubitus matras 2024

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Beste AD Matras | Review (2024) | 5x Test!

Laat een reactie achter