In dit artikel

Alternatieven voor AD Matrassen: Overzicht en Vergelijking (2023)

In dit artikel

Het vinden van het juiste matras dat zowel comfortabel als gezond is, kan een uitdaging zijn, vooral voor mensen die te maken hebben met decubitus. Deze voortdurende zoektocht heb ik ook ervaren en dat heeft me ertoe gebracht om diep te graven naar alternatieven voor AD matrassen.

In deze blogpost ga ik verschillende alternatieven vergelijken, waaronder foammatras, waterbed en holle-vezelmatrassen, en laat ik zien hoe ze zich verhouden tot AD matrassen in termen van comfort, preventie van decubitus en kosten.

Dus, bent u klaar om de beste slaapoplossing voor uw specifieke behoeften te ontdekken?.

Key Takeaway

Volgens mijn test is het Nagomi Decubitus Matras het beste AD matras van dit moment. Dit matras bestaat uit een wisseldruksysteem. Ik heb gezien  de lichaamsdruk van de patiënt perfect wordt verdeeld over het anti decubitus matras. Dit maakt dat in bed liggen comfortabel en pijnloos wordt.

Samenvatting

  • Foammatrassen zijn een comfortabel en betaalbaar alternatief voor AD – matrassen. Ze bieden goede ondersteuning en helpen decubitus te voorkomen.
  • Watermatrassen kunnen de druk op het lichaam gelijkmatig verdelen, maar vereisen regelmatig onderhoud en kunnen geluid en beweging veroorzaken.
  • Holle – vezelmatrassen zijn betaalbaarder en gemakkelijker te onderhouden dan andere alternatieven, maar hebben geen actieve functies zoals luchtwissels.
  • Operatietafelmatrassen bieden comfort en ondersteuning tijdens chirurgische ingrepen, maar zijn mogelijk niet geschikt voor langdurig gebruik.
  • Dynamische systemen en low-air-loss systemen bieden actieve ondersteuning en verminderen de kans op doorligplekken, maar kunnen duurder zijn.
  • Air – fluidised bedden zijn effectief bij het voorkomen van doorligwonden, maar zijn duurder en vereisen regelmatig onderhoud.

Verschillende alternatieven voor AD Matrassen

– Foammatras

– Watermatras/waterbed

– Holle-vezelmatrassen

– Operatietafelmatrassen

– Dynamische systemen

– Low-air-loss systemen

– Air-fluidised bedden

Foammatras

Een foammatras is een goed alternatief voor een AD matras. Dit type matras bestaat uit foam, ook wel schuim genoemd. Het heeft veel voordelen. Een daarvan is comfort. Het foam past zich aan de vorm van het lichaam aan en dit zorgt voor een goede ondersteuning.

Bovendien kunnen foammatrassen helpen decubitus te voorkomen. Dit komt doordat het de druk op het lichaam verlaagt. Een ander voordeel van foammatrassen is dat ze makkelijk schoon te maken zijn.

Ze kunnen eenvoudig worden afgeveegd met een natte doek. Daarnaast hebben ze ook geen onderhoud nodig. Een nadeel kan zijn dat ze wat warmer aanvoelen dan andere soorten matrassen.

Zoals bij elk matras, is het belangrijk om te kijken naar de persoonlijke behoeften van de slaper. Het Hyper Foam Visco Clinic matras is een goed voorbeeld van een comfortabel foammatras.

Het is geschikt voor mensen tot 140 kg.

Watermatras/waterbed

Een watermatras, ook wel een waterbed genoemd, is een alternatief voor AD-matrassen. Het matras bestaat uit een stevige plastic hoes met water erin. Het idee achter een watermatras is dat het de druk op het lichaam gelijkmatig verdeelt, waardoor de kans op doorligplekken wordt verminderd.

Bovendien kan het watermatras worden aangepast aan de individuele voorkeur van de slaper door de hoeveelheid water in het matras aan te passen. Dit zorgt voor een comfortabele en ondersteunende slaapervaring.

Het onderhoud van een watermatras kan echter complex zijn, omdat het regelmatig moet worden gereinigd en er geen schade aan de hoes of het matras mag komen. Daarnaast kan het geluid en de beweging van het water tijdens het bewegen een nadeel zijn voor sommige mensen.

Holle-vezelmatrassen

Holle-vezelmatrassen zijn een alternatief voor AD-matrassen bij de preventie van doorligplekken. Ze zijn gemaakt van holle vezels die voor ventilatie zorgen en het vocht goed afvoeren.

Deze matrassen bieden een goede ondersteuning en verlichting van drukpunten. Ze hebben geen actieve functies zoals luchtwissels of dynamische systemen, maar kunnen nog steeds effectief zijn in het voorkomen van decubitus.

Holle-vezelmatrassen zijn betaalbaarder en gemakkelijker te onderhouden dan sommige andere alternatieven. Het is belangrijk om te kijken naar de behoeften en situatie van de persoon om te bepalen of een holle-vezelmatras geschikt is.

Operatietafelmatrassen

Operatietafelmatrassen zijn speciaal ontworpen matrassen die worden gebruikt tijdens chirurgische ingrepen. Ze bieden comfort en ondersteuning aan de patiënt tijdens de operatie. Operatietafelmatrassen kunnen verschillende eigenschappen hebben, zoals drukverlaging en vochtbestendigheid.

Ze zijn vaak gemaakt van materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn en bestand zijn tegen vloeistoffen. Deze matrassen helpen om drukplekken te voorkomen en zorgen voor een comfortabele ligpositie tijdens de operatie.

Operatietafelmatrassen zijn essentieel voor een goede zorg en comfort voor de patiënt tijdens een chirurgische ingreep.

Dynamische systemen

Dynamische systemen, ook wel bekend als luchtwisselmatrassen of wisseldrukmatrassen, zijn een alternatieve optie voor anti-decubitus matrassen. Deze matrassen herverdelen de druk van het lichaam en bieden actieve ondersteuning.

Ze werken door middel van luchtcellen die continu opblazen en leeglopen om wisselende drukpunten te creëren. Dit vermindert de druk op de huid en helpt decubitus te voorkomen. Dynamische systemen zijn vooral geschikt voor mensen die langdurig in bed moeten blijven of een hoog risico hebben op doorligplekken.

Ze zijn effectief, maar kunnen duurder zijn in vergelijking met andere alternatieven voor AD-matrassen. Het is belangrijk om te onthouden dat dynamische systemen altijd in combinatie met andere preventiemaatregelen moeten worden gebruikt, zoals regelmatige wisseling van houding.

Low-air-loss systemen

Een alternatief voor AD-matrassen zijn low-air-loss systemen. Deze systemen zorgen voor een constante luchtstroom onder het lichaam, wat helpt bij het verminderen van drukplekken en het voorkomen van doorligwonden.

De matrassen hebben kleine gaatjes die lucht doorlaten, waardoor warmte en vocht worden afgevoerd. Dit zorgt voor een koeler en droger slaapoppervlak. Low-air-loss systemen bieden ook de mogelijkheid om de druk automatisch aan te passen op basis van de behoeften van de persoon.

Het belangrijkste voordeel van deze systemen is dat ze de kans op doorligwonden verminderen en het comfort verhogen. Ze kunnen echter duurder zijn dan andere alternatieven en vereisen regelmatig onderhoud.

Air-fluidised bedden

Air-fluidised bedden zijn een veelgebruikte optie voor mensen met decubitus. Deze bedden creëren een luchtstroom door kleine microbolletjes, waardoor de patiënt op een zacht en ondersteunend oppervlak ligt.

De constante luchtstroom helpt bij het verminderen van drukpunten en zorgt voor optimale ventilatie. Air-fluidised bedden kunnen de genezing van doorligwonden versnellen en bieden comfort aan de patiënt.

Ze zijn echter duurder in vergelijking met andere alternatieven en vereisen regelmatig onderhoud. Het is belangrijk om rekening te houden met de behoeften en omstandigheden van de patiënt bij het overwegen van een air-fluidised bed als alternatief voor AD-matrassen.

Vergelijking van de alternatieven voor AD Matrassen

Welk alternatief is het meest geschikt voor jou? Ontdek de verschillen en maak de beste keuze voor een comfortabele en effectieve slaapervaring.

Comfort

Het comfort van een matras is een belangrijke factor om naar te kijken bij het kiezen van een alternatief voor een AD-matras. Een goed alternatief zou moeten zorgen voor een comfortabele slaapervaring en geen drukpunten veroorzaken.

Het Hyper Foam Visco Clinic matras is bijvoorbeeld een comfortabel basismatras dat geschikt is voor personen met een lichaamsgewicht tot 140 kg. Daarnaast bieden traagschuim matrassen drukverlagende eigenschappen, waardoor ze het comfort kunnen verhogen.

Het is belangrijk om het comfortniveau van verschillende alternatieven te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Effectiviteit in het voorkomen van decubitus

Om de effectiviteit van alternatieve matrassen in het voorkomen van decubitus te evalueren, zijn er verschillende factoren die in overweging moeten worden genomen. Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat statische drukreducerende matrassen zinvol kunnen zijn in de preventie van decubitus, maar dat ze in combinatie met regelmatige wisselhouding moeten worden gebruikt.

Een ander aspect om te overwegen is het type matras zelf. Een koudschuim matras biedt bijvoorbeeld optimale ventilatie, terwijl traagschuim matrassen de druk op het lichaam met 30% kunnen verminderen in vergelijking met niet-drukverlagende matrassen.

Daarnaast zijn er ook actieve anti-decubitus matrassen beschikbaar, ook wel bekend als luchtwisselmatrassen of wisseldrukmatrassen. Deze matrassen herverdelen de druk van het lichaam en bieden actieve ondersteuning.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het comfortniveau van elk matras, aangezien een comfortabel matras de slaapkwaliteit kan verbeteren en daardoor het risico op doorligplekken kan verminderen.

Onderhoud

Het onderhoud van alternatieve matrassen voor AD-matrassen is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed blijven functioneren en hun effectiviteit behouden. Bij foammatrassen is regelmatig reinigen met een mild schoonmaakmiddel en het omdraaien van het matras aan te raden.

Watermatrassen moeten periodiek worden ontlucht en gecontroleerd op eventuele lekkage. Holle-vezelmatrassen kunnen worden gewassen in de wasmachine, maar moeten daarna goed gedroogd worden.

Operatietafelmatrassen hebben meestal een afneembare hoes die gewassen kan worden. Dynamische systemen, low-air-loss systemen en air-fluidised bedden vereisen vaak gespecialiseerd onderhoud en service.

Kosten

Het is belangrijk om bij het kiezen van een alternatief voor AD-matrassen ook rekening te houden met de kosten. Sommige alternatieven kunnen duurder zijn dan andere, dus het is essentieel om uw budget in gedachten te houden.

Hoewel de prijzen kunnen variëren afhankelijk van het merk en de specifieke kenmerken van het matras, is het mogelijk om betaalbare opties te vinden die nog steeds effectieve drukverlichting bieden.

Het is ook de moeite waard om te overwegen of u het matras wilt kopen of huren, aangezien huuropties een meer kosteneffectieve oplossing kunnen bieden voor kortetermijnbehoeften. Onthoud dat het niet altijd nodig is om de duurste optie te kiezen, maar het is belangrijk om een matras te vinden dat zowel comfortabel als geschikt is voor uw behoeften.

Geschiktheid voor verschillende behoeften en situaties

Verschillende alternatieven voor AD matrassen hebben hun eigen geschiktheid voor verschillende behoeften en situaties. Statische AD matrassen vormen de basisbehoefte en zijn geschikt voor alle huizen.

Het Hyper Foam Visco Clinic matras is comfortabel en geschikt voor personen met een lichaamsgewicht tot 140 kg. Koudschuim matrassen bieden optimale ventilatie, terwijl traagschuim matrassen de druk met 30% kunnen verminderen.

Actieve anti-decubitus matrassen, zoals luchtwisselmatrassen, herverdelen de druk en bieden actieve ondersteuning. Er zijn ook andere alternatieven beschikbaar, dus het is belangrijk om te kijken welke het beste past bij jouw behoeften en situatie.

Aanbevelingen

Mijn aanbevelingen voor alternatieven voor AD matrassen zijn als volgt. Ten eerste, als je niet tevreden bent met een statisch AD matras, zoek dan naar andere opties zoals foammatrassen, watermatrassen, holle-vezelmatrassen, operatietafelmatrassen, dynamische systemen, low-air-loss systemen en air-fluidised bedden.

Deze alternatieven kunnen verschillende voordelen bieden op het gebied van comfort, het voorkomen van doorligplekken, onderhoud en kosten. Het is belangrijk om te kijken naar de geschiktheid van deze alternatieven voor jouw specifieke behoeften en situaties.

Het Hyper Foam Visco Clinic matras is bijvoorbeeld een comfortabel basismatras en anti-decubitus matras dat geschikt is voor personen met een lichaamsgewicht tot 140 kg. Daarnaast kan een koudschuim matras zorgen voor optimale ventilatie, terwijl traagschuim matrassen de druk met 30% kunnen verminderen in vergelijking met niet-drukverlagende matrassen.

Actieve anti-decubitus matrassen, zoals luchtwisselmatrassen, herverdelen de druk van het lichaam en bieden actieve ondersteuning.

Meer over ‘AD matrassen’

De wereld van AD matrassen is breed en essentieel, vooral voor degenen die het meest kwetsbaar zijn voor decubitus. Als je je afvraagt wat is een ad matras of hoe werkt een anti-decubitus matras, dan ben je hier op de juiste plek. Ze zijn ontworpen met vele voordelen, te beginnen met de voordelen van een ad matras. Met verschillende soorten ad matrassen op de markt, is het belangrijk om te weten hoe je voor ze moet zorgen. Het onderhoud van een ad matras is essentieel, net als het begrijpen van de relatie tussen ad matras en huidverzorging.

Natuurlijk is hygiëne van het grootste belang, en je moet weten hoe een ad matras te reinigen. Naast de medische voordelen, is het ook belangrijk om te kijken naar het ad matras en comfort en hoe het kan bijdragen aan een betere ad matras en slaap ervaring. Dit type matras is niet alleen geschikt voor decubituspreventie, maar ook voor het gebruik van een ad matras bij verschillende aandoeningen. Hoewel ze van cruciaal belang zijn, zijn er ook alternatieven voor ad matrassen. Last but not least, het is essentieel te begrijpen waarom een ad matras belangrijk is voor ouderen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn alternatieven voor AD matrassen?

Alternatieven voor AD matrassen kunnen onder meer medisch matras, Foammatrassen voor decubitus, watermatrassen voor decubitus en holle matrassen voor decubitus zijn.

2. Hoe helpen ze bij het verminderen van doorligplekken?

Ze hebben druk verlagende eigenschappen en sommige bieden optimale ventilatie, zoals koudschuim matrassen en traagschuim matrassen met drukverlagende eigenschappen.

3. Kan een statisch antidecubitus matras in elk huis worden gebruikt?

Ja, een statisch antidecubitus matras kan als basis dienen voor alle huizen.

4. Zijn er vergelijkbare matrassen zonder AD?

Ja, er zijn andere opties, duurzame alternatieven en natuurlijke matrassen zonder AD die ook geen schadelijke stoffen bevatten.

5. Waarom is een vergelijkingsgids voor matrassen nuttig?

Een vergelijkingsgids helpt bij het maken van een juiste keuze uit verschillende modellen antidecubitus matrassen en biedt een overzicht van nietgiftige matrassen en AD-vrije slaapsystemen.

» Referenties

1. A Jonsson, M Lindén, M Lindgren, L-A Malmqvist, Y Bäcklund. (2005). Evaluation of antidecubitus mattresses. Med Biol Eng Comput, 43(5), 541-7.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16411624/

2. Mastrangelo D., Farina E., Gallicchio V., De Anna D., Bresadola F. (2010). Observational study of the use of antidecubitus mattress covers in the prevention and care of pressure ulcers. Acta Vulnologica, 8(2), 87-92.
https://www.minervamedica.it/en/journals/acta-vulnologica/article.php?cod=R45Y2010N02A0087

3. NHG-werkgroep: Wiersma Tj. (2015). Decubitus. NHG-STANDAARD KNR nummer M70.
https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/decubitus

4. N Cullum, J Deeks, T A Sheldon, F Song, A W Fletcher. (2000). Beds, mattresses and cushions for pressure sore prevention and treatment. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10796662/

5. N Cullum, E A Nelson, K Flemming, T Sheldon. (2001). Systematic reviews of wound care management: (5) beds; (6) compression; (7) laser therapy, therapeutic ultrasound, electrotherapy and electromagnetic therapy. Health Technol Assess, 5(9), 1-221.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11368833/

6. Elizabeth McInnes, Sally Em Bell-Syer, Jo C Dumville, Rosa Legood, Nicky A Cullum. (2008). Support surfaces for pressure ulcer prevention. Cochrane Database Syst Rev, CD001735.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18843621/

» Referenties

Conclusie beste anti decubitus matras 2023

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (Ergotherapeut)

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Zorghulpmiddeleninfo.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen. Voor direct contact kun je haar bellen op 033-2022144 tijdens kantooruren of een e-mail sturen op anouk@zorghulpmiddeleninfo.nl. Volg Anouk ook op LinkedIn en Facebook voor meer updates en inzichten. Meer advies van Anouk van Gangelen
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Alternatieven voor AD Matrassen: Overzicht en Vergelijking (2023)

Laat een reactie achter