In dit artikel

Badkamerhulpmiddelen (2022) | De beste hulpmiddelen badkamer!

Badkamerhulpmiddelen (2024) | De beste hulpmiddelen badkamer!

In dit artikel

Als u ouder wordt en moeite krijgt met het evenwicht, opstaan of bewegen dan kan het zijn dat u praktisch bij het douchen, het toilet of wassen problemen kan gaan ervaren. Badkamers worden gezien als een gebied waar vaak ongevallen gebeuren. Het is dan aan te raden om onderzoek te doen naar welke badkamer hulpmiddelen een geschikte oplossing kunnen zijn voor u. Kleine aanpassingen kunnen soms al voldoende zijn om extra stabiliteit te ervaren of het uitglijden over een gladde vloer te voorkomen. Als u meer wil weten over veel voorkomende vraagstukken en de diverse hulpmiddelen die mogelijk zijn voor uw badkamer, lees dan verder.

Beste badkamer hulpmiddelen 2023; Mijn selectie

  1. Beste badkamerhulpmiddelen: Linido douchestoel
  2. Beste badhulpmiddelen: Badplank
  3. Beste hulpmiddelen bij het wassen: Douchekruk Days
  4. Beste badkamer hulpmiddelen voor ouderen: Wandbeugel

Badkamer geschikt?

De badkamer is een ruimte waarin er met name ruimte is voor zelfzorg. Door moeilijkheden in de mobiliteit kan het zijn dat de badkamer onvoldoende geschikt is en er badkamer hulpmiddelen nodig zijn om de zelfredzaamheid en veiligheid te waarborgen. Een badkamer kan een relatief compacte omgeving zijn, maar ook ruim opgezette badkamers worden gezien. De hoofdvoorziening in een badkamer zonder bad is de douche en wastafel. In natte ruimtes die ruimer opgezet zijn is een toilet ook vaak aanwezig. Wellicht staat er bij u in de badkamer ook een was-, droogcombinatie. Een bad is ook een veelvoorkomende voorziening, maar een lavette wordt ook nog gezien.

Badkamerhulpmiddelen (2022) | De beste hulpmiddelen badkamer!

Als u ervaart dat dagelijkse handelingen moeilijker gaan, of dat de veiligheid in gevaar komt kan het zijn dat uw badkamer niet meer geschikt is. Wellicht mist u een toilet in de badkamer of heeft u moeite om over het drempeltje bij de douche te stappen. Het kan zijn dat uw situatie compleet verandert is en u afhankelijk bent van een rollator of rolstoel.

Wat wordt er in de praktijk ervaren?

Elk jaar vallen meer dan 400 ouderen in de badkamer en meer dan 60% van de ouderen is bang om te vallen in de badkamer. [1] Letsel oplopen als gevolg van een val in de bad kamer is groot, door harde tegels en gladde ondergrond. Des te meer reden om acties te ondernemen om de veiligheid te vergroten en aanpassingen te doen.

Badkamerhulpmiddelen (2022) | De beste hulpmiddelen badkamer!

In de praktijk wordt gezien dat men het lastig kan vinden om de moeilijkheden bij het douchen te erkennen en nemen hierdoor geen voorzorgsmaatregelen, waardoor hierdoor verhoogd valrisico kan ontstaan. De belangrijkste problemen zijn op het gebied van dat de vloer te glad is, met name bij het douchen (na gebruik van zeep/shampoo). Drempels bij het bad of in de douche waarbij onvoldoende steun genomen kan worden aan een wandbeugel. Ook het gaan zitten kan moeizamer gaan door reumatische problemen in de heupen en knieën. Als u niet iets kan vasthouden bij het gaan zitten is er ook verhoogd risico op vallen en komt de veiligheid in het geding.

Badkamerhulpmiddelen (2022)  De beste hulpmiddelen badkamer!

Toevoegend aan bovenstaande problemen in de praktijk zijn: gladheid, niet lang kunnen staan, moeite met drempels bij douche, geen toilet in badkamer, te laag toilet in badkamer, niet zittend aan de wastafel kunnen wassen, weinig bewegingsruimte in de badkamer. Te kleine omgeving om zorg te kunnen bieden.

Hulpmiddelen voor ouderen in de badkamer

Er zijn talloze producten en hulpmiddelen badkamer beschikbaar. Door een groot assortiment is het soms lastig om een juiste keuze te maken. Ook in diverse winkels kunt u uzelf laten inspireren voor producten en badkamer hulpmiddelen als een badmat, badplank, wandbeugels of douchestoel. Ontvang de orders en bekijk deze in de thuissituatie u heeft altijd de mogelijkheid om te retouren mocht u ontevreden zijn.

Badkamerhulpmiddelen (2022) | De beste hulpmiddelen badkamer!

Beugels

Een hulpmiddel die veel gebruikt wordt is een wandbeugels. Deze hulpmiddelen badkamer zijn beschikbaar voor een verscheidenheid aan toepassingen. De beugels zijn geschikt voor bij het douchen, gaan zitten of opstaan van het toilet of om over de drempel te stappen om in de badkamer met bad te komen. Voor de mogelijkheden op het gebied van een wandbeugel kunt u meer lezen in deze blog.


Klik hier voor meer informatie over wandbeugels

Kunt u niet lang staan of moet u uzelf verzorgen aan de wastafel vanuit de rolstoel doordat u bijvoorbeeld een stroke heeft doorgemaakt? Dan kan een wastafelbeugel een goede oplossing zijn. Aan deze beugels kunt u uzelf vasthouden bij het opstaan, gaan zitten of om te blijven staan.

Een pakpaal is een prettige oplossing, deze wordt geplaatst tussen vloer en plafond, boren is niet nodig en kan bijna overal geplaatst worden.

Douchehulpmiddelen

Als er niet veel ruimte in de badkamer, een douchekruk is de oplossing. Heeft u meer steun nodig in de rug, dan is een douchestoel meer geschikt, deze kunnen ook aan de muur bevestigd worden.


Klik hier voor meer informatie over douchestoelen

Heeft u onlangs iets gebroken en heeft u hiervoor gips of verband en wilt u uzelf kunnen verzorgen, dan is zijn douchehulpmiddelen gips geschikt voor u.

Denk ook aan kleine zelfzorg hulpmiddelen om bijvoorbeeld de rug, voeten, haren te wassen. Door artrose, reuma, MS, beroerte of Parkinson kan dit moeizamer gaan.

Badkamerhulpmiddelen (2022) | De beste hulpmiddelen badkamer!

Toilethulpmiddelen

Voor dit product wordt geregeld gekozen als er geen geschikte muur is om een beugel in de monteren, of iemand aan beide kanten steun moet kunnen nemen om op te staan. In dit artikel over toiletframe vindt u meerdere mogelijkheden en wellicht de geschikte oplossing voor in uw bad kamer.

Is uw toilet in de badkamer te laag? Dan is een toiletverhoger een goede uitkomst. Er zijn veel artikelen om uit te kiezen, tevens zijn er opties met armleggers. Als u meer wil weten over toiletverhogers, klik dan hier.


Klik hier voor meer informatie over toiletverhogers

Beschikt u niet over een toilet in de badkamer. Dan kunt u kiezen voor een urinaal of postoel. Erg geschikt als u het valrisico wil verlagen, met name ‘s nachts. Dit kunt u gebruiken direct naast of in uw bed.

Badhulpmiddelen

Een badplank is een fijn product als u niet meer kan opstaan vanaf de grond en er wel gebruik van wil blijven maken. Een badplank is altijd prettig in combinatie met een wandbeugel. Mocht u het nog op prijs stellen om echt te kunnen zitten, dan is een badlift of deur in bad een prettige oplossing voor u. Een badmat is een hulpmiddel wat uitglijden voorkomt. Met de zuignapjes onder de badmat is deze gemakkelijk aan de onderlaag vast gemaakt. Dit kan ook in de douche gebruikt worden.

Badkamerhulpmiddelen (2022) | De beste hulpmiddelen badkamer!

Drempelhulp

Bij de entree van de bad kamer kan een hogere drempel zijn. Dan is een drempelhulp wellicht geschikt voor u. Zo kan u er met de rollator of rolstoel makkelijk overheen bewegen.


Klik hier voor meer informatie over drempelhulpen

Aanvullende producten voor zelfzorg in de badkamer

Als aanvulling op de veelgebruikte badkamerhulpmiddelen, kunnen specifieke producten zoals Tena men en Nutridrink aanzienlijk bijdragen aan het comfort en de zelfredzaamheid in de badkamer, vooral voor diegenen met specifieke gezondheidsuitdagingen. Tena men biedt bescherming en zekerheid voor mannen met lichte tot matige incontinentie, wat vooral handig kan zijn in situaties waarbij snel toegang tot het toilet niet altijd mogelijk is. Nutridrink, daarentegen, is een voedzame drinkvoeding die ontworpen is om mensen met voedingsdeficiënties of slikproblemen te ondersteunen, zodat ze voldoende voedingsstoffen kunnen binnenkrijgen, zelfs wanneer zelf koken of eten een uitdaging is. Deze producten zorgen samen voor een meer integrale benadering van zelfzorg in de badkamer, waarbij zowel de fysieke als de nutritionele behoeften worden ondersteund.

Meest gestelde vragen over badkamerhulpmiddelen

Dit zijn de meest gestelde vragen over hulpmiddelen badkamer. Leer verder voor antwoorden op veelvoorkomende vragen.

Wat zijn de beste hulpmiddelen in de badkamer?

De beste hulpmiddelen badkamer zijn wandbeugels, anti slip matten, toiletverhoger en stoelen om op te zitten. Een ruimte om te douchen zonder drempels of obstakels en voldoende mogelijkheid om te bewegen met of zonder loophulpmiddel.

Hoe veilig uit bad stappen?

Om veilig uit bad te stappen is het belangrijk om deze handeling rustig uit te voeren en gebruik te maken van badkamerhulpmiddelen. De badhulpmiddelen die veel ingezet worden zijn: wandbeugels, antislipmat, badplank.

Waar plaats je een badgreep?

Een badgreep kan op de rand van het bad geplaatst worden, maar ook aan de muur vast geboord. Belangrijk is om te kijken naar uw specifieke situatie en wat de veiligste manier is om de transfer te kunnen maken.

Welke badkamerhulpmiddelen vergoedt de zorgverzekering?

Veel hulpmiddelen kunt u een half jaar gratis lenen, deze worden vergoed door de zorgverzekeraar. Dit kan bij bijvoorbeeld Medipoint. Als u producten langer nodig heeft dan 26 weken, dan kunt u deze aanschaffen of aanvragen bij de WMO. De WMO vergoedt niet alles, maar denkt wel mee met uw persoonlijke situatie en kan u adviseren over waar u wel of niet voor in aanmerking kan komen. Mocht u onafhankelijk advies willen dan kunt u een ergotherapeut raadplegen.

Conclusie beste badkamer hulpmiddelen 2023

Picture of Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl.Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten.Meer advies van Anouk van Gangelen